PAHREBA: Útok na demokraciu, alebo v Rusku Sorosa nechcú: Zakázali činnosť jeho fondov a nadácií

PAHREBA: Útok na demokraciu, alebo v Rusku Sorosa nechcú: Zakázali činnosť jeho fondov a nadácií

Bratislava 20. decembra 2015 (HSP/Foto:TASR/AP-Kevin Wolf)

 

Ruská generálna prokuratúra sa rozhodla zakázať činnosť troch zahraničných nevládnych organizácií na území krajiny vrátane fondu Otvorená spoločnosť a fondu Spolupráca patriacich Georgeovi Sorosovi. Oponenti tvrdia, že v Rusku nie je demokracia…

Na snímke George Soros
Na snímke George Soros

Nazdar, Jožo. Aha, počul si, dnes istá západná agentúra vyhlásila, že v Rusku nie je žiadna demokracia. Zakazujú tam činnosť zahraničných mimovládnych organizácií. Vraj je to protiprávne a útok na slobodu. Celý demokratický svet je pobúrený.

Reklama

Áno? Úplne celý? A čo tí divosi Rusi zakázali všetky zahraničné mimovládky?

Nie, zatiaľ nezakázali všetky. Pred pár rokmi stopli činnosť jednej, tá bola ako prvá tabu – už si nepamätám jej názov. Ale najnovšie zakázali až ďalšie tri! A ako uvádzajú naše média je to Nadácia otvorenej spoločnosti /Open Society Foundations/, fond Spolupráca Inštitútu Otvorená spoločnosť /OSI Assistance Foundation/ a Americko-ruský fond pre ekonomický a legislatívny rozvoj /U.S. – Russia Foundation for economic, advancement and the rule od law/. Mimochodom, prvé dve tieto spoločnosti zorganizoval, financuje a režíruje známy americký miliardár maďarského pôvodu George Soros. Tak čo na to povieš? Je to demokratické – len tak niečo zakázať?

Reklama

Určite to nie je demokratické. Ale, obávam sa, že na to Rusi mali dôvod. Žeby to urobili len tak pre srandu králikov? Tiež som si včera niečo prečítal – napríklad, stanovisko ruskej strany. Dokonca som si pozrel tlačovku, na ktorej hovorkyňa ruskej Generálnej prokuratúry  vysvetlila, že prešetrenie celej tejto veci začali na základe požiadavky Rady federácie ruského parlamentu. Takže nebolo to z ničoho nič. Poslanci požiadali generálneho prokurátora, aby preveril organizácie, ktoré sa objavili na takzvanom „patriotickom stop-liste“. Tento zoznam bol vytvorený na základe požiadaviek politikov, analytikov, odborníkov a veľkého počtu obyčajných občanov, ktorí neboli spokojní s činnosťou zahraničných mimovládok na území Ruska. Nuž, keď neboli spokojní občania…

Dobre, ale mali hneď zakázať ich činnosť? Nedalo sa to nejako urobiť inteligentnejšie, dohodnúť sa k spoločnej spokojnosti? Museli to tak rázne stopnúť?

To ti, brate, neviem. Vraj Rusi mimovládkam viackrát vyčítali, že to nerobia dobre, vysvetľovali, presviedčali, upozorňovali, vystríhali, ale márne. Tak ich stopli. Čítal som, že vyšetrovanie Generálnej prokuratúry ukázalo, že činnosť mnohých z týchto mimovládnych organizácií predstavuje hrozbu pre ústavné zriadenie krajiny a je nasmerovaná proti záujmom Ruska a jeho občanov. Pozor, toto nie je môj výmysel, toto tvrdí ruská generálna prokuratúra! A tak Rusi vypracovali taký originálny „stop-list“ – skutočnú stopku pre niektoré mimovládky. Ako som čítal, z iniciatívy komisie pre medzinárodné záležitosti ruského parlamentu začiatkom júla tohto roka ho vytvorila Rada federácie Ruska.

Viem-viem, to sa v tej správe agentúry tiež uvádzalo. Do tohto zoznamu „nechcených“ sa dostalo 12 spoločností: Sorosov fond Otvorená spoločnosť /OSF/, Národný fond demokracie /NED/, Medzinárodný republikánsky inštitút /IRI/ a deväť ďalších organizácií. Zatiaľ stopli tie prvé tri mimovládky. Možno stopnú aj ďalšie.

Ak sa budú domnievať, že škodia presne tak, ako tie prvé tri, tak stopnú aj ostatné. Budeme sa čudovať? Čítal som, že zákon o nežiadúcich zahraničných organizáciách ruský prezident Vladimír Putin podpísal ešte 23. mája. Na základe tohto zákona niektoré zahraničné organizácie môžu byť označené za nežiadúce, ak ohrozujú ústavný poriadok v krajine, jej obranyschopnosť, bezpečnosť a pod. Ale pozor, dávať nálepky na mimovládky nemôže hocikto. Označovať zahraničné spoločnosti za nežiadúce môže iba Generálna prokuratúra Ruska po konzultáciách s ruským ministerstvom zahraničných vecí. Všetko podľa zákonu.

Reklama

Zákony píšu politici. Možno sa tie novinky viacerým Rusom páčia – neviem to posúdiť. Ale v Európe a hlavne v USA to mnohým nevonia. A vidíš. Prvou organizáciou, ktorá sa dostala na tento „stop-list“ bol Národný fond podpory demokracie /The National Endowment for Democracy/. Európski a americkí analytici sa domnievajú, že to nie je žiadna náhoda, že do tohto zoznamu zaradili aj Sorosove fondy. Rusom sa nepáči činnosť Sorosových fondov a vlastne sa im nepáči celá Sorosova činnosť.

Tak v tom s nimi súhlasím. Predvčerom som čítal komentár jedného dobrého analytika. Zdôrazňoval, že cieľom týchto Sorosových fondov je „rozšírenie takzvanej „otvorenej spoločnosti“ prostredníctvom likvidácie tradičných spoločenstiev, národnej kultúry a tradícií a, ako stále podčiarkuje samotný Soros, „boj proti absolútnym hodnotám“ – takým, ako napríklad, náboženstvo, patriotizmus a pod. No tak zbohom! Propagovať podobné veci v Rusku?! Je to všetko úplne naopak, čo si želá ruská povaha a ruská duša. A potom sa čuduješ, že vykopli Sorosa? Čo by si povedal, keby u nás nejaké zahraničné fondy začali búrať kostoly a stávať herne, aby bol život veselší a bohatší? Čuduješ sa Rusom?

Až tak to nepreháňaj: nik tu nejde búrať kostoly – ani v Rusku. Ak niektoré mimovládne organizácie sa zaoberajú nejakou užitočnou činnosťou – prečo nie? Takých organizácií sú tisíce. A čím Rusom nevyhovuje deduško Soros, keď zakazujú činnosť všetkých jeho fondov? Veď ozaj nie je to demokratické.   

Po prvé, nezakazujú činnosť všetkých jeho fondov. Sorosove fondy sa svojou činnosťou zaoberajú v 30 krajinách sveta – Rusi nemajú možnosť zakázať ich činnosť v zahraničí – je to jasné. Dokonca aj v Rusku ešte pokračujú vo svojej práci niektoré organizácie vytvorené za podpory Sorosových fondov – Moskovská vysoká škola sociálnych a ekonomických vied, fond kultúry a umenia Inštitút pro Arte a iné. Samozrejme, ani s ich činnosťou Rusi nie sú spokojní, lebo všetky jeho fondy „podnikajú na jedno kopyto.“ Viacerí novinári napísali, že „ani tieto Sorosové „dcéry“ by už nemali dlho otravovať vzduch v našej krajine.“ Asi vedia, prečo to hovoria. Aj ten nový ruský zákon hovorí o tom, že stopku dostanú iba tie mimovládky, ktoré ohrozujú národnú bezpečnosť krajiny. Žeby si to iba vymýšľali?

Čo ja viem? Čím ohrozujú bezpečnosť Ruska? Otvorene vyzývajú na zmenu režimu, propagujú nejakú pestrofarebnú revolúciu, demisiu vlády alebo Putina?

Reklama

Priamo nie, ale všetci sa dávno naučili čítať aj medzi riadkami. Keďže všetky tieto fondy otvorene podporujú ruskú opozíciu, ktorá mimochodom má mimoriadne nízku popularitu v krajine a samotní Rusi jej neveria – tak čo by si chcel? Ktorej vláde by sa páčilo, že nejaký ujo zo zahraničia investuje ročne ťažké miliardy na podporu opozície? Čítal som, že pred 2 rokmi Soros takto „investoval do Ruska“ 37 miliárd rubľov – takmer 750 miliónov dolárov a vlani už 70 miliárd rubľov – viac ako miliardu dolárov! Rusi nie sú tupci. Takto Soros a spol. investoval miliardy dolárov do Ukrajiny a ako to dopadlo? Určite Rusi nechcú doma žiaden Majdan alebo podobnú demokratickú samovraždu. A my by sme chceli? A veď na tom nepracuje iba deduško Soros. V Rusku je pomaly tisícka podobných zahraničných mimovládok a ročne zahraniční ujovia investujú do nich 3 miliardy dolárov. Myslíš si, že títo filantropi snívajú iba o prosperite Ruska, blahobyte občanov a o rozvoji demokracie?

A čo samotní Rusi? Chceš povedať, že nesponzorujú svoje podobné organizácie v zahraničí? Tiež asi majú takéto mimovládky v iných krajinách.

Majú. Práve prednedávnom ruský prezident povedal, že Rusko sponzoruje iba dve podobné mimovládky v zahraničí. Jedna je zaregistrovaná v Európe – s centrálou v Paríži a druhá v Severnej Amerike – s centrálou USA. A to je všetko. Vieš, táto fraška mi pripomína kauzu ruskej televíznej stanice Russian Today, ktorá sa objavila iba pred 10 rokmi. Američania a celý západný svet majú niekoľko desiatok televíznych a rozhlasových staníc, ktoré už desaťročia propagujú západný spôsob života a vymývajú mozgy Rusom, celej Európe, Ázii, Afrike a možno aj snehuliakom v Antarktíde. A teraz celý západný svet je zhrozený z činnosti jednej – jedinej ruskej stanice a brojí proti nej celú armádu. Sú takí vystrašení…

Zabudol si, že prednedávnom pribudol aj Sputnik – ďalší ruský portál.

Nezabudol som. Tak to sú dve ruské média proti desiatkam európskych a amerických. Tak to už je ozaj hrozba, ak sú tam až dve média! A preto v EÚ vytvárajú ďalší špeciálny informačný kanál – výlučne na boj proti týmto dvom ruským médiám. Robia z toho obrovskú kovbojku. Jasné – západný svet je v ohrození!.. Nuž, asi sa aj Rusi cítia byť ohrození niektorými mimovládkami a podnikajú opatrenia, ktoré uznávajú za vhodné. Vedia, k čomu vedie táto „dobročinná činnosť“ – k pestrofarebným revolúciám a Majdanom. Tak sa zaoberajú prevenciou, aby sa táto choroba k nim nerozšírila. Vedia, že najlepšie liečenie je prevencia. Nečudujem sa im. Vieš, poviem ti na rovinu. Aj u nás by nebolo od veci prevetrať nejaké zahraničné mimovládky. Pochybujem, že pracujú preto, aby sme tu mali pozemský raj. Majú iné priority. Tak potom potrebujeme ich tu? Neviem ako ty, ale ani ja tu nechcem mať Majdan, oranžovú či inej farby revolúciu… Myslím si, že to sú hry pre bláznov, ale to nie sme.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali