Úspech ruských firiem vyrábajúcich syry nastal po tom, keď od roku 2014 prezident Vladimir Putin zakázal dovoz potravín zo Západu v reakcii na sankcie, ktoré Západ uvalil na Moskvu za anexiu Krymu a krízu na Ukrajine. Informuje portál HNonline.
Moskva tak využila príležitosť a zaviedla stratégiu „náhrady dovozu“. Podporila tiež miestnych podnikateľov, ktorí sa snažili založiť podniky, aby nahradili dovážaný tovar.
Podľa ruskej asociácie výrobcov mlieka sa výroba syrov a syrových výrobkov zvýšila medzi rokmi 2013 a 2018 o tretinu na 670-tisíc ton ročne. Minulý týždeň prezident Putin priznal, že bol „trochu znepokojený“, keď boli zavedené prvé represívne opatrenia, ale uplynulé roky ukázali, že sankcie priniesli výhody ruskej ekonomike.
Po celej krajine sa objavili stovky malých mliekarní, a niektoré z nich, ako napríklad podnik Kovtunovcov, získavajú najlepšie známky od medzinárodných kritikov. Elvira a Viačeslav, obaja štyridsiatnici, spustili výrobu len v roku 2018.
Tento rok bojovalo o ceny viac ako 3800 syrov zo 42 krajín v talianskom Bergame, kde sa výrobkom udeľuje okrem zlatej, striebornej alebo bronzovej ceny aj superzlatá. Vlani pritom neprijali žiadne ruské prihlášky, ale v tomto roku získali spoločnosť „Cheese & Beer“ manželov Kovtunovcov a traja ďalší ruskí výrobcovia syrov celkovo deväť ocenení.
Rusko sa teda 5 rokov po sankciách zaradilo na medzinárodnú mapu syrov a s ľahkosťou dobieha velikánov v tomto odvetví, ako sú Francúzi, či Taliani.
Rusko ukazuje celému svetu, že krajina môže prosperovať aj bez dovážania potravín zo zahraničia. Je to možno aj príklad pre Slovensko, ktoré je v súčasnosti nesebestačné a väčšinu potravín dovážame zo zahraničia.
Samuel Gdovin