Viac ako 70 percent transrodových väzňov je vo väzení za sexuálne alebo násilné trestné činy, odhaľuje známy denník

Viac ako 70 percent transrodových väzňov je vo väzení za sexuálne alebo násilné trestné činy, odhaľuje známy denník

Bratislava 27. februára 2024 (HSP / The Telegraph/ Foto: Pixabay)

 

The Telegraph zverejnil výsledky štúdie so šokujúcim záverom : viac ako 70 percent transrodových väzňov vo Veľkej Británii si odpykáva trest za sexuálne alebo násilné trestné činy. Majú byť umiestnení v mužských alebo ženských väzniciach ?

„Násilné trestné činy, ktoré sú páchané mužskými väzňami, ktorí sa identifikujú ako ženy, ukazujú, prečo by nemali byť umiestnení v ženských väzniciach,“ tvrdia aktivisti za práva žien

Reklama

Zverejnené britské vládne údaje ukázali, že viac ako 70 % transrodových väzňov si odpykáva trest, ktorý im bol udelený za sexuálne delikty a násilné trestné činy.

 

Reklama

Násilné trestné činy

Najmenej 181 z 244 transrodových väzňov, teda viac ako 74 %, je vo väzení za trestné činy vrátane znásilnenia, núteného sexu s neplnoletými osobami a deťmi, ťažkého ublíženia na zdraví a lúpeže.

Až 144 transrodových žien – teda mužov, ktorí sa identifikujú ako ženy, je umiestnených v mužských väzniciach. Zatiaľ čo päť z nich je v súčasnosti väznených v ženských väzniciach. A to vrátane najmenej jedného ústavu s najvyšším stupňom stráženia, kde sú zadržiavaní vrahovia a teroristi.

„Vysoká miera násilných trestných činov páchanými mužskými väzňami, ktorí sa identifikujú ako ženy, dokazuje, prečo by nemali byť zadržiavaní v ženských väzniciach,“ tvrdia aktivisti za práva žien.

Aktivisti kampane a bývalí dozorcovi

väzenie
Ilustračné foto
a väzníc však trvali na tom, že vysoká miera násilných trestných činov medzi transrodovými väzňami neznamená, že sú vo svojej podstate násilní. Dodali, že veľká väčšina z nich žije bez trestnej činnosti.

Ministerstvo spravodlivosti zverejnilo údaje, z ktorých vyplýva, že ďalších 25 transrodových mužov – teda žien, ktoré sa identifikujú ako muži – umiestnených v ženských väzniciach, bolo odsúdených za násilné trestné činy a sexuálne delikty. Ešte pred rokom ich bolo podľa Ministerstva spravodlivosti menej ako päť.

Reklama

Neustála šikana spoluväzenkýň

Údaje boli zverejnené po tom, ako bývalá väzenkyňa vo vyšetrovacej väzbe povedala denníku The Telegraph o tom, ako jedna trans žena v ženskej väznici s vysokým stupňom stráženia neustále šikanovala ostatné väzenkyne.

„Na mojom väzenskom oddelení nebol nikto – vrátane väzenského personálu – kto by si myslel, že je vhodné, aby bola trans žena umiestnená v ženskej väznici. Takmer všetci ju považovali za hrozbu,“ uviedla bývalá väzenkyňa.

„Bola to pre nás absolútna nočná mora. Nebola mohutná, ale veľmi atletická a veľmi silná. Mala všetky fyzické znaky muža. Bola to tyranka a pôsobila veľmi hrozivo a zastrašujúco. Myslím, že si bola plne vedomá toho, že je fyzicky oveľa silnejšia ako všetky ženy na väzenskom oddelení. Toto svoje postavenie patrične využívala,“ pokračovala väzenkyňa.

„Presvedčenie, že mala byť umiestnená v mužskej väznici, bolo jednomyseľné nielen medzi väzňami, ale aj medzi zamestnancami,“ uviedla.

„Bola veľmi nepríjemná. Každé ráno sa tlačila do radu, keď ľudia stáli v rade na lieky alebo počas výdaja jedla. Často to viedlo k hádkam a veľkému zbytočnému napätiu v prostredí, ktoré bolo aj bez toho vždy vypäté,“ povedala.

Reklama

„Vo väznici, v ktorej som bola, bolo veľa veľmi nebezpečných väzenkýň. Bývala som v jednom krídle s vrahyňami, teroristkami a ženami, ktoré spáchali niekoľko veľmi násilných trestných činov. Napätie bolo väčšinu času hmatateľné. Stačila “jedna iskra, aby sa to celé rozhorelo”. Keďže ju bolo veľmi ťažké zvládnuť, nakoniec ju z nášho oddelenia premiestnili na iné,“ uviedla bývalá väzenkyňa.

Kontakt s justičným systémom

Rhona Hotchkissová je bývalá väzenská dozorkyňa. Uviedla, že podľa jej skúseností väčšina transsexuálnych väzňov a väzenkýň zmenila svoje pohlavie až vtedy, keď sa dostali do kontaktu so systémom trestného súdnictva.

„Tieto údaje ukazujú, prečo by muži, ktorí sa identifikujú ako ženy, mali byť umiestnení len v mužských väzniciach,“ uviedla Hotchkissová.

„Dovoľte mi, aby som sa vyjadrila jasne. Transrodoví ľudia nie sú vo svojej podstate násilníci a veľká väčšina z nich žije bez trestnej činnosti,,“ uviedla.

„Vždy je problémom, ak sú muži, ktorí sa identifikujú ako ženy, vo väzniciach pre ženy. Nemusí ísť vždy len o fyzické ohrozenie, ale o opätovnú traumatizáciu,“ dodala.

„Mnohé ženy vo väzení sú už zo svojej minulosti traumatizované zo strany mužov. Čelia tiež neustálemu ponižovaniu, keď sú nútené oslovovať týchto mužov zámenom “ona”. Prevažná väčšina mužov, ktorí sa vo väzení identifikujú ako transrodoví, tak neurobila predtým, ako sa dostala do kontaktu s justičným systémom,“ povedala Hotchkissová.

 

Svedectvo je dôležité

Maya Forstaterová je výkonná riaditeľka organizácie Sex Matters. Organizácia sa zaoberá ľudskými právami a vedie kampane za vyjasnenie otázok týkajúcich sa pohlavia v zákonoch.

„Prítomnosť mužov v ženských väzniciach okamžite spôsobuje, že všetky väzenkyne sa necítia bezpečne. Aj keď sa muži nedopúšťajú skutočného násilia, môžu sa ženám vyhrážať, šikanovať ich a sexuálne ich obťažovať. Ich prítomnosť je zastrašujúca. Je to dôležité a väznice to musia vziať do úvahy,“ uviedla.

„Už sa zavádzajú politiky, ktoré bránia mnohým transrodovým mužom v prístupe do ženských väzníc. Musíme však dokončiť svoju prácu a zabezpečiť, aby všetky väznice boli skutočne jednopohlavné,“ uviedla Forstaterová.

Reklama

 

Podobné riziko ako biologickí muži

Profesorka Kathleen Stocková je označovaná za rodovo kritickú feministku. Už skôr upozornila na problém transrodových mužov a žien, ktorí sú väznení za násilné trestné činy a sexuálne delikty.

V minuloročnej prednáške na Oxfordskej univerzite profesorka Stocková uviedla, že transrodové ženy predstavujú podobné riziko ako biologickí muži. „Ak si myslíte, že trans ľudia nie sú násilní, musíte sa porozprávať s niektorými kriminológmi,“ povedala.

„Ak si zoberiete počet trans žien vo väzení v Británii a rovnakú bilanciu získate v amerických štatistikách, najmenej 50 % z nich je tam za sexuálne útoky. A to je vyšší počet ako u priemerného muža. To však neznamená, že tvrdím, že ich robí násilnými iba to, že sú trans ženy,“ uviedla.

„V súčasnosti sa v tejto súvislosti diskutuje o tom, či by sa mohli ženy stať obeťami násilia. Oveľa viac ako 90 percent transrodových žien vo väzbe je umiestnených v mužskom väzení. Minulý rok sme zmenili pravidlá,“  uviedol hovorca Ministerstva spravodlivosti.

Reklama

„Transrodové ženy, ktoré boli odsúdené za sexuálne alebo násilné trestné činy – alebo ktoré si ponechali mužské pohlavné orgány – nemôžu byť držané v ženskej väznici. Výnimkou tvoria skutočne výnimočné okolnosti,“ dodal hovorca.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali