Generálny tajomník OSN varuje svetové spoločenstvo, aby sa pripravilo na možné teroristicke útoky s použitím zbraní hromadného ničenia

Generálny tajomník OSN varuje svetové spoločenstvo, aby sa pripravilo na možné teroristicke útoky s použitím zbraní hromadného ničenia

Brusel 22. júna 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Sandro Campardo)

 

„Som znepokojený rastúcim nebezpečenstvom použitia teroristami chemických, biologických, rádioaktívnych alebo nukleárnych zbraní vo veľkých mestách“, – vyhlásil Pan Ki Mun

Generálny tajomník vyzval členov Rady Bezpečnosti, aby zvýšili pripravenosť svetového spoločenstva k možným teroristickým útokom s použitím zbraní hromadného ničenia (ZHN) pre ten prípad, ak opatrenia na zamedzenie podobného útoku zlyhajú. Vystupujúc na stretnutí, zasvätenom pripomienkovaniu rezolúcie 1540, Pan Ki Mun taktiež vyhlásil, že najlepším spôsobom predísť použitiu ZHN teroristami je raz a navždy podobné zbrane zakázať.

Reklama
Na snímke generálny tajomník OSN Pan Ki Mun
Na snímke generálny tajomník OSN Pan Ki Mun

„Som znepokojený rastúcim nebezpečenstvom použitia teroristami chemických, biologických, rádioaktívnych alebo nukleárnych zbraní vo veľkých mestách. Myslím si, že rezolúcia 1540 môže a musí zohrávať veľkú úlohu v tom, aby medzinárodné spoločenstvo malo vhodné mechanizmy na predchádzanie podobným incidentom“, – povedal šéf OSN.

Podľa jeho slov sa štáty musia zamyslieť nad tým, čo urobiť v prípade, ak snahy na predchádzanie použitia ZHN neštátnymi subjektami zlyhajú. „Vyzývam členov Rady Bezpečnosti prevziať zodpovednosť za zlepšenie našej pripravenosti k možnému použitia takýchto zbraní. Nakoniec chcem podčiarknuť, že najlepším spôsobom odvrátiť použitie ZHN neštátnymi subjektami je raz a navždy likvidovať všetky podobné zbrane. Skúsme znásobiť naše úsilie na vytvorenie bezpečnejšieho sveta“, – podčiarkol Pan Ki Mun.

Reklama

Rezolúcia 1540, prijatá roku 2014, vyzýva štáty ustanoviť prísnu kontrolu nad ZHN a jeho nosičmi a nepripustiť ich výrobu, získanie či dopravu neštátnymi subjektami, ku ktorým priraďujeme teroristov. V pondelok v OSN štartovali trojdňové konzultácie, zasvätené všeobsiahlej analýze toho, do akej miery sa dokument uplatňuje v praxi.

Podľa vyhlásenia šéfa OSN, od momentu prijatia bola rezolúcia „vynikajúcim príkladom medzinárodnej spolupráce“, a proces jej revízie umožní zachovať jej aktuálnosť. „Musíme uznať, že svet sa od roku 2004 zmenil. Žiaľbohu, zmeny nie vždy vedú k lepšiemu“, – podotkol Pan Ki Mun.

Jedna z otázok, o ktorých diskutujú členské štáty OSN, je možnosť značného zosilnenia protiteroristickej komponenty danej rezolúcie. Aktívne za to vystupujú USA, zatiaľ čo Rusko sa k tomuto nápadu stavia skepticky. Ako v pondelok vyhlásil hlavný radca Departmentu pre otázky nešírenia a kontroly nad zbraňovými systémami MZV RF Grigorij Maškov, „úprava danej rezolúcie na protiteroristickú by v skutočnosti priviedla k vymiznutiu jej hlavného poslania – nešírenia ZHN“. Podľa Maškova existujú pre zosilnenie boja s terorizmom iné rezolúcie a medzinárodné formáty.

Pozn. Prekl: „Domnievame sa, že Pan Ki Mun je v danom prípade v úlohe štatistu, poručíka aj varujúcej Andromachy zároveň.

V skutočnosti by bolo bývalo za „najlepších rokov“ Studenej vojny absolútne nemožné predstaviť si, žeby generálny tajomník OSN varoval ľudí pred tým, že tak sofistikovane vyrábané a dômyselne chránené a skladované zbrane z nukleárneho potenciálu superveľmocí USA a ZSSR, či menších jadrových „nováčikov“ – FRA, UK, ISR, ba dokonca Indie a Pakistanu by sa mohli dostať do rúk akýchsi mudžahedínov. Hypotetické zadováženie si jadrovej nálože nejakými pologramotnými mudžahedínmi, jej obsluha, technológie a kádre, nevyhnutné pre zaobchádzanie s ZHN, nehovoriac o nevyhnutnej „cover-structure“, ktorá by celej afére zabezpečila náležitú konšpiráciu – to všetko je nemožné bez „sprostredkovania“ tajných služieb. V tomto zmysle je ťažké nesúhlasiť s V. Putinom, keď hovoril o „najväčšej geopolitickej katastrofe XX.storočia“ v zmysle krachu štátnych štruktúr, zabezpečujúcich bipolárnu paritu a stabilitu, v „socialistickom tábore“, a zároveň v zmysle prerastania spoločenstva tajných služieb niekdajších západných oponentov Varšavskej zmluvy na nadnárodnú úroveň, výsledkom čoho napríklad tajné služby USA držia v područí celú krajinu, ktorá sa častokrát stáva nástrojom presadzovania mocenských záujmov zložitého konglomerátu tajných služieb a medzinárodnej korporatokracie.

Reklama

Je nevyhnutné si uvedomiť, že „medzinárodné spoločenstvo“ si tieto Pan Ki Munove slová bude vysvetľovať práve v tomto kľúči, pričom vyhodnotí, že je to varovanie o možných apokalyptických sprievodných javoch fenoménu, ktorý sa už dlhšie rysuje na horizonte – totiž odchod hegemóna unipolárneho sveta. Hegemóna, ktorého elita, ako je možné usúdiť na príklade militantnej rétoriky H. Clintonovej, je za každú cenu rozhodnutá zachrániť vlastnú ekonomiku na úkor celého sveta, nech by aj za cenu všeobsiahlej vojny. Každá nová „svetová“ musí mať svoje „Gliwice“. Prvý pokus spred dvoch rokov v podobe zostreleného MH17 nevyšiel, ale to neznamená, že sa neplánuje druhý.

Navyše, historik A. Fursov v rámci svojho prednáškového cyklu „Škola analytiky“ hovorí, že mediálny furor, ktorý sprevádzal minuloročný škandál okolo prezidenta FIFA J. Blattera, mal údajne aj vedľajšiu funkciu – totiž odvrátiť pozornosť od vojenského použitia jadrovej bomby letectvom saudskej armády v Jemene. Výbuch bol skutočne obrovský a existujú záznamy v internete, ktoré svedčia v prospech hypotézy, že proti jemenským povstalcom Saudi použili práve nukleárnu pumu.

Zároveň je príznačné, že Pan Ki Mun na záver žiada „plošnú likvidáciu“ jadrových zbraní.

Táto požiadavka má tiež bezpochyby americký podtext, keďže pre kompetentných ľudí spoza mláky nie je tajomstvom, že jediné, čo udržiava NATO pred plnoformátovou vojnou s RUS, je ruský jadrový arzenál. Ktorý bol vytvorený a je udržiavaný v bojovej pohotovosti z jediného – odstrašujúceho – dôvodu, t.j. preto, aby nikdy nemusel byť použitý. Ak ho nebude, nik nám nezaručí, že nevypukne vojna klasického druhu, s použitím všetkých možných konvenčných zbraní.

Predpokladáme, že podobné vyhlásenia generálneho tajomníka USA „z podania USA“ treba vnímať ako bezprostredné varovanie pred katastrofickou situáciou, v ktorej sa ocitli USA, a ich odhodlaní ísť až do konca, vrátane dodávania ZHN teroristickým zoskupeniam, z ktorých mnohé preukázateľne koordinujú západné rozviedky.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali