Ak Paríž kýchne, prechladne aj Európa?

Ak Paríž kýchne, prechladne aj Európa?

Paríž 27. marca 2023 (HSP/moderndiplomacy/Foto:TASR/AP-Michel Euler)

 

Rakúsky kancelár Metternich raz povedal: “Quand Paris s’enrhume, l’Europe prend froid” (“Keď Paríž kýchne, Európa sa nachladí”), píše Cherry Hitkariová pre Modern Diplomacy. Keďže francúzsky prezident Emmanuel Macron sa chystá začiatkom apríla navštíviť Peking, môže Francúzsko viesť k zbližovaniu medzi Európskou úniou a Čínou?

Emmanuel Macron Ursula von der Leyenová
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

“Une voix européenne”

Francúzsky prezident, ktorého má sprevádzať predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, plánuje na svojej štátnej návšteve Číny “niesť európsky hlas”, ktorého podrobnosti v piatok odhalil denník L’Élysée. Na prvom mieste jeho zoznamu je program zameraný na ukončenie vojny na Ukrajine. Macron označil angažovanosť Číny pri riešení rusko-ukrajinského konfliktu, ktorá prišla vo forme 12-bodového plánu, za “dobrú vec”. Peking v stanovisku vyzýva všetky strany, aby podporili Rusko a Ukrajinu pri rokovaniach o východisku z konfliktu a zároveň dodržiavali Chartu OSN a hodnoty, ako sú okrem iného rešpektovanie územnej suverenity, opustenie mentality studenej vojny, nezasahovanie do vnútorných záležitostí.

Reklama

Francúzsky prezident ďalej vyzval Čínu, aby vojensky nepomáhala Moskve, čo je obvinenie západných mocností, ktoré Peking dôsledne popiera. Plánuje naliehať na Čínu, aby využila svoj vplyv na Rusko a zabránila mu tak v použití chemických alebo jadrových zbraní. Macron poznamenal, že vojna sa skončí len vtedy, ak sa “zastaví ruská agresia, stiahnu sa vojská a bude sa rešpektovať územná zvrchovanosť Ukrajiny a jej obyvateľov”. Podobnú ochotu vyjadril aj španielsky premiér Pedro Sanchez, ktorý je pripravený v apríli navštíviť Čínu. Aj Luxembursko rezonuje s názorom úzko spolupracovať s Pekingom.

Čínske aj západné médiá uvádzajú, že táto “súťaž v rezervácii letov do Číny” medzi vedúcimi predstaviteľmi EÚ vyplýva z ich uvedomenia si, že “nemôžu stratiť Čínu” vzhľadom na jej rastúci medzinárodný význam. Hoci mnohí vyjadrili podporu spolupráci s Pekingom, nie všetci sú na rovnakej lodi.

Reklama

 

Rozdelený dom

Na zasadnutí Európskej rady začiatkom tohto týždňa, ktoré sa naďalej sústreďovalo na spor Nemecka s vedúcimi predstaviteľmi EÚ o jeho rozhodnutie ukončiť používanie automobilov s tradičným spaľovacím motorom, sa diskutovalo o Číne, aj keď bezvýsledne. Zatiaľ čo Francúzsko, Nemecko, Španielsko a Luxembursko signalizovali svoj zámer nadviazať kontakty s Pekingom, Lotyšsko, Litva, Švédsko a Poľsko vyjadrili obavy z nedávnej vysokopostavenej návštevy čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve, ktorá sa považuje za “upevnenie nebezpečného spojenectva”.  Obavy sa netýkajú len podozrenia z vojenskej pomoci Moskve, ale aj rastúcej hrozby vojny medzi Pekingom a Washingtonom o Taiwan, v ktorej sa Európa ocitla uprostred. Obavy pretrvávajú aj z rastúcej hospodárskej závislosti od Číny.

Hoci neexistuje konsenzus o tom, ako musí EÚ ako blok formovať svoju politiku voči Číne, Macron objasnil – hoci si Francúzsko cení koordináciu EÚ, riadi sa “nezávislou zahraničnou politikou”, čím zdôraznil, že bude presadzovať rokovania s Čínou, či už s regionálnymi spojencami alebo bez nich.

 

Paris et Pékin

Peking je nielen siedmym najväčším zákazníkom a druhým najväčším dodávateľom Francúzska (s 9 % podielom na francúzskom trhu), ale predstavuje aj príležitosť pre francúzskeho prezidenta, ktorý si idealizuje bývalého vodcu generála Charlesa de Gaulla, aby sa postavil tomu, čo Francúzi nazývajú hyperpuissance alebo nespochybniteľná “hyperveľmoc” Spojených štátov. Pre Macrona je vzťahovanie sa ku generálovi de Gaullovi rovnocenné s “tvrdením, že vlastní kúsok pravého kríža”. Koniec koncov, bol to práve generál, ktorý sa vzoprel západným spojencom a v roku 1964 nadviazal veľvyslanecké vzťahy s Pekingom, teda v období tlejúceho napätia studenej vojny, ktoré prinieslo Parížu vriacu kritiku. Hoci Macron nemá vážne výhrady voči Washingtonu, usiluje sa o hlas, ktorý by vystihoval jeho úlohu hlavného lídra na medzinárodnej scéne.

Reklama

Na domácom fronte sa Monsieur le Président ocitol v problémoch. Veľmi nepopulárny zákon o dôchodkovej reforme, ktorý zvyšuje vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, bol prijatý bez hlasovania v parlamente, čo viedlo k celonárodným protestom. Odporcovia navrhujú ďalšie opatrenia, ako napríklad zvýšenie daní pre bohatých a korporácie, čo Macron vyvracia pre možné škody, ktoré by to mohlo priniesť finančnému systému. Uprostred scenára, v ktorom sa situácia dostala do takej vážnej situácie, ako je celonárodné zastavenie služieb a návrh na vyslovenie nedôvery prezidentovi, môžu pomôcť posilnené väzby, ktoré prinesú viac investícií z Číny, čo je príležitosť, ktorú sa Macron bude usilovať získať. Politické prostredie však situáciu určite sťažuje.

 

Zhoršujúce sa väzby a sebavedomá Čína

Spor “Balloongate” ešte nestihol vychladnúť, keď vypukla nová kríza v čínsko-amerických vzťahoch v podobe výziev na zákaz aplikácie TikTok kvôli údajnému nezákonnému zhromažďovaniu údajov, ktoré podľa podozrenia mnohých členov amerického Kongresu pristáli v záznamoch čínskej komunistickej strany. Súbežne s tým možno pozorovať aj zmenu čínskych postojov voči Washingtonu.

Uprostred nedávneho zasadnutia Národného ľudového kongresu prezident Si kritizoval “Washingtonom vedené pokusy” o “zadržiavanie, obkľúčiť a potlačiť” Čínu, ktoré predstavujú “vážne výzvy pre rozvoj Pekingu” (“以美国为首的西方国家对我实施了全方位的遏制、围堵、打压,给我国发展带来前所未有的严峻挑战”), ide o zriedkavý moment, keď čínske vedenie vo svojej kritike jasne pomenovalo Spojené štáty.

Zdá sa, že sa chystá aj zmena politiky. Siova nová zahraničná politika 24 znakov, ktorá podľa Dr. Hemanta Adlakha predstavuje “novú mantru čínskej zahraničnej politiky v ‘novej ére’ ” a pôsobí ako jej “ideologická mapa na dosiahnutie národného omladenia do roku 2049”, nahradila stratégiu 24 znakov Deng Xiaopinga zameranú na to, aby sa nikdy neusilovala o vedúce postavenie a zaujala nenápadný postoj. Znaky “沉着冷静;保持定力;稳中求进;积极作为;团结一致;敢于斗争 “, ktoré v preklade znamenajú “Buď pokojný, zachovaj odhodlanie, usiluj sa o pokrok a stabilitu; Buďte aktívni a usilujte sa o úspechy; Zjednocujte sa pod vedením komunistickej strany; Odvážte sa bojovať” jasne ukazujú výraznejšiu medzinárodnú úlohu, ktorú si Čína predstavuje.

Reklama

Sebavedomie Číny sa ešte zvýšilo vďaka jej úspechu pri sprostredkovaní mieru medzi zarytými rivalmi Saudskou Arábiou a Iránom. Podaním ruky, ktoré spojilo sunnitské arabské kráľovstvo a šiitskú perzskú teokraciu, si Peking nielenže získal uznanie od krajín v celom regióne, ale do istej miery sa mu podarilo pritiahnuť na svoju stranu aj amerických spojencov, ako je Rijád. Siova návšteva Moskvy ukazuje, ako je odhodlaný vytvoriť z Pekingu alternatívu k Washingtonu, bez ohľadu na to, koľko kritiky sa na neho znesie.

 

Do akej miery môže Francúzsko ovplyvniť EÚ?

Keďže politická klíma medzi USA a Čínou sa vyhrocuje, tým, ktorí sa snažia balansovať medzi týmito dvoma krajinami, sa ulička zužuje. Ale vzhľadom na stávky sa Macron pokúsi. Vynára sa však otázka, aký veľký vplyv by Francúzsko mohlo mať na EÚ?

Keďže Francúzsko je jediným stálym členom Bezpečnostnej rady OSN po brexite, má určite veľkú váhu, pokiaľ ide o tvorbu politiky v Európskej únii. Aj Macron je líder s víziou. Jeho “veľký plán” zahŕňa zjednotenie regionálneho orgánu ako silného politického, hospodárskeho a sociálneho bloku zbavením sa vplyvu Spojených štátov. Došlo však k mnohým roztržkám a Paríž sa dostal do sporu s mnohými členmi bloku vrátane Turecka a Nemecka.

Macron vyvolal pozornosť aj svojím postojom k Rusku. Po neúspešných pokusoch očariť Putina zaujal francúzsky prezident nejednoznačný postoj, ktorý zahŕňal kritiku vojny, ale nezaviazal sa brániť Ukrajinu. Ako sa očakávalo, u spojencov v Európe to nedopadlo dobre.

Vzduch sa napokon vyčistil a objavil sa postoj “poraziť Rusko, ale nerozdrviť ho”. Monsieur le Président chce určite vytýčiť pragmatickú cestu, ktorá spôsobí minimálne škody, a to by malo byť prioritou, keď pristane v Pekingu, aby rokoval o vojne. Získal by podporu spojencov EÚ? Zdá sa, že ťažko, vzhľadom na jeho predchádzajúce chybné rozhodnutia a nedávne potýčky regionálnej organizácie s Pekingom, počnúc obchodnými rokovaniami a končiac otázkou porušovania ľudských práv.

To, ako sa Macronovi podarí prinútiť EÚ rokovať s Čínou, závisí aj od toho, ako sa Pekingu podarí získať na svoju stranu Moskvu, čo je predsa len ťažšie ako rokovať s Teheránom a Rijádom. Hoci sa zdá, že Rusko súhlasí s plánom Číny na ukončenie vojny, Putin má väčšie ambície a oveľa menšie stávky na rozpútanie totálnej vojny s Washingtonom a spojencami ako Peking. Prehlbujúce sa “komplexné strategické partnerstvo koordinácie pre novú éru” medzi Čínou a Ruskom zostáva nejasné a rovnako aj to, do akej miery by závislosť od Pekingu diktovala akúkoľvek zmenu Putinových plánov. Aj keby konanie Číny povzbudilo Rusko, ako sa tvrdí, Peking vie, že je v jeho prospech zmierniť bojovnosť Moskvy vzhľadom na ekonomické náklady a vojenské škody, ktoré je Washington schopný napáchať. Ani Macron si nie je istý, ako tesne by chcel Čínu objať. Zatiaľ sa pozerá na lepšie väzby. Natíska sa otázka – ak Paríž kýchne v prospech obnovenia vzťahov s Pekingom, prechladne aj zvyšok Európy? To ukáže až čas.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali