Trináste dôchodky v tomto roku na 99 percent vyplatíme, tvrdí minister Krajniak

Trináste dôchodky v tomto roku na 99 percent vyplatíme, tvrdí minister Krajniak

Bratislava 28. júna 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Trináste dôchodky Sociálna poisťovňa v tomto roku na 99 percent vyplatí. V rozhovore pre agentúru SITA to uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak. “Výška trinásteho dôchodku bude niekde medzi 100-percentným trinástym dôchodkom a medzi tým, čo bolo vyplácané v minulom roku,” povedal. Penzisti s vyššími dôchodkami by mali podľa Krajniaka trinástu penziu dostať “v trošku nižšej ako 100-percentnej výške”. “Mojím záujmom je, aby tí, ktorí majú nižšie dôchodky, to dostali v maximálnej možnej výške,” zdôraznil

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak

Situácia vo verejných financiách je podľa neho pre koronakrízu zlá. “Každý rezort a každá vládna strana dostala za úlohu nájsť úspory v celkovej výške 1,1 miliardy eur na budúci rok a na základe toho vznikla dohoda, že budeme môcť financovať alebo garantovať niektoré sociálne opatrenia aj do budúcnosti,” povedal Krajniak. Tvrdí, že ministerstvo práce a sociálnych vecí si túto “domácu úlohu” splnilo.

Reklama

“Našli sme dostatok finančných prostriedkov a preto viem povedať, že na 99 percent si myslím, že trinásty dôchodok bude vyplatený,” povedal. Úspory našiel podľa neho rezort napríklad na výdavkoch na personálne náklady či na nákup tovarov a služieb.

Parlament pár dní pred februárovými parlamentnými voľbami schválil v skrátenom legislatívnom konaní návrh poslancov za Smer-SD na zavedenie trinásteho dôchodku pre všetkých penzistov. Ten má v novembri tohto roka nahradiť doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura. Kým suma vianočného príspevku klesala s rastúcou výškou dôchodku, trinásty dôchodok má Sociálna poisťovňa podľa platného zákona vyplácať v rovnakej výške pri rovnakom druhu dôchodku. Všetci starobní dôchodcovia majú dostať v novembri tohto roka trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je priemerná suma starobnej penzie.

Reklama

Poberatelia ostatných druhov dôchodkov majú dostávať vždy v novembri trinásty dôchodok vo výške, ktorá zodpovedá priemernej sume daného druhu dôchodku. Pri predčasných dôchodcoch má ísť v tomto roku o 433 eur, invalidných penzistoch s mierou postihnutia nad 70 percent 380 eur, invalidných dôchodcoch pri miere postihnutia do 70 percent 209 eur, vdovy majú poberať trinásty dôchodok v sume 263 eur, vdovci 208 eur a poberatelia sirotských dôchodkov 138 eur. Trinásta penzia pre poberateľov sociálnych dôchodkov má v tomto roku dosiahnuť 255 eur a invalidných dôchodcov z mladosti 281 eur. Nárok na trinástu penziu má mať 1 milión 422-tisíc dôchodcov.

Vyplácanie trinástych dôchodkov v schválenej podobe by si v tomto roku vyžiadalo 589 miliónov eur. Po odpočítaní 147 miliónov eur, ktoré sa majú usporiť na zrušených vianočných príspevkoch, tak čisté výdavky na trináste penzie predstavujú 442 miliónov eur.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali