Beňová o predvolebnom opozičnom bloku: Tomuto ozaj niekto reálne verí? Aspoň z nich teda niekto?

Beňová o predvolebnom opozičnom bloku: Tomuto ozaj niekto reálne verí? Aspoň z nich teda niekto?

Bratislava 21. novembra 2019 (HSP/Foto:SITA/TASR)

 

Slovenská europoslankyňa Monika Beňová sa po množstve správ o spájaní opozičných strán do predvolebného spoločného bloku rozhodla, pozrieť na celú vec aj s ohľadom na skúsenosti z nie tak dávnej histórie. Nadobudla totiž pocit, že opäť raz dochádza k fatálnemu nepochopeniu

Na snímke vľavo Monika Beňová, vpravo Miroslav Beblavý, Richard Sulík, Michal Truban, Andrej Kiska, Igor Matovič

Prvé predvolebné obdobie na ktoré sa zamerala, bol rok 1998 kedy vznikla SDK. 5 strán: KDH, DS, DÚ, Strana zelených a Socialnodemokratická strana sa spojili ako opozičný volebný blok. Najbližšie voľby ale vyhralo HZDS a SDK vytvorila vládu len vďaka SDĽ a SMK.

Reklama

„Po jeden a pol roku, teda počas funkčného obdobia vtedajšej vlády, nenaplnené ambície lídra SDK Dzurindu sprevádzané neúspechom v domovskej KDH vyústili do vzniku SDKÚ (2000) a v novembri 2003 vzniká v tejto novej strane platforma pod vedením  Šimka a v roku 2004 vystúpili viacerí členovia SDKÚ a založili Slobodné fórum,“ popisuje situáciu Beňová.

Ďalej sa vo svojom príspevku zamerala na rok 2015 kedy sa vo veľkom hovorilo tzv. Mladých puškách, ktoré predstavovali opoziční lídri Matovič (OĽaNO), Sulík (SaS) a Lipšic (NOVA). Táto skupina to vzdala ešte pred voľbami 2016 a pre Lipšicovu stranu to nedopadlo vôbec dobre. „Rozhodnutie nevytvoriť predvolebnú koalíciu sa teda oplatilo najmä SaS a OĽaNO, ktoré by v takej koalícii stratili najviac mandátov,“ myslí si europoslankyňa. 

Reklama

No a teraz, 10 dní pred odovzdávaním kandidátskych listín tu opäť vo veľkom prebieha debata o spoločnom bloku, ktorému prieskumy agentúr pripisujú možný zisk niekde na hranici medzi 25% a 30%. Blok, ktorý by mala tvoriť dvojkoalícia PS/Spolu, Za ľudí, SaS a možno aj OĽaNO.

„Truban, ktorý na základe prieskumu, ktorý si dali urobiť, získal líderstvo pred Beblavým. Tým Beblavým, ktorý podľa rozhovorov s Kiskom rýchlo založil Spolu a nečakal na Kiskovo rozhodnutie či do politiky pôjde. Lebo každý, kto sleduje politiku trochu podrobnejšie a viac ako 20 rokov aj pôsobenie Beblavého v stranách v ktorých pôsobil doteraz tipuje, že nedokázal ovládnuť túžbu, byť aspoň raz predsedom. A tak má Kiska stranu vlastnú, s dvojkou Remišovou a s perspektívou 10 % a možno aj viac percent a s vlastnými poslankyňami a poslancami. V porovnaní s PS/Spolu, ktorí už teraz napr. v EP pôsobia v rozličných frakciách vždy po dvoch je teda vo výhode. Navyše v porovnaní s nimi mesiac od mesiaca rastie,“ opísala situáciu v súčasnej opozícii Beňova.

V najhoršej situácii je podľa jej názoru na tom teraz SaS. Táto strana je podľa Beňovej najzraniteľnejšia a scenár so zlyhaním Procházku a príklonu očakávaných voličov Siete k SaS je nepravdepodobný, čo by mal vedieť aj líder strany Richard Sulík.

„A tento blok by mal teda podľa médií viesť do volieb bývalý člen SaS ( podľa p. Cigánikovej slaboch) Mistrík. A za chrbtom mu bude stáť Kiska, Truban, Beblavý a Sulík (možno aj s Matovičom, ktorý bude ale najviac v pohode, lebo kandidovať bude určite zo 150-tky) Tomuto ozaj niekto reálne verí? Aspoň z nich teda niekto?“, pýta sa v závere Beňová.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali