Úder na Izrael: Nová vojna na Blízkom východe šokovala aj Bidena

Úder na Izrael: Nová vojna na Blízkom východe šokovala aj Bidena

Bratislava 14. apríla 2024 (HSP/Svpressa/Foto:Twitter,TASR/AP-Brynn Anderson)

 

CSIS: Iránske proxy armády by mohli na Izrael vystreliť viac ako 200 000 rakiet, píše Konstantin Olšanskij pre noviny Svobodnaja Pressa

izrael
Na snímke iránske rakety nad Izraelom

Irán masívne zaútočil na Izrael. Bol to logický vývoj niekoľko mesiacov trvajúcej konfrontácie na Blízkom východe. Masívny útok Iránu a jeho zástupných síl na izraelské územie v nedeľu večer bol najväčší od úderov dronov na saudskoarabské rafinérie v roku 2019 a úderov na iracké letecké základne, kde boli umiestnené americké jednotky, v roku 2020.

Reklama

Vtedy Irán zaútočil na americkú armádu v reakcii na zavraždenie generála Qassema Suleimaniho. Tentoraz Irán uviedol, že jeho raketové a dronové útoky na izraelské územie boli “vynútenou reakciou” na útok na diplomatickú misiu v Damasku.

Defence News píše, že izraelský úder zničil konzulárnu prístavbu veľvyslanectva a zabil dvoch brigádnych generálov Zboru islamských revolučných gárd (IRGC), Mohammada Rezu Zahediho a Mohammada Hadiho Hajiho Rahimiho. Pri izraelskom útoku na Damask zahynulo celkovo 16 príslušníkov armády – občanov Iránu, Sýrie a Libanonu. Zahynuli aj dvaja civilisti, žena a jej syn.

Reklama

Izraelský útok na konzulát v Damasku odsúdila OSN. Defense News píše, že Izrael bombardoval iránsku diplomatickú misiu len niekoľko dní po najkrvavejšom nálete v histórii – 5. apríla izraelské rakety zabili v Sýrii 53 ľudí.

Iránsky minister zahraničných vecí uviedol, že za oba útoky sú priamo zodpovedné USA – hlavný patrón Izraela.

Emile Hokayem z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS) tvrdí, že posledné izraelské útoky pretiekli iránsky pohár trpezlivosti. Predtým Irán prejavoval vypočítavú zdržanlivosť a zdržiaval sa otvoreného a priameho vstupu do vojny. A proti Izraelu konal prostredníctvom svojich zástupcov – polovojenských skupín z Iraku, Libanonu, Sýrie a Jemenu.

Pre samotný Irán je ťažké konať priamo proti Izraelu, pretože tieto krajiny nemajú spoločnú hranicu. Iránske rakety a drony musia preletieť cez Sýriu alebo Jordánsko, aby sa dostali do izraelského vzdušného priestoru. A zatiaľ čo Sýria je najbližším spojencom Iránu, píše Defense News, Jordánsko je americkým spojencom a zaviazalo sa zostreľovať iránske vzdušné ciele.

Spomedzi iránskych spojencov bola doteraz najúčinnejšia protiizraelská kampaň Húsíov. Ani Jemen však nemá spoločnú hranicu s Izraelom a rakety a bezpilotné lietadlá Húsíov musia preletieť cez Saudskú Arábiu (regionálneho protivníka Iránu, ktorý zostreľuje vzdušné ciele Húsíov). Jemenskí povstalci však využili svoju kontrolu nad Červeným morom a podarilo sa im použitím rakiet a dronov zablokovať pohyb izraelských lodí. Izrael sa v podstate ocitol v námornej blokáde.

Reklama

Podľa Setha Jonesa z Centra pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS) najintenzívnejšie proti Izraelu pôsobili povstalci z libanonského Hizballáhu.

Libanon priamo hraničí s Izraelom, takže Hizballáh má možnosť bombardovať celú krajinu. A v prípade potreby dokonca uskutočniť pozemnú operáciu.

Od predchádzajúcej libanonskej vojny v roku 2006 Hizballáh výrazne zlepšil svoje vojenské kapacity a zhromaždil 120 000 až 200 000 riadených a balistických rakiet, píše Seth Jones. To umožní bombardovať izraelské územie celé mesiace.

Navyše, aj v prípade, že Izrael začne pozemnú operáciu proti Hizballáhu, Irán bude môcť ľahko doplniť libanonské zásoby rakiet. Zásobovanie môže navyše prebiehať aj cez územie Sýrie, kde iránska armáda len zvyšuje svoju prítomnosť.

Expert CSIS to nazýva “pozemným zbrojným mostom” spájajúcim Irán, Irak, Sýriu a Libanon. To je v ostrom kontraste s pásmom Gazy, kam sa zbrane a ľudia musia pašovať podzemnými tunelmi.

Reklama

A Irán dodáva Hizballáhu čoraz ťažšie zbrane. Dňa 25. januára IDF vyhlásili, že zasiahli 1 200 metrov dlhú pristávaciu dráhu v južnom Libanone, ktorú Hizballáh údajne vybudoval s iránskou pomocou pre ťažké útočné drony.

Medzitým boli libanonskí operátori dronov Hizballáhu vycvičení iránskou IRGC, píše CSIS.

Okrem toho libanonskí operátori bezpilotných lietadiel pozorne sledovali situáciu na Ukrajine a učili sa nové taktiky používania bezpilotných lietadiel. Vďaka tomu Hizballáh od začiatku palestínsko-izraelskej vojny uskutočnil už najmenej 40 skupinových útokov na izraelské územie.

“Hizballáh je dokonale vyzbrojený nielen na oblohe, ale aj na zemi,” píše CSIS. Na juhu Libanonu je rozmiestnený výkonný systém protivzdušnej obrany, hoci ho predstavujú najmä ruské a sovietske systémy Strela, Osa, Igla, Pancir.

Hizballáh má vo výzbroji aj ATGM Tharallah a Kornet, ktoré sú schopné preraziť pancier izraelských tankov Merkava. Plus podomácky vyrobené bomby, ktoré sa použijú v prípade pozemnej invázie IDF. A odborníci nepochybujú, že sa začne okamžite.

– Generálny tajomník OSN António Guterres už varoval pred zrážkami, ktoré by mohli vyvolať regionálnu vojnu. Izraelskí politici a armáda sú nespokojní so súčasným stavom, ktorý prinútil približne 100 000 Izraelčanov opustiť svoje domovy. ‘Je to nepríjemný problém pre koaličnú vládu Benjamina Netanjahua,’ hovorí Daniel de Petris z Kráľovského inštitútu Spojených služieb (RUSI).

Joe Biden kedysi prehovoril Netanjahua, aby nešiel do vojny na druhom, libanonskom fronte. Druhýkrát sa to už nepodarí. Izrael určite odpovie na nočný útok Iránu. Tel Aviv už pravdepodobne určil ciele, na ktoré sa to bude vzťahovať.

Biden
Na snímke Joe Biden

Irán informoval o zničení cieľov v Izraeli a o ukončení operácie

Irán ukončil veľký útok na Izrael, ktorý spustil v reakcii na útok na jeho konzulát v Damasku.

Prvé správy o odpálení rakiet a dronov prišli v sobotu večer

Reklama

Zbor islamských revolučných gárd uviedol, že zničil dôležité vojenské ciele na územiach “okupovaných Izraelom”. Iránska misia pri OSN uviedla, že útok bol reakciou na agresiu proti diplomatickým cieľom, pričom sa odvolala na článok 51 Charty OSN o práve na sebaobranu.

“Prípad možno považovať za uzavretý,” uviedla misia islamskej republiky na poste v komentári.

Podľa mediálnych správ Irán vyslal 185 bezpilotných lietadiel, 36 riadených striel a 110 rakiet zem-zem smerom na Izrael. Tvrdí sa, že väčšina projektilov bola zostrelená mimo krajiny. Na odrazení útoku sa podieľali americké a britské ozbrojené sily.

Západné krajiny operáciu odsúdili, generálny tajomník OSN uviedol, že svet si nemôže dovoliť ďalšiu vojnu, a vyzval na deeskaláciu. Naliehavé zasadnutie Bezpečnostnej rady svetovej organizácie kvôli zhoršujúcej sa situácii na Blízkom východe je naplánované na nedeľu o 21:00 stredoeurópskeho času.

Irán zdôraznil, že sa nesnaží o eskaláciu alebo konflikt v regióne, ale v prípade izraelskej vojenskej agresie odpovie ešte dôraznejšie a rozhodnejšie.

Reklama

Americký prezident Joe Biden ubezpečil, že Izraelu sa s pomocou Washingtonu podarilo zostreliť takmer všetky Iránom vypálené rakety a bezpilotné lietadlá.
Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua Tel Aviv útok Teheránu odrazil, prisľúbil “víťazstvo spoločným úsilím”.

Zdá sa, že Irán pokračuje v svojej taktike, odpovedať na agresívne Izraelské útoky tak, aby reálne nespôsobil žiadne výraznejšie škody, zachoval si pred svojimi občanmi tvár ale neeskaloval konflikt.

Izrael však takmer iste odpovie na nočný úder Iránu. Robí tak vždy a na rozdiel od Iránu sú jeho útoky síce bodové, ale presné a spôsobujú reálne škody.

Zatiaľ čo Irán pokladá svoju misiu za ukončenú s najväčšou pravdepodobnosťou sa dočkáme izraelskej odpovede, ktorá eskaluje konflikt a nenechá Blízky východ vychladnúť.

 

Reklama

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

20:05

Údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré boli zverejnené v utorok, posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na začiatku júna. Povedal to guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

19:59

Vyše 5500 policajtov aj s vodnými delami plánujú nasadiť 1. mája v Berlíne počas manifestácií ľavicových skupín pri príležitosti Sviatku práce.

19:38

Objem produkcie ropy v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento mesiac klesol. Informovala o tom agentúra Reuters na základe výsledkov svojho prieskumu. Pod pokles sa podľa agentúry podpísali najmä Irak, Irán a Nigéria, ktoré znížili objem exportu.

19:31

Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi.

19:30

Žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny, ktorá v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku, umiestnia na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia. O osude 12-ročnej školáčky rozhodol v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa chystala zabiť.

19:12

Poľský premiér Donald Tusk v utorok avizoval, že podnikne právne i politické kroky na vyšetrenie podozrení zo zneužitia moci a vplyvu, ktorých sa údajne dopustila bývalá konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

19:01

Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia.

18:34

Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850.000 eur.

18:27

Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:06

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali vo finále turnaja UEFA Friendship v tureckom Manavgate s Mali 0:4. Mladí Slováci tak neuspeli až vo svojom štvrtom vystúpení na podujatí v Turecku. Predtým zdolali v skupine Maroko (1:1, 4:2 na strely z 11 m), Ekvádor (2:0) i Guatemalu (2:1).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali