Zlikvidujú „ekologickí ochranári a aktivisti“ posledné zvyšky našich zdravých lesov?

Zlikvidujú „ekologickí ochranári a aktivisti“ posledné zvyšky našich zdravých lesov?

Bratislava 9. septembra 2019 (HSP/Foto:Pavol Novák)

 

K umieraniu lesov v posledných rokoch prispeli hlavne búrky, sucho a premnoženie škodcov. Spolková vláda v Berlíne na obnovu porastov vyčlenila cca 800 miliónov eur. Peniaze by mali smerovať v prvom rade na výsadbu nových stromov. Ochrancovia prírody a ministerka poľnohospodárstva sa zhodujú, že ide o celonárodný problém

Na snímke aktuálny stav slovenských lesov

A ako to vyzerá na Slovensku? Každý si obhajuje svoje stanovisko a obyčajný človek si z toho vôbec nevie vybrať, kto má pravdu, alebo ten správnejší prístup k spracovaniu drevnej hmoty po rôznych kalamitách. Všetci už vieme, že ku klimatickým zmenám prispievajú skleníkové plyny, a to hlavne CO2. V tomto sa asi zhodnú ochranári aj lesníci. Len by sme si mali všimnúť, kto a akú uhlíkovú stopu po sebe zanecháva a svojou činnosťou prispieva ku klimatickým zmenám.

Reklama

Rastliny pri fotosyntéze čerpajú uhlík z ovzdušia, použijú ho na svoj rast nadzemných a podzemných častí a cez korene ho ukladajú do pôdy a pri tomto procese nám produkujú tak potrebný kyslík. Ak nedôjde k narušeniu tohto procesu, uhlík sa môže stabilizovať a zostať v pôde celé storočia. Zdravá pôda dokáže zmierniť zmenu klímy. Lesné hospodárstvo by malo zabezpečiť, aby čo najviac uhlíka zostalo pod zemou. Európsky parlament prijal plán na zvýšenie absorbčnej kapacity lesov. Lesy by tak v roku 2030 mali byť schopné zachytiť viac emisií, ako budú členské štáty EÚ produkovať pri činnostiach súvisiacich s využívaním pôdy. V  materiáloch EHSV sa zdôrazňuje, že vzhľadom na možné negatívne dôsledky klimatických zmien by mali členské štáty v rámci predchádzania škodám, ktoré na lesnom fonde spôsobujú extrémne javy (búrky, suchá, lesné požiare a hmyz) a v rámci odstránenia následkov týchto škôd vypracovať krízové plány pre lesné hospodárstvo. V uvedenom materiáli sa zdôrazňuje, že lesy okrem ich významu v boji proti klimatickým zmenám zohrávajú množstvo ďalších úloh ekologického, sociálneho a hospodárskeho charakteru, ktoré je potrebné zachovať.

Spor medzi lesníkmi a ochranármi sa najvypuklejšie prejavil po veternej kalamite v roku 2004, kedy bolo zničených okolo 5,3 mil. kubíkov dreva.

Reklama

Spor nastal vo veci spracovania drevnej hmoty po kalamite. Lesníci navrhovali spracovať drevnú hmotu,  aby sa zabránilo rozšíreniu druhotných škodcov v čo najväčšej možnej miere. Ochranári požadovali nespracovať túto drevnú hmotu, pretože príroda sa vraj s daným problémom dokáže vysporiadať sama. A výsledok? Rozhodnutím štátneho orgánu ochrany prírody pod vplyvom ochranárskych združení sa v Kôprovej a Tichej doline nechalo ležať okolo 600-tisíc kubíkov drevnej hmoty. Katastrofické premnoženie podkôrneho hmyzu, zničené ďalšie milióny kubíkov drevnej hmoty, narušenie miestnej klímy, vodných pomerov a následné erózie pôdy. Kde sú tie nariadenia EÚ a EHSV? Presadzovanie jednostranného pohľadu na tak zložitý a vzájomne sa ovplyvňujúci systém, ako je les, je vysoko neodborné a nezodpovedné.

Bez trestnoprávnej zodpovednosti za následky svojich rozhodnutí, ktorými títo tzv. ochranári a ekológovia spôsobili veľké škody štátu alebo súkromným majiteľom lesov, naďalej presviedčajú verejnosť o svojej pravde. Sú hrdí na svoje činy a zavádzajú verejnosť tým, že na danom území rastie nový les. Áno, nový les tam rastie, ale to, že svojím rozhodnutím zničili stovky hektárov zdravého lesa, už nikde neuvádzajú. Práve naopak, obviňujú lesníkov z vytvárania nových holín v porastoch, ktoré boli následne zničené podkôrnym hmyzom na základe ich neodborného rozhodnutia.

Myslím si, že ich uhlíková stopa pri riešení klimatických zmien je jasná a nesporná. Je nepochopiteľné, že množstvo našich politikov sa obklopuje takýmito „odborníkmi“ a uvažuje o ťažbovej uzávere. Asi preto, že lykožrút nestihol zlikvidovať zvyšok smrekových porastov a treba mu v tom pomôcť.

V Nemecku ochranári a lesníci spoločne riešia, ako odstrániť škody spôsobené kalamitami (aj podkôrnym hmyzom), a to aj umelou obnovou takto zničených porastov, lebo to považujú za celonárodný problém. Na Slovensku je asi celonárodný problém našich „ekologických ochranárov a aktivistov“  zlikvidovať posledné zvyšky našich zdravých lesov.

Klimatické zmeny a ekológia sú v súčasnosti veľmi populárne pojmy a dá sa po nich „vyšplhať“ až na tie najväčšie holiny. Stratil sa u nás komplexný pohľad na les a zdravý rozum?!

Reklama

Pavol Novák

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali