Bratislava 18. januára 2022 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Palacinky sú veľmi obľúbeným jedlom nielen detí, ale aj dospelých. Bohužiaľ nie vždy sa nám dokonale podarí. Niekedy sa stane, že sa trhajú, sú ako gumové alebo sa pripaľujú na panvici. Ale ako na to, aby bola radosť na nich pozerať a na stole sa po nich len zaprášilo?
Základom úspechu je správne cesto
Aby sa v ceste netvorili hrudky, treba múku najskôr preosiať cez sito. Prevzdušní sa a palacinky budú vo výsledku krehkejšie. Vajcia ušľaháme s mliekom a do rozšľahanej zmesi pomaly, za stáleho miešania, prisypávame múku. Vzniknuté cesto musí byť krásne hladké.
Pokiaľ do cesta pridáte cukor, ten pri vyprážaní palaciniek začne karamelizovať a cesto sa na panvici rýchlejšie pripaľuje. Radšej sa preto bez neho zaobídeme.
Dôležitý je aj spôsob vyprážania
Na čom budeme palacinky smažiť? Repkový ani slnečnicový olej nie sú to pravé. Jednoznačne vyhráva bravčová masť. Pokiaľ ju nemáte, radšej použite maslo. Okrem toho venujte pozornosť panvici. Nesmie byť príliš vysoká, pretože na takej panvici sa palacinky horšie obracajú.
Najskôr ju necháme poriadne rozohriať. Na ňu položíme pol čajovej lyžičky masti a necháme ju rozohriať. Rozotrieme tuk na dne panvice a nalejeme cesto. Rozlievame ho krúživými pohybmi a opekáme na miernejšom ohni. Akonáhle začne palacinka tuhnúť, otočíme ju.
Zhrnutie:
Cesto nesmie byť príliš tuhé ani tekuté. Nepridávajte do cesta cukor a nesmažte palacinky na príliš vysokej žiare.
Recept na palacinky
- 400 gramov hladkej múky,
- 8 dcl mlieka,
- 4 vajcia,
- štipka soli na zvýraznenie chuti.
Postup je jednoduchý, preosiatu múku zmiešajte so soľou, s ušľahaným vajcom a mliekom. Cesto nechajte aspoň dvadsať minút odpočívať, aby sa múka spojila s mliekom.