Situácia v Aleppe sa za posledných 12 hodín radikálne zmenila. Dôležitú úlohu zohrala dohoda Turecka a Ruska

Situácia v Aleppe sa za posledných 12 hodín radikálne zmenila. Dôležitú úlohu zohrala dohoda Turecka a Ruska

Aleppe 7. decembra 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Baladi News Network, via AP)

 

Posledných 12 hodín prinieslo so sebou  výrazné zmeny v Aleppe. Podľa správ rusvesny zo včera 21:08, sýrska vládna armáda včera oslobodila ešte 7 ďalších štvrtí v Aleppo

Informáciu o oslobodení štvrtí Al-Mardza, Al Shaer, Seich Lutfi, Dzehuret Avaad, Turba Lala, Karm ad-Dada a Lar, Karm al Katerdzi, potvrdili Tiger Force a Hizballáh. Sýrske vládne zdroje potvrdili boje o štvrť Karlag v aleppskom Starom meste.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Vďaka týmto úspechom vládnych síl sa postavenie teroristov stalo katastrofálnym. Rusvesna o 1:29 vydala ďalšiu správu, v ktorej potvrdila že islamistická koalícia Fath Haleb (Armáda Aleppa) vzdala zvyšnú časť Aleppského kotla.

Diplomatickú dohodu o ukončení bojov v Aleppe dosiahli Rusi a Turci. Protureckí bojovníci, ktorí sa rozhodli ukončiť boje odovzdali ďalšie štyri štvrte, ktoré mali pod svojou kontrolou, takže sýrska vládna armáda už ovládla 85% celého kotla v Aleppe. Protureckí džihádisti na sociálnych sieťach potvrdili ukončenie bojov.

Reklama
Situácia v Aleppe sa za posledných 12 hodín radikálne zmenila
Situácia v Aleppe sa za posledných 12 hodín radikálne zmenila
Situácia v Aleppe sa za posledných 12 hodín radikálne zmenila
Situácia v Aleppe sa za posledných 12 hodín radikálne zmenila

 

 

Na základe rusko-tureckých diplomatických rokovaní pod kontrolu vládnych síl sa dostali štvrte al Farfa, Karm al Dzabal, Bab Hadid a Afiun. Správa potvrdila že v najbližšom čase budú môcť džihádisti aj s rodinami opustiť Aleppo a odísť do Idlibu.

Časť teroristov sa však odmieta vzdať. Ide o teroristov z výrazne proamerickej Dzeish al Fath.

Situácia v Aleppe sa za posledných 12 hodín radikálne zmenila
Situácia v Aleppe sa za posledných 12 hodín radikálne zmenila

Zatiaľ poslednú správu o situácii v Aleppe publikovala rusvesna  o 2:01 moskovského času. Podľa tejto informácie na základe dohody, ktorú uzavreli Rusi a Turci,  bojovníci Fath Haleb vzdali praktický celú časť Aleppského kotla, ktorú mali pod svojou kontrolou a spoločne s rodinami opúšťajú Aleppo.

Reklama

Informácia potvrdila, že v rukách vládnych síl sa nachádza 85 % Aleppa. V tejto správe sa objavili prvé obrazové materiály ako teroristi v zelených autobusoch opúšťajú Aleppo a odchádzajú do Idlibu.

Časť teroristov sa však na poslednú chvíľu rozhodla neisť do Idlibu a cez 700 metrový koridor medzi Aleppskou citadelou a nemocnicou al – Ajun prešli do štvrtí pod kontrolou teroristov Dzeish al Fath, ktorí chcú pokračovať v ďalších bojoch. Na možnosti teroristov presunúť sa do oblasti pod kontrolou Dzeish al Fath nástojili členovia Fath Haleb, ktorý tým podmieňovali uzavretie dohody.

To že sa členovia Fath Haleb vzdali a opustili svoje bojové pozície, ešte viac zhoršilo pre teroristov situáciu na frontovej línii. Momentálne sa museli zvyšní silne demoralizovaní teroristi preskupiť a zaujať narýchlo novú líniu kruhovej obrany.

Útok teroristov na ruské zdravotnícke poľné centrum, pri ktorom zahynuli dve ruské lekárky sa tak javí v novom svetle. Išlo o zúfalý pokus príslušníkov tajných služieb, ktorí chceli Rusov vyprovokovať k masívnemu útoku a tým zabrániť, aby protureckí členovia Fath Haleb súhlasili s dohodou Rusov a Turkov o opustení východného Aleppa a odchode do Idlibu.

Rusi však už včera oznámili, že vedia, kto za útokom stojí. Arabská al Jazeera hystericky tvrdí, že Rusi použijú v novom útoku aj balistické rakety bez jadrových hlavíc. Samozrejme že ide o kvetnatú orientálnu hlúposť zrodenú v hlavách “prozápadných bazárových novinárov”. Rusko útočiť taktickými balistickými raketami nebude. Má aj iné možnosti, ako citeľne a bolestivo zasiahnuť zodpovedných za tento čin.

Reklama

Keďže v arabských podmienkach platí, že ak sa na urážku a útok rázne neodpovie, ide o prejav slabosti, Rusi musia zasiahnuť tvrdo a veľmi rázne, aby ukázali kto je ozajstným pánom. Ináč by ich Arabi považovali za papierovú veľmoc.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali