Vedci dospeli k záveru, že ak ľudia často konzumujú tento druh jedla, negatívne to ovplyvňuje funkciu srdca a rozvíja to kardiovaskulárne ochorenia.
Zamestnanci univerzity uskutočnili výskum zahŕňajúci viac ako 100 tisíc žien vo veku 50 až 79 rokov. Výskumný tím sledoval stravovanie a zdravie pacientov po dobu 18 rokov. Okrem toho bola vzatá do úvahy fyzická aktivita, zlé návyky účastníkov experimentu a index telesnej hmotnosti.
Výsledky štúdie ukázali, že u tých ľudí, ktorí pravidelne konzumujú vyprážané potraviny, sa riziko predčasnej smrti zvyšuje o 8%.
Ukázalo sa tiež, že aj jedna dávka vyprážaného kuracieho mäsa denne zvyšuje pravdepodobnosť predčasnej smrti o 13% a dávka vyprážanej ryby a morských plodov o 8%.
Zoznam smrteľne nebezpečných produktov zahŕňa tiež hranolky, čipsy, kukuričné placky, tortilly a ďalšie.
Vedci odporúčajú, pokiaľ je to možné, vylúčiť tieto produkty zo svojho jedálnička.
Článok tiež uvádza, že tí, ktorí sú v ohrození, väčšinou málo športujú, fajčia alebo pijú alkohol a nejedia kvalitnú stravu.
Zároveň spotreba vyššie uvedených potravín neovplyvňuje úmrtnosť v dôsledku rakoviny, uviedli vedci.