V Sýrii militanti masakrujú veriacich na omšiach

V Sýrii militanti masakrujú veriacich na omšiach

Viedeň 10. júna 2016 (HSP/KAP/Foto:TASR-Validated UGC via AP video)

 

Ľudia v sýrskom meste Aleppo – „sýrskom Stalingrade“ – žijú „hroznú nočnú moru a denne očakávajú smrť“, ako povedal farár, Ibrahim Alsabagh, pre „Kathpress“ v stredu

Alsabagh je na pozvanie „Kirche in Not“ na návšteve v Rakúsku. Prehovoril v rámci akcie „Dlhá noc kostolov“ vo viedenskom kostole Schottenkirche o kresťanoch v Sýrii. Tých verejnosť podľa neho „úplne prehliada“. „Neustále sa strieľa raketami a granátmi na domy, školy, nemocnice a dokonca na kostoly. Stále znova vnikajú ozbrojenci počas nedeľných omší do kostolov a masakrujú veriacich,“ opísal situáciu rehoľník.

Reklama
Na snímke muž nesie na rukách dieťa po náletoch v povstalcami ovládanej časti mesta Aleppo na severe Sýrie
Na snímke muž nesie na rukách dieťa po náletoch v povstalcami ovládanej časti mesta Aleppo na severe Sýrie

Situácia sa zostrila po tom, čo Rusko ohlásilo, že bude podporovať Assadove oddiely. Útoky rebelov na civilistov, ako ten krvavý kúpeľ cez víkend, pri ktorom zomrelo viac kresťanov, označil Alsabagh ako „akt pomsty“, ktorým sa má robiť tlak na vládu.

Život v Aleppe porovnal farár s hororom. „Mnohé byty sú zničené a neobývateľné, ceny za potraviny a iné potreby sú až desaťkrát vyššie a vyše 85 percent ľudí je bez práce a hladujú. Zásobovanie vodou vypadne často na celé týždne, keďže islamisti kontrolujú hlavné prívody vody a tak ľudia používajú staré studne. Elektrina nie je už mesiace. Kritický je aj zdravotný stav ľudí: „Mnohí sú zranení, majú v tele črepiny alebo stratili údy či oko. Mnohé nemocnice sú zničené, lekári nemôžu pracovať.“

Reklama

Mnohí ľudia ušli, tí, čo zostali sú po dlhej vojne tí chudobní a starší, ktorí si nemôžu dovoliť odísť. Medzi nimi je 50 000 kresťanov, čo je tretina z pôvodného počtu. Žijú na západe mesta chránení sýrskou armádou. Muži odišli do armády alebo do zahraničia a tak zostali mnohé ženy s deťmi samé: Na 12 žien pripadá jeden mladý muž.

Medzinárodná pomoc neprichádza, no piati františkáni vybudovali rozsiahlu humanitárnu pomoc. S podporou „Kirche in Not“ sa už od r. 2014 rozdeľujú potraviny, šatstvo, hygienické potreby a voda, platí sa prúd alebo bývanie pre 600 rodín, ktoré prišli o byty. Pomáha sa aj s financovaním lekárskej pomoci, stavajú sa studne a financujú sa generátory pre kresťanov ale aj pre moslimov.

Zvlášť dôležitá je psychologická pomoc: „Mnohí sú traumatizovaní. Matky volajú: Máme dnes poslať deti do školy, alebo je to nebezpečné?“ Väčšina detí má poruchy spánku, mnohé ženy musia brať lieky na upokojenie. Františkáni preto ponúkajú letné tábory pre 350 detí, so športom, hrami a divadlom, kde majú aj zdravú výživu. Alebo rodinné dovolenky pre najpostihnutejších. „Veci, ktoré sú inak nemysliteľné,“ hovorí farár.

Cirkevné aktivity podporuje rastúci počet dobrovoľníkov, veď kresťania, ktorí zostali v Aleppe tak vedome svedčia o viere a žijú „biele mučeníctvo“. „Ukazujú všetkým, čo konkrétne znamená nenásilie, láska k blížnemu a viera vo vzkriesenie: Uprostred smrti a zomierania, kde väčšina hľadí len na seba a izoluje sa, oni pomáhajú iným napriek vlastnému utrpeniu,“ hovorí františkán. „Viera je silná, všetka rivalita medzi náboženstvami zmizla: Veď sedíme na jednej lodi.“

 

Reklama

Nijaký mier na obzore

Kresťania sa nevzdávajú nádeje aj keď koniec vojny vidí františkán ďaleko. Mier je možný iba na medzinárodnej úrovni – v sýrskej vojne ide hlavne o hospodárske a mocensko-politické záujmy sčasti nábožensky motivované.

„Dokiaľ bude existovať rozdelenie na prvý, druhý a tretí svet, budú sa chcieť ľudia z chudobných oblastí dostať do prvého sveta,“ hovorí farár. Františkáni sa preto usilujú o „prevenciu úteku“. A naozaj už mnohé rodiny sa napriek bojom do Aleppa vrátili, pretože život v utečeneckých táboroch bol ťažký. …

„V súčasnosti by Európa mala prihliadať na to, ktorí islamskí utečenci sú motivovaní ideológiou IŠ,“ napomína Alsabagh. „Kto však potrebuje naozaj pomoc, tomu by sa malo dvere otvárať. Kresťania na úteku sa väčšinou plodne uplatnia,“ – má skúsenosti farár z Aleppa.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali