Americké banky chcú socializmus pre seba a kapitalizmus pre všetkých ostatných

Americké banky chcú socializmus pre seba a kapitalizmus pre všetkých ostatných

Washington 21. marca 2023 (HSP/Foto:Twitter)

 

Greg Becker, bývalý generálny riaditeľ banky Silicon Valley, predal 27. februára akcie SBV v hodnote 3,6 milióna dolárov, len niekoľko dní pred tým, ako banka zverejnila veľkú stratu, ktorá spôsobila prepad jej akcií a pád. V priebehu predchádzajúcich dvoch rokov Becker predal akcie v hodnote takmer 30 mil., píše profesor Robert Reich pre The Guardian

Ilustračné foto

Becker však z tohto neporiadku nezíska najviac. Jamie Dimon, predseda a generálny riaditeľ JPMorgan Chase, najväčšej banky na Wall Street, pravdepodobne zarobí oveľa viac.

Reklama

Je to preto, že vkladatelia malých a stredne veľkých bánk teraz utekajú do bezpečia JPMorgan a ďalších obrovských bánk, ktoré boli považované za “príliš veľké na to, aby padli”, pretože ich v roku 2008 zachránila vláda.

Minulý piatok popoludní sa námestník ministra financií Wally Adeyemo stretol s Dimonom v New Yorku a opýtal sa ho, či sa zlyhanie banky Silicon Valley môže rozšíriť aj na ďalšie banky. “Je tu potenciál,” odpovedal Dimon.

Reklama

Dimon pravdepodobne vedel, že takáto nákaza by pre JPMorgan znamenala oveľa viac obchodov. Bankový analytik Mike Mayo v pondelok v správe pre klientov napísal, že JPMorgan je “skúsená v boji” na nestabilných trhoch a “stelesňuje” spôsob, akým sa najväčšie americké banky zbavili rizika od finančnej krízy v roku 2008.

Pripomeňme, že finančná kríza v roku 2008 spôsobila gigantický presun aktív do najväčších bánk na Wall Street, čo malo za následok, že JPMorgan a ďalší giganti sa stali oveľa väčšími. Na začiatku 90. rokov 20. storočia pripadalo na päť najväčších bánk len 12 % bankových vkladov v USA. Po kríze na ne pripadla takmer polovica.

Po tomto týždni budú ešte väčšie.

Ich obrovská veľkosť im už priniesla obrovskú, ale skrytú efektívnu federálnu dotáciu, ktorá sa odhaduje na 83 miliárd dolárov ročne – príplatok, ktorý investori a vkladatelia ochotne platia týmto obrovským bankám vo forme vyšších poplatkov a nižších výnosov práve preto, že sú považované za príliš veľké na to, aby mohli padnúť.

Časť tejto skrytej federálnej dotácie ide do vreciek vedúcich pracovníkov bánk. Len minulý rok zarobil Dimon 34,5 milióna dolárov.

Reklama

Dimon stál na čele banky v roku 2008, keď JPMorgan dostala od federálnej vlády 25 miliárd dolárov na pomoc pri zastavení finančnej krízy, ktorú spôsobili najmä nedbalé a podvodné úverové praktiky JPMorgan a ďalších veľkých bánk. Dimon v tom roku zarobil 20 miliónov USD.

V marci 2009 si Barack Obama predvolal Dimona a ďalších vrcholových manažérov bánk do Bieleho domu a varoval ich, že “moja administratíva je to jediné, čo vás delí od vidiel”.

Bývalý prezident však Dimona ani ostatných veľkých bankárov nikdy verejne nepokarhal. Keď sa ho pýtali na štedré odmeny, ktoré Dimon a ďalší generálni riaditelia z Wall Street naďalej poberajú, Obama ich obhajoval ako “veľmi šikovných podnikateľov” a povedal, že “nezávidí ľuďom ich úspech alebo bohatstvo”. Je to súčasť systému voľného trhu.”

Aký systém voľného trhu? Daňoví poplatníci práve zachraňovali banky a generálni riaditelia bánk stále poberali tučné výplaty. Napriek tomu prišlo o prácu 8,7 milióna Američanov, čo spôsobilo, že miera nezamestnanosti sa vyšplhala na 10 %. Celkový čistý majetok amerických domácností klesol o 11,1 bilióna dolárov. Ceny nehnuteľností klesli v celej krajine o tretinu oproti ich vrcholu v roku 2006, čo spôsobilo, že približne 10 miliónov ľudí prišlo o svoje domovy.

Namiesto toho, aby Obama obhajoval výplaty generálnych riaditeľov, mohol ako podmienku záchrany požadovať, aby banky pomohli majiteľom domov na Main Street, ktorí sú pod vodou.

Reklama

Ďalším rozumným návrhom by bolo umožniť konkurzným sudcom reštrukturalizovať neisté hypotéky na bývanie tak, aby dlžníci nedlhovali toľko a mohli zostať vo svojich domovoch.

Veľké banky na čele s Dimonom však boli proti. Mysleli si, že sa im bude lepšie dariť, keď z majiteľov domov v ťažkostiach vyžmýkajú čo najviac a potom zinkasujú čo najviac za zabavené domy.

V apríli 2008 Dimon a banky uspeli: Senát zamietol návrh zákona, ktorý by umožnil konkurzným sudcom upravovať hypotéky s cieľom pomôcť majiteľom domov v ťažkostiach.

V období pred voľbami v roku 2020 Dimon varoval pred politikami, ktoré v tom čase presadzovali Bernie Sanders a Alexandria Ocasio-Cortezová, vrátane Medicare for All, platenej nemocenskej dovolenky a bezplatného verejného vysokoškolského vzdelávania. Dimon povedal, že sa rovnajú “socializmu”.

“Socializmus,” napísal, “nevyhnutne produkuje stagnáciu, korupciu a často aj horšie veci – ako napríklad autoritárskych vládnych úradníkov, ktorí majú často čoraz väčšiu možnosť zasahovať do ekonomiky aj do života jednotlivcov – čo často robia, aby si udržali moc,” a dodal, že socializmus by bol “katastrofou pre našu krajinu”.

Dimon tiež varoval pred “nadmernou reguláciou” bankovníctva a upozornil, že v prípade ďalšej finančnej krízy nebudú veľké inštitúcie ako JPMorgan schopné poskytovať také úvery ako počas poslednej krízy.

“Keď sa začne ďalší skutočný pokles,” napísal, “banky budú obmedzené – psychologicky aj novými reguláciami – v poskytovaní voľných úverov na trhu, ako to mnohí z nás robili v rokoch 2008 a 2009. Nové predpisy znamenajú, že banky budú musieť udržiavať väčšiu likviditu, keď budú vstupovať do obdobia poklesu, budú musieť byť pripravené na dopady ešte prísnejších záťažových testov a budú musieť mať viac kapitálu.”

Ako sa však opäť ukázalo minulý týždeň, americký kapitalizmus potrebuje prísne ochranné zábrany. Inak bude vystavený pravidelným krízam, ktoré si vyžiadajú záchranné opatrenia.

Výsledkom je socializmus pre bohatých, zatiaľ čo všetci ostatní podliehajú tvrdým sankciám: bankári sú zachraňovaní a najväčším bankám a bankárom sa darí ešte lepšie. Priemerní ľudia, ktorí nedokážu splácať hypotéky, však prichádzajú o svoje domovy.

Možno sa čudovať, že mnohí Američania považujú systém za zmanipulovaný v ich neprospech? Je prekvapujúce, že niektorí podľahnú nebezpečnému hadiemu oleju, ktorý predávajú demagógovia bažiaci po moci?

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali