Víťazné sólo De Gendta v Saint Étienne, Sagan na 5. mieste, Alaphilippe späť do žltého

Víťazné sólo De Gendta v Saint Étienne, Sagan na 5. mieste, Alaphilippe späť do žltého

Bratislava 13. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Christophe Ena)

 

Belgičan Thomas de Gendt z tímu Lotto Soudal sa po skvelom sóle stal víťazom 8. etapy na 106. ročníku Tour de France, ktorá mala štart v Macone a po 200 km vyvrcholila v Saint Étienne. De Gendt si v závere mimoriadne náročnej etapy so stredohorským charakterom udržal drobný náskok pred dvojicou stíhajúcich Francúzov Thibautom Pinotom a Julianom Alaphilippom. De Gendt strávil celú etapu v úniku, v záverečných 15 km bol už vpredu osamotený

Na snímke Belgičan Thomas De Gendt (Lotto Soudal) vyhral 8. etapu cyklistických pretekov Tour de France na 200 km trati z Maconu do Saint-Étienne (200 km) v sobotu 13. júla 2019

Slovák Peter Sagan finišoval na 5. mieste s odstupom 26 sekúnd v skupine favoritov a opäť zvýšil náskok na čele bodovacej súťaže, kde mieri za rekordným siedmym triumfom. Líder tímu Bora-Hansgrohe má k dobru 60 bodov pred Austrálčanom Michaelom Matthewsom (Sunweb) a 75 pred Talianom Sonnym Colbrellim (Bahrain-Merida).

Reklama
Na snímke piaty zľava v pozadí slovenský cxyklista Peter Sagan (Bora Hansgrohe) v zelenom drese vedúceho pretekára v bodovacej súťaži v priebežnom poradí v pelotóne počas 8. etapy pretekov Tour de France z Mâcon do Saint-Étienne (199 km) v sobotu 13. júla 2019

Staronovým majiteľom žltého dresu sa stal Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck – Quick Step, ktorého posunul do líderskej pozície skvelý nástup na poslednej vrchárskej prémii dňa približne 14 km pred cieľom. Alaphilippe skončil v sobotňajšej etape na 3. priečke a celkovo má náskok 23 sekúnd pred doterajším lídrom Talianom Giuliom Cicconem (Trek-Segafredo) a 53 sekúnd pred krajanom Pinotom.

Na snímke francúzsky cyklista Julian Alaphilippe z tímu Deceuninck-Quick-Step na pódiu v žltom drese vedúceho pretekára v priebežnom poradí po 8. etape cyklistických pretekov Tour de France na 200 km trati z Maconu do Saint-Étienne (200 km) v sobotu 13. júla 2019

“Od momentu, keď zostávalo do konca 70 km, som išiel na plný plyn až do posledného stúpania. Balík sa stále približoval, tak som musel ísť sám, aby som sa udržal vpredu. Počas celého dňa som sa cítil dobre. V pár zákrutách som skoro spadol, ale dokázal som sa udržať na bicykli. Všetko ma bolí, ale je to krásne. Taktiež ako tím sme splnili cieľ vyhrať etapu na Tour de France. Takmer sa nám to podarilo včera s Calebom Ewanom. Celú Tour sa cítim dobre, dnes som mal skvelé nohy,” povedal De Gendt na oficiálnom webe LeTour.fr. Tridsaťdvaročný Belgičan si pripísal 15. víťazstvo profikariéry a druhé na Tour de France. V roku 2016 vyhral etapu s dojazdom pod slávnym kopcom Tour Mont Ventoux.

Reklama

Sobotňajšia etapa mala výrazne členitý charakter so siedmimi kategorizovanými, ale aj ďalšími neklasifikovanými stúpaniami a celkovo takmer štyrmi tisíckami výškových metrov v Centrálnom masíve. Už hneď po štarte ušlo z pelotónu silné trio Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Niki Terpstra (Total Direct Énergie) a Ben King (Dimension Data), ku ktorým sa po 8 kilometroch pridal aj Alessandro De Marchi (CCC). Na 20. km mala táto štvorica k dobru už 3:30 min pred pelotónom. Na 33. km prišla na rad šprintérska prémia v Cercié-en-Beaujolais a 20 bodov si tam pripísal vlaňajší víťaz klasiky Okolo Flámska Niki Terpstra. Peter Sagan tradične zabojoval o body v hlavnej skupine a skončil v nej na druhom, čiže celkovo šiestom mieste za štvoricou “utečencov” a Eliom Vivianim. Sagan si pripísal ďalších 10 bodov do súťaže o zelený dres a virtuálne zvýšil náskok pred Talianom Sonnym Colbrellim na 58 bodov.

Belgický tempár De Gendt potom začal usilovne zbierať víťazstvá na vrchárskych prémiách a výrazne si nimi polepšil v súťaži o bodkovaný dres. Vďaka piatim päťbodovým zásahom a jednému triumfu na prémii za 2 body znížil náskok krajana Tima Wellensa na 8 bodov. Pelotón ešte 60 km pred koncom zaostával o takmer 4 minúty, ale už len za dvojicou De Gendt – De Marchi. King a Tepstra začali zaostávať. Rýchle tempo v stúpaniach II. kategórie už prestával stíhať aj Peter Sagan, ale čo stratil v kopci, dohnal v následnom zjazde. O rýchle tempo v pelotóne sa starali najmä jazdci tímov Astana a EF Education First, ktorí by radi videli v závere ako víťaza niektorého zo svojich pretekárov.

Vpredu sa De Gendt vzdialil De Marchimu v stúpaní na poslednú horskú prémiu dňa na “trojku” Cote de la Jaillére (dlž´ka 1,9 km, priemer 7,9%) 14 km pred cieľom. V hlavnej skupine došlo k pádu viacerých jazdcov tímu Ineos vrátane obhajcu titulu Gerainta Thomasa, ale po dvoch kilometroch sa dotiahli na svojich súperov. Najbojovnejší jazdec sobotňajšej etapy De Gendt skompletizoval maximum bodov z kopcov triumfom na Jaillére, kde mal náskok 31 sekúnd pred Julianom Alaphilppom (Deceuninck – Quick Step) a Thibautom Pinotom (Groupama-FDJ). Ofenzíva dvojice Francúzov pokračovala aj v zjazde a Alaphilioppe sa virtuálne dostal opäť do žltého dresu lídra pretekov pred Taliana Giulia Cicconeho (Trek-Segafredo). V silnej skupine s Cicconem, ktorá zaostávala v posledných 3 km za De Gendtom o 35 sekúnd, sa udržal aj Peter Sagan, ale na etapové víťazstvo už nezaútočil. De Gendt si veľký triumf z celodenného úniku postrážil, no Francúz Alaphilippe sa opäť oblečie do žltého dresu lídra.

 

Tour de France 2019 – výsledky:

Reklama

8. etapa (Macon – Saint Étienne, 200 km): 1. Thomas de Gendt (Belg.) Lotto Soudal 5:00:17 h, 2. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ, 3. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step – obaja +6 s, 4. Michael Matthews (Aus.) Sunweb, 5. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe, 6. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott – všetci +26

Poradie po 8. etape /žltý dres/: 1. Julian Alaphilippe (Fr.) Deceuninck-Quick Step 34:17:59 h, 2. Giulio Ciccone (Tal.) Trek-Segafredo +23, 3. Thibaut Pinot (Fr.) Groupama-FDJ +53, 4. George Bennett (N. Zél.) Jumbo-Visma +1:10 min, 5. Geraint Thomas (V. Brit.) Ineos +1:12, 6. Egan Bernal (Kol.) Ineos +1:16

Bodovacia súťaž /zelený dres/: 1. Peter Sagan (SR) Bora-Hansgrohe 204 bodov, 2. Michael Matthews (Aus.) Sunweb 144, 3. Sonny Colbrelli (Tal.) Bahrain-Merida 129, 4. Elia Viviani (Tal.) Deceuninck-Quick Step 128, 5. Matteo Trentin (Tal.) Mitchelton-Scott 90, 6. Greg van Avermaet (Belg.) CCC Team 81

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali