V utorok sa má začať riadna schôdza, poslancov čaká vetovaný zákon i petícia

V utorok sa má začať riadna schôdza, poslancov čaká vetovaný zákon i petícia

Bratislava 4. mája 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Jakub Kotian, Martin Baumann, Michal Svítok)

 

Návrh o úprave kolúznej väzby, zavedenie trvalého kurzarbeitu, vetovaný zákon o ochrane hospodárskej súťaže, petícia za zachovanie organizovaného poľovníctva, ako aj výročné správy o činnosti ombudsmanky či komisárky pre deti

27. schôdza NRSR v Bratislave
Na snímke poslanci NRSR

To sú niektoré z tém 28. schôdze Národnej rady (NR) SR, ktorej začiatok je naplánovaný na utorok o 13.00 h. Poslancov čaká podľa návrhu programu zverejneného na webe NR SR takmer 70 bodov.

Reklama

Petíciu s názvom Poľovníctvo má zmysel – za zachovanie organizovaného poľovníctva podpísalo 153.000 občanov, do parlamentu ju doručili slovenskí poľovníci.

Poslanci sa majú na schôdzi zaoberať zákonom o ochrane hospodárskej súťaže, ktorý parlamentu vrátila prezidentka SR Zuzana Čaputová na opätovné prerokovanie. Dôvodom je fakt, že parlament ho schválil aj s poslaneckým pozmeňujúcim návrhom, pričom podľa nej ide o tzv. prílepok. Poukázala na riziko, že by došlo k zmene kompetenčného zákona bez riadneho legislatívneho procesu.

Reklama

Parlament by mal zároveň na májovej schôdzi definitívne rozhodnúť o zavedení trvalého kurzarbeitu alebo aj o návrhu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami.

Financovanie škôl a školských zariadení v regionálnom školstve by sa malo zjednotiť do pôsobnosti ministerstva školstva. Vyplýva to z návrhu novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorou sa má tiež plénum zaoberať na májovej schôdzi. Rozhodnúť má tiež o novele zákona o štátnom občianstve, ktorá má zmierniť podmienky straty slovenského občianstva po prijatí občianstva iného štátu.

Sme rodina predložilo návrh novely Trestného poriadku, ktorý upravuje maximálnu dĺžku trvania kolúznej väzby, a to najviac na päť mesiacov. Túto problematiku rieši aj ministerstvo spravodlivosti vo vlastnom návrhu, preto sa stal návrh Sme rodina predmetom diskusií a kritiky aj časti koalície.

Boris Kollár
Na snímke predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár
Poslanci majú definitívne rozhodnúť o viacerých návrhoch

Poslanci majú definitívne rozhodnúť o viacerých návrhoch. Na stole majú napríklad návrh na zavedenie nového trestného činu nebezpečného obťažovania, ktorý pokrýva najnebezpečnejšie prípady kybernetickej šikany. Hlasovať majú aj o tom, či obete trestných činov budú môcť byť odškodňované už počas trestného konania.

Plénum má rokovať aj o návrhu, aby účastníci národného boja za oslobodenie dostali jednorazový príplatok 630 eur, a tiež o tom, aby sa predstaviteľom bývalého komunistického režimu a niekdajších bezpečnostných zložiek znížili dôchodky.

Reklama
Fico, Pellegrini
Na kombosnímke Peter Pellegrini (vľavo) a Robert Fico

Poslanci Smeru-SD chcú novelou zákona o sociálnom poistení riešiť dôsledky poberania pandemického ošetrovného, nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho zasa navrhujú vyplatiť jednorazový pandemický príspevok vo výške 300 eur na nezaopatrené dieťa.

Zaoberať sa majú aj návrhom na prijatie uznesenia NR SR k ukončeniu núdzového stavu, ktorý predložil poslanec Martin Čepček (OĽANO).

Martin Čepček, návr, zákon, interupcie
Na snímke Martin Čepček

Plénum má prerokovať aj viacero výročných správ, napríklad správu o výsledku hospodárenia Národnej banky Slovenska, správu o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR či správy jednotlivých kontrolných výborov o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2020. Rokovať majú aj o správe o činnosti verejného ochrancu práv, komisárky pre deti, komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a tiež o správe o stave vysielania v SR a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2020.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali