Hlupaňa Von Leyenová – Taraba otvorene o najnovšom nápade predsedníčky Európskej komisie

Hlupaňa Von Leyenová – Taraba otvorene o najnovšom nápade predsedníčky Európskej komisie

Bratislava 2. októbra 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Stephanie Lecocq)

 

Sú v Európskej komisii ľudia pri zmysloch? Takúto otázku si musí nevdojak človek položiť, keď vidí vyjadrenia, riešenia a rozhodnutia jej členov. Ako z panoptika bláznov sa ozýva najnovšie vyjadrenie predsedníčky komisie Ursuly von Leyenovej, ktorá by v najnovšom, už ôsmom balíku sankcií chcela tieto uložiť aj na dovoz jadrového materiálu – paliva pre jadrové elektrárne z Ruska

Ursula von der Leyenová
Na snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

Európa má nedostatok plynu, ktorý sa snaží nahradiť dodávkami skvapalneného plynu za nehorázne ceny, ktoré spôsobia nekonkurencieschopnosť európskeho priemyslu a infláciu. Dokonca sa hovorí o možných výpadkoch elektrickej energie, lebo plyn na jej výrobu v Európe možno nebude ani za tie najvyššie ceny a v tejto chvíli prichádza Ursulu von Leyenová so skvelým nápadom, odstaviť ešte aj jadrové elektrárne. Jej nápad uvaliť sankcie na jadrové palivo totiž nemôže mať iný dopad.

Reklama

V tomto prípade by európskym jadrovým elektrárňam nepomohol vôbec nikto, pretože aj USA dovážajú jadrové palivo pre svoje elektrárne z Ruska a preto, samozrejme, na toto palivo sankcie neuvalili. Viac si o tom môžete prečítať tu.

Taraba označil predsedníčku Európskej komisie Ursulu von Leyenovú rovno za hlupaňu, po tom čo prišla s návrhom, že by sa ďalšie kolo sankcií proti Rusku mohlo týkať aj jeho jadrového priemyslu. “Uršula začala blúzniť o sankciách na jadrový materiál. Hlupaňa nám chce odstaviť už aj jadrové elektrárne,” napísal vo svojom príspevku na Facebooku poslanec.

Reklama

Zástupcovia členských štátov by mali schváliť už v poradí ôsmy sankčný balík voči Rusku, ktorý by mal okrem iného obsahovať aj napríklad vylúčenie ďalších ruských bánk zo systému SWIFT.

Balík by mal byť schválený v polovici októbra. Súhlasiť s ním musia všetky členské štáty.

Kvôli tomu chce Taraba navrhnúť, aby parlament zaviazal Hegera nesúhlasiť so žiadnym ďalším kolom sankcií bez súhlasu slovenského parlamentu.

“Je to dôležité urobiť, pretože doterajšie skúsenosti s Čaputovou a spol. ukazujú, že ich podlizovanie sa Bruselu na úkor našich národných záujmov je bezhraničné,” dodal na záver svojho vyjadrenia Taraba.

Našťastie tak ako to uvádza Taraba, napriek úplnej hlúposti a nekompetentnosti vedenia EÚ, je inak zaujímavé, že takýto neschopní hlupáci sa v rovnakom čase dostali do vedenia mnohých európskych štátov, ešte majú niektoré štáty lídrov, ktorým záleží na ich obyvateľoch.

Reklama

Návrh na zahrnutie jadrovej energetiky do sankcií znepokojil najmä štáty, ktoré využívajú ruské palivo, služby a technológie. Patrí medzi ne aj Slovensko. Maďarsku by zas skomplikoval rozšírenie atómovej elektrárne v Pakse, na ktorej spolupracuje s Moskvou. Rozšírenie sankcií na sektor jadrovej energetiky tak zrejme jednomyseľný súhlas členských krajín nedostane.

Naša zapredaná proamerická elita, HgeroMatovičovoČaputovej vlády, by nás možno kľudne obetovala, tak ako nás obetovala v prípade predaja a zdaňovania elektrickej energie. Návrh Tarabu, aby im takéto kroky musel odobriť parlament, sa preto javí viac ako logický.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali