Dva roky od začiatku ruskej vojenskej operácie v Sýrii v číslach

Dva roky od začiatku ruskej vojenskej operácie v Sýrii v číslach

Moskva/Damask 3. októbra 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Syrian Presidency via Facebook)

 

Vojenská operácia v Sýrii bude trvať až do úplnej likvidácie teroristických organizácií.

Pred dvoma rokmi, 30. septembra 2015, Rusko prijalo rozhodnutie zúčastniť sa na operácii v boji proti militantom z „Islamského štátu“(organizácia zakázaná v Rusku) a celého radu ďalších teroristických zoskupení. Začiatku vojenskej operácie predchádzala žiadosť o pomoc od prezidenta Sýrie Bašara Asáda adresovaná prezidentovi RF. Vladimír Putin, v súlade so zákonom, požiadal parlament o schválenie oprávnenia vyslať ruské vojenské jednotky za hranice krajiny. Po schválení oprávnenia parlamentom ruské letectvo zamierilo na sýrsku leteckú základňu Hmeimim, kde sa nachádza dodnes.

Reklama
Ilustračné foto: Sýrsky prezident Bašár Asad počas inšpekcie ruskej leteckej základne Humajmím v sýrskej provincii Latakia na západe Sýrie

Prvé letecké údery boli zasadené na pozície ISIL 30. septembra. Z mora od prvých dní vojenskej operácie letcov a sýrskych vojakov začali podporovať ruská námorná flotila. Úderná skupina námorných plavidiel 7.októbra vypustila na pozície a objekty militantov najnovšie okrídlené rakety typu „Kaliber – NK“, ktoré boli po prvý raz použité v boji.

Za uplynulé dva roky, podľa údajov Ministerstva obrany Ruskej federácie, bolo zasiahnutých viac ako 96 tisíc rozličných cieľov, z nich viac ako 53 tisíc zoskupení militantov.

Reklama

Za to isté obdobie boli uskutočnené úspešné útoky na vyše 17 tisíc oporných bodov teroristov, 8 tisíc veliteľských a riadiacich stanovíšť, takmer 7 tisíc muničných skladov a skladov s horľavinami a mazacími olejmi.

Okrem toho, bolo zničených alebo zlikvidovaných viac ako 970 poľných a prípravných táborov, viac ako 200 ropných polí a naftových a plynových komplexov kontrolovaných teroristami, takmer 200 ropných spracujúcich závodov a ropných rafinérií, viac ako 130 čerpacích staníc a kolóny áut na prepravu pohonných hmôt.

Počet letov ruského letectva za dva roky presiahol 30,5 tisíc letov, počas ktorých letci zasadili viac ako 92 tisíc leteckých úderov.

Pod kontrolou ISIl ešte stále zostáva menej ako 13% sýrskeho územia, popritom Ministerstvo obrany RF opakovane zdôrazňuje, že operácia v Sýrii bude pokračovať až do definitívnej likvidácie teroristických organizácií ISIL a „Jabhat an-Nusra“ (organizácie zakázané v Rusku).

Okrem toho, počas sýrskej operácie príslušníci Medzinárodného protimínového centra Ozbrojených síl RF odmínovali takmer 5300 hektárov územia Sýrie, ruskí ženisti zneškodnili viac ako 60 tisíc výbušných objektov.

Reklama

Okrem letectva a námorníctva, v Sýrii, ako to opakovane vyhlasovali predstavitelia ruského Generálneho štábu, operujú ruské Špeciálne jednotky, ktoré sa zúčastňujú na likvidácii vodcov teroristov, zneškodnení mimoriadne dôležitých objektov protivníka a riadení náletov nášho letectva.

V auguste roku 2017 námestník ministra obrany RF Jurij Borisov na tlačovej konferencii vyhlásil, že Rusko „odskúšalo“ v Sýrii prakticky všetky novinky ruského Vojensko-priemyselného komplexu, viac ako 600 typov, pričom od mnohých typov bolo treba odstúpiť, pretože sa ukázalo, že nevyhovujú kladeným požiadavkám.

Šéf spoločnosti „Rosoboronexport“ (patrí do štátnej korporácie „Rostech“) Alexander Michejev v auguste na fóre „Armáda 2017“ („Armija-2017“) vyhlásil, že sýrska operácia umožnila urobiť skok aj v práci na perspektívnych zbraniach.

“Naše konštrukčné oddelenia, na základe štátnej objednávky a skúseností z nasadenia ruských komplexov v Sýrii, sformovali smery rozvoja našich zbrojných komplexov,” hovorí Alexander Michejev, šéf spoločnosti „Rosoboronexport“

Vedúci Úradu pre bezpečnosť spoločnosti „Rosoboronexport“ Valerij Varlamov v máji tohto roku vyhlásil pre agentúru „Interfax-AVN“, že ruské zbrane a vojenská technika sa počas operácií v Sýrii osvedčili ako spoľahlivé, kvalitné a bezporuchové.

Reklama

„Je prirodzené, že toto nemohlo ujsť pozornosti zahraničných spotrebiteľov, a primerane tomu sa zvýšil počet dopytov adresovaných spoločnosti „Rosoboronexport“ ohľadne typov používaných v priebehu vojenských operácií,” povedal V. Varlamov.

Pri komentovaní uplynulých dvoch rokov od začiatku ruskej operácie v Sýrii prvý zástupca obranného výboru Štátnej Dumy RF Andrej Krasov  v rozhovore pre agentúru Interfax povedal, že o úspechoch ruských vojsk v Sýrii možno hovoriť vychádzajúc minimálne z úspechov na území, oslobodenom za dva roky od teroristov.

„Ak by sme mali porovnať mapu SAR k 30. septembru 2015 s dnešnou, tak tento obraz svedčí o tom, že územie, ktoré kontrolujú teroristické organizácie, je čoraz menšie. Možno predpovedať, že čoskoro celé územie Sýrie bude spod teroristov oslobodené a národ tejto krajiny sa vráti k pokojnému životu,” vyhlásil A. Krasov.

Prvý zástupca obranného výboru Štátnej Dumy RF Andrej Krasov podrobil kritike postup západných krajín v otázke boja s medzinárodným terorizmom.

„Nech si naši západní oponenti hovoria, čo chcú, ale ja pripomínam, že západná koalícia v roku 2011 spustila svoj akože „boj“ s teroristickými zoskupeniami. Tak poďme porovnať ich boj s bojom vládnych vojsk, podporovaným našimi vojensko-vzdušnými silami a našimi priateľmi a partnermi z Iránu. Nevyzerá to pekne,”povedal A. Krasov.

Krasov nazval bojové akcie ruských vojakov zodpovednými a vysoko profesionálnymi a poznamenal, že prezident RF vytýčil úlohu dať možnosť národu SAR vrátiť sa k pokojnému životu.

Prvý zástupca obranného výboru Štátnej Dumy RF Andrej Krasov sa domnieva, že občiansku vojnu v Sýrii možno zastaviť prostredníctvom rokovaní.

„Keď hovorím o národe Sýrie, mám na mysli tých občanov, ktorí podporujú prezidenta a existujúcu opozíciu. Musia si sadnúť za rokovací stôl a prediskutovať svoju budúcnosť. Veľkým impulzom v tomto procese boli rokovania v Astane, o ktoré sa významne zaslúžilo Rusko,” povedal A. Krasov.

A zasa šéf Centra medzinárodnej bezpečnosti Inštitútu svetovej ekonomiky a medzinárodných vzťahov Ruskej akadémie vied Alexej Arbatov pripomenul, že ruské vládne kruhy pokladajú za cieľ našej vojenskej operácie zneškodnenie teroristov, ktorí prišli do Sýrie bojovať z Ruska a krajín postsovietskeho priestranstva.

„Ťažko mi je pochopiť, ako pri bombardovaní zo vzdušného priestoru možno zistiť, odkiaľ prišli. Pri tom počet teroristov, vrátane z bývalého Sovietskeho zväzu, nevedno prečo, neklesá, naopak, ustavične rastie,”povedal Alexej Arbatov pre agentúru „Interfax“.

Reklama

Podľa jeho mienky, jedným z cieľov ruskej účasti je udržať pri moci B. Asáda, avšak toto nepomôže vyriešiť problém celistvosti Sýrie.

„Vrátiť Sýriu pod kontrolu B. Asáda je problematické, pretože časť územia on kontroluje, táto sa vďaka útočným operáciám rozšírila, ale veľmi veľké zóny v Sýrii nepodliehajú kontrole,” povedal Alexej Arbatov.

Pokus vytlačiť zo Sýrie opozíciu a Kurdov, podľa jeho mienky, premení krajinu na „nový Afganistan a my odtiaľ nikdy nevyjdeme“.

„Cieľ zneškodniť tam teroristov, aby sa ta nevrátili, nebol dosiahnutý a myslím, si, že ani nebude. Dokonca, ani keby ISIL a Jabhat an-Nusra  utrpeli zdrvujúcu porážku: premiestnia sa na sever Afriky, do Afganistanu, z Afganistanu do Strednej Ázie a odtiaľ aj do Ruska na Severný Kaukaz,” vyhlásil expert.

Pri zmienke o problémoch občianskej vojny v Sýrii, vyhlásil, že Asádov režim padne, ak Rusko v budúcnosti odvolá svoje vojská.

Reklama

„Ak Rusko zostane, režim prezidenta Asáda sa pravdepodobne udrží, ale vojna bude pokračovať a straty a obrovské náklady budú rásť. Podľa rôznych odhadov, za uplynulé dva roky, bolo vynaložených na túto vojnu od 100 do 200 miliárd rubľov, čo sú obrovské peniaze, ak vezmeme do úvahy, že ročný rozpočet Ruskej akadémie vied je 80 miliárd,” uviedol Alexej Arbatov.

Podľa jeho mienky sa v dnešnom stave Sýriu ako štát, v dôsledku hlbokého politického konfliktu, nepodarí udržať.

„Mier možno dosiahnuť len rozdelením Sýrie na zóny vplyvu Kurdov, sýrskej opozície a vlády B. Asáda. Myslím si, že po takejto vojne by bolo veľmi ťažké zjednotiť ich všetkých do koaličnej vlády,” povedal Alexej Arbatov.

Podľa údajov novín „Kommersant“, uverejnených 25. septembra 2017, od začiatku operácie v Sýrii zahynulo 38 ruských vojakov.

Redakciu informovalo Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval v piatok na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali