Únia kapitálových trhov: Akčný plán EÚ alebo ďalšia deformácia trhu?

Únia kapitálových trhov: Akčný plán EÚ alebo ďalšia deformácia trhu?

Bratislava, Brusel 15. októbra 2015 (HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Únia kapitálových trhov má podľa bruselských stratégov prostredníctvom rôznych opatrení za cieľ zvýšiť objem investícií v Európskej únii, ako aj ďalej prispieť k dobudovaniu jednotného trhu Európskej únie. Majú to dobre prešpekulované?

Na snímke slovenský europoslanec Richard Sulík (SaS)
Na snímke slovenský europoslanec Richard Sulík (SaS)

Slovenský europoslanec Richard Sulík sa domnieva, že to nie je celkom tak. Vo svojom vystúpení v europarlamente v rámci rozpravy k téme „Rozhodnutie prijaté v súvislosti s balíkom týkajúcim sa Únie kapitálových trhov – Capital Markets Union CMU“ povedal:

Reklama

„Únia kapitálových trhov je správna vec, najmä ak ide o odstránenie prekážok brániacich investícii. Jednotný spoločný trh je vždy lepší koniec koncov voľný pohyb kapitálu je jedným zo 4 základných pilierov Európskej únie. Problém je, že Komisia sa vo svojom návrhu nesnaží len odstrániť prekážky, Komisia vstupuje aj do procesov, do ktorých by sa rozhodne miešať nemala. Procesov, ktoré by mala nechať na trh. Komisia sa snaží riadiť trh prostredníctvom regulácií, pričom problém je nie málo regulácií, ale veľa. Je jedno, ako dobre boli mienené. Ak chce Komisia naozaj pomôcť súkromným investíciám, nech okamžite zruší Junckerov investičný 315-miliardový balíček. Práve tieto investície s podporou verejných zdrojov budú vytláčať tie skutočné. To by však Komisia musela pochopiť, že tu naozaj nie je na reguláciu všetkého,“ zdôraznil.

Pridáva aj ďalší komentár: „Niektoré opatrenia je možné vítať, najmä pokiaľ ide o odstraňovanie administratívnych bariér. Iné opatrenia však vedú k ďalšej deformácii trhu, čo v konečnom dôsledku investície poškodí. Na to, aby investície v Európskej únii skutočne stúpli na žiadané úrovne, však je potrebné oveľa viac ako len opatrenia predstavené v balíku týkajúcom sa Únie kapitálových trhov,“ zdôrazňuje.

Reklama

Hovorí, že Únia kapitálových trhov má niektoré pozitíva: „Najdôležitejšou časťou Únie kapitálových trhov je “odstránenie prekážok brániacich investíciám prostredníctvom prehĺbenia jednotného trhu”. Toto je možné v plnej miere vítať. Koniec koncov, voľný pohyb kapitálu je jedným zo štyroch hlavných princípov Európskej únie. Všetky iniciatívy Únie kapitálových trhov, ktoré vedú k odstraňovaniu zbytočných administratívnych bariér, resp. všetky iniciatívy, ktoré vedú k zníženiu regulačného zaťaženia, sú prospešné.“

Vidí však aj negatíva: „Okrem odstraňovania bariér však Únia kapitálových trhov prichádza aj s iniciatívami, ktoré v záujme “zlepšenia fungovania trhu” trh ďalej deformujú. Medzi také iniciatívy patria napríklad: snaha dosiahnuť, aby malé a stredné podniky (Small and medium-sized enterprises – SMEs) získavali svoje financovanie rovnako ľahko ako tie veľké
To, že si SMEs požičiavajú drahšie ako veľké podniky má svoj dôvod – úspory z rozsahu. Veľké podniky napríklad zvyknú mať oveľa rozsiahlejšiu úverovú históriu, dlhšiu históriu samotného podnikania, čo značí stabilitu, vyhodnotenie solventnosti u nich môže byť (relatívne, vzhľadom na veľkosť úveru) oveľa jednoduchšie a podobne. Tieto všetky rozdiely preto objektívne zvyšujú riziko a iné náklady pri požičiavaní SMEs. Ak by tieto rozdiely finančné inštitúcie nemohli zohľadňovať (alebo ich nemohli zohľadňovať v plnej miere), kapitál by bol prerozdelený menej efektívne, keďže by väčšie množstvo úverov získali podniky, ktoré ich nebudú môcť splatiť. Reálne sa tak celkové množstvo investícií zníži,“ prízvukuje slovenský europoslanec.

„Ak by navyše tieto náklady konvergovali, SMEs by mali menšiu motiváciu hľadať inovatívne spôsoby preukazovania svojej úverovej spoľahlivosti. Načo aj, keď by z toho mohli mať len náklady a nemohli by na tom získať? Ide tak aj o morálny hazard. Snaha dosiahnuť, aby náklady na investovanie a prístup k investičným produktom konvergovali naprieč EÚ. To je rovnaký problém ako vo vyššie uvedenom príklade so SMEs. Ak v nejakej krajine Európskej únie prevláda väčšia úverová disciplína ako v inej krajine EÚ, a teda sú tam štatisticky úvery splácané spoľahlivejšie, banky v tejto krajine majú vo všeobecnosti nižšie náklady na poskytovanie úverov, čo je objektívny dôvod na to, aby úvery v tejto krajine aj reálne boli lacnejšie. Ak sa však bude Únia kapitálových trhov snažiť konvergovať náklady jednotlivých krajín, opäť budú len zodpovednejšie krajiny doplácať na menej zodpovedné, celkové množstvo investícií sa zníži a bude to viesť k morálnemu hazardu,“ tvrdí.

Hovorí o znížení kapitálových požiadaviek na niektoré investície do infraštruktúry.
Kapitálové požiadavky boli vytvorené s cieľom zabrániť aktivitám, ktoré sú vnímané ako nadmerne rizikové. To, že niektoré druhy investícií (napr. do infraštruktúry) sú viac žiaduce môže byť pravda, no je to druhá a nesúvisiaca vec. Ak je určitá úroveň rizika neakceptovateľná – tak musí byť logicky neakceptovateľná aj pre investície do infraštruktúry. Ak je akceptovateľná aj nižšia úroveň, nech sú kapitálové požiadavky znížené plošne a nie len pre vybrané projekty,“ podčiarkol.

Čo by mala Európska únia podľa neho urobiť na zvýšenie objemu investícií v ekonomike? „Únia kapitálových trhov by sa mala snažiť v čo najväčšej možnej miere odstrániť administratívne prekážky na trhu, no nemala by sa snažiť trh riadiť. Snahy o riadenie trhu prinášajú viac negatív ako pozitív. Prostriedkom na zlepšenie trhu teda nikdy nemôže byť jeho riadenie, ale vždy len ďalšia liberalizácia. Vďaka nej môže vzniknúť väčšia konkurencia, vďaka ktorej je možné lepšie nachádzať spôsoby, ako efektívnejšie napĺňať potreby zákazníkov,“ dodáva.

Reklama

„Európska únia však dnes robí častokrát presný opak – snahami o riadenie trhu a “pomoc” spotrebiteľom zvyšuje regulačnú záťaž, čo zväčšuje bariéry na vstup na trh a obmedzuje tak konkurenciu. Finančné subjekty tak majú umelo väčšiu veľkosť, akú by mali na slobodnom trhu. V dôsledku toho sú niektoré finančné inštitúcie také veľké, že sú podľa EÚ “too big to fail” a je im zabránené zbankrotovať. To opäť bráni zdravej konkurencii a vyčisteniu trhu. V konečnom dôsledku tak Európska únia dosahuje opak zamýšľaného,“ domnieva sa.

„Zníženie výdavkov – ak Európska únia chce, aby sa objem investícií zvýšil, v prvom rade by mala sama znížiť svoje výdavky na čo najnižšiu úroveň. Euro, ktoré “investuje” Európska únia, je eurom, ktoré neinvestuje súkromný sektor. Na úkor reálne dopytovaných investícií tak Európska únia podporuje projekty, o ktoré na trhu nie je záujem. Ukončenie politiky lacných peňazí Európskej centrálnej banky – nie nežiaducim následkom, ale cieľom ECB je prostredníctvom extrémne nízkych úrokových sadzieb znížiť množstvo úspor v ekonomike. No všetky investície musia pochádzať z úspor, a tak čím menej ľudia sporia, tým menej reálnych investícií sa uskutočňuje,“ hovorí.

„Vďaka nízkym úrokovým sadzbám síce ľudia môžu naoko “investovať” oveľa viac a stimulovať tak ekonomiku, ale keďže tieto projekty nie sú kryté reálnymi úsporami, sú odsúdené na zánik. Rast ekonomiky tak bol len bublinou. To bol koniec koncov aj dôvod aktuálnej krízy a o tom hovorí Rakúska teória hospodárskeho cyklu (ABCT). Ak teda Európska únia chce udržateľne zvýšiť množstvo reálnych investícií, Únia kapitálových trhov je (s určitými výhradami) dobrým krokom, no v prvom rade musí sama prestať tvorbe nových investícií brániť,“ uzatvára svoj komentár slovenský europoslanec Richard Sulík.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali