Washington 4. marca 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Americkí vedci odhalili potraviny, ktorých konzumácia zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Informuje o tom MedicalXpress. Špecialisti Univerzity štátu Utah zanalyzovali 45 metaanalýz, aby preskúmali spojenie medzi stravovacími návykmi a skúmaným ochorením od roku 2006 do 2019. Úpravou údajov dodatočnými faktormi odhalili 30 potravín a potravinových doplnkov, ktoré ovplyvňujú pravdepodobnosť rakoviny hrubého čreva
Najvýraznejšia negatívna dynamika bola zaznamenaná pri pravidelnej konzumácii alkoholu a červeného mäsa.
Vedci tiež nazvali skupiny potravín a stopových prvkov, ktoré znižujú riziko vývoja ochorenia. Najmä autori odporučili, aby ľudia častejšie jedli ovocie a zeleninu bohaté na vlákninu, jogurty a doplnky s vápnikom.
Zlé trávenie
Zlé trávenie môže byť symptómom smrteľne nebezpečnej choroby. Trpia ním často ľudia chorí rakovinou slinivky brušnej, a to spolu s takými symptómami, ako je nepríjemná pachuť v ústach a pálenie záhy.
Nepríjemné pocity v bruchu sa v takom prípade zosilňujú po jedle a poležiačky. Okrem toho je u pacientov zaznamenané rýchle chudnutie, nechutenstvo, nevoľnosť a problémy so stolicou.
Informoval o tom britský denník Express s odvolaním na výskumy britských lekárov. Ako podotýkajú lekári, pri takých symptómoch je potrebné čo najrýchlejšie požiadať o lekárske vyšetrenie s cieľom stanovenia diagnózy.