Moskva 11. apríla 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Výživová poradkyňa Olga Dekkerová, členka Národného spoločenstva dietológov, uviedla na svojom účte na Instagrame najlepší spôsob prípravy vajec. Tipnete si, ktorý to je?
Odborníčka odporúča nevariť a nesmažit vajcia dlho, pretože v tomto prípade sa budú bielkoviny z vajec vstrebávať oveľa horšie. Podľa jej názoru je najlepšie variť vajcia namäkko, alebo ich konzumovať v podobe volského oka. V tomto prípade je vaječný bielok opečený a žĺtok zostáva tekutý.
Vajcia považuje za veľmi zdravý produkt, nakoľko obsahujú bielkoviny a lecitín. Odporúča konzumovať nielen slepačie vajcia, ale aj iné druhy vajec, napríklad kačacie, prepeličie, alebo husacie.
Dietologička tiež radí zmeniť spôsoby prípravy vajec. Keď totiž konzumujete stále jedno a to isté, je len otázkou času, kedy takú stravu prerušíte, pretože sa organizmu nedostáva dostatok nevyhnutných látok, a vy máte stále na niečo chuť. Naopak keď je strava pestrá, organizmus ľahšie doplní to, čo je pre neho nevyhnutné.
Jedno varené vajce obsahuje približne 68 kilokalórií a asi 5,51 gramu bielkovín. Normy, ktoré by stanovovali počet vajec, ktoré môžete zjesť za deň, neexistujú.
Olga Dekkerová tiež vyvrátila mýtus o tom, že vajcia zvyšujú hladinu škodlivého cholesterolu. Dietologička pripomenula, že 80 percent tejto organickej zlúčeniny sa tvorí v pečeni a iba 20 percent závisí na strave.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
Reklama
Výživová poradkyňa tiež vyvrátila tvrdenia o tom, že vaječný žĺtok je škodlivý. Dietologička zdôraznila, že vaječný žĺtok obsahuje lecitín a ten je absolútne nevyhnutný pre vytvorenie každej jednej bunky v organizme. Ďalším jeho benefitom je, že normalizuje metabolizmus.
Podľa výživovej poradkyne je tiež úplne jedno, či konzumujete vajcia od mladej sliepky, alebo staršej, na výživovú hodnotu vajcia vek sliepky vplyv nemá.