Bratislava 10. septembra 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Americkí vedci zistili, že nízkokalorická strava podporujúca zdravie je spojená s metabolizmom, ktorý spôsobuje pokles telesnej teploty. Autori skúmali, ako vnútorné teplotné podmienky ovplyvňujú zdravie a dlhovekosť. Výsledky výskumu sú publikované v časopise Science Signaling
Je známe, že u mnohých druhov zvierat aj u ľudí obmedzenie kalorického príjmu do určitej miery zlepšuje zdravie a zvyšuje priemernú dĺžku života.
Neurobiológ Bruno Conti z Výskumného ústavu Scripps v Kalifornii si pred niekoľkými rokmi všimol, že keď cicavce konzumujú menej potravy, ich telesná teplota klesá. Vedec sa domnieva, že ide o zavedený evolučný mechanizmus, ktorý pomáha zvieratám šetriť energiu, pokiaľ nebude znovu k dispozícii potrava, pretože až polovica skonzumovanej potravy sa premení na energiu na udržanie telesnej teploty.
“Zároveň existujú podstatné vedecké dôkazy o tom, že samotné zníženie teploty ovplyvňuje dlhovekosť. Je však ťažké oddeliť účinky zníženia teploty a obmedzenie kalórií,” uvádza tlačová správa ústavu Contiho slová.
Reklama
Conti a jeho kolegovia z Výskumného ústavu Scripps vytvorili experiment, ktorý im umožnil nezávisle posúdiť vplyv týchto dvoch faktorov.
Porovnali metabolické reakcie pri obmedzení kalórií u dvoch skupín myší, pričom jedna skupina sa nachádzala v izbovej teplote 22 stupňov Celzia a druhá pri teplote 30 stupňov Celzia. Pri tejto teplote je myší organizmus v stave tepelnej neutrality – tepelnej rovnováhy s prostredím, v ktorej sú termoregulačné mechanizmy tela neaktívne.
V každej skupine zvieratá rozdelili ešte do dvoch podskupín – v jednej sa denné množstvo potravy postupne znižovalo na polovicu pôvodného množstva a v druhej myši jedli rovnaké množstvo ako obvykle.
Pomocou technológie, ktorú vedci vyvinuli, hodnotili počas experimentu zmenu zloženia metabolitov v krvnej plazme a mozgu zvierat v závislosti na obsahu živín v potravinách a na telesnej teplote. Autori uvádzajú, že ich práca je prvé komplexné skúmanie metabolizmu pri nezávislej zmene týchto dvoch parametrov.
“Údaje, ktoré sme zhromaždili, ukazujú, že keď dôjde k obmedzeniu kalórií, má teplota rovnaký a možno väčší vplyv na metabolizmus ako prísun živín,” hovorí Conti.
Reklama
Po spracovaní získaných údajov vedci identifikovali špecifické metabolity zodpovedné za zmeny telesnej teploty. Zistili napríklad, že v hypotalame – časti mozgu zodpovednej za hlad a spôsoby stravovania – u myší chovaných pri izbovej teplote molekuly oxidu dusnatého a neuropeptid leucín – enkefalíny produkovali vo veľkom množstve.
Potom vykonali samostatný experiment, v ktorom uviedli, že pri podávaní týchto metabolitov myšiam sa zvýšil prínos nízkokalorickej stravy pre zdravie. Podľa názoru vedcov to v budúcnosti umožní vytvoriť liek, ktorý umožní ľuďom chudnúť a omladzovať telo bez vyčerpávajúcich diét a hladovania.