ZOH14-Beh: V bielej stope vysoké ambície Nórov, na štarte aj kvarteto Slovákov

ZOH14-Beh: V bielej stope vysoké ambície Nórov, na štarte aj kvarteto Slovákov

Soči 6. februára (TASR) – Nórska reprezentácia bude na ZOH v Soči patriť k hlavným ašpirantom na obsadenie medailových pozícií v behu na lyžiach, ktoré svoje zápolenia odštartuje už v prvý olympijský víkend súťažami v skiatlone. Tradičná severská veľmoc dominovala so ziskom piatich titulov a deviatich cenných kovov v bielej stope už pred štyrmi rokmi vo Vancouveri a výprava vedená Petterom Northugom a Marit Björgenovou má aj teraz najvyššie ambície.

Skvelú fazónu potvrdzujú Nóri aj v tejto sezóne – v poradí Svetového pohára sú medzi mužmi v prvej štvorici až traja ich zástupcovia, medzi ženami dokonca kraľujú Nórky na prvých štyroch pozíciách. Northuga síce pred štartom sezóny trápil záhadný vírus a v tomto ročníku zatiaľ triumfoval iba raz, napriek tomu chce minimálne zopakovať Vancouver, kde bol dvakrát zlatý. "Nič ma nezastaví, chcem byť v Soči na najvyššom stupienku. Ak mám byť úprimný, mám iba tie najvyššie ciele. Jedna zlatá medaila bude pre mňa málo, chcem minimálne dve," povedal pre agentúru Reuters 28-ročný Northug, ktorý v uplynulej sezóne získal veľký glóbus za triumf v SP a na MS vo Val di Fiemme získal už svoj deviaty titul, čím vyrovnal rekord krajana Björna Dählieho. V Soči by mal štartovať vo všetkých šiestich mužských disciplínach.

Dištančný špecialista Dario Cologna zo Švajčiarska bol pasovaný za najvýraznejšieho konkurenta Northuga v olympijskej sezóne, jej celú prvú časť sa ale boril so zdravotnými problémami. Zlatý medailista z Vancouveru a trojnásobný víťaz SP utrpel v novembri vážne zranenie členka a do súťažného kolotoča sa vrátil iba v januári. Uplynulý víkend v Dobbiacu ale naznačil ambície druhým miestom na 15 km klasicky a v Soči môže i chce siahať na najvyššie méty. Pódiové umiestnenia lákajú aj súčasného lídra SP Martina Johnsruda Sundbyho, ktorý v tejto sezóne ako prvý Nór triumfoval v prestížnom seriáli Tour de Ski. Podľa odborníkov patria do užšieho výberu medailových kandidátov aj ďalší Nór Chris Jespersen, Kazachovi Alexej Poltoranin, či Švéd Johan Olsson. Nádeje domácich živia Alexander Legkov a olympijský víťaz v šprinte Nikita Krjukov.

Medzi ženami sa fanúšikovia opäť môžu tešiť na súboje medzi trojnásobnou zlatou z Vancouveru Nórkou Björgenovou a Poľkou Justynou Kowalczykovou, ktorá v uplynulých piatich ročníkoch SP získala celkové prvenstvo až štyrikrát. Skúsená 33-ročná Björgenová sa pokúsi nadviazať na tri zlaté z Vancouveru a štyri tituly z vlaňajších MS. "Čaká ma na olympiáde ozajstný súťažný maratón a bude to vskutku náročné. Teším sa na šancu opäť prepísať históriu," povedala pred ZOH so 62 individuálnymi víťazstvami najúspešnejšia bežkyňa v histórii SP. Vysoké túžby netají ani ďalšia Nórka, líderka aktuálneho poradia Svetového pohára a víťazka Tour de Ski Therese Johaugová, ktorú pre jej rýchlosť a tempo prezývajú "Duracell". V bojoch o medaily by nemali chýbať ani Nórka Astrid Uhrenholdt Jacobsenová, Švédka Charlotte Kallová, či Kikkan Randallová z USA.

Reklama

Nórsko je jasne najúspešnejšou krajinou v olympijskej histórii bežeckého lyžovania so ziskom 96 medailí, z toho 35 zlatých. V Soči by tak pre nórsku výpravu nemalo byť problémom prekonať hranicu 100 získaných cenných kovov.

V porovnaní s Vancouverom má slovenská bežecká výprava v Soči o jednu miestenku menej. Reprezentovať bude kvarteto na čele so skúseným 37-ročným Bajčičákom, pre ktorého to bude už piate vystúpenie pod piatimi olympijskými kruhmi a ktorý spolu s biatlonistkou Anastasiou Kuzminovou skladal sľub do rúk prezidenta SR. V pláne má štyri štarty – skiatlon, 15 km klasicky, tímšprint a 50 km voľne s hromadným štartom. "Najviac si verím v skiatlone a na päťdesiatke. Na začiatku sezóny forma nebola taká, akú som si predstavoval. Som ale zdravý a urobil som všetko pre to, aby som sa v Soči ukázal v dobrom svetle. Verím, že s výsledkami budem spokojný nielen ja, ale aj fanúšikovia. Predtým som chodil na olympiády, či majstrovstvá sveta s ambíciou byť do desiateho miesta, teraz som si stanovil cieľ zmestiť sa do najlepšej pätnástky. Predsa, roky už pribúdajú a konkurencia je stále väčšia. Prichádzajú mladí a ja im budem chcieť ukázať, že ešte stále na to mám," povedal pre TASR Bajčičák, ktorý v tejto sezóne bodoval v SP jediný raz – za 14. miesto pri náročnom horskom vyvrcholení Tour de Ski.

Reklama

Slováci vkladajú najväčšie nádeje do 29-ročnej Aleny Procházkovej v jej najsilnejšej disciplíne šprinte, ktorý sa tentoraz pôjde voľnou technikou v utorok 11. februára. Už trojnásobná olympionička do tejto sezóny vstúpila jedenástym miestom v novembrovej ouvertúre SP vo fínskom Kuusame, bodovala aj v decembri v Asiagu. Na predchádzajúcich ZOH v Turíne (23. miesto) i vo Vancouveri (18.) sa dostala na obľúbenej trati do štvrťfinále. Okrem šprintu ju čaká 10 km klasicky a tímšprint spolu s Danielou Kotschovou, ktorá vo veku 28 rokov absolvuje svoju olympijskú premiéru. Dvadsaťpäťročný Peter Mlynár bol aj na hrách pred štyrmi rokmi, tentoraz ho čaká individuálny šprint, tímšprint a 15 km klasicky.

Súboje v bielej stope odštartujú hneď v prvý súťažný deň skiatlonom žien a vyvrcholia kráľovskou disciplínou, behom mužov na 50 km voľne s hromadným štartom. Okrem pravidelnej rotácie techník v jednotlivých disciplínach nedošlo v porovnaní s predchádzajúcimi hrami vo Vancouveri k žiadnym zmenám v programe a bojovať sa bude o dvanásť kolekcií medailí. Bežci budú mať svoje súťaže v horskom komplexe Laura asi desať kilometrov severovýchodne od Červenej Poľany. Stredisko je unikátne tým, že má pre každé odvetvie vlastný štadión, každý so samostatnými traťami a kapacitou 7500 divákov. Komplex dostal názov podľa neďalekej divokej rieky s množstvom vodopádov.

Komplex Laura

Športy: biatlon, bežecké lyžovanie, bežecká časť severskej kombinácie

Reklama

Kapacita: 7500

Program súťaži v behu na lyžiach na ZOH 2014 v Soči

sobota 8. februára 11.00 h: ženy – skiatlon (7,5 km klasicky + 7,5 km voľne)

nedeľa 9. februára 11.00 h: muži – skiatlon (15 km klasicky + 15 km voľne)

Reklama

utorok 11. februára 11.00 h: ženy – šprint voľne

utorok 11. februára 11.25 h: muži – šprint voľne

štvrtok 13. februára 11.00 h: ženy – 10 km klasicky

piatok 14. februára 11.00 h: muži – 15 km klasicky

sobota 15. februára 11.00 h: ženy – štafety 4×5 km

nedeľa 16. februára 11.00 h: muži – šfatety 4×10 km

streda 19. februára 10.15 h: ženy – tímšprint klasicky

streda 19. februára 11.06 h: muži – tímšprint klasicky

sobota 22. februára 10.30 h: ženy – 30 km voľne

nedeľa 23. februára 8.00 h: muži – 50 km voľne

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali