98. časť Neznáme slovenské dejiny: Kde sú možné korene dubčekovskej „ľudskej tváre“?

98. časť Neznáme slovenské dejiny: Kde sú možné korene dubčekovskej „ľudskej tváre“?

Bratislava 21. júna 2020 (HSP/Foto:Kresba:Marián Tkáč)

 

Slováci svojimi tisícročnými dejinami dokázali, že sú schopní prežiť, že nadobudli osobitný zmysel pre trpezlivú vzdorovitosť a „rozpoznanie reálnej chvíle“ na zlepšenie svojej situácie. Keďže toto je „nedejinotvorný prvok“, dejepisci (najmä „susedia“) tvrdia, že dejiny nemáme

Kresba:Marián Tkáč

Na poníženie však zvykneme odpovedať rázne – aj preto impulzy na poľudštenie socializmu prišli už o niekoľko rokov po novodobom roku národného poníženia, ktorým bol rok 1960, práve zo Slovenska. Antonín Novotný bol posledným Čechom – šéfom štátu a zároveň KSČ v jednej osobe. Stranícky a čoskoro aj štátny post na pražských Hradčanoch zaujali – a udržali si ho až do konca komunizmu a vlastne aj Česko-Slovenska – Slováci.

Reklama

Vďaka oprávnenej nespokojnosti s centralizmom a nesúhlasu s obnovením medzivojnového čechoslovakizmu – čo bolo ťažiskom českého prístupu k slovenskej otázke aj po druhej svetovej vojne – sa veci „akoby samy od seba“ pomaly začali vyvíjať v slovenský prospech. Ako prejav vnútornej sily trpezlivosti a vzdorovania osudu. Údelom neveľkého národa je zjednocovanie svojich síl a využívanie každej možnosti v svoj prospech.

Slováci sa prirodzene, a to práve aj „vďaka“ strate v podstate všetkých pozícií, stali dôležitým faktorom reformného pohybu, ktorý sa približoval s každým novým číslom Kultúrneho života (čo bol odvážny týždenník slovenských spisovateľov). Svet ten pohyb spoznal ako „pražskú jar“, aj keď vlastne išlo o „bratislavskú jeseň“. Všetko sa to totiž začalo v októbri 1967, čiastočne ako reakcia na Novotného neodpustiteľne poníženie Matice slovenskej. Vtedy Alexander Dubček z pozície lídra slovenských komunistov (v tej funkcii vystriedal Čecha Bacílka) otvorene kritizoval politiku pražského centra. To zamýšľalo v najbližších dvadsiatich rokoch vytvoriť asi 900-tisíc pracovných príležitostí v Česku a len asi 100-tisíc na Slovensku, pričom demografi počítali pri stagnácii prírastku obyvateľstva v Česku s prírastkom Slovákov v počte asi jeden milión. To by bolo znamenalo húfne sťahovanie sa Slovákov za prácou do Česka. Ono napokon už prebiehalo a jeho výsledkom je najpočetnejšia národnostná menšina v Česku (podľa sčítania ľudu z roku 2001 išlo asi o 380-tisíc Slovákov, o desať rokov sa ich počet znížil na 147-tisíc; dôsledok tichej českej asimilácie). Požiadavky národnej emancipácie mali v tomto období teda svoju ekonomickú „opodstatnenosť“. Argumentovali ňou Viktor Pavlenda, Hvezdoň Kočtúch, či Štefan Šebesta.

Reklama

Slováci natoľko podrástli a dozreli, že si začali uvedomovať inými očami pomer slovensko-český a začali sa pýtať: čo s „českou otázkou“? Ľady sa pritom začali hýbať už vtedy, keď koncom mája 1963 na zjazde slovenských novinárov nekompromisne kritizoval zločiny komunizmu v päťdesiatych rokoch Roman Kaliský. Poukázal na nacionálny rozmer obdobia stalinizmu, počas ktorého kampaň proti buržoáznym nacionalistom „zasiahla celý národ“.

Ostrá kritika Novotného – ale možno aj moskovské vzdelanie a zázemie – vyniesli Dubčekovi stoličku najvyššieho komunistického predstaviteľa v Prahe i preto, že v Česku chýbal výraznejší kritik Novotného. A dokonca hlásal ideu „socializmu s ľudskou tvárou“. Ak chceme hľadať korene tejto dubčekovskej „vlastnosti“, pristavme sa ešte v roku 1942 v Bánovciach nad Bebravou, sídle okresu, do ktorého patril aj Dubčekov rodný Uhrovec. V tom roku 19. júla zatkla Dubčekovho otca Štefana, člena III. Ilegálneho vedenia KSS, tajná polícia. Alexander Mach vo svojich spomienkach uvádza, že v jeden pondelok si ho pozval do prezidentského paláca Tiso a informoval ho, že v nedeľu prišli za ním do Bánoviec, kde ako obyčajne prijímal po omši „stránky“, orodovať za uväzneného Štefana Dubčeka, a že za toho človeka sa prihovoril aj poslanec snemu, trenčiansky dekan Andrej Marsina. Že ide o poriadneho človeka, ktorý má deti, ženu a chodí do kostola. Prezident to zhodnotil tak, že ide o nejaký prechmat a žiadal o Dubčekovo prepustenie. Machovi neostalo iné, ako konať a šéf bezpečnosti a jeho detektívi boli roztrpčení, lebo stalo ich veľa úsilia, pokiaľ našli archív ÚV KSS, zakopaný práve u Dubčekovcov v kozom hnoji. Štefanov syn Alexander, ktorý sa stal v januári 1968 prvým tajomníkom ÚV KSČ, mal vtedy 21 rokov. Nemohli byť korene jeho „ľudskej tváre“ aj tu?

Slovenská ľudskosť pohla ľadmi aj v českej Prahe. Slováci, ale aj Česi sa na prelome rokov 1967/1968 nadchli Dubčekom aj preto, že „na druhej strane“ bol práve arogantný Antonín Novotný. Ten urazil Slovákov v lete 1967: neprijal dary Matice slovenskej počas oficiálnej návštevy Martina. Bola z toho veľká aféra, možno dokonca povedať, že výrazný podnet na riešenie postavenia Slovákov, keď úctyhodnej a tradičnej národnej ustanovizni Slovákov vrátili následne z Pražského hradu obálku s matičnými darmi s poznámkou „Adřesát nepřijíma!“ Matica slovenská zvykne veru – ak chce – „otvárať témy“.

Dubček bol prvým Slovákom v takej vysokej pozícii v Prahe, prekonal Milana Hodžu, predsedu česko-slovenskej vlády v rokoch 1935–1938. Jeho zvolením do čela všemocnej KSČ sa začal proces reforiem, pričom hospodárska reforma mala zohľadňovať potreby „oblastí“ (v tom čase Slovensko bolo len jednou z oblastí v štáte). Uvoľnila sa kontrola podnikov a roľníckych družstiev. Zavedenie päťdňového pracovného týždňa ukázalo na rezervy ekonomiky, keď napriek nižšiemu pracovnému fondu výroba vzrástla. Základným dokumentom roku 1968 sa stal Akčný program KSČ. V západnej časti štátu sa ako obyčajne priveľa diskutovalo o možnostiach hospodárskej súťaže, o prekonávaní deformácií v hodnotových ukazovateľoch pôsobením trhu, o priznaní relatívnej nezávislosti podnikovej sfére od štátnych orgánov.

V slovenskej spoločnosti sa zjednocujúcim prvkom politickej aktivity stala oprášená téma federalizácie štátu. Išlo vlastne „len“ o naplnenie ešte povojnovej požiadavky, ktorej sa ujal Gustáv Husák… „slovenský buržoázny nacionalista“, odsúdený v roku 1954 na doživotie. Husák sa po návrate do aktívnej politiky stretol na mítingu s bratislavskými vysokoškolákmi 4. mája 1968 a nadchol ich svojimi nekompromisnými stanoviskami. Vtedajší slovenský znak v štátnom znaku ČSSR nazval „živánkou pod Kriváňom“. A na otázku, či by sa aj teraz staval k procesu s Tisom tak, ako „vtedy“, sa diplomaticky vykrúcal: „Keď sme vtedy nepoznali všetky okolnosti, čo boli za tým.“ Z mítingu v PKO ho vysokoškoláci vyprevádzali skandovaním: „S Husákom na čele za Slovensko veselé!“

Reklama

Zatiaľ čo od marca 1968 bol Husák ako podpredseda česko-slovenskej vlády pohltený prípravou federalizácie štátu, Dubček vo svetle jasne artikulovanej nespokojnosti Moskvy a ostatných spojencov nepostupoval pri prebudovávaní režimu na socializmus „s ľudskou tvárou“ obozretne. Pod tlakom pražskej „kaviarne“ sa to ani nedalo. Kaviarne zvyknú tlačiť na pílu. V Moskve, v hlavnom meste komunizmu, vyvolávali znepokojenie diskusie o potrebe reformy ekonomiky, ale najmä politického systému jednej strany v podmienkach zrušenia cenzúry. Susedné štáty sa obávali, že reformné iskry preskočia aj k nim, a tak na základe Brežnevovej doktríny (povinnosť štátov Varšavskej zmluvy brániť socializmus) obsadili ČSSR v noci na 21. augusta 1968 vojská piatich susedných štátov: ZSSR, Poľska, Nemeckej demokratickej republiky, Bulharska a Maďarska (v prípade Maďarska to bolo už vlastne tretí raz v 20. storočí). Bol to prvý a aj posledný vojenský zákrok Varšavskej zmluvy počas jej fungovania (1955–1991) – a proti vlastnému členovi.

August je osudový mesiac v našich dejinách. Čoskoro po bitke pri Moháči 29. augusta 1526 sa centrum Uhorska presťahovalo pod Tatry a augustové dní v rokoch 1944 a 1968 odhalili našu skutočnú suverenitu. No dejiny zakaždým išli dopredu, ale nebyť invázie v roku 1968, možno by sme kapitalizmus „začali budovať“ o dvadsať rokov skôr. Takto sa v centre jedného zo série pokusov meniť spôsob ovládania sveta, ocitli dvaja Slováci.

Marián Tkáč

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali