Ako by sme mali čítať Bibliu?

Ako by sme mali čítať Bibliu?

Košice 27. novembra 2018 (HSP/Foto: TASR- Pavol Zachar)

 

V rámci otázok na témy týkajúce sa kresťanstva jeden užívateľ na sociálnej sieti uvažoval, či kresťanom nestačí len Nový zákon, lebo Starý zákon sa mu zdá dosť náročným čítaním a je ho ťažké pochopiť očami dnešného človeka. Aby sa totiž stal z neho “lepší kresťan”, začal čítať Bibliu od jej samotného začiatku. Dostal sa však len po Knihu sudcov a už “sa v tom nejako strácal”. Preto prosí o radu, “ako má obyčajný človek začať s čítaním Biblie”

Ilustračné foto

Na jeho otázku odpovedal biblista Róbert Jáger, ktorý na začiatku podotýka: “Biblia je “komplikovaná” kniha, lebo nie je to kniha, ale knižnica. Nenapísal ju jeden človek, ale niekoľko, a to v rôznych obdobiach… V prvom rade je to záznam skúsenosti človeka s Bohom. Ak vychádzame z tohto predpokladu, potom hľadáme skúsenosť.”

Reklama

A v tomto zmysle pokračuje Jáger aj pri vysvetľovaní jednotlivých častí Biblie kladením dôrazu na to, že aj Starý zákon má svoje opodstatnenie.

Na “skúsenosť s Bohom” poukazuje už pri knihe Exodus, keď vyslobodením z Egypta mal túto skúsenosť celý národ a tá tvorí základ všetkého: aj pre židov aj pre kresťanov. “Boh zasiahol, vyviedol Izrael skrze Mojžiša a viedol ich 40 rokov cez púšť až do Zasľúbenej zeme. Daroval im zmluvu, to, čo mi poznáme ako Desatoro – Dekalóg (desať slov),” vysvetľuje Jáger s odporúčaním, že začať by bolo dobré práve s knihou Exodus.

Reklama

Ostatné Mojžišove knihy sa týkajú skôr židovského náboženstva: knihy Levitikus a Numeri hovoria o praktických detailoch ich denného života, o ich predkoch a ako sa dostali do egyptského otroctva píše kniha Genezis, a kniha Deuteronómium je pohľadom späť na putovanie púšťou a pripomienka, “že len vernosť Pánovi nás zachová nažive”.

To práve potvrdzuje aj ďalšia kniha Jozue a nasledujúca kniha Sudcov predstavuje pravý opak, keď “Izrael zabudol na Pána a spôsobil si problémy”. Preto biblista Jáger poznamenáva: “Každý si musí vybrať: s Pánom alebo bez neho. Ak s Pánom, potom nám bude žehnať. Ak bez Pána, potom sami sa preklíname.”

Ďalšie starozákonné knihy Samuelove, Kroník a Kráľov na jednotlivých historických postavách podávajú príklady vernosti a nevernosti voči Bohu. Prorocké knihy upozorňujú izraelský národ a ich vládcov na správnu cestu, aby zostali verní a požehnaní a vyvarovali sa nevernosti. Podobný cieľ majú aj Poučné knihy.

Po krátkom predstavení Starého zákona, vyzdvihujúc v ňom “skúsenosť s Bohom a zachovávanie vernosti voči Nemu”, chce otec Jáger to isté predstaviť aj v Novom zákone.

Reklama

“Základnou skúsenosťou je skúsenosť s Ježišom z Nazareta. On je pokračovaním Božieho konania. Tak ako konal Boh v čase Mojžiša a viedol národ, tak aj teraz v Ježišovi Boh vedie svoj ľud. Oslobodzuje ho z otroctva nie fyzického, ale duchovného – z hriechu,” vysvetľuje Jáger.

To sú teda štyri Evanjeliá. Nasledujú Skutky apoštolov o tom, “ako prví učeníci nasledovali Majstra (Ježiša) a nechali sa inšpirovať jeho životnou cestou”. Listy sv. apoštola Pavla aj ostatné hovoria o ťažkostiach prvých kresťanov, “čím sa im vysvetľuje, ako treba žiť, vychádzajúc vždy z Ježišovho učenia a života”.

A toto je teda podľa biblistu Róberta Jágera ten požadovaný “plán na čítanie Biblie”.

Nakoniec podáva aj radu : “Chce to trpezlivosť a čas. Neplašiť sa, ale čítať pozorne. Je dobré vybrať si Bibliu s dostatočnými poznámkami, ktoré vysvetľujú text. Najprv teda čítať samotný text. Pri druhom čítaní vziať aj poznámky. Veľmi dobrou pomôckou je Jeruzalemská biblia vydaná už aj v slovenskom preklade. Ako pomôcka poslúži aj séria komentárov k Sv. písmu, ktoré vyšli v dielni Dobrej knihy.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali