USA sa obávajú, že stratia Egypt

USA sa obávajú, že stratia Egypt
Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Rodham Clintonová a egyptský prezident Muhammad Mursí

Káhira 14. júla (TASR/Foto:TASR)

USA podporovali celé desaťročia Mubarakov režim až do jeho zvrhnutia vo februári 2011. Washington to obhajoval argumentom, že Egypt je pilierom stability, mieru a bezpečnosti. Časť egyptskej spoločnosti teraz obviňuje americkú vládu, že v mocenskom boji podporuje vojenskú radu, pretože každý rok poskytne Egyptu vojenskú pomoc vo výške okolo 1,3 miliardy dolárov.  

Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintnová vyzve egyptských civilných i vojenských lídrov, aby spolupracovali na dokončení úplného prechodu k demokratickému vládnutiu v krajine, oznámila dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na amerických predstaviteľov.

Clintonová sa počas svojej plánovanej návštevy Egypta stretne s novozvoleným egyptským prezidentom Muhammadom Mursím a poľným maršálom Husajnom Tantáwím, šéfom vplyvnej rady armádnych generálov.

Reklama

“(Clintonová) povzbudí Tantáwího, ako aj Mursího a občiansku spoločnosť, aby vstúpili do tohto dialógu a vyhli sa konfrontáciám, ktoré by mohli viesť k zmareniu prechodu,” uviedli nemenovaní predstavitelia USA.

Ústavný súd v júni rozhodol, že dolná komora parlamentu – s vyše dvojtretinovou väčšinou islamistov – bola zvolená neústavne, pretože o kreslá vyhradené nezávislým kandidátom sa mohli uchádzať členovia politických strán.

Reklama

Vývoj sa pokúsil zvrátiť nový prezident Mursí, ktorý minulý víkend rozhodol o obnovení činnosti poslaneckého zboru. Najvyšší súd reagoval v utorok pozastavením platnosti príslušného prezidentského dekrétu.

Spojené štáty podporujú demokratické reformy v Egypte, ale Egypťania musia sami rozhodnúť, akou cestou sa bude vyvíjať ich krajina. Na dnešnej tlačovej konferencii v Káhire to po prvom stretnutí s novým egyptským prezidentom Muhammadom Mursím povedala americká ministerka zahraničných Hillary Clintonová.

Clintonová pricestovala dnes do Egypta na dvojdňovú návštevu. Je to prvá návšteva predstaviteľa administratívy USA v Káhire na tak vysokej úrovni po nástupe islamistu Mursího do funkcie koncom júna.

Šéfka americkej diplomacie počas schôdzky Mursímu odporučila, aby sa zameral na ochranu práv žien a menšín a “zabezpečenie vnútornej bezpečnosti a stability prostredníctvom dohôd a možných kompromisov medzi zložkami moci v krajine”.

Ministerka pripomenula, že v nedeľu bude o týchto témach diskutovať so šéfom Najvyššej vojenskej rady Muhammadom Husajnom Tantáwím. Na programe má aj stretnutie s egyptským ministrom zahraničných vecí Muhammadom Kámilom Amrom a predstaviteľmi občianskej spoločnosti.

Reklama

Novinári si podľa agentúry AP všimli, že Clintonová si s Mursím nepodala ruku – aspoň nie verejne. Špekulovalo sa aj o forme ich úvodného zvítania, keďže Mursí je moslim. “Sme veľmi radi, že sa s Vami môžeme stretnúť a sme šťastní, že ste tu,” povedal Mursí po anglicky. Clintonová a Mursí sedeli počas stretnutia oproti sebe: ministerka na pohovke a prezident na stoličke.

Ich stretnutie sprevádzal protest organizovaný oponentmi vládnuceho Moslimského bratstva. Pred hotelom, kde Clintonová prespí, sa večer zhromaždilo okolo tisíc demonštrantov. Obviňovali americkú vládu, že v krajinách “arabskej jari” podporuje islamské politické strany a nie “revolucionárov”.

Pred návštevou Egypta Clintonová povedala, že medzi prezidentom a Najvyššou vojenskou radou, ktorá riadila krajinu počas prechodného obdobia po zosadení prezidenta Husního Mubaraka, musí existovať trvalý dialóg. Tieto dve zložky moci sa dostali do sporu po rozhodnutí ústavného súdu o rozpustení dolnej komory parlamentu. Vojenská rada na základe verdiktu súdu dolnú komoru dekrétom rozpustila, no Mursí 8. júla nariadil, aby pokračovala v práci. Najvyšší súd však o dva dni neskôr pozastavil platnosť Mursího dekrétu.

Clintonová uviedla, že USA majú v úmysle finančne podporiť demokratický proces v Egypte. V blízkej budúcnosti chcú krajine poskytnúť úver vo výške 250 miliónov dolárov na rozvoj malých a stredných podnikov a založiť osobitný investičný fond s kapitálom vo výške 60 miliónov dolárov na podporu investícií do egyptskej ekonomiky.

Americká ministerka tiež zdôraznila nutnosť rešpektovať všetky skôr podpísané dohody. Spomenula mierovú dohodu z Camp Davidu medzi Izraelom a Egyptom, ktorá podľa jej slov “pomáha udržiavať trvalý mier na Blízkom východe”.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
17:39

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

17:19

Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody.

17:18

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny.

16:58

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

16:56

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok (9. 5.) schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali