Vojna na Ukrajine urobila z tureckého prezidenta Erdogana neočakávaného víťaza

Vojna na Ukrajine urobila z tureckého prezidenta Erdogana neočakávaného víťaza

Ankara 6. februára 2023 (HSP/wsj/Foto:TASR/AP-Armin Durgut)

 

Prezident využil svoju blízkosť s Putinom na rozšírenie svojho medzinárodného vplyvu a posilnenie slabnúceho hospodárstva krajiny, píše Jared Malsin pre The Wall Street Journal

Recep Tayyip Erdogan
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Ruská invázia na Ukrajinu pred rokom vyvolala celosvetové hospodárske otrasy. V Turecku sa ukázala ako neočakávaný zisk pre prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Reklama

Tureckému lídrovi sa podarilo urobiť sa nepostrádateľným pre všetky strany konfliktu, čo mu prináša ekonomické odmeny, ktoré pomohli zmierniť finančné problémy tureckého štátu. Tento obrat posilnil jeho pozíciu pred celoštátnymi voľbami, ktoré by mohli upevniť jeho pozíciu najmocnejšieho tureckého vládcu za posledných takmer sto rokov.

Pod jeho vedením Turecko profitovalo z predaja smrtiacich dronov Ukrajine, ktoré kosili ruské jednotky v prvých dňoch invázie. Erdogan je tiež jedným z mála svetových lídrov, ktorí sa pravidelne rozprávajú s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, vďaka čomu sa dostal do centra diplomatického úsilia o výmenu väzňov a vývoz dôležitých potravín. Ruskí oligarchovia, aby sa čiastočne vyhli západným sankciám, nalievajú peniaze do Turecka.

Reklama

Vojna poskytla Turecku nový vplyv na Severoatlantickú alianciu. Erdogan už niekoľko mesiacov hrozí, že zabráni Fínsku a Švédsku vstúpiť do bloku vzájomnej obrany. USA teraz dúfajú, že využijú predaj flotily nových stíhačiek F-16, aby ho prinútili schváliť rozšírenie aliancie.

Moderné Turecko, podobne ako jeho predchodcovia, už dlho zápasí so svojím miestom na križovatke Európy, Ázie a Blízkeho východu. Pre  Erdogana sú jeho jedinečné vzťahy s Európou a Ruskom vrcholom dvoch desaťročí úsilia o premenu Turecka na mocnosť s globálnym vojenským a diplomatickým dosahom.

“Rozhodli sme sa, viete, že by sme mali byť sprostredkovateľmi moci,” povedal Ilnur Cevik, vysoký poradca tureckého prezidenta pre zahraničnú politiku, s odkazom na diskusie medzi tureckými predstaviteľmi na jar minulého roka po neúspešnom prvom útoku Ruska na Kyjev. “Všetci cítili, že toto je naša chvíľa.”

Erdoganova kancelária na žiadosť o komentár pre WSJ nereagovala.

Erdogan zmenil podobu Turecka, odkedy sa z ťažko dostupnej štvrte Istanbulu stal v 90. rokoch starostom mesta, v roku 2003 premiérom a v roku 2014 prezidentom. Kedysi bol oslavovaný za vedenie hospodárskeho rozmachu, ktorý pozdvihol milióny ľudí do strednej triedy, postupne sa však stal autoritárskejším a v roku 2017 v referende nahradil turecký parlamentný systém systémom, ktorému velí imperiálne prezidentstvo.

Reklama

Pod jeho dohľadom sa Turecko stalo jedným z hlavných väzňov novinárov na svete. Odkedy v roku 2016 prežil smrteľný pokus o vojenský prevrat, turecké orgány uväznili aj bývalého prezidentského kandidáta z prokurdskej strany a významných predstaviteľov občianskej spoločnosti.

Ruská invázia prišla v čase, keď bol Erdogan v jednom z najslabších bodov svojho 20-ročného pôsobenia. Bol izolovaný v zahraničí a doma čelil rastúcej nespokojnosti v súvislosti s hospodárskou krízou, ktorá zlikvidovala viac ako polovicu hodnoty tureckej meny, a jeho volebné čísla prudko klesali.

Prvý náznak obratu nastal v prvých týždňoch vojny, keď drony Bayraktar TB-2 tureckej výroby vyhodili do vzduchu ruské vojenské konvoje a pomohli Ukrajine odvrátiť prvý útok Kremľa na Kyjev. Zábery z úderov dronov sa stali symbolom ukrajinského odporu.

“Chceli nás napadnúť silou a my sme sa na týchto orkov vrhli. Z ruských banditov urobil Bayraktar duchov!” znie jedna z piesní inšpirovaných údermi.

Bezpilotné lietadlá okamžite podporili medzinárodné postavenie Turecka, ktoré v posledných rokoch upadalo. Členovia amerického Kongresu, ktorí inak kritizovali stav ľudských práv v Turecku, vyzvali Ankaru, aby na Ukrajinu poslala viac bezpilotných lietadiel. Hoci finančný prínos pre Turecko je zanedbateľný, pretože bezpilotné lietadlá vyrobené súkromnou spoločnosťou stáli každé len približne 5 miliónov dolárov, TB-2 podporili turecký zbrojársky priemysel vo všeobecnosti.

Reklama

Keď prvý pokus Ruska o obsadenie Kyjeva zlyhal, tureckí predstavitelia vycítili príležitosť. V prezidentskom paláci v Ankare si podľa úradníkov uvedomili, že Turecko by sa mohlo stať sprostredkovateľom medzi Ruskom, Ukrajinou a Západom.

Od tohto kľúčového momentu pán Erdogan využíva svoju úlohu diplomatického hráča. V rozhovoroch s pánom Putinom až niekoľkokrát mesačne naliehal na Rusko, aby prijalo mierové rokovania, ale tiež pomohol zmierniť izoláciu Kremľa a zmierniť úder západných sankcií.

Často sa rozpráva aj s ukrajinským Volodymyrom Zelenským, ktorý navštívil Ukrajinu v rámci prejavu podpory niekoľko týždňov pred inváziou a opäť v auguste, čím si získal dôveru ukrajinských predstaviteľov. Vďaka tomu sa turecký prezident dostal do pozície sprostredkovateľa niektorých jediných diplomatických prelomov počas celej vojny vrátane dohody o opätovnom otvorení ukrajinských čiernomorských prístavov pre vývoz obilia a výmeny stoviek ruských a ukrajinských väzňov.

Vzťahy Erdogana s Putinom ukazujú, že obaja majú cit pre reálnu politiku. Hoci sú Turecko a Rusko dôležitými obchodnými partnermi, sú aj historickými protivníkmi, ktorí v posledných rokoch viedli sériu zástupných vojen. Okrem dronov Turecko predalo Ukrajine aj obrnené vozidlá, zablokovalo vstup ruských vojnových lodí do Čierneho mora a odoprelo ruskej armáde prístup do tureckého vzdušného priestoru pre lety zo Sýrie.

Putin však zistil, že jeho náprotivok je užitočný pre jeho väčšie strategické ciele, tvrdia ľudia, ktorí sledovali vývoj vzťahov. Chronické trenice medzi Tureckom a ostatnými členmi NATO prispeli k túžbe ruského vodcu oslabiť tento blok.

Podľa bývalých tureckých predstaviteľov a blízkych pozorovateľov ich vzťahov sa zdá, že Putin, hlavný odporca demokracie západného typu, vidí v Erdoganovi spolucestujúceho. Putin získal takmer úplnú kontrolu nad ruským štátom a prerušil postsovietsky prechod krajiny k demokracii.

“Putin chce vytvoriť klub autoritárskych vodcov. To sa mu páči,” povedal Aydin Sezgin, bývalý turecký veľvyslanec v Moskve, ktorý je teraz opozičným poslancom. Navyše “s Erdoganom môžete vždy vytvoriť trhlinu v NATO a v západnej solidarite,” dodal.

Tureckí predstavitelia odmietajú názor, že Erdogan je autokrat, a poukazujú na to, že krajina má fungujúcu opozíciu a ostré voľby. Súhlasia však s tým, že Putin si váži svoj vzťah s tureckým lídrom. Bývalí vysokopostavení tureckí diplomati tvrdia, že Putin a Erdogan často rozdeľujú trenice medzi oboma krajinami a zameriavajú sa na pozitíva.

“Je to určitý druh dôverného vzťahu. Budovali ho celé roky. A tak Putin, pokiaľ vidím, považuje Erdogana za prínos v Turecku,” povedal Cevik.

Putinova ochota neodsudzovať stav ľudských práv v Turecku je kľúčom k ich vrelým vzťahom, tvrdia ľudia oboznámení s ich vzťahmi. Keď sa v posledných rokoch zrútili nádeje Turecka na vstup do Európskej únie v dôsledku narušenia právneho štátu v Turecku, Putin sa do toho vložil a podľa úradníkov mu poskytol ústretovejší prístup.

Reklama

“Putina veľmi nekritizuje, zatiaľ čo niektorí naši západní priatelia prezidenta priamo kritizovali,” povedal Huseyin Dirioz, turecký diplomat na dôchodku, ktorý pôsobil ako veľvyslanec v Moskve.

Erdoganova hrozba vetovať vstup Fínska a Švédska do NATO ukazuje, ako sa prejavuje jeho balansovanie. Erdogan obvinil tieto dve krajiny z ukrývania kurdských militantov a celé týždne presadzoval svoje požiadavky. Predbežná dohoda viedla Švédsko k zmene ústavy s cieľom posilniť protiteroristické zákony a deportovať dvoch podozrivých do Turecka. Dohoda tiež pomohla pánovi Erdoganovi zabezpečiť stretnutie s prezidentom Bidenom, o ktoré dlho usiloval a ktorý ako prezidentský kandidát povedal, že USA by mali podporiť Erdoganových volebných protivníkov.

Turecká vláda stále požaduje ďalšie ústupky. Bidenova administratíva dúfala, že v najbližších mesiacoch presvedčí Turecko, aby schválilo rozšírenie NATO, a v januári poslala Kongresu návrh na predaj bojových lietadiel F-16 v hodnote 20 miliárd dolárov.

Analytici tvrdia, že pán Erdogan už možno získal to, čo chcel: vplyv na západných lídrov a príležitosť hrať na nacionalistické nálady v Turecku a zároveň sa počas nadchádzajúceho volebného obdobia postaviť proti Európe. Najmä prezidentov tvrdý postoj voči Švédsku má širokú podporu tureckej verejnosti, a to aj medzi stúpencami opozície.

“Všetko sa sústreďuje na voľby. Každý jeho krok je zameraný na to, aby využil každú príležitosť, ktorá sa mu naskytne,” povedal Yasar Yakis, bývalý turecký minister zahraničných vecí a niekdajší člen Erdoganovej strany.

Reklama

Erdoganove volebné čísla od začiatku vojny na Ukrajine minulý rok stúpli a odrazili sa od minima, ktoré dosiahol na vrchole tureckej hospodárskej krízy tesne pred inváziou. Prieskumy verejnej mienky ukázali, že aliancia vládnucej strany pána Erdogana zvýšila svoj podiel hlasov v hypotetických celoštátnych voľbách na 44,7 % v novembri z 39,9 % v januári 2022, uvádza popredná turecká politicko-poradenská spoločnosť MetroPOLL.

Napriek tomu Erdogan nemôže považovať víťazstvo za samozrejmosť. V roku 2019 vyhrala opozícia voľby starostov v dvoch najväčších mestách, Istanbule a Ankare. Opozičné strany plánujú v máji vyslať pozorovateľov po celej krajine, ako to urobili počas úspešných primátorských volieb.

Rastúce hospodárske väzby s Ruskom predstavujú pre Erdogana svetlý bod. Turecký vývoz do Ruska sa v minulom roku zvýšil o 45 %, pričom Turecko sa zapojilo do predaja tovaru, ktorý Rusi už nemohli dovážať zo Západu, vrátane železa, oblečenia, domácich spotrebičov a elektroniky a súčiastok do vozidiel potrebných pre armádu. To vyvolalo vo Washingtone a ďalších západných hlavných mestách znepokojenie nad tým, že Turecko nedokáže presadzovať sankcie.

Tureckí predstavitelia tvrdia, že krajina presadzuje len sankcie uvalené Bezpečnostnou radou OSN, nie tie, ktoré uvalili krajiny ako USA. turecké ministerstvo zahraničných vecí tiež tvrdí, že neschvaľuje pokusy o obchádzanie sankcií voči Rusku.

Rusko odpovedalo transfúziou zahraničnej meny, ktorú Turecko veľmi potrebuje na financovanie politiky obrany svojej meny, ktorá od série znížení úrokových sadzieb v rokoch 2021 a 2022 prudko klesá. V júli Rusko previedlo Turecku 5 miliárd USD na pokračovanie výstavby jadrovej elektrárne. Rusko malo neskôr poslať ďalších 10 miliárd USD na elektráreň, uviedla turecká štátna tlačová agentúra.

Reklama

Turecký minister energetiky minulý mesiac uviedol, že Rusko zvažuje aj možný odklad platieb za dovoz zemného plynu do Turecka vo výške až 20 miliárd USD. Tieto prostriedky by podľa ekonómov mohli pomôcť pokryť viac ako 100 miliárd USD v cudzej mene, ktoré centrálna banka minulý rok vynaložila na podporu líry.

“Putin otvorene podporuje Erdogana, aby bol znovu zvolený,” povedal Soli Ozel, politický analytik a docent na univerzite Kadir Has v Istanbule. “Pre Putina je dôležité mať Erdogana ako piatu kolónu v NATO.”

Odhliadnuc od volieb, Erdogan získava zahraničnú podporu pre svoje diplomatické úsilie. Putinova dohoda s Ukrajinou a OSN odblokovala ukrajinské prístavy pre vývoz obilia, čím znížila svetové ceny potravín a pomohla zmierniť prudký nárast hladu vo svete, ktorý čiastočne spôsobila vojna. Dohodou sa tiež začalo úsilie OSN o uľahčenie vývozu ruských potravín a hnojív.

Júnový podpisový ceremoniál v prestavanom osmanskom paláci na brehu Bosporu v Istanbule bol apoteózou Erdoganovej predstavy o sebe ako o sprostredkovateľovi moci. Turecký líder tam sedel v obrovskej kamennej miestnosti za veľkolepým stolom s bielym obrusom, po boku ruského ministra obrany, ukrajinského ministra a generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, ktorý vyzdvihol Erdogana. Svet prišiel za ním.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali