“Abramsy sú už na ceste na Ukrajinu, aby posilnili ducha AFU, ale čakajú tam na nich iránske “Javeliny”

“Abramsy sú už na ceste na Ukrajinu, aby posilnili ducha AFU, ale čakajú tam na nich iránske “Javeliny”

Kyjev 13. marca 2023 (HSP/Svobodnaja Pressa/Foto:Twitter)

 

Ukázalo sa, prečo Amíci posielajú na Ukrajinu svoj najlepší tank, aj keď Ukrajinci obchodujú so západnou vojenskou pomocou, vysvetľujú situáciu ruské noviny Svobodnaja Pressa

M1 Abrams
Na snímke tanky M1 Abrams

Podľa telegramových kanálov blízkych ukrajinskému generálnemu štábu mal Zalužnyj ťažký telefonický rozhovor s náčelníkom štábu USA Millym. Ide údajne o druhý rozhovor medzi šéfom USA a jeho banderovským podriadeným tento týždeň. Predchádzajúci sa uskutočnil v stredu, ale rovnako ako tento bol zo strany šéfa Pentagónu dosť ostrý.

Reklama

Do verejného priestoru sa dostalo len zjednodušené vyhlásenie náčelníka generálneho štábu: “Diskutovali sme o viacerých pre nás dôležitých témach. Podrobne som sa venoval otázke obranných potrieb Ukrajiny. Hovoríme o dodávkach munície a vybavenia. Poukázal som na potrebu posilniť spôsobilosti systému protivzdušnej obrany. Generálovi Millymu som povedal o situácii na bojisku. Dohodli sme sa, že budeme pokračovať v dialógu a spolupracovať.

V skutočnosti sa Milly “naviezol” do Zalužného vo viacerých otázkach. Predovšetkým americký štáb vyjadril nespokojnosť s tým, že Spojené štáty napriek pumpovaniu zbraní a peňazí Ukrajine nedosiahli “víťazstvo”. Zdroj blízky Zalužného okoliu potvrdil fámy o tom, že Američania prevzali všetku štábnu prácu síl AFU údajne v rámci “odporúčaní”, ale ani “v týchto skleníkových podmienkach sa nedosahuje úspechov”. Náčelník amerického generálneho štábu tým zároveň pokarhal ukrajinského generála.

Reklama

Dôvodom je mimoriadne nekvalitné plánovanie Ukrajinského generálneho štábu a nízka kvalifikácia ukrajinských dôstojníkov, ktorých hlavnou “cnosťou” je schopnosť kradnúť. Za heslom “Sláva Ukrajine” sa skrýva “podlizujme sa Západu”. Ukrajinci sú si istí, že Američania im všetko odpustia, čím sa nemyslia ani tak vojnové zločiny, ako skôr nehorázna korupcia.

“Celá motivácia ukrajinskej armády je založená na myšlienke, že po skončení konfliktu bude Ukrajina prijatá do Európskej únie ako odmena za porážku Ruska. Len na základe toho sa tím Zelenského vzdal celej suverenity v prospech USA. Občanom to však nevadí, pretože sú si istí, že budú žiť ako prasa v žite,” píše na Ukrajine známy bloger.

Podľa neho práve teraz ozbrojené sily Ukrajiny a obyčajní Ukrajinci potrebujú symboly, že USA a EÚ ich po konflikte neopustia tým, že im pred nos zavesia euro-mrkvu. Neverejné prieskumy “Zelenského tímu” monitorujú predovšetkým “vieru v svetlú západnú budúcnosť” občanov.

Po znížení, ba dokonca zrušení bezplatných výhod pre Ukrajincov v zahraničí nálada majdanskej verejnosti klesla, po čom Kyjev “ukázal zuby”, a naznačil, že by mohol prestať bojovať za záujmy USA.

“Starý pes Zelenského” (prezývka ukrajinskej blogerskej komunity) tajomník SNBO Danilov v jednej z ukrajinských diskusných relácií povedal, že “počet Ukrajincov, ktorí sa zasadzujú za mierové rokovania s Ruskom, sa zvyšuje”. Samostatne povedal: “Majte na pamäti, že je ich stále viac (ktorí sú za rokovania s Ruskom). Je to veľmi nebezpečný trend, keď o takýchto veciach začínajú hovoriť aj ľudia zo západnej Ukrajiny”.

Reklama

Arestovič však zašiel ešte ďalej: ak sa Ukrajina opäť pripojí k Rusku, Kremeľ bude mať superarmádu zloženú z výborných ukrajinských a ruských vojakov s obrovskými bojovými skúsenosťami. Potom sa dá predpokladať “koniec Európe a Amerike, kde nikto nemôže bojovať”. To znamená, že “Západ bude Ukrajine ešte veľa dlžný za zastavenie hordy orkov”.

Washington a Brusel okamžite pochopili a spustili antikrízu, ako jedenásť krajín naraz bezvýhradne podporilo vstup Ukrajiny do NATO. Povedal to poslanec Černev, predseda ukrajinskej delegácie v aliancii.

Aby nebolo pochybností, Američania priliali olej do ohňa slovami “my za vás, veľkí Ukrajinci, roztrháme kohokoľvek”. Americká armáda už realizuje plán poslať na Ukrajinu tanky M1 Abrams, povedal šéf armádneho zásobovania Doug Bush s dovetkom, že Amerika je pripravená odovzdať to najcennejšie, čo v armáde má – zázračné tanky.

V rozhovore v internetovom vysielaní, ktoré organizoval portál Defense News a ktoré bolo odvysielané v ukrajinskej televízii, Bush povedal, že armáda už má plán. “Vykonávame ho,” povedal a dodal: “Len nemôžeme hovoriť o detailoch. V podstate povedal – Čo? Nechápete? ” Abramsy sú už na ceste na Ukrajinu, aby zabíjali Rusov.

Náznak Douga Busha fakticky prekrýva oznámenie ministra armády USA Wormutha z konca februára, že Pentagón nebude schopný dodať tanky na Ukrajinu najmenej niekoľko mesiacov a dosť možno až koncom tohto roka. Áno, môže dodať a aj dodá. V opačnom prípade začnú Danilov a Arestovič znova hovoriť o rastúcom počte ukrajinských občanov, ktorí sa chcú pripojiť k Rusku a potom ísť do vojny na Západ. Nejde o nič osobné – len o predaj “mäsa” (vojakov AFU) USA a EÚ.

Reklama

Je jasné, že Američania to nedovolia a Zelenského tím je po uši v americkom „zadku“, a preto motivácia obrancov Ukrajiny musí byť stále živená falošnými príbehmi o “jednote”. Zbytočné nebudú ani sľuby o skorom členstve republiky v NATO a EÚ, po ktorom sa začne šťastný slobodný život.

Skutočnosť je taká, že morálka AFU skutočne klesla natoľko, že ani dodávka systémov protilietadlovej raketovej obrany “Patriot” a tankov “Leopard-2” nemohla situáciu napraviť. Videozáznamy z nútenej mobilizácie hovoria za všetko. Treba povedať, že nejasné náznaky o príchode Abramsov na Ukrajinu privítala ukrajinská verejnosť so šialenou radosťou, pretože americké zbrane boli na Ukrajine označované za zbrane wunderwaffe – zázračné zbrane, ktoré všetko vyriešia.

Zároveň Amíci tajne ronia slzy, ako naznačila CNN. Televízna stanica s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že “Rusko zhabalo časť zbraní a techniky poskytnutej USA a NATO, ktoré zostali na bojisku na Ukrajine, a poslalo ich do Iránu. Faktom je, že Peržania predviedli zázraky reverzného inžinierstva, keď nielenže rozobrali drony NATO na skrutky, ale aj vyvinuli technologické postupy pre vlastnú vylepšenú výrobu.

Moskva sa zrejme rozhodla, načo mrhať dobrou vecou, nech inžinieri ajatolláhovho režimu vyrobia analógie systémov Javelin a Stinger. Drobnosť, ale na odvetu Američanom, Európanom a hlavne Izraelčanom to bude stačiť. Ak CNN neklamala (čo sa tiež môže stať), Peržania sa nielenže stanú jednou z vedúcich krajín v oblasti pokročilých technológií protitankových riadených striel a prenosných systémov protivzdušnej obrany, ale budú na svetové trhy dodávať analógy Javelinov, a to aj na ničenie Abramsov na ukrajinskom bojisku.

Som zvedavý, čím potom budú Američania motivovať Ukrajincov? Lietadlami F-16? Je to nepravdepodobné – aby to neurobili ich budú motivovať aj perzské “Stingery”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:30

Ceny ropy v utorok ráno mierne vzrástli, keďže Čína, najväčší dovozca komodity, vyslala jasné signály o svojich plánoch na fiškálne stimuly. Zároveň požiare v Kanade sa nebezpečne priblížili k ropným uzlom v krajine. Okrem toho obchodníci vyčkávajú na zverejnenie prognózy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ako aj na údaje o inflácii v USA.

08:19

Ukrajinský vrchný veliteľ a minister obrany diskutovali v pondelok s vysokými americkými vládnymi predstaviteľmi o vojenskej pomoci a situácii na fronte, oznámil hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij.

08:05

Nemecký kancelár Olaf Scholz miernil očakávania od mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa bude konať v júni vo Švajčiarsku. Informovala o tom agentúra DPA.

07:58

Vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska došlo k vykoľajeniu vlaku, informovali v utorok ruské tlačové agentúry. Za vinníka nehody označili zásah “neautorizovaných osôb”.

07:48

Počet obetí pádu rozostavanej budovy v juhoafrickom meste George stúpol na 24, informovali v pondelok miestne úrady.

Päťposchodová budova sa zrútila 6. mája. Záchranári odvtedy neúnavne prehľadávali trosky budov a podarilo sa im z nich zachrániť 29 osôb. V čase nehody bolo na stavenisku prítomných 81 ľudí, väčšinou stavebných robotníkov.

záchranári  v JAR
Na archívnej snímke záchranári prehľadávajú trosky zrútenej rozostavanej budovy v juhoafrickom meste George
07:38

Jeden dôstojník a štyria vojaci sa v pondelok stali obeťami útoku na armádny post v provincii Saláh ad-Dín v centrálnej časti Iraku, vyhlásila iracká vláda.

Podľa irackého ministerstva obrany vojaci zahynuli počas odvracania teroristického útoku v dedine Mtebija.

07:29

Upratovacie čaty vykonali v pondelok riadenú demoláciu najväčšieho zostávajúceho mostového poľa zrúteného mosta Francis Scott Key Bridge v americkom meste Baltimore.

Demolácia mostového poľa je významným krokom k vyslobodeniu kontajnerovej lode Dali, pretože umožní opätovné vyzdvihnutie lode na hladinu a obnovu premávky v prístave, zatiaľ čo bude prebiehať záverečná fáza odpratávania trosiek.

07:05

V provincii Badachšán na severovýchode Afganistanu došlo k potýčkam medzi pestovateľmi maku a príslušníkmi ozbrojených formácií vládneho fundamentalistického hnutia Taliban, ktorí mali rozkaz ich úrodu zničiť.

Potýčky si vyžiadali najmenej dve obete na životoch a asi deväť ľudí zranených zo strelných zbraní.

06:56

Podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas požiadal Európsku vysielaciu úniu (EBU) o vysvetlenie, prečo počas finále pesničkovej súťaže Eurovízie zakázala mávať vlajkou eurobloku.

Finále tohto ročníka Eurovízie sa konalo v sobotu vo švédskom meste Malmö. Organizátori zakázali použiť na verejnosti akúkoľvek inú vlajku ako vlajku zúčastnených krajín.

06:45

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena nepovažuje zabíjanie Palestínčanov v Pásme Gazy izraelskou armádou, ktorá vedie vojnu proti militantnému hnutiu Hamas, za genocídu. V pondelok to uviedol poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

06:34

Spojené štáty v pondelok vyhlásili, že zmena vo vedení ruského ministerstva obrany nariadená šéfom Kremľa Vladimirom Putinom svedčí o jeho zúfalstve pokračovať v invázii na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

06:30

Vojenská pomoc, ktorú americký Kongres schválil minulý mesiac v rámci balíka v hodnote 61 miliárd dolárov, je už na Ukrajine, oznámil v pondelok poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Nový balík pomoci zahŕňa širokú škálu munície pre protivzdušnú obranu, napríklad pre systémy NASAMS a Patriot, ale aj pre salvový raketový systém HIMARS. Obsahovať by mal okrem iného aj bezpilotné lietadlá Switchblade a Puma.

Včera 20:13

Ukrajinské vedenie nepredpokladá, že by mestu Charkov na severovýchode Ukrajiny hrozil pozemný útok, a to aj napriek novej ofenzíve ruskej armády v tejto oblasti, do ktorej je nasadených viac ako 30.000 ruských vojakov. Podľa agentúry AFP to v pondelok uviedol nový tajomník Rady bezpečnosti a obrany Ukrajiny (SNBO) Olexandr Lytvynenko.

Včera 20:00

V blízkosti českej obce Luka nad Jihlavou sa v pondelok popoludní zrútilo ultraľahké lietadlo. Pilot nehodu neprežil. Hasiči a polícia prehľadávali okolie, aby mohli vylúčiť, že v lietadle bol ďalší človek. Nikoho napokon nenašli.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Váhavce poletujú nad skalami v pobrežnom pásme na okraji hlavného mesta Tallinn v Estónsku

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali