Irán v noci zaútočil na Izrael. S protivzdušnou obranou pomáhali USA

Irán v noci zaútočil na Izrael. S protivzdušnou obranou pomáhali USA

Teherán/Jeruzalem 14. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Maya Alleruzzo)

Aktualizované 14. apríla 2024 20:17

Svetové médiá v noci zo soboty na nedeľu informovali o leteckom útoku na Izrael, za ktorým má stáť Irán. Iránska tlačová agentúra IRNA uviedla, že na Izrael bolo vypálených niekoľko vĺn balistických rakiet a bezpilotných lietadiel.

Potýčky v Jeruzaleme
Ilustračné foto – izraelský vojak hliadkuje pri Damaskej bráne jeruzalemského Starého mesta

20:00 – Izraelské ministerstvo zahraničných vecí označilo Irán za „najväčšiu hrozbu“ pre regionálnu stabilitu a svetový poriadok a uviedlo, že Teherán by nemal získavať jadrové zbrane.

Reklama

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí tiež vyzvalo na „bolestivé sankcie“ proti Iránu, a to aj v oblasti raketovej vedy, a na uznanie IRGC ako teroristickej organizácie.

 

Reklama

19:55 – Zo všetkých síl sa snažia zastaviť rozsiahlu vojnu v regióne, ktorej pravdepodobnosť sa zvýšila po odvetnom údere Iránu na Izrael.

Tieto krajiny sa obávajú, že budú rýchlo vtiahnuté do tejto vojny, ak vypukne. Niektoré štáty sa geograficky nachádzajú práve medzi týmito dvoma protivníkmi a na ich území sa nachádza niekoľko amerických vojenských základní, ktoré prisľúbili brániť Izrael v prípade priameho konfliktu.

„Nikto nepotrebuje eskaláciu, každý chce nejako obmedziť situáciu nielen na Irán, ale aj na Izrael, aby neprijal odvetné opatrenia,“ povedal človek blízky vládnym kruhom v Perzskom zálive.

 

19:50 – Krajiny Perzského zálivu sa snažia vyhnúť vojne medzi Iránom a Izraelom, píše Reuters s odvolaním sa na vlastné zdroje na Blízkom východe.

Reklama

 

19:00 – Biden neplánovane rokoval s lídrami krajín G7.

Odsúdili iránsky útok a opätovne potvrdili svoju podporu Izraelu, uviedol Biely dom.

 

18:55  Lavrov o situácii na Blízkom východe telefonicky rokoval so šéfom iránskeho ministerstva zahraničných vecí – uviedlo to ministerstvo zahraničia Ruska.

Reklama

Ruský minister zdôraznil, že ďalšia eskalácia situácie a nové provokácie „by mohli viesť k zvýšenému napätiu“ v regióne.

 

18:00 – Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell zvolal na utorok mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ, ktoré bude venované bezprecedentnému útoku Iránu na Izrael. Ministerská schôdzka sa uskutoční v režime videokonferencie

 

17:10 – Pokus Iránu spôsobiť Izraelu značné škody bol “extrémne neúspešný”, uviedol v nedeľu Biely dom.

 

16:30 – Irán vopred informoval Turecko o operácii proti Izraelu. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na turecký diplomatický zdroj.

Okrem toho, ako uviedol zdroj, Spojené štáty prostredníctvom Turecka oznámili Iránu, že operácia Teheránu by mala byť „obmedzená“.

 

15:40 – Izrael odpovie na iránsky útok vo vhodnom čase a primeraným spôsobom, uviedol minister vojnového kabinetu Gantz.

Reklama

 

15:35 – Irán použil pri útoku na izraelskú leteckú základňu sedem hypersonických rakiet, žiadnu z nich nezachytili, informovala štátna televízia Press TV.

 

15:15 – Spojené štáty dali jasne najavo, že sú proti izraelskému odvetnému útoku na Irán. Poradca pre národnú bezpečnosť John Kirby povedal: “Biden neverí, že iránske útoky ospravedlňujú eskaláciu vojny.”

Povedal tiež, že Spojené štáty neveria, že iránske útoky na Izrael prerastú do širšej vojny na Blízkom východe.

Reklama

Americké médiá už skôr napísali, že Izrael po rozhovore Bidena s Netanjahuom zrušil svoj odvetný útok proti Iránu.

 

15:00 – Zelenskyj odsúdil útok Iránu na Izrael: „Ukrajina odsudzuje iránsky útok proti Izraelu s použitím bezpilotných lietadiel Shahed a rakiet.“

„My na Ukrajine veľmi dobre poznáme hrôzu podobných útokov z Ruska s použitím rovnakých bezpilotných lietadiel a ruských rakiet, rovnakej taktiky masívnych leteckých útokov. Je potrebné vynaložiť všetko úsilie, aby sa zabránilo ďalšej eskalácii na Blízkom východe.“

„Kroky Iránu ohrozujú celý región a svet, rovnako ako kroky Ruska predstavujú riziko rozšírenia vojny,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X a vyzval Kongres USA, aby odblokoval podporu Ukrajine a Izraelu.

Reklama

 

14:50 – Britské stíhačky zostrelili časť z dronov, ktorými Irán v noci na nedeľu útočil na Izrael. Povedal to v nedeľu britský premiér Rishi Sunak.

 

14:30 – Izraelská armáda na svojom oficiálnom účte na sieti X zverejnila archívne zábery z bojov v Donbase, pričom ich vydáva za útok Iránu.

Pôvodné video bolo zverejnené online v roku 2017 na kanáli YouTube World Armaments.

 

14:20 – Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v nedeľu povedala, že nočný iránsky útok na Izrael priviedol Blízky východ na “pokraj priepasti”, a vyzvala na zdržanlivosť. 

Reklama

 

14:15 – Libanon v nedeľu oznámil, že Izrael v nedeľu zasiahol budovu hnutia Hizballáh na libanonskom území. Jordánsko hlási zneškodnenie letiacich predmetov, ktoré narušili jeho vzdušný priestor

 

14:00 – Pápež František po nedeľnej modlitbe Anjel Pána vyjadril znepokojenie a bolesť v spojitosti s útokom Iránu na Izrael. Obe strany žiadal, aby sa vyhli konaniu vedúcemu k prehĺbeniu konfliktu na Blízkom východe

 

13:45 – Irán si v nedeľu predvolal francúzskeho, britského aj nemeckého veľvyslanca v Teheráne, a to v súvislosti s reakciou predstaviteľov ich krajín na iránsky nočný raketový a dronový útok na Izrael. 

 

Reklama

13:10 – Severoatlantická aliancia v nedeľu taktiež odsúdila iránsky nočný útok na Izrael. Označila ho za “eskaláciu” napätia v regióne a všetky zúčastnené vyzvala na zdržanlivosť. 

 

13:05 – Izraelská armáda v reakcii na ostreľovanie územia Izraela ohlásila útok na veľké výrobné zariadenie Hizballáhu na území Libanonu.

 

13:00 – Vojenská letecká základňa Nevatim v južnom Izraeli bola vážne poškodená pri iránskom útoku a teraz je nefunkčná, informovali arabské médiá.

 

12:40 – Iránsky prezident Ebráhím Raísí varoval v nedeľu Izrael a jeho spojencov pre akýmkoľvek neuváženým, respektíve bezohľadným konaním. Urobil tak po tom, ako Irán dronmi a raketami zaútočil na Izrael v odvete na útoky na iránsky konzulát v Damasku z 1. apríla.

Reklama

 

12:20 – Izrael rozhodne o odvetnom údere na Irán v nedeľu na mimoriadnom zasadnutí vlády, uviedol hovorca IDF podplukovník Peter Lerner.

 

 

12:00 – V médiách sa objavili správy, že po iránskom útoku na izraelské územie zomrelo 7-ročné dieťa, uviedla izraelská veľvyslankyňa v Ruskej federácii Simone Halperinová.

Pôvodné informácie o smrti sedemročného dieťaťa po iránskom útoku sa ukázali ako nesprávne, je vo vážnom stave, uviedla neskôr izraelská veľvyslankyňa v RF.

Reklama

 

11:50 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu vyjadrilo znepokojenie so stupňovaním napätia v oblasti Blízkeho východu a zúčastnené strany žiadalo o zachovanie zdržanlivosti.

 

11:35 – Tisíce Iráncov v nedeľu ráno vyšli do ulíc miest, aby vyjadrili podporu pre útoky dronmi a raketami, ktoré Irán v noci na nedeľu uskutočnil voči Izraelu.

Demonštranti na jednom z námestí v hlavnom meste Teherán skandovali “Smrť Izraelu!” a “Smrť Amerike!”, píše AFP. Reagovali tým na oznámenie iránskych Revolučných gárd, ktoré hlásili začiatok operácie Čestný sľub voči Izraelu. Účastníci zhromaždení mávali iránskymi a palestínskymi zástavami.

 

10:55 – Izraelské lietadlá zasiahli obývanú oblasť pri meste Baalbek vo východnom Libanone

Reklama

 

10:45 – Iránska armáda v nedeľu oznámila, že jej útok dronmi a raketami na Izrael v odvete za smrtiaci úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku dosiahol všetky svoje ciele. “Operácia Čestný sľub… z včerajšieho večera do dnešného rána bola úspešne dokončená a dosiahla všetky svoje ciele,” uviedol pre štátnu televíziu náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl Mohammad Bákerí. 

 

10:40 – Izraelská bezpečnostná služba Mossad v nedeľu oznámila, že palestínske militantné hnutie Hamas odmietlo najnovší návrh medzinárodných sprostredkovateľov na prímerie vo vojne v Pásme Gazy.

 

Reklama

10:20- Irán uviedol, že po nočnom útoku neplánuje nové útoky na Izrael, pokiaľ nedôjde k odvetnej paľbe zo strany Izraela.

Izrael už ale varoval, že takúto odpoveď pripravuje. V súvislosti s tým Teherán tlmočil Washingtonu varovanie, aby sa USA v budúcnosti vyhli izraelskému útoku. Pohrozil, že jeho základne sa stanú vojenským cieľom Iránu.

“Po útoku na Damask sme zasiahli sionistický režim v súlade s článkom 51 Charty OSN (útok v sebaobrane). Táto záležitosť sa skončila, ale izraelský režim môže urobiť ďalšiu chybu a potom bude odpoveď Iránu oveľa tvrdšia. Ide o konflikt medzi Iránom a izraelským režimom, USA by si mali zachovať odstup,” uviedol iránsky úrad OSN.

Podľa televízie CNN Biden už Netanjahuovi povedal, že Amerika sa nezúčastní na navrhovanom odvetnom údere Izraela.

Irán tiež uviedol, že účinok ich úderu “prekonal očakávania”. Šéf iránskeho generálneho štábu uviedol, že cieľom útoku bolo informačné centrum, ktoré poskytovalo informácie pre izraelský úder na iránsky konzulát v Damasku na hraniciach Izraela a Sýrie, ako aj na izraelskú leteckú základňu “Nevatim”.

Treba poznamenať, že podľa správ na sociálnych sieťach bolo v oblasti Nevatim počuť niekoľko výbuchov.

 

9:50 – Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami. Izraelu a spojencom podarilo zostreliť až 99 percent z nich a útok sa dá považovať za “zmarený”.

Iránsky útok trval približne päť hodín. Spustený bol v sobotu večer. Podľa Teheránu išlo o odvetu za Izraelu pripisovaný nálet na iránske veľvyslanectvo v sýrskom Damasku aj iné “zločiny” vrátane vojny proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

 

9:30 – Čína je hlboko znepokojená v spojitosti s narastajúcim napätím na Blízkom východe po tom, ako Irán v noci na nedeľu uskutočnil odvetný úder voči Izraelu, uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.

“Čína všetky strany žiada, aby zachovali pokoj a uplatňovali zdržanlivosť s cieľom vyhnúť sa ďalšej eskalácii napätia,” uviedol hovorca vo vyhlásení. Išlo o reakciu na otázku nešpecifikovaných médií v spojitosti s útokom Iránu, píše Reuters. Čínske ministerstvo toto vyjadrenie zverejnilo na svojej webovej stránke.

 

8:50 – IDF tvrdia, že sa im podarilo zničiť 99 % iránskych rakiet a bezpilotných lietadiel.

Najnovšie správy o iránskom útoku na Izrael, ktorý trval približne päť hodín:

Reklama

Izraelská letecká základňa Nevatim utrpela pri útoku menšie škody, uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari;

Hamas nemá záujem rokovať. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení Netanjahuovho úradu a spravodajskej služby MOSSAD;

Hamas označil vojenskú operáciu proti Izraelu za prirodzené právo a primeranú reakciu na útok na iránske veľvyslanectvo v Damasku;

Izrael chce koordinovať odpoveď na iránsky útok so spojencami, uviedol denník The New York Times s odvolaním sa na izraelského predstaviteľa;

Izraelské ministerstvo obrany tvrdí, že zmarilo iránsky útok “bezkonkurenčným spôsobom”;

Európska komisia “dôrazne odsúdila” iránsku operáciu a vyzvala na “okamžité zastavenie útokov”.

 

8:45 – Republikáni zvolávajú mimoriadne zasadnutie Snemovne reprezentantov, aby zvážili pomoc Izraelu po iránskom leteckom útoku.

Treba pripomenúť, že už skôr bola táto otázka spojená s pomocou Ukrajine. Pokusy republikánov vyčleniť peniaze pre Izrael izolovane od Kyjeva sa stretli s odporom Bieleho domu.

Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson vyzval, aby USA “preukázali plné odhodlanie podporiť kritického spojenca”.

“Budem naďalej spolupracovať s Bielym domom a trvať na správnej reakcii. Podkopávanie pozície Izraela a ústupky voči Iránu zo strany Bidenovej administratívy prispeli k týmto hrozným udalostiam,” povedal Johnson.

Je zrejmé, že na pozadí útoku voči Izraelu bude pre demokratov v Kongrese ťažšie čeliť kritike republikánov. Zároveň, ak sa pomoc Izraelu nakoniec oddelí od podpory pre Ukrajinu (na čom republikáni pôvodne trvali), rastie pravdepodobnosť, že prijatie balíka pre Ukrajinu sa v Kongrese ešte viac oddiali.

 

8:00 – Iránska armáda sleduje reakciu Jordánska na útok na Izrael, ak podnikne kroky, bude ďalším cieľom, informovali iránske médiá.

Agentúra Reuters už skôr informovala, že jordánska protivzdušná obrana je pripravená zachytiť iránske drony, ktoré narušia vzdušný priestor krajiny.

Reklama

 

7:54 – Izraelská armáda v noci na nedeľu apelovala na občanov žijúcich v anektovaných Golanských výšinách, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti bezpečných úkrytov. Predtým totiž hlásila spustenie sirén v kibuci neďaleko hraníc s Libanonom. 

 

7:52 – Izraelská armáda v noci na nedeľu v súvislosti s prebiehajúcim iránskym útokom informovala o spustení sirén na severe a juhu Izraela, v oblasti Mŕtveho mora, v Jeruzaleme aj viacerých miest na západnom brehu Jordánu. Z krajiny zatiaľ hlásia jedného zraneného

 

7:50 – Sily Spojených štátov pomohli zostreliť “takmer všetky” drony a rakety vypálené Iránom na Izrael, uviedol v noci na nedeľu americký prezident Joe Biden po telefonáte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Biden vo vyhlásení dodal, že v nedeľu zvolá stretnutie s ostatnými lídrami skupiny krajín G7, aby koordinovali “jednotnú diplomatickú reakciu” na rozsiahly útok Teheránu. Na žiadosť Izraela sa bude v nedeľu večer konať aj mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

 

7:40 – Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v nedeľu mimoriadne zasadne v súvislosti s bezprecedentným útokom Iránu na Izrael, oznámil hovorca Malty, ktorá rade tento mesiac predsedá. 

 

7:28 – Generálny tajomník OSN António Guterres dôrazne odsúdil iránsky útok na Izrael. Podľa neho ide o “závažnú eskaláciu” a vyzval na zastavenie nepriateľských akcií, aby sa predišlo ničivému regionálnemu konfliktu.

“Som hlboko znepokojený veľmi skutočným nebezpečenstvom ničivej eskalácie v celom regióne. Naliehavo vyzývam všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a vyhli sa akémukoľvek konaniu, ktoré by mohlo viesť k rozsiahlym vojenským konfrontáciám na viacerých frontoch na Blízkom východe,” uviedol Guterres vo vyhlásení s tým, že opakovane zdôrazňoval, že tento región ani svet si nemôžu dovoliť ďalšiu vojnu.

 

7:20 – Britský premiér Rishi Sunak v noci nedeľu odsúdil prebiehajúci iránsky útok proti Izraelu ako “bezohľadný”. Varoval, že tieto údery môžu vyvolať napätie a destabilizovať región.

“Francúzsko s najväčšou rozhodnosťou odsudzuje útok, ktorý Irán podnikol proti Izraelu. Rozhodnutím podniknúť túto bezprecedentnú akciu Irán dosiahol novú úroveň destabilizácie a riskuje vojenskú eskaláciu,” uviedol šéf francúzskej diplomacie Stéphane Séjourné na sociálnej sieti X. Zopakoval, že Paríž bude podporovať bezpečnosť Izraela.

Reklama

Podľa vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella predstavuje “neprijateľný” iránsky útok “bezprecedentnú eskaláciu”, ktorá ohrozuje regionálnu bezpečnosť.

 

7:12 – Americký prezident Joe Biden v noci na nedeľu prisľúbil neochvejnú podporu Izraela, na ktorý zaútočil Irán. Teherán predtým varoval Spojené štáty pred “akoukoľvek podporou Izraela alebo účasťou na poškodzovaní záujmov Iránu”

Biden na sociálnej sieti X potvrdil stretnutie s predstaviteľmi národnej bezpečnosti Spojených štátov. “Záväzok USA voči bezpečnosti Izraela pred hrozbami zo strany Iránu a jeho spojencov je neoblomný,” napísal.

 

7:00 – Čo je známe o nočnom leteckom útoku Iránu na Izrael? Išlo o prvý prípad, keď Irán ostreľoval Izrael z vlastného územia.

Pripomeňme, že tento päťhodinový útok bol reakciou na nedávne ostreľovanie iránskeho konzulátu v Damasku Izraelom, pri ktorom zahynul iránsky generál.

Izrael tvrdí, že bolo vypálených viac ako 200 dronov a rakiet. Denník New York Times medzitým uvádza, že ich bolo viac ako 300 – približne 185 bezpilotných lietadiel, 110 rakiet zem-zem a 36 riadených striel.

Väčšina z nich bola vypustená z Iránu, ale niektoré pochádzali aj z Iraku a Jemenu. Biden uviedol, že rakety leteli aj zo Sýrie.

Útok sa skončil, Izraelčania vyšli zo svojich krytov.

Izrael tvrdí, že väčšinu cieľov zostrelil, keď sa priblížili, ale došlo k “malému počtu úderov” na jeho územie.

Jeden z nich zasiahol základňu IDF v južnom Izraeli, kde bol zranený jeden človek a “došlo k menším škodám na infraštruktúre”.

Zbor islamských revolučných gárd zasa uviedol, že “úspešne zničil” dôležité vojenské ciele v Izraeli.

Západné médiá uvádzajú, že letecký útok pomáhali odraziť USA. Podľa televíznej stanice CBS Američania zostrelili niekoľko iránskych bezpilotných lietadiel.

Biden na druhej strane uviedol, že USA pomohli Izraelu zničiť takmer všetky drony a rakety (bez toho, aby spresnil ako).

Iránsky veľvyslanec pri OSN povedal, že ak Izrael opäť podnikne nejakú vojenskú akciu, “odpoveď Iránu bude určite silnejšia a rozhodnejšia”.

Bezpečnostná rada OSN sa v súvislosti s eskaláciou situácie na Blízkom východe zíde v nedeľu. Biden zvolá aj vedúcich predstaviteľov skupiny G7, aby “koordinovali jednotnú diplomatickú reakciu na drzý útok Iránu”.

Americké médiá zároveň s odvolaním sa na šéfa Pentagónu Austina píšu, že Washington nechce konflikt s Teheránom. A Biden vraj počas telefonického rozhovoru s Netanjahuom jasne povedal, že USA sa nezapoja do útočných operácií proti Iránu.

 

6:40 – To, že Irán môže zaútočiť na územie Izraela v reakcii na útok na konzulát v Damasku, uviedol už v sobotu večer televízny kanál Al-Džazíra, ktorý citoval predstaviteľa americkej administratívy. “Sme hlboko znepokojení možnosťou rozsiahleho útoku na Izrael. Existuje vysoká pravdepodobnosť, že Irán v nedeľu zaútočí na Izrael,” uviedol zdroj.

Podľa neho by sa do útoku mohli zapojiť aj proiránske sily v Iraku a Sýrii.

Zdroj blízky Washingtonu tiež poznamenal, že “USA budú brániť Izrael a majú v úmysle čeliť prípadnému iránskemu útoku”.

Prezident USA Biden už údajne skrátil svoj víkend a odcestoval do Bieleho domu na stretnutia v súvislosti s vývojom situácie v Izraeli.

 

6:30 – Iránske bezpilotné lietadlá sa pohybovali v smere z Iránu cez Irak, Sýriu a Jordánsko. Spresnila agentúra Reuters s odvolaním sa na irackých predstaviteľov. Podľa agentúry išlo o útok desiatok dronov. Krajiny v regióne uzatvorili svoj vzdušný priestor pre civilné lety.

 

6:25 – Ofenzívu na územie Izraela potvrdili Iránske islamské revolučné gardy. Organizácia oficiálne oznámila, že na Izrael boli vypálené nielen tucty bezpilotných lietadiel, ale aj niekoľko rakiet. Informovala o tom štátna iránska tlačová agentúra IRNA.

Akcia má byť údajne odvetou za nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku.

 

6:15 – Iránske bezpilotné lietadlá lietali v nízkych výškach smerom k Izraelu. Uviedol včera o 23:00 denník The Telegraph. Dokazujú to zábery zo sociálnych sietí. Publikácia uvádza, že drony boli vypustené približne tisíc kilometrov pred cieľom.

Reklama

Zároveň stále nie je jasné, či po útokoch dronov a rakiet budú nasledovať ďalšie odpaly riadených alebo balistických rakiet.

“Ak je cieľom Iránu rozdrviť izraelskú protivzdušnú obranu, je možné, že vypustil relatívne pomalé drony v dostatočnom predstihu pred odpálením rakiet, čím sa snažia zabezpečiť, aby zbrane dosiahli Izrael približne v rovnakom čase,” uzatvára denník.

Publikácia tiež mapuje potenciálne ciele útoku. Patrili k nim vojenské základne, letiská, námorná základňa v Haife a Netanjahuova rezidencia neďaleko Jeruzalema.

 


6:00 – Iránske zdroje zverejnili videozáznam útoku. V smere na Izrael sa mala pohybovať približne stovka dronov a niekoľko rakiet s plochou dráhou letu.

Následne sa začali objavovať správy o práci izraelských systémov protivzdušnej obrany v Izraeli vrátane Jeruzalemu.

Izrael zatiaľ oficiálne iránsky útok nepotvrdil.

 

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:08

Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár.

Africké a blízkovýchodné krajiny začali v posledných mesiacoch repatriovať svoje zlaté rezervy zo Spojených štátov v dôsledku rastúcich obáv o stabilitu americkej ekonomiky. Ide o Nigériu, Južnú Afriku, Ghanu, Senegal, Kamerun, Alžírsko, Egypt a Saudskú Arábiu.

“Tento trend znamená významnú zmenu v globálnej hospodárskej dynamike a podčiarkuje rastúcu skepsu krajín voči tradičnému statusu bezpečného prístavu amerického dolára a amerických finančných inštitúcií,” píše Houston Post.

Tento krok zároveň znamená globálnu vzburu proti Amerike a jej dominancii, zdôrazňuje publikácia.

17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

14:43

Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

14:41

Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Informovala agentúra AFP.

Podľa poľských farmárov ukrajinské výrobky nespravodlivo konkurovali domácej produkcii a znižovali ceny na poľskom trhu. Poľsko vlani zaviedlo dočasné embargo na ukrajinské obilie.

14:38

Obyvatelia Toga začali v pondelok hlasovať v prvých parlamentných voľbách po ústavnej reforme. Podľa kritikov to umožní prezidentovi Fauremu Gnassingbému zotrvať pri moci. Informovala agentúra AFP.

Faure Gnassingbé (57) je pri moci už takmer 20 rokov. V krajine predtým vládol takmer štyri desaťročia jeho otec Gnassingbé Eyadé, ktorý sa moci ujal po vojenskom prevrate. Faure Gnassingbé sa podľa predchádzajúcej ústavy mohol uchádzať o post prezidenta už len raz – v roku 2025.

Voľby v Togu Faure Gnassingbé
Na snímke prezident Toga Faure Gnassingbé (uprostred) pózuje pred začiatkom summitu lídrov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v nigérijskej metropole Abuja
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali