Ďalší škandál Barnevernetu: Pri bití a znásilňovaní detí v nórskych ústavoch sociálka strká hlavu do piesku

Ďalší škandál Barnevernetu: Pri bití a znásilňovaní detí v nórskych ústavoch sociálka strká hlavu do piesku

Nórsko 14. júna 2016 (HSP/Foto:freeimages.com)

 

Český europoslanec Tomáš Zdechovský opäť upozorňuje na ďalšie ututlávanie a prešľapy nórskej sociálnej služby Barnevernet. V Nórsku sú totiž veľmi citliví, ak rodič dá dieťaťu „výchovnú“ na zadok. Ale keď dieťa zbijú pracovníci Barnevernetu alebo sociálneho zariadenia, podľa europoslanca sa nič nedeje. Prípady sú totiž často odložené a nikto nie je potrestaný.

„V Nórsku padá ďalšie tabu. Mnoho rodičov a detí, ktoré boli a sú bité a znásilňované v tamojších ústavoch, sa rozhodlo o týchto pomeroch prehovoriť. Situácia v zariadeniach, kam sú umiestňovaní na prechodný čas deti a mladiství, ktorí mali disciplinárne a rodinné problémy, je podľa ich názoru neúnosná. Namiesto pomoci sa deťom dostane nepríjemných zážitkov a tráum na celý život, pretože tu nezriedka dochádza k opakovanému bitiu a dievčatá sú dokonca sexuálne obťažované alebo znásilňované,“ píše na svojom blogu Zdechovský.

Reklama

Na povrch sa totiž podľa jeho slov dostávajú ďalšie prípady o pochybení nórskej „ochrany dieťaťa“ v najlepšom „záujme dieťaťa“ a príbeh o dobrej nórskej sociálke a zlých rodičoch tak dostáva pomerne veľké trhliny. Až donedávna totiž platilo, že čo sa deje za dverami ústavu sa v Nórsku nevyšetruje. Nepísané pravidlo platilo aj napriek opakovaným sťažnostiam rodičov, že ich odobratým deťom je ubližované. A polícia po výsluchu pracovníkov sociálnych zariadení prípady odkladala.

Preto právnici, psychológovia a aktivisti začali systematicky zhromažďovať prípady detí, ktoré preukazujú pochybnosti o tom, že nórska ústavná starostlivosť je v „najlepšom záujme dieťaťa“. O pochybeniach pracovníkov Barnevernetu už informoval článok denníka Aftenposten v roku 2011. Teraz rodičia požadujú, aby boli prípady opäť otvorené a prešetrené, píše Zdechovský.

Reklama

Prípad Moniky

O praktikách Barnevernetu sa nebojí hovoriť aktivistka Monika. Jej dcéra bola v nórskom ústave opakovane obeťou sexuálneho obťažovania, surovej bitky a nakoniec aj opakovaného znásilnenia. Viditeľné znaky násilia na dcére boli odmietnuté, že ide o sebapoškodzovanie v reakcii na zlý vplyv rodiny.

Český europoslanec dodáva, že ústav aj Barnevernet celý prípad bagatelizovali a úradníčky sociálky sa matke vyhrážali, že svoju dcéru nikdy neuvidí. Prípad nebol nikdy vyšetrený.

Iná matka nafotila svoju dcéru po tom, čo bola brutálnym spôsobom škrtená. Do ústavu sa dostala následne, čo sa zverila pracovníčke Barnevernetu, že bola sexuálne obťažovaná svojím náhradným otcom. Po odobratí bola za akékoľvek previnenie fyzicky trestaná a zneužil ju aj 16-ročný chovanec ústavu, ktorý tu bol umiestnený pre svoju nezvládnuteľnosť. Barnevernet všetky obvinenia poprel. Dcéru obvinili, že si všetko vymyslela a stopy po škrtení boli označené za alergickú reakciu, vysvetlil Zdechovský.

Ruská propaganda

Reklama

„Keď sa mi asi pred dvoma rokmi dostali do ruky prípady mlátenie a znásilnenia detí v nórskych ústavoch a náhradných domovoch, nechcelo sa mi veriť, že sú tieto príbehy pravdivé. Preto som sa snažil všetky tvrdenia overiť a strávili sme s dobrovoľníkmi mnoho hodín overovaním všetkých informácií vrátane skúmania pravosti fotiek. Mal som možnosť stretnúť sa s obeťami aj ich rodičmi a som presvedčený, že množstvo týchto prípadov pravdivých je,“ vysvetľuje český europoslanec.

Reakcia nórskych politikov na uvedené prípady neprekvapuje. Podľa Zdechovského väčšinou mlčali, alebo tvrdili, že nič také nie je možné. Iní zareagovali oveľa absurudnejšie. Tvrdili že sa jedná o tzv. Ruskú propagandu proti Nórsku. Kremeľ vraj nenávidi Nórsko kvôli tomu, že je vďaka nemu Európa nezávislá na ruských dodávkach ropy a plynu. Táto rétorika podľa Zdechovského skončí po prvom zhliadnutí fotiek zobrazujúcich fotky obete s pomliaždeninami a záznamy z prípadov. Potom nastane dlhé mlčanie, prípadne komentár, že sa jedná o ojedinelá pochybenia.

„Čím skôr bude Nórsko schopné sa v prípade Barnevernetu pozrieť do zrkadla a priznať svoju chybu, tým skôr je pravdepodobné, že sa s praktikami tejto organizácie podarí niečo urobiť. K tomu, aby sa tak stalo, je potrebné, aby sa už nórski politici prebudili a rozhodli sa prevziať kontrolu nad tým, čo sa v ich krajine za posledné roky s “ochranou detí” skutočne stalo,“ dodáva na záver český europoslanec Tomáš Zdechovský.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali