Amaterizmus britských politikov, expertov a bezpečnostných služieb, alebo prečo sa opakujú prípady otrávenia novičokom

Amaterizmus britských politikov, expertov a bezpečnostných služieb, alebo prečo sa opakujú prípady otrávenia novičokom

Londýn 13. júla 2018 (HSP-Matt Dunham)

 

Akosi stále častejšie z britských ostrovov prichádzajú správy o otrávení ľudí povestným novičkom. Briti, ako vždy, všetko zvaľujú na niekoho iného namiesto toho, aby pozametali pred vlastným prahom. Žarty končia: už je tu aj prvá obeť otrávenia.

Žena, ktorá bola v meste Amesbury ležiacom na juhovýchode Anglicka pred dvoma týždňami vystavená účinkom nervovoparalytickej látky typu novičok, v nemocnici zomrela. Hospitalizovali ju spolu s jej 45-ročným partnerom v rozpätí niekoľkých hodín v sobotu 30. júna, keď ich našli v bezvedomí v ich dome v Amesbury. Muž zostáva v nemocnici v kritickom stave. Predpokladá sa, že dvojica sa dostala do kontaktu s touto nebezpečnou látkou pri narábaní s kontaminovaným predmetom, ktorý bol použitý aj pri otrave Skripaľovcov.

Reklama

A je tu už aj ďalší prípad. V nemocnici v anglickom meste Salisbury je ošetrovaný policajt kvôli obavám, že mohol byť vystavený nervovoparalytickej látke typu novičok. Nemocnica, v ktorej policajta ošetrujú, sa nachádza neďaleko mesta Amesbury, kde pred pár dňami našli dvojicu Britov v kritickom stave. Policajt bol prijatý do okresnej nemocnice fakticky iba niekoľko dní po nich. Je to už tretí prípad otrávenia jedovatou látkou vo Veľkej Británii.

Britské tajné služby a odborníci si však nevedia vysvetliť, ako sa smrtiaca látka opäť objavila v uliciach britských miest. Médiá zverejňujú tie najneuveriteľnejšie verzie, ale nik nevie, kde je pravda. V prípade Skripaľovcov takmer všetci obviňovali Moskvu: Rusi chceli zavraždiť dvojitého agenta. Aj keď nik nevedel vysvetliť, prečo  by si Rusi z ničoho nič po 8 rokoch spomenuli na človeka, na ktorého už dávno zabudli. Aké nebezpečenstvo pre nich predstavoval špión-dôchodca? Ale stará britská „tradícia“ znie: načo sú nám fakty? Postačí bezdôvodné obvinenie… Vláda, médiá a odborníci obvinili Kremeľ.

Reklama

A čo teraz? Z akého dôvodu by ruské tajné služby otrávili dvoch britských narkomanov a policajta? Nič to! Briti znova nepotrebujú žiadne dôkazy a logické vysvetlenia a zasa obvinili Moskvu. Mnohí to spájajú s prípadom otrávenia Skripaľovcov, ale, okrem toho, že všetkých údajne otrávili novičokom, žiadne iné spojenie v týchto prípadoch nevedia preukázať.

S dôkazmi a vysvetleniami je to na ostrovoch, ako vždy, biedne. Kým v prvom prípade britskí politici a médiá trúbili, že Kremeľ dal odkrágľovať bývalého dvojitého agenta, aj keď vôbec ich nezaujímalo, prečo by si v Moskve spomenuli na špióna na dôchodku, v súčasnosti už britskí politici a médiá seba neobťažujú žiadnymi vysvetleniami: urobili to Rusi a basta. No ozaj, ako by vysvetlili, načo Putin nariadil vraždu dvoch britských narkomanov a policajta? A preto žiadne vysvetlenia, dôkazy a ani elementárnu logiku nehľadajú. Čo už – sú to Briti…

Horšie je však to, že nevedia povedať ani to, dokedy sa budú opakovať prípady otrávenia. Európski odborníci a médiá už sú z toho zmätení. Tí triezvejší komentátori uvádzajú, že vinníka netreba hľadať v Moskve, ale na mieste činu – na britských ostrovoch, v Londýne, v Salisbury. Do úvahy pripadajú iba dve viac-menej logické verzie. Buď trávenie ľudí je špeciálna operácia alebo provokácia britských tajných služieb alebo v britských podnikoch, kde vyrábajú smrtiace látky, je úplný bordel a chaos, a bezpečnosť je tam na úrovni dedinského skladu s hnojivom.

Niektorí analytici si všímajú, že tie prípady otrávenia ľudí akosi až príliš zreteľne súvisia s etapami vyostrenia nechutného boja na britskej politickej scéne. Došlo k zhoršeniu vzťahov medzi Bruselom a Londýnom – a v Salisbury otrávili dvojitého agenta a jeho dcéru. V týchto dňoch je tu zjavné nové vyostrenie vzťahov medzi Londýnom a EÚ – a zasa sú tu prípady otrávenia ľudí. Náhoda?

Navyše, totálny chaos panuje vo vláde „železnej lady“ (ktorá v súčasnosti skôr pripomína zmoknutú sliepku) Theresy Mayovej. Potápajúcu sa loď začali opúšťať… no veď viete kto… Ako prvý odstúpil minister pre Brexit David Davis, nasledoval ho minister zahraničia Boris Johnson – najväčšie opory v Mayovej tíme. Kto bude ďalší? Mayovej loď sa potápa.

Reklama

Samozrejme, bolo by naivné si myslieť, že Theresa Mayová, aby odpútala pozornosť svetovej verejnosti od obrovských problémov vo vzťahoch s Bruselom kvôli Brexitu a od katastrofy vo vlastnej vláde, nariadila otráviť dvoch narkomanov. Určite to také jednoduché nebolo. Mnohí však nevylučujú, že je za tým zložitá a prekombinovaná hra britských spravodajských služieb, ktoré hrajú svoju hru a tá sa často odlišuje od konania vo vládnych kruhoch.

Mnohí odborníci sa však prikláňajú k verzii práve o tom „dedinskom sklade s hnojivom“: úroveň bezpečnosti v britských podnikoch, ktoré vyrábajú nebezpečné a smrtiace látky, je na veľmi nízkej úrovni. Veľa vecí naznačuje, že je to skutočne tak. Všetky prípady otrávenia „novičokom“ sa odohrali v blízkosti vojenského laboratória Porton Down. Je to náhoda? Veľká Británia má predsalen trochu väčšiu rozlohu, ale k prípadom otrávenia nedošlo na severe, juhu, západe alebo východe veľkej krajiny, ale takmer na jednom mieste – v okolí vojenského laboratória Porton Down. Opakujeme – je to náhoda? Už aj žiakovi základnej školy by asi napadlo, že je to akési nápadne. Britských odborníkov, politikov a médiá to akosi netrápi…

Nie je nápadný aj ďalší fakt, že matka a bývalý manžel Britky, ktorá pred pár dňami zomrela na otrávenie novičokom, pracovali na tajnej vojenskej základni Boscombe Down britského ministerstva obrany a mali najvyššiu úroveň prístupu k tajnému vývoju smrtiacich látok? Načo špekulovať? Stačí sa pozrieť na adresu „podniku“, kde sa vlastne nachádza. Nuž, a kde je situovaná tajná vojenská základňa Boscombe Down? Tu je adresa: Amesbury, Salisbury, Spojené kráľovstvo. Je tam aj vojenská letecká základňa. Taká náhodička…

Niektoré britské médiá „mimochodom“ (napríklad, aj The Independent) pripomenuli, že v danom laboratóriu sa dlhšiu dobu vykonával výskum a výroba „nekonvenčných zbraní“… Nuž, zdá sa, že sú „nekonvenčné“ odtiaľ – potiaľ…

O niekoľko rokov či mesiacov sa svetová verejnosť určite dozvie pravdu o tom, ako to v skutočnosti bolo s otráveniami ľudí na britských ostrovoch. V súčasnosti však britskí politici, odborníci a médiá by mohli urobiť aspoň jednu dobrú vec: mali by prestať bezdôvodne zvaľovať vínu na iných a pozametať pred vlastným prahom. Aspoň preto, aby sa podobné prípady už nikdy nezopakovali…

Reklama

Eugen Rusnák

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali