Moskva 5. mája 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay
Káva a víno sú presne tie nápoje, ktoré jasne zanechávajú svoju stopu na vašom úsmevu: môže ísť ako o zafarbenie, tak zápach z úst. Nemyslite si však, že kvôli snehovo bielemu úsmevu sa musíte vzdať šálky rannej kávy
Škvrny
Pitie kvalitnej kávy v primeranom množstve má veľa benefitov, nápoj je však schopný nechávať na zuboch tmavé škvrny. “Toto je primárne spôsobené obsahom trieslovín, čo sú farbiace látky, ktoré sa pomerne ľahko udržia na povrchu zubov,” uviedla zubná lekárka MDDr. Jana Karbusická pre portál AAzdraví.cz. a dodala, že okrem kávy ovplyvňujú belosť skloviny pitie čaju, červeného vína a v neposlednom rade cigarety.
Čo sa cigariet týka, zo zdravotného hľadiska by ste sa ich mali vzdať úplne. Pri káve a víne je situácia lepšia – tie si odopierať nemusíte, a napriek tomu si môžete biele zuby udržať.
“Na trhu sú k dispozícii prírodné zubné pasty s fluoridmi špeciálne vyvinuté pre efektívne bielenie zubov bez poškodenia zubnej skloviny. Na odstránenie škvŕn od čaju a kávy zo zubnej skloviny sú pritom veľmi účinné esenciálne oleje mäty a bisabolol, ktorý sa extrahuje z harmančeka,” povedala Ing. Zuzana Heiník Belov zo spoločnosti BELdental.
Reklama
Lekárka dodala, že z osobnej skúsenosti odporúča prírodné pasty, ktoré obsahujú aj kofeín a horčík. Kofeín totiž v zubnej paste dokáže pozdvihnúť náladu a horčík mineralizuje sklovinu.
Kávový dych
“Klasická káva obsahuje kofeín, ktorý nás dokáže nielen povzbudiť, ale spôsobuje aj xerostómiu – sucho v ústach. A práve sucho v ústach je hlavnou príčinou zápachu z úst,” vysvetľuje zubná lekárka MDDr. Jana Karbusická.
Preto sa s kávou odporúča piť čistú vodu a na čistenie zvoliť osviežujúcu pastu, ktorá dokáže obnoviť prirodzenú harmóniu v ústach.
“Účinné sú napríklad prírodné zubné pasty obsahujúce enzým bromelain z ananásu a esenciálne oleje z medovky, valeriány lekárskej, mäty, anízu a grapefruitu. Kombinácia týchto zložiek má protizápalové, tonizujúce a ukľudňujúce účinky,” odporúča Zuzana Heiník Belova.
Reklama
To ale nie je všetko
Časté pitie kávy spôsobuje aj vyššiu tvorbu baktérií. Táto skutočnosť môže viesť k zubným kazom aj ďalším ťažkostiam.
“Pre zuby a ďasná je zároveň najlepšie, keď vypustíte cukor, zvlášť v prípade kávy. Cukry majú tendenciu ľahko priľnúť na zuboch, čo vedie k ich sfarbeniu a vzniku kazu,” varuje zubná lekárka MDDr. Jana Karbusická.
V tomto prípade lekári odporúčajú zubné pasty s obsahom aktívnych strieborných iónov. Vysoko antibakteriálne a protizápalové vlastnosti majú taktiež ióny horčíka a zinku.