Vláda Petra Fialu sľubovala, že bude iná ako vláda Andreja Babiša – a to aj je, ale je ešte horšia

Vláda Petra Fialu sľubovala, že bude iná ako vláda Andreja Babiša – a to aj je, ale je ešte horšia

Praha 20. apríla 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo, Twitter/Zbyněk Stanjura)

 

Vláda pod vedením ODS nesplnila svoj sľub riadiť českú ekonomiku konzervatívnejším spôsobom, píše Radomil Bábek, predseda Podnikateľských odborov a informuje REMIX News

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

Počas predvolebnej kampane teraz vládnuca ODS sľubovala konzervatívny prístup k vedeniu krajiny a hospodáreniu s peniazmi.

Reklama

Premiér Petr Fiala a minister financií Zbyněk Stanjura sľubovali, že nebudú zvyšovať dane, daň z nehnuteľností označili za nemorálnu a vyhlásili, že odvody sa nesmú zvyšovať živnostníkom a občanom musí zostať čo najviac ich peňazí. Hovorili to dávno pred voľbami, hovorili to neustále v rokoch 2015 – 2021. Hovorili tiež, že treba znížiť štátny rozpočet, že prepustia aspoň 13 percent štátnych zamestnancov, že Babišova vláda uvrhla krajinu do nehorázneho dlhu a že štát musí predovšetkým šetriť, a nie zvyšovať dane občanom. O tom hovorili, keď boli v opozícii.

Potom sa dostali k moci a všetko bolo inak. Podľa nich bol rok 2022 rekordný – no rekordný v zadlžovaní. Len za prvé tri mesiace tohto roka dokázali zvýšiť štátny dlh o 166 miliárd korún (7,1 miliardy eur)! Ak to porovnáme s ich vyhláseniami pred voľbami, musíme sa pýtať: robili si z nás srandu, klamali nás, alebo sú len úplne neschopní?

Reklama

Ekonomický diletantizmus Fialovej vlády však neprezrádza len dlh, ktorý narobili. Dôležité je aj to, alebo ešte dôležitejšie, ako chcú dlhovú krízu riešiť.

Minister financií Zbyněk Stanjura zúfalo hľadá spôsob, ako dostať nejaké peniaze do štátnej kasy. Jeho hospodárenie je neudržateľné a peniaze mu unikajú z rúk. Každý podnikateľ, ale aj každý normálne zmýšľajúci občan by mu dal jednoduchú, ale veľmi konštruktívnu radu:

Minister Stanjur, Zbyňka, začnite šetriť! Zrušte všetko, čo nepotrebujeme, znížte výdavky domácností (rozumej štátu), prestaňte sa predvádzať svetu a prepusťte tretinu zbytočných zamestnancov, ktorí sa priživujú na nafúknutom štáte.

Zrušte 35 štátnych úradov, zbytočných výskumníkov a inštitúcií, ktoré len rozdeľujú dotácie. Pozrite sa, koľko miliárd vám ročne ujde vyplácaním nehoráznych odmien policajtom, pozrite sa, aké neefektívne nákupy robí štát alebo regionálne zdravotníctvo či školstvo. Spočítajte si, koľko stojí jeden kilometer novej diaľnice (nie že by ste ju postavili, však?). Zbavte sa nezmyselných tzv. investičných stimulov. Urobte poriadok v digitalizácii štátnej správy, ktorá nie je ničím iným ako zlatou baňou politikov, úradníkov a dodávateľov, kde sa ročne strácajú desiatky miliárd.

Zbyněk Stanjura
Na snímke český minister financií Zbyněk Stanjura

Toto a ešte oveľa viac by sme pánovi Stanjurovi poradili. Jednoducho povedané, netrápte sa a začnite šetriť. Ale nie, pán minister Stanjura, on nebude šetriť. Malé, aj nepodstatné úspory, ako je zrušenie pobočiek Finančného úradu a pošty, či zámer zrušiť dotácie veľkým firmám (veď nikto okrem veľkých firiem dotácie nemá). Podstatné je, že nemá odvahu realizovať opatrenia, ktoré by mohli ušetriť 100 miliárd korún ročne. Nechce predsa otravovať štátnych úradníkov a bohaté korporácie, ba ani velenie EÚ?

Reklama

Treba spomenúť aj to, že pán Stanjura sa rozhodol zdaniť aj veľké firmy, banky a energetické spoločnosti. Tie sa mu však vysmievali. Veď predsa nebudú platiť dane zo ziskov, ktoré im tak štedro pripravila Fialova vláda. Takže pán Stanjura bol ostrý a namiesto vysnívaných 60 miliárd dostane menej ako 30, a aj to je ešte neisté.

A tak to máme. Keďže pán Stanjura nemá odvahu a chuť šetriť, musí mať odvahu zobrať viac peňazí občanom a malým podnikateľom. A on tú odvahu má. Zvýšenie dane z nehnuteľností, zvýšenie odvodov pre živnostníkov (vraj sa to nestane, ale verte mi, že sa to stane), zvýšenie dane z príjmu, zvýšenie DPH.

A aby sme nezabudli, pán Stanjura vie aj šetriť, ale musíme to za neho urobiť my, občania – zrušenie príspevkov na stavebné sporenie, zníženie dôchodkových hodnôt, skrátenie platenej materskej dovolenky, to všetko sme už od pána Stanjura počuli. To, ako pán Stanjura “šetrí” z vreciek občanov namiesto svojich, je to isté, ako keby ste chceli schudnúť, ale požiadali by ste niekoho iného, aby za vás bežal.

Iste, aj občania a podnikatelia by sme sa mali podieľať na nejakom úspornom programe, aby krajina mohla rozumne hospodáriť a mohla mať silnejšiu armádu, dobré cesty a fungujúce zdravotníctvo. Ale pre občanov je to ťažké, pretože Babišova a Fialova vláda tak očividne plytvali ich peniazmi. Ak by však štát, teda vláda a minister financií, išli príkladom, určite by boli ochotní sa k nejakému rozumnému hospodáreniu pridať. Ako však majú byť motivovaní, keď budeme musieť šetriť, dôchodcom sa znížia odvody a matky budú mať menej materskej dovolenky, zatiaľ čo poslancom sa zvýšia platy, štátnym zamestnancom sa zvýšia platy (už aj tak nehorázne vysoké) a na konci každého roka sa dozvieme, aké státisícové odmeny dostali štátni zamestnanci, lebo vraj mimoriadne dobre hospodárili?

Máme vládu, ktorá sľúbila, že bude iná ako tá predchádzajúca. Obávam sa, že sa jej to podarilo. Je iná, žiaľ, minimálne v ekonomickej oblasti je to ešte horšie. Aký mám z toho pocit? Zle. Prevláda pocit sklamania a krachu.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:39

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že poskytne 201 miliónov eur z humanitárneho financovania EÚ na pomoc najzraniteľnejším ľuďom postihnutých humanitárnou krízou v Burkine Faso, Kamerune, Čade, Mali, Mauritánii, Nigeri a Nigérii.

14:35

Príčinou minulotýždňového zrútenia terasy reštaurácie na španielskom ostrove Malorka bolo podľa predbežného vyšetrovania preťaženie. Reštaurácii tiež chýbala príslušná licenciu na prevádzkovanie terasy.

14:19

Španielsko v utorok oficiálne uznalo palestínsky štát. Do platnosti vstúpil aj rovnaký krok Nórska a v utorok by to malo urobiť aj Írsko. Hovorkyňa španielskej vlády Pilar Alegría krok svojej krajiny označila za historický deň. Španielsky premiér už predtým uviedol, že hlavným cieľom je pomôcť Izraelčanom a Palestínčanom dosiahnuť mier. “Nie je to rozhodnutie, ktoré prijímame voči niekomu. Už vôbec nie voči Izraelu,” dodal.

14:18

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó odcestuje v stredu do Bieloruska na pracovnú návštevu, aby sa stretol s predstaviteľmi diktatúry prezidenta Alexandra Lukašenka.

14:12

Britská bezpečnostná spoločnosť Ambrey hlási poškodenie obchodnej lode pri pobreží Jemenu v dôsledku raketového útoku. Plavidlo naberá vodu a je naklonené na jednu stranu.

14:05

Prezident ČR Petr Pavel vo štvrtok v Prahe udelí Rad Tomáša Garrigua Masaryka III. triedy generálnemu tajomníkovi Severoatlantickej aliancie Jensovi Stoltenbergovi. Oznámil to v utorok Pražský hrad.

13:58

Slováci tento rok podali na majstrovstvá sveta (MS) v hokeji o 50 % viac stávok ako vlani. Celková suma stávok v stávkovej kancelárii Fortuna predstavovala viac ako 7,5 milióna eur. Najvyšším vkladom na slovenských hokejistov bolo 9000 eur v zápase s Nemeckom. Celkovo najvyššia výhra bola vo výške 89.000 eur, o čom stávková kancelária informovala v utorok.

13:48

Poľsko má silné postavenie v zahraničnom obchode Slovenska. Je jeho tretím najväčším partnerom a čísla týkajúce sa vzájomnej obchodnej výmeny majú potenciál sa zvyšovať. Slovensko urobí všetko pre to, aby sa dalo v budúcnosti hovoriť o ešte významnejšom postavení Poľska medzi slovenskými obchodnými partnermi. Uviedol to v Bratislave na 3. ročníku podujatia HN Biznis Fórum Poľsko – Slovensko Vladimír Šimoňák, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR. Na fóre sa zúčastnili predstavitelia viac ako 75 spoločností a 15 rôznych organizácií zastupujúcich podnikateľov z oboch krajín.

13:40

Sociálne podniky by mali prinášať pozitívnejší spoločenský vplyv, ktorý sa týka aj podpory väčšieho počtu pracovných miest v menej rozvinutých regiónoch Slovenska. Toto kritérium vyplýva z projektu Inštitútu sociálnej ekonomiky II., ktorý pripravilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR na obdobie piatich rokov. V utorok o tom na tlačovej konferencii informoval štátny tajomník MPSVR Branislav Ondruš.

13:39

Odhadovaná suma za výstavbu zhruba 13-kilometrového úseku diaľnice D1 Turany – Hubová je 1,9 miliardy eur. Vyplýva to zo štúdie realizovateľnosti, ktorú TASR poskytlo ministerstvo dopravy. Ide o poslednú nerozostavanú časť diaľnice D1 medzi Bratislavou a Košicami. Verejné obstarávanie na zhotoviteľa plánujú vyhlásiť v lete tohto roka.

13:39

Poľnohospodárska výroba reaguje nižšími cenami na vyššiu ponuku obilia, avšak mrazy zapríčinili nižšiu ponuku zeleniny a ovocia. Rast ceny dodávok pitnej vody by sa už v najbližších mesiacoch nemal opakovať. Uviedol to analytik 365.bank Tomáš Boháček, v komentári k údajom o cenách v apríli 2024, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na purpurovom poli pod Tatrami v obci Ľubica pri Kežmarku

Autor: FOTO TASR–František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali