Vyjadrenia ku Dňu víťazstva nad fašizmom: OĽaNO: “Vážime si našich hrdinov a bojovníkov proti fašizmu.” Smer-SD: “Rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery”

Vyjadrenia ku Dňu víťazstva nad fašizmom: OĽaNO: “Vážime si našich hrdinov a bojovníkov proti fašizmu.” Smer-SD: “Rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery”

Bratislava 8. mája 2021 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Predstavitelia hnutia OĽANO si na rôznych miestach s úctou pripomínajú Deň víťazstva nad fašizmom

Na snímke zástupcovia Vlády SR v popredí sprava ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) a vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí), zadný rad sprava minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) pri pietnom akte kladenia vencov k pamätníku na bratislavskom Slavíne pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom a 76. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v sobotu 8. mája 2021

Predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš vyhlásil, že mier ani v súčasnom svete nie je samozrejmou hodnotou a môžeme hovoriť o historickom šťastí, že Slovensko dnes patrí do bezpečnejšej časti sveta. „Zmyslom tohto dňa okrem iného je, aby sme si pripomenuli, aké zhubné následky majú šialené ideológie neznášanlivosti a rasizmu. Na konci tohto vojnového besnenia zostali milióny mŕtvych a zbedačené krajiny. Každý v rámci svojich možností by mal urobiť všetko pre to, aby sme my a naše deti nemuseli nikdy vojnové hrôzy zažívať,“ doplnil Šipoš.

Reklama

Máme v úcte pamiatku našich hrdinov z domáceho aj európskeho bojiska, ktorí neváhali so zbraňou v ruke vystúpiť za našu slobodu a demokraciu. Zvlášť mladej generácii treba pripomínať, že keby pred 76 rokmi zvíťazil nacizmus, v Hitlerovom zvrátenom svete by Slovensko svoje miesto nemalo. Rovnako, ako ostatné slovanské národy, ktoré mali byť postupne zotročené a vyhladené. Preto nikdy nesmieme zabudnúť, komu za našu existenciu a mier vďačíme. Vďačíme za to všetkým, ktorí mali tú silu a odvahu postaviť sa nemeckému nacizmu na odpor, čo znamenalo nasadiť vlastný život,“ vyhlásila poslankyňa Anna Andrejuvová.

Hnutie OĽANO zároveň presadilo symbolické ocenenie žijúcich účastníkov boja za oslobodenie finančným príspevkom, ktorý v parlamente predložil predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa a podporili ho všetci prítomní poslanci naprieč politickým spektrom. Naši hrdinovia si to zaslúžia.

Reklama

 

 

Smer-SD: Rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery

Rusofóbia vo vládnej koalícii nadobudla obludné rozmery a Rusko je absurdne obviňované z rozpútania druhej svetovej vojny. Pri príležitosti sobotného Dňa víťazstva nad fašizmom to na sociálnej sieti uviedol opozičný Smer-SD.

Strana považuje tento sviatok za dôležitý a bude sa k nemu vždy hlásiť. “Preto si predstavitelia strany tradične uctili obete a poklonili sa hrdinom druhej svetovej vojny na Slavíne,” spresnili.

Reklama

Ďalej strana vyhlásila, že keď sa stane súčasťou vládnej koalície, bude klásť dôraz na to, aby sa v slovenskej spoločnosti neprekrúcal význam Sovietskeho zväzu a jeho Červenej armády pri definitívnej porážke fašizmu.

 

 

SaS: Ukončením vojny sa viaceré národy postavili dovtedy nepredstaviteľnému zlu

Ukončenie druhej svetovej vojny považuje SaS za dôležitý okamih moderných dejín, keď sa viaceré národy spolu postavili dovtedy nepredstaviteľnému zlu. Koaličná strana to uviedla pre TASR pri príležitosti 76. výročia ukončenia druhej svetovej vojny.

Reklama

“Druhá svetová vojna znamenala smrť pre viac ako takmer 50 miliónov ľudí. Surové vraždenie desiatok miliónov civilistov, špeciálne Židov, nevyčísliteľné škody na majetku a kultúrnom dedičstve ľudstva sa vryli do pamäti ľudí. Je našou morálnou povinnosťou pripomínať si, aké dôsledky so sebou nesie, ak bezhlavo uveríme nejakej ideológii,” poznamenal podpredseda Národnej rady (NR) SR Milan Laurenčík (SaS).

Zdôraznil, že spomienka na deň ukončenia druhej svetovej vojny je najmä spomienkou na všetkých našich osloboditeľov, ktorí bojovali za slobodu a ľudskosť.

Tento deň by sa nikdy nemal stratiť medzi ostatnými sviatkami a voľnými dňami v našich kalendároch, myslí si šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS). “Na našu minulosť nesmieme zabudnúť, aby sa hrôzy nacizmu už nikdy neopakovali. Za mier a relatívne pokojný život, ktorý dnes žijeme, vďačíme práve našim predkom a ich spojencom. Česť ich pamiatke,” uzavrel minister na sociálnej sieti.

 

Nikdy nesmie byť samozrejmosťou, že žijeme v slobode a mieri

Nikdy nesmie byť samozrejmosťou to, že žijeme v slobode a mieri. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla pri príležitosti sobotného Dňa víťazstva nad fašizmom. Vyzdvihla, že príslušníci sovietskej, rumunskej armády a ďalších spojeneckých vojsk, ale aj československého odboja svojou odvahou a hrdinskými činmi prispeli k tomu, že žijeme v slobodnej krajine. Ukončenie druhej svetovej vojny si pripomenula na bratislavskom Slavíne spolu s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina) a ďalšími predstaviteľmi štátu.

Vojnové generácie za cenu nesmiernych obetí a nepredstaviteľného utrpenia zachránili svet. Naši dedovia a staré mamy, pradedovia a ich rovesníci a rovesníčky v Rusku, na Ukrajine, v Rumunsku a ďalších krajinách, ktorí oslobodzovali naše dediny a mestá, rovnako ako generácia mužov a žien vo Veľkej Británii, Francúzsku, v USA, Kanade a ostatných krajinách protihitlerovskej koalície, našli v sebe toľko sily, odvahy a odhodlania, že so zbraňou v ruke bojovali za spravodlivú a posvätnú vec. Za toto im nikdy nebudeme môcť byť dostatočne vďační,” zdôraznila prezidentka. Poukázala na to, že na Slavíne je pochovaných 6845 vojakov Červenej armády padlých pri oslobodzovaní Bratislavy.

Predseda parlamentu zdôraznil potrebu pripomínať si historické míľniky. “Na Slavín chodím možno už od piatich-šiestich rokov, už ako pionierov nás sem nahnali. Cez to všetko si uvedomujem, akú vďaku by sme mali prejaviť týmto padlým hrdinom, ktorí nás v 1945 oslobodili,” skonštatoval.

Deň víťazstva nad fašizmom je podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) o všetkých hrdinoch – obyčajných ľuďoch, ktorí navzdory vojne, násiliu a smrti nestratili nádej, že jedného dňa sa utrpenie skončí. “Ďalším generáciám vybojovali nesmierne cennú hodnotu – slobodu, a to aj za cenu straty vlastného života. História nás učí, aké hrôzy môže spôsobiť nenávisť v akejkoľvek forme. Preto je potrebné pripomínať si naše dejiny a poučení z nich rázne odmietať tlejúce uhlíky extrémizmu,” skonštatoval.

 

Korčok: Je našou morálnou povinnosťou pamätať na padlých v 2. svetovej vojne

Je našou morálnou povinnosťou zachovávať pamiatku tých, ktorí položili svoje životy za oslobodenie Slovenska v 2. svetovej vojne. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS), ktorý si spolu s ruským veľvyslancom na Slovensku Igorom Bratčikovom a primátorom hlavného mesta Bratislavy Matúšom Vallom 7. mája na Malom Slavíne uctil pamiatku padlých.

Reklama

Dnes si pripomíname 76. výročie ukončenia druhej svetovej vojny v Európe, najničivejšieho konfliktu v dejinách ľudstva. Tak, ako si ctíme hrdinov Slovenského národného povstania, nášho domáceho i zahraničného odboja, Prvého česko-slovenského armádneho zboru, nezabúdame ani na príslušníkov všetkých národov, ktorí bojovali v radoch Červenej armády a rumunskej armády a pri oslobodzovaní nášho územia položili svoje životy,” priblížil šéf slovenskej diplomacie.

Pomník sa nachádza v lesnom areáli nad bratislavskou mestskou časťou Rača a miesto je nazvané Malý Slavín. V súčasnosti pokračuje revitalizácia a rekonštrukcia tohto miesta vrátane pomníka v spolupráci s veľvyslanectvom Ruskej federácie v Bratislave. Táto spolupráca vyplýva z medzištátnej dohody o starostlivosti o pamätníky a vojnové hroby.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali