Mediálna amnestia pre Andreja Kisku

Mediálna amnestia pre Andreja Kisku

Bratislava 13. septembra 2017 (HSP/Ďateľ/Foto:TASR-MTI/Tamas Kovacs)

 

Daňové peripetie pána prezidenta patria k slovenskému politickému koloritu. Patrí k nemu aj neschopnosť médií pomenovať veci pravými menami. Ak ide o Andreja Kisku, platí to obzvlášť.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Pán prezident a jeho brat sú spoluvlastníkmi firmy Kiska Travel Agency (KTAG). Verejnosť sa v týchto dňoch dozvedela, že KTAG schovávala do svojho účtovníctva faktúry nesúvisiace s jej podnikaním, ale s jasnou väzbou na prezidentskú kampaň Andreja Kisku, a z týchto dokladov vytvárala nákladové položky.

Reklama

Čo sa vlastne stalo? Tri veci: Ukázalo sa, že Trestný zákon má efektívne ustanovenia. Ukázalo sa, že Andrej Kiska je priemerný slovenský politik. A ukázalo sa, že drvivá väčšina slovenských médií stojí v hlbokom, devótnom predklone pred Andrejom Kiskom, čo spochybňuje dôveryhodnosť ich neraz zarážajúco nabrúsených jazykov.

 

Reklama

Chvála Trestnému zákonu

Keď podvedie podnikateľ štát na daniach, udelenie trestu je najneefektívnejší spôsob, ako sa s takýmto konaním vyrovnať. Jediným efektívnym riešením je dostať do štátneho rozpočtu to, čo podnikateľ dlhuje na dani z príjmu, DPH či spotrebnej dani. Preto existuje v Trestnom zákone ustanovenie, na základe ktorého zaniká trestnosť skutku skrátenia dane, ak splatná daň a jej príslušenstvo boli dodatočne splatené. Toto ustanovenie je možné využiť aj počas prebiehajúceho trestného konania. Šetrí to čas a peniaze.

V nedávnej minulosti postupoval rovnako podnikateľ Ladislav Bašternák. Namiesto toho, aby sa nechal zavrieť, vrátil štátu 2 milióny eur. On ostal na slobode a štátny rozpočet dostal to, čo mu patrí. Vďaka anonymu sme sa dozvedeli, že túto formu účinnej ľútosti vyžil aj konateľ prezidentovej bývalej cestovnej kancelárie KTAG pán Eduard Kučovský, aj keď v tomto prípade išlo o oveľa menšiu čiastku.

 

Priemerný politik

Reklama

Úplne iný obraz príbehu nám ponúka jeho politická interpretácia. V roku 2014, keď KTAG financovala prezidentovu kampaň, bol Andrej Kiska spolu s bratom Jaroslavom a pánom Kučovským jej konateľom. Preto iba veľmi ťažko obstojí prezidentova obhajoba, že „ekonomické oddelenie mi potvrdilo, že účtuje správne. Vychádzal som z toho, aké informácie som dostával.“ Andrej Kiska bol jedným z troch ľudí, ktorí dávali pokyn ekonomickému oddeleniu firmy, aké faktúry má zaúčtovať a v tom spočíva jadro problému.

Aby sme neboli príliš abstraktní, uveďme zopár príkladov, kto všetko fakturoval firme KTAG. Potom bude oveľa jasnejšie, že pán prezident Kiska pri vysvetľovaní svojho prešľapu jemne povedané zavádzal. Za marketingové služby vystavil prezidentovej firme faktúru Radoslav Baťo, popredný člen volebného štábu, neskôr aj tímu novozvolenej hlavy štátu. Spoločnosť s ručením obmedzeným Vrtieť psom účtovala KTAG za balík služieb spojený s marketingom a public relations. Komplot Advertising vystavil firme faktúru za kreatívne a konzultačné služby. VISIBILITY, s r. o., zase dostala zaplatené za reklamnú činnosť na YouTube, administráciu a online monitoring. Za monitoring slovenských médií si účtovala aj tlačová agentúra SITA a tak ďalej a tak podobne, ako napríklad vylepovanie plagátov po mestách a obciach celého slovenského kraja.

Aj keď sa Andrej Kiska obhajuje tvrdením, že on nie je účtovník ani odborník na oblasť daní, ako ostrieľaný podnikateľ veľmi dobre vedel, že vyššie citované služby nemôžu byť zahrnuté do nákladov KTAG, pretože nijakým spôsobom nesúviseli so zabezpečovaním, dosahovaním a udržiavaním zdaniteľných príjmov firmy. KTAG nepotrebovala ani Rada Baťa, ani Vrtieť psom, ani všetky ostatné spindoktorské formácie na to, aby zabezpečila riadny chod podnikania. Potreboval ich len občan Andrej Kiska, v tom čase prezidentský kandidát. A urobil to, čo je nám Slovákom vlastné. Pokúsil sa aspoň časť nákladov na kampaň schovať medzi nákladové faktúry jednej zo svojich firiem a ticho dúfal, že mu to prejde. Neprešlo.

V tomto ohľade je Andrej Kiska priemerný slovenský politik. Mám problém s financovaním svojich politických aktivít. Nie je prvý ani posledný a rozhodne to nie je dôvod morálne ho zatratiť. Len veci treba správne pomenovať. Svet nie je čierno-biely, ale komplexný. A tým sa dostávame k zlyhaniu médií.

 

Reklama

N, SME, Trend v prihlbokom predklone

Práve médiá vytvárajú čierno-biely obraz spoločnosti. Ponechajme nateraz bokom čiernu časť. Anjelskú bielu novinári prisúdili Andrejovi Kiskovi. Vďaka ich masívnej podpore sa stal prezidentom. Vďaka ich servilnému poklonkovaniu sa mesačne dozvedáme o tom, komu venoval prezidentský plat. Každý týždeň referujú o tom, kde postískal aké dieťa, pri ktorej posteli chorého sa pristavil a všetky jeho vskutku banálne a bezobsažné prejavy interpretujú ako štátnické gestá.

Potom sa prevalí kauza, v ktorej to pán prezident – povedané slovníkom Igora Matoviča – „dal na Bašternáka“, a novinári sa ocitajú v pasci, čo si sami nastavili. Ich ikona, modla a nespochybniteľný idol sa ukáže v pravom svetle. Odrazu je jasné, že je to obyčajný človek z mäsa a kostí. Ani anjel, ani diabol. Prosto Slovák Kiska. Namiesto primeranej kritiky a rovnako primeraného morálneho pobúrenia sa verejnosť od médií dočká servilného pochlebovania, nežných otázok na tlačovke a sladkastých komentárov. Slovom mediálna amnestia.

Prípadu sa prvý zhostil denník N. No nie preto, aby bol naozaj prvý, ale preto, aby daňový podvod prezidentovej firmy vhodne politicky zarámoval. Keby sa ocitli v rovnakej situácii Fico, Kaliňák, Bugár (dosaďte si ďalších adeptov sami), nepochybne by to bol krvák. V prípade Andreja Kisku – keď už sme pri tej uvoľnenej rétorike – nuda v Brne…

SME sa vo svojom prvom online článku na túto tému takmer hnevalo, že prečo v KTAG Finančná správa kontrolovala daň z príjmu, keď väčšinou ide po DPH. Akoby daň z príjmu bola od macochy. Nehovoriac o tom, že ďalšia kontrola vo firme hlavy štátu za uvedené obdobie sa dotýkala aj DPH a tiež nedopadla valne.

Nuž a do tretice Trend na online vyšiel s titulkom „Kiskova firma krátila daň, zistila Kaliňákova polícia“, čo je klamstvo (a to sa Ďateľ.sk usiluje vyhýbať silným slovám), pretože krátenie dane zistila Finančná správa. Ak Trend veľmi chce, tak Kažimírova Finančná správa a tá ex officio odstúpila prípad orgánom Policajného zboru.

Dá sa súhlasiť s názorom, že hlava štátu si zaslúži primeranú úctu, ale predklon, ktorý voči Andrejovi Kiskovi zaujali predovšetkým tieto tri médiá, je prihlboký, a preto nedôstojný.

Peter Tóth

Článok pôvodne vyšiel na datel.sk

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali