Americká ambasáda v Bratislave odmieta odstrániť plot. Kauza mieri na súd

Americká ambasáda v Bratislave odmieta odstrániť plot. Kauza mieri na súd

Bratislava 5. novembra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Obyvatelia hlavného mesta vo veľkom podporili petíciu, ktorá vyzýva ambasádu USA na odstránenie plotu z historického centra mesta. Magistrát zase podal súdnu žalobu.

Na snímke budova americkej ambasády

14. septembra bol Okresnému súdu I doručený návrh od bratislavského magistrátu na vypratanie nehnuteľností voči Spojeným štátom americkým zastúpených Veľvyslanectvom USA v Bratislave. Dva mesiace na to, 14. novembra sa má pred plotom ambasády uskutočniť ústne pojednávanie. Poslanec mestského zastupiteľstva a iniciátor petície Martin Borguľa však pojednávanie považuje len za procesnú formalitu. „Na ústnom pojednávaní sa len potvrdí to, čo je všeobecne známe — že plot je čiernou stavbou,” hovorí Borguľa.

Reklama

 

Petíciu podpísalo takmer 15 tisíc ľudí

Reklama

Petícia, ktorá vyzývala veľvyslanca USA na Slovensku, aby odstránilo plot z historického centra mesta, odštartovala 10. mája. Do konca októbra ju podpísalo viac ako 14 500 obyvateľov či návštevníkov Bratislavy.

„Keďže celý zber beží na dobrovoľníckej báze, som s jeho priebehom spokojný. Cítim, že veľká, skutočne drvivá väčšina Bratislavčanov je na mojej strane,” hodnotí úspešnosť petície poslanec Borguľa, ktorý proti plotu bojuje v mestskom zastupiteľstve už niekoľko rokov.

Plot zaberá nezanedbateľnú časť Hviezdoslavovho námestia. Ambasáda využíva aj priľahlé pozemky na Paulínyho ulici. Výmera sporných pozemkov je dovedna viac ako 1 300 metrov štvorcových.

„Veľmi mi vadí, že máme jedno historické promenádne námestie a aj to nám niekto zničí nevkusným oplotením. Keby bolo pre ambasádu bezpečnostným prvkom, tak sa s tým možno dokážem stotožniť, ale toto, čo tu máme, je iba buranským prejavom moci a arogancie,” vysvetľuje dôvody spustenia iniciatívy proti plotu mestský poslanec.

 

Reklama

Bude námestie bez plotu už na jar?

Jednou z prekážok, ktorá doteraz bránila odstráneniu plota z námestia je interpretácia Viedenského dohovoru, ktorý pojednáva o ochrane diplomatických misií. V dohovore sa píše, že „prijímajúci štát má osobitnú povinnosť urobiť všetky vhodné opatrenia na ochranu miestností misie pred akýmkoľvek vniknutím alebo poškodením a na zabránenie akémukoľvek rušeniu pokoja misie alebo ujme na jej dôstojnosti,” pričom pod miestnosťami misie sa chápu „budovy alebo časti budov a k nim priľahlé pozemky bez ohľadu na vlastníctvo, ak sa používajú pre účely misie”.

Aktivisti však pracujú s inou právnickou interpretáciou dohovoru, podľa ktorej oplotenie v súčasnej podobe nespadá do kategórie „všetkých vhodných opatrení na ochranu miestností misie”. Napríklad ambasáda USA v Prahe, ktorá taktiež sídli v historickom centre mesta, žiadne oplotenie nemá.

O stanovisko sme požiadali aj ambasádu USA v Bratislave, tá sa však do stanoveného termínu odmietla vyjadriť. Zo skorších vyjadrení americkej strany, ktoré sú publikované na webe ambasády vyplýva, že sa plánovalo presťahovanie ambasády.

„V súčasnosti vyhodnocujeme tri pozemky pre nové veľvyslanectvo a dúfame, že proces výberu pozemku ukončíme a začneme rokovania o zmluve v roku 2016,” píše sa v stanovisku americkej strany zo septembra 2016.

Reklama

Ďalej sa v ňom uvádza, že proces výstavby novej budovy by trval tri až štyri roky. Z toho vyplýva, že americká strana nepredpokladala vysťahovanie v skoršom termíne, ako na začiatku roku 2020.

Dokým príde k prvému — ústnemu — pojednávaniu a následne ďalším úkonom, ktoré by mohli pohnúť vec dopredu, chcú aktivisti v zastupiteľstve presadiť, aby si magistrát nárokoval platenie dane za zabratie verejného priestoru, ktorá by ambasádu stála približne 1,5 milióna eur ročne. Ambasáda by daň mohla platiť až do jari — práve na jar by podľa optimistických odhadov aktivistov okolo Borguľu mohol byť plot odstránený. Po ústnom pojednávaní naplánovanom na 14. novembra bude pravdepodobne vydané rozhodnutie o odstránení čiernej stavby. Následne začne plynúť tridsaťdňová lehota na odvolanie.

„Predpokladám, že ambasáda sa odvolá a nasledovať bude presun spisu na krajský stavebný úrad, čo bude trvať približne tri mesiace a do jedného mesiaca krajský stavebný úrad potvrdí rozhodnutie o odstránení stavby. Po tomto kroku by mohlo prostredníctvom exekútora prísť k odstráneniu samotného plotu — predpokladám, že námestie bez plotu môže byť už na jar budúceho roka,” uzatvára Borguľa.

 

„Dočasné riešenie” trvá už viac ako pätnásť rokov

Veľvyslanectvo postavilo plot okolo ambasády v Bratislave v novembri 2001 v reakcii na teroristické útoky v New Yorku a Washingtone v septembri toho istého roku.

Podľa vtedajších zámerov ambasády malo ísť o dočasné opatrenie. V roku 2005 magistrát na desať rokov prenajal Američanom pozemky za symbolickú sumu — jednu korunu na rok.

Nájomná zmluva bola platná do februára 2015 a mestskí poslanci žiadosti americkej strany o jej predĺženie nevyhoveli. Po prísľube ambasády, že pre svoje priestory nájde inú budovu, resp. postaví novú, poslanci schválili predĺženie na 18 mesiacov, teda do konca augusta 2016. Dva mesiace pred vypršaním tejto lehoty zastupiteľstvo schválilo dodatok v podobe ďalšieho predĺženia zmluvy, avšak so zvýšením nájmu — po novom žiadal magistrát jedno euro za jeden štvorcový meter na deň. Do mestského rozpočtu teda mohlo ročne pritiecť viac ako 470 tisíc eur. Ambasáda na nové podmienky pristúpila a zmluvu podpísala, avšak až po vypršaní pôvodnej — podpísaný dodatok teda nenadobudol platnosť. Odvtedy stojí plot v historickom centre mesta nezákonne.

Názor autora se nemusí shodovat s názorem redakce

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali