Vetrák: Tvrdenie o tom, že Kolíková ide dávať dokopy pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR je nezmysel

Vetrák: Tvrdenie o tom, že Kolíková ide dávať dokopy pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR je nezmysel

Bratislava 23. januára 2023 (HSP/Foto: Facebook)

 

Bývalí koaliční partneri sa dohodli, že predčasné voľby sa uskutočnia 30. septembra. Informoval o tom v nedeľu po rokovaní na úrade vlády predseda SaS Richard Sulík. Rovnako sa vraj dohodli na znení pozmeňujúceho návrhu k zmene ústavy, ktorý by mala vypracovať poslankyňa z SaS Mária Kolíková. Poslanec Milan Vetrák (OĽaNO) však toto tvrdenie označuje za nezmysel, keďže pozmeňujúci návrh bol vypracovaný už vo štvrtok

Milan Vetrák
Na snímke Milan Vetrák

Na úrade vlády sa stretli predstavitelia SaS, OĽaNO a Za ľudí. Ako uviedol Richard Sulík, zástupcovia Sme rodiny na rokovaní neboli, informujú tak Aktuality.sk. Vylúčil však, že by hnutie Borisa Kollára dohodu bojkotovalo. „Oni už majú jasnú pozíciu a s čím súhlasia. To, čo sme dohodli, by malo byť v tom duchu. Aj oni dostanú text zmeny ústavy,“ doplnil Sulík.

Reklama

Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vysvetlila, že návrh na zmenu ústavy, ktorý umožní skrátenie volebného obdobia, bude obsahovať len jednu podmienku hnutia OĽaNO. „Mimo predčasných volieb tam bude len jedna téma, a to je téma volebného systému a jedného volebného obvodu,“ dodala.

V nedeľu sme vás informovali o tom, ako predseda vlády predpokladá, že dohodnutá zmena ústavy by sa mohla odsúhlasiť hneď po prerokovaní v parlamente. Zmenu podľa jeho slov podporí klub OĽANO aj Občiansko-demokratická platforma, ktorá z neho odišla, Sme rodina a SaS. „V takomto prípade by počty mali sedieť,” uviedol. Ďalšie rokovanie tak už podľa jeho slov potrebné nebude, dnes (23. 1.) majú len doladiť detaily návrhu. Ozrejmil, že súčasťou návrhu je aj to, že zmeniť volebný systém bude možné len 90 hlasmi poslancov, nie 76.

Reklama

„Teraz je dôležité, aby demokratické strany ukázali zodpovednosť,” podčiarkol s tým, že termín volieb je známy a ak chcú demokratické strany získať dôveru občanov, musia im ukázať, že vedia spolu vládnuť a vychádzať.

Definitívne to však podľa slov Richarda Sulíka bude vtedy, keď exministerka spravodlivosti Kolíková pošle kolegom návrh a oni dohodu potvrdia. SaS si podľa jeho slov nekládla podmienky a s kompromisným termínom volieb 30. septembra vie žiť. „Skorší termín nebol v hre tak, aby ho celá koalícia dokázala odsúhlasiť,” povedal.

Poslanec Milan Vetrák (OĽaNO) na sociálnej sieti uviedol, že hnutie OĽANO nepreferuje predčasné voľby, ale keďže si ich želajú aj viacerí členovia bývalej či terajšej vládnej koalície, bolo podľa neho rozumné podieľať sa na takejto dohode a podmieniť ju aj ich požiadavkami.

„Predčasné voľby sa v tejto novele Ústavy SR umožňujú len formou prijatia uznesenia parlamentu 90 hlasmi jeho poslancov a nie aj ľudovým hlasovaním, ako to požadovalo Ficovo či Pellegriniho referendum. Preto je smiešne, ak dnes zástupcovia Smeru, Hlasu, Republiky či SNS tvrdia, že ich fiasko s názvom referendum dotlačilo OĽANO, SaS, Sme rodinu alebo Za ľudí do dohody o predčasných voľbách.

Ochrana volebného systému, čo bola požiadavka OĽANO, spočíva v tom, že parlamentné voľby sa budú aj naďalej riadiť zásadami pomerného zastúpenia (rovnakú ochranu obsahuje aj Ústava ČR) a že volebným obvodom bude celé Slovensko, čím Pellegrinimu a ďalším opozičným politikom cvaknú zuby naprázdno” s ich predstavami o zmiešanom či inom volebnom systéme, v ktorom by demokratické parlamentné voľby boli len ilúziou ako za čias socializmu či fašizmu,“ vysvetľuje poslanec.

Reklama

Vetrák avizoval, že na predčasných voľbách aj novele Ústavy SR boli dohodnutí už vo štvrtok, resp. v piatok pred referendom, a ich snahou bolo prijať o niečo rozsiahlejšiu novelu Ústavy SR ako tú, na ktorej sa v nedeľu definitívne dohodli. Dodáva, že mu je osobne je ľúto, že sa nepodarilo v tejto novele Ústavy SR posilniť a zefektívniť referendum či ľudové hlasovanie, presadiť prezidentské voľby aj poštou, či zohľadniť doterajšiu judikatúru Ústavného súdu. Z tohto dôvodu sa pod túto novelu Ústavy SR nepodpíše ako spolupredkladateľ, ale keďže sa podarilo presadiť ochranu volebného systému, tak ju podporí.

Tvrdenie, ktoré sa objavilo v médiách, že poslankyňa Mária Kolíková ide dávať dokopy pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR je podľa poslanca nezmyselné. Pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR bol totiž na základe rokovania zástupcov strán OĽANO, SaS, Sme rodina a Za ľudí vypracovaný už vo štvrtok v gescii Ústavnoprávneho výboru NR SR pod jeho vedením a v nedeľu sa už len dolaďoval.

„Mária Kolíkova bola dnes po skončení rokovania poverená tým, aby už z hotovej spoločnej verzie novely Ústavy SR vypustila pár bodov a upravenú verziu nám poslala na odsúhlasenie. Otázky, ktoré sa nedostali do tejto novely Ústavy SR, budú buď obsahom samostatného pozmeňujúceho návrhu (napr. o špeciálnej prokuratúre alebo špecializovanom trestnom súde) alebo obsahom niektorej z ďalších noviel Ústavy SR v najbližšom období,“ vysvetlil poslanec.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:36

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európska komisia (EK) a partneri spúšťajú v 22 krajinách 2. ročník kampane na podporu zdravia rastlín #PlantHealth4Life.

13:35

Pokles cien nerastných surovín, ktoré sú rozhodujúce pre prechod na tzv. zelenú energiu, maskuje ich hroziaci nedostatok v dôsledku neadekvátnych investícií. Upozornila na to v piatok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).

13:35

V prvej reakcii po stredajšom (15. 5.) útoku na premiéra Roberta Fica nevnímali medzinárodní investori na finančných trhoch Slovensko ako rizikovejšiu krajinu. Naopak, cena, výnos a riziková prirážka slovenských dlhopisov sa vo štvrtok (16. 5.) vyvíjali najpriaznivejšie zo všetkých krajín Európskej únie (EÚ), poukázal hlavný ekonóm Trinity Bank Lukáš Kovanda.

13:34

Európska únia v piatok odoslala novú dodávku humanitárnej pomoci cez Cyprus do Pásma Gazy. Pomoc EÚ využíva námorný koridor a Američanmi novovybudované mólo, ktoré umožňuje príjem humanitárnych zásob Únie.

13:32

Ronald Plasterk, o ktorom sa predpokladá, že bude zvolený za nového premiéra Holandska, sa verejne ospravedlnil predsedovi strany Nová spoločenská zmluva (NSC) Pieterovi Omtzigtovi za to, že sa s ním vo februári dostal do sporu, čo ukončilo vtedajšie ním vedené rokovania o zostavovaní vlády štyroch pravicových strán.

13:22

Ukrajinský útok na Ruskom kontrolovanú leteckú základňu Belbek na okupovanom Krymskom polostrove zničil tento týždeň tri lietadlá ruskej armády a palivové zariadenie v blízkosti hlavnej pristávacej dráhy. Uviedla to v piatok americká spoločnosť Maxar na základe svojich satelitných snímok.

13:13

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že Rusko zatiaľ neplánuje obsadiť ukrajinské mesto Charkov. Ruská ofenzíva v Charkovskej oblasti je podľa jeho slov reakciou na ostreľovanie zo strany Ukrajiny.

 

13:01

Európska únia a Spojené kráľovstvo sú blízko k dohode o štatúte Gibraltáru. Doriešenie tejto otázky predvídala dohoda o brexite a aj o tomto bode vo štvrtok večer v Bruseli rokovali výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič a šéf britskej diplomacie David Cameron.

12:53

Izrael v piatok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) v Haagu uviedol, že vojna v Pásme Gazy je tragická, nejde však o genocídu. Reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky (JAR), ktorá ešte v decembri podala MSD sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.

12:47

Izraelské letecké útoky v piatok zasiahli oblasť na juhu Libanonu vo vzdialenosti približne 30 kilometrov od hraníc s Izraelom, uviedli libanonské štátne médiá. Informovala o tom agentúra AFP.

12:38

Cyperské školy dostali v piatok ráno e-mailom bombové vyhrážky, okamžite prijali opatrenia a evakuovali deti z tried.

Hovorca cyperskej polície informoval, že výhražnú správu dostali takmer všetky základné a stredné školy, ale aj niektoré materské školy. Polícia tieto správy kategorizovala ako hrozby s islamistickým pozadím.

12:27

Belgická Gentská univerzita (UGent) v piatok oznámila, že prerušuje vzťahy s tromi izraelskými vzdelávacími alebo výskumnými inštitúciami, ktoré podľa nej už nespĺňajú kritéria politiky UGent v oblasti ľudských práv. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali