To najdôležitejšie z Ukrajiny: Pokračujú útoky dronov a rakiet na oboch stranách. Zasiahnuté bolo ruské mesto Belgorod

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Pokračujú útoky dronov a rakiet na oboch stranách. Zasiahnuté bolo ruské mesto Belgorod

Kyjev 30. decembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Yevhen Titov)

 Aktualizované 30. decembra 2023 o 20:20 h.

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruské útoky si vyžiadali najmenej 16 obetí a 97 zranených
Hasiči pracujú na uhasení požiaru po ruskom útoku v Charkove

20:20 – Stanovisko OSN k úderu ukrajinských ozbrojených síl na Belgorod: Útoky na civilnú infraštruktúru a civilistov sú neprijateľné, musia byť okamžite zastavené, porušujú medzinárodné humanitárne právo a sú hodné odsúdenia.

Reklama

 

20:10 – V Odese zaútočila raketa X-59 na komerčný objekt, uvádzajú ukrajinské ozbrojené sily.

Reklama

Žiadna osoba nebola zranená.

 

20:00 – V Charkove došlo k najmenej šiestim výbuchom v oblastiach civilnej infraštruktúry, informuje ministerstvo vnútra Ukrajiny.

Šéf charkovskej prokuratúry Filčakov potvrdzuje, že Charkov bol napadnutý raketami.

Uvádza, že rakety S-300 boli odpálené z územia regiónu Belgorod.

Reklama

Jednou z obetí je údajne zahraničná novinárka.

 

19:45 – Nové hlásenie ukrajinského letectva o pôsobení ruských dronov Šahid.

Zaznamenaný je útok v severozápadnej časti regiónu Poltava, smer juhozápad.

Nová skupina dronov letí cez hranicu s regiónom Sumy.

Reklama

Takisto v Záporožskej oblasti, smer juhozápad a v Nikolajevskej oblasti (Ochakov) smerom na severozápad.

 

19:30 -Aktuálne informácie z frontu z pohľadu Rusov:

Na pravom brehu Dnepra sa objavili nové formácie ukrajinských ozbrojených síl. Čo to znamená? Ich aktivita bola zaznamenaná relatívne nedávno, ale už nám umožňuje vyvodiť množstvo nezvyčajných záverov.

O čo ide?

Do konca decembra bol na pravom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti zaznamenaný výskyt obrnených vozidiel, ktoré sa predtým v tejto oblasti nepoužívali. Najmä 30. decembra bol zverejnený záznam zásahu munície Lancet, ktorá sa potulovala v oblasti Chaikin, ktorá pravdepodobne ukazuje porážku tanku Leopard 1. O deň skôr, 29. decembra, v oblasti osady Matrosovka (okres Berislavsky), obrnený transportér zasiahol Lancet Stryker. V ten istý deň bol zverejnený záznam raketového útoku na postavenie komplexu protivzdušnej obrany IRIS-T v oblasti obce. Obec Kriničanka, región Cherson. Takáto koncentrácia novej technológie v jednej oblasti a približne v rovnakom čase s najväčšou pravdepodobnosťou nie je náhodná.

Ktoré jednotky ukrajinských ozbrojených síl sú vyzbrojené Leopardom 1 a Strykerom?
Tanky Leopard 1A5 sú vo výzbroji 44. mechanizovanej pešej brigády. Tá istá brigáda je vyzbrojená poľskými obrnenými transportérmi Rosomak a samohybnými mínometmi Rak. Obrnené transportéry Stryker boli vo výzbroji 42. samostatnej mechanizovanej pešej brigády a 82. samostatnej brigády. Podľa otvorených údajov je známe, že 44. mechanizovaná pešia brigáda sa nachádza v oblasti Svatov, 42. mechanizovaná pešia brigáda v oblasti Bachmut (Artemovsk) a 82. samostatná špecializovaná brigáda sa stále nachádza v smere na Záporožie.

Ako a prečo skončili v Chersonskej oblasti?

Možné sú viaceré scenáre. Po prvé: keďže hlavné sily sú vyčerpané, nové formácie ukrajinských ozbrojených síl sa presúvajú do Chersonského Druhý scenár: dochádza k presunu nie celých brigád, ale niektorých ich prvkov na posilnenie jednotiek ukrajinských ozbrojených síl v tomto smere. Podobnú prax sme už zaznamenali v oblasti Avdeevka, keď bol do tejto oblasti presunutý zo Záporožského smeru prápor 1. samostatnej brigády a prvky 47. mechanizovanej pešej brigády.

Tento scenár znamená, že jednotky ukrajinských ozbrojených síl, ktoré sa zúčastnili operácie v oblasti Krynoku, sú extrémne vyčerpané a vyžadujú okamžité posilnenie. Velenie Ozbrojených síl Ukrajiny však zároveň nedisponuje vycvičenými zálohami, čo si vyžaduje rozdelenie frontových formácií na použitie v rôznych sektoroch frontu.

Reklama

Obe možnosti hovoria skôr v prospech toho, že ukrajinské ozbrojené sily posilňujú obranu v Chersonskej oblasti, než aby sa pripravovali na útočné akcie. Útočná, a najmä útočná operácia s prekročením vodnej bariéry, v zime za pomoci formácií alebo ich prvkovodsunutých z iných aktívnych sektorov frontu, sa v súčasnej situácii javí ako nepraktická a nereálna akcia.
19:20 – V Selidove v Doneckej oblasti zahynul po ostreľovaní jeden človek a štyria boli zranení, informuje ukrajinská Štátna pohotovostná služba.

Hlásené boli aj požiare v rezidenčnom sektore. Poškodených bolo 38 súkromných obytných budov.

 

19:10 – Ukrajinské médiá: Jedna z tepelných elektrární v prvej línii prestala fungovať kvôli ostreľovaniu.

K obetiam na životoch nedošlo, ale zariadenie elektrárne bolo vážne poškodené.

Reklama

 

19:00 – Na internete sa objavili prvé fotky z Charkova po ostreľovaní.

Poškodený bol najmä Charkovský palác a hotel na Námestí slobody postavený v roku 2012. Počas Euro 2012 bolo v hoteli sídlo UEFA.

 

18:45 – V sobotu podvečer hlásia ukrajinské zdroje výbuchy v Sumskej oblasti.

Reklama

Objavujú sa aj správy o útokoch dronov Šahid v regióne Černigov. Tieto nálety potvrdilo aj ukrajinské letectvo.

Boli tiež potvrdené ďalšie výbuchy v centre Charkova. Zasiahnutá má byť obytná budova.

 

18:30 – Zo 14 zabitých po útoku na ruský Belgorod boli tri deti, uviedol regionálny guvernér Vjačeslav Gladkov.

 

18:20 – V Charkove podnikli Rusi viac ako šesť úderov na centrálnu časť mesta, uviedol guvernér Oleg Sinegubov.

Podľa neho dochádza k poškodeniu civilnej infraštruktúry.

Reklama

 

18:10 – Nové večerné útoky na Charkov a okolitý región potvrdilo OVA.

Primátor Igor Terechov ohlásil v meste päť výbuchov.

 

18:00 – Večerné vyhlásenie ruského ministerstva obrany:

Kyjevský režim sa dnes pokúsil o nevyberaný kombinovaný útok na mesto Belgorod dvoma raketami Vilkha v zakázanej kazetovej munícii, ako aj raketami Vampire MLRS českej výroby.

Systémy protivzdušnej obrany zničili rakety Alder a väčšinu rakiet Vampire MLRS.

Reklama

Niekoľko rakiet a súčiastok zo zostrelených rakiet Vilkha zasiahlo mesto Belgorod. V dôsledku toho doteraz zomrelo 12 dospelých a dve deti a 108 ľudí bolo zranených. V prípade priameho zásahu rakiet Vilkha s kazetovou muníciou na mesto by boli následky nezmerateľne závažnejšie.

Kyjevský režim, ktorý tento zločin spáchal, sa snaží odpútať pozornosť od porážok na fronte a tiež nás k podobným akciám vyprovokovať.

Zdôrazňujeme, že ruské ozbrojené sily pracujú len na vojenských objektoch a infraštruktúre, ktorá s nimi priamo súvisí. Budeme v tom pokračovať. Tento zločin nezostane nepotrestaný.

 

17:50 – Vstup Ukrajiny do EÚ bude trvať roky, nie desaťročia, povedala Vera Jourová, podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť.

„Ubehnú roky alebo desaťročia, kým Ukrajina vstúpi do Únie?“ Spýtal sa novinár webu Novinky. Eurokomisárka odpovedala: “Povedala by som, že sú to skôr roky.”

Dodala tiež, že Ukrajina môže ešte pred vstupom do EÚ nadviazať digitálnu interakciu s EÚ, spoluprácu v energetike, dopravnej infraštruktúre a získať prístup na európsky trh, avšak s určitými obmedzeniami.

Reklama

Jourová zároveň poznamenala, že „procesne najbližšie k EÚ sú Čierna Hora, Srbsko, Severné Macedónsko a Albánsko“.

 

17:40 – Približne 20 granátov Grad bolo vypálených do centra mesta Semjonovka v regióne Černigov, ktoré hraničí s Ruskou federáciou, informovala ukrajinská polícia.

O život prišiel 32-ročný miestny obyvateľ a viacerí utrpeli zranenia.

Poškodených a zničených bolo viac ako 30 obytných budov a civilná infraštruktúra.

 

17:20 – Na záverečnom zasadnutí ukrajinského Najvyššieho vrchného velenia v roku 2023 bola schválená vojenská stratégia na nasledujúci rok, uviedol Zelenskyj.

Reklama

“Zhrnuli sme vojenské výsledky roka. Analyzovali sme výsledky bojových operácií a rozhodnutí. Čo sme urobili správne a čo by sme mohli zlepšiť. S prihliadnutím na tieto závery, prognózy a naše možnosti sme určili stratégiu využitia obranných síl na budúci rok,“ píše prezident.

Zhrnul vojenské výsledky za rok 2023: “Tento rok Ukrajina neustúpila žiadnym smerom na Zemi, získala späť svoje more a urobila oblohu bezpečnejšou.”

Ukrajinský vrchný veliteľ Zalužnyj včera povedal, že budúci rok „by mal byť a bude“ z hľadiska vojenskej stratégie odlišný od toho súčasného a hlavným cieľom bude „ochrana životov ľudí“.

 

17:00 – Ruská federácia kvôli ostreľovaniu Belgorodu požiadala o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN a viní Britániu.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharovová uviedla, že za ostreľovaním ruského mesta „je Británia, ktorá v koordinácii so Spojenými štátmi podnecuje“ Ukrajinu k ostreľovaniu.

Ruské ministerstvo obrany už skôr uviedlo, že na Belgorod útočili okrem iného rakety Vampire MLRS českej výroby.

Reklama

 

16:30 – V Odese došlo k úteku na oblasť Školnyj, hlásia miestni ľudia na sociálnych sieťach.

Zatiaľ nie je špecifikované, či ide o okres alebo o rovnomenné letisko.

 

16:20 – Ruské ministerstvo obrany uvádza, že na Belgorod zaútočila AFU, pričom použila aj západné zbrane.

Reklama

Uvádza sa, že došlo k “pokusu o kombinovaný úder” s dvoma kazetovo modifikovanými raketami Olcha a raketami Vampire MLRS českej výroby.

Tvrdí sa, že protivzdušná obrana väčšinu z nich zostrelila, ale “niekoľko rakiet a kazetových častí zo zostrelených rakiet” zasiahlo mesto.

Moskva tvrdí, že Ukrajina sa tak “snaží odvrátiť pozornosť od porážok na fronte a tiež vyprovokovať nás k podobným akciám”.

 

16:10 – Premiér Denis Šmyhal sa vyjadril k počtu ľudí zamestnaných v obrannom priemysle Ukrajiny. Počet zamestnancov odhadol na 300-tisíc ľudí.

“Za posledný rok sa výrazne zvýšila výroba vlastných zbraní, techniky, munície, dronov. Teraz pre obranu pracuje viac ako 500 výrobných zariadení a 300-tisíc zamestnancov,” povedal šéf kabinetu ministrov.

Poznamenajme, že v Rusku podľa oficiálnych údajov, ktoré boli zverejnené do roku 2019, boli vo vojensko-priemyselnom komplexe zamestnané dva milióny ľudí. Teraz sa však tento počet jednoznačne zvýšil v dôsledku nárastu vojenskej výroby v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

 

16:00 – Po 24-hodinovom pátraní Poľsko stále nenašlo žiadne stopy po rakete, ktorá včera vletela do jeho vzdušného priestoru.

Armáda krajiny uviedla, že pátranie v cieľovej oblasti bolo ukončené bez výsledku, informuje portál Onet. Po rakete pátralo 500 príslušníkov armády.

Včera generálny štáb oznámil predbežnú verziu, že ruská raketa letela 40 kilometrov do poľskej oblohy tri minúty a potom letela späť na Ukrajinu. Na oblohu vyštartovali stíhačky F-16.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí odovzdalo nótu vedúcemu ruského veľvyslanectva.

 

15:50 – Ukrajinské orgány sa snažia urýchliť výstavbu obranných línií. Kabinet ministrov rozšíril zoznam agentúr, ktoré môžu nariadiť výstavbu opevnení.

Teraz to môže robiť nielen OBA, ale aj ministerstvo obrany, Štátna špeciálna dopravná služba a Štátna agentúra pre obnovu.

Reklama

Rozširujú sa tak zdroje financovania výstavby. Okrem toho sa zhotoviteľom bude okamžite vyplácať až 70 % nákladov na práce vopred.

Generálny štáb rozhodne, kde sa bude stavať.

 

15:45 – Tínedžer, ktorý ako neplnoletý zbieral pre AFU informácie o vojenskej jednotke Majkop, bol po prvýkrát v Rusku odsúdený za vlastizradu, informovali ruské médiá s odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie súdu.

 

15:30 – V deň svojich narodenín zahynul pri ostreľovaní frontového mesta Stepnogorsk v Záporožskej oblasti 43-ročný muž, informovala OVA.

Obytné štvrte boli zasiahnuté strelami MLRS.

 

15:15 – V Obuchove v Kyjevskej oblasti odpálil 15-ročný tínedžer granát vo vchode obytného domu, uviedla polícia.

Podľa vyšetrovateľov tínedžer hodil výbušné zariadenie “počas konfliktu medzi známymi” okolo 23.00 h. On sám a ďalší 16-ročný mladík boli zranení.

Podozrivý ušiel, ale rýchlo ho našli. Súd rozhoduje o otázke výberu vhodného preventívneho opatrenia pre mladistvého.

 

15:00 – Podľa najnovších informácií ruského ministerstva pre mimoriadne situácie zahynulo v Belgorode v dôsledku ostreľovania 10 ľudí – 9 dospelých a 1 dieťa – a 45 ľudí vrátane 4 detí bolo zranených.

 

14:40 – Zelensky uviedol, že počet obetí včerajšieho útoku dosiahol 39. Ďalších 159 ľudí je zranených.

Reklama

Následky útoku sa stále odstraňujú. Zasiahnuté boli “stovky civilných objektov” v približne 120 mestách a dedinách, povedal Zelenskyj.

 

14:00 – “Ukrajinské bezpečnostné a obranné sily podnikli raketový útok na vojenské objekty v Belgorode,” napísala agentúra RBC-Ukrajina s odvolaním sa na svoje zdroje s tým, že ide o reakciu na včerajšie ostreľovanie ukrajinských miest.

 

13:30 – Gubernátor Belgorodskej oblasti Gladkov uviedol, že pri ostreľovaní centra mesta Belgorod boli zabité dve deti, došlo k obetiam na životoch a zasiahnutý bol aj obytný sektor.

Neskôr boli hlásené ďalšie tri obete a bilancia je tak zatiaľ – piati mŕtvi.

 

13:17 – Kancelária prezidenta Zelenského uviedla, že s Ruskou federáciou sa nebudú viesť mierové rokovania, ale “ultimáta”, ktoré Moskva “prijme”. Vyhlásil to poradca šéfa OP Podoljak.

“Žiadne rokovania sa konať nebudú. V klasickom zmysle slova. Budú ultimáta Ruskej federácii na najvyššej úrovni a Rusko ich bude akceptovať,” domnieva sa Podoljak.

 

13:05 – Nad centrom ruského mesta Belgorod stúpa po výbuchoch stĺp dymu, informujú miestne blogy.

Píšu o niekoľkých ľuďoch, ktorých zranili padajúce trosky.

 

12:54 – Hlavné body z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily odrazili šesť útokov na Kupjanskom smere;
– Straty AFU na doneckom smere dosiahli celkovo až 350 zabitých a zranených vojakov;
– Ruské ozbrojené sily odrazili útok AFU pri Grigorovke na Krasnolimanskom smere, nepriateľ stratil do 100 vojakov;
– Ruské ozbrojené sily zničili odpaľovacie zariadenie Olkha MLRS v Charkovskej oblasti;
– Ruská protivzdušná obrana zachytila 15 rakiet HIMARS a “Olha” a 3 rakety HARM;
– Počas dňa bolo zostrelených 35 ukrajinských bezpilotných lietadiel;
– Ozbrojené sily RF zasiahli sklady pohonných hmôt a mazív a sklady raketovo-delostreleckých zbraní na letisku Starokonstantinov a v Chersonskej oblasti;
– Ozbrojené sily RF zasiahli sily AFU na juhu Donecka, nepriateľ prišiel až o 115 vojakov a šesť kusov techniky vrátane stanice elektronického boja;
– Ukrajinské ozbrojené sily sa pokúsili o útok pri Marinke, ktorú oslobodili ruské sily, ale bol odrazený.

 

Reklama

12:45 – Nad Dneprovským okresom zostrelili riadenú leteckú strelu Kh-59, hlási AFU.

 

12:23 – Telo 16. obete bolo vytiahnuté spod trosiek v Kyjeve, informuje KGBA.

Včerajší raketový útok sa už stal najväčším počtom civilných obetí v histórii, hoci odstraňovanie trosiek stále pokračuje, uviedol starosta Kličko.

V Kyjve bude 1. január vyhlásený za deň smútku.

 

12:14 – Situácia na ukrajinských hraniciach. Čo je známe?

Ak zhrnieme informácie, ktoré Ukrajinci od včerajšieho večera zverejňujú na sociálnych sieťach o problémoch s mužmi prekračujúcimi hranice, vznikne nasledujúci obraz:

⁃ Kontrola prechodu vojenských brancov vo veku 18 – 60 rokov bola posilnená.
⁃ Na hraničných priechodoch sa objavili zástupcovia TCC,
⁃ Osobitná pozornosť sa venuje zdravotne postihnutým osobám a ich sprievodcom. Mnohí zdravotne postihnutí (najmä tí, ktorí majú nedávno získané doklady) nie sú vpúšťaní,
⁃ Vodiči využívajúci systém Shlyakh sú kontrolovaní, ako často prechádzajú cez hranice. Zároveň sa objavujú správy, že ľuďom cestujúcim v rámci systému Shlyakh v autách a autobusoch nie je umožnený prechod,
⁃ Od mužov, ktorí sú odhlásení, dočasne nespôsobilí alebo majú veľa detí, sa žiada nejaký doklad od TCC s povolením na odchod.
Oficiálne však pohraničná stráž popiera zmenu pravidiel pre výstup, ale dáva najavo, že muži sú kontrolovaní “dôkladne”.
“V Pravidlách prekračovania hraníc nedochádza k žiadnym zmenám, ale zo strany Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny vždy zostane dôkladná kontrola podmienok odchodu a jasné dodržiavanie zákona. Len od začiatku roka bol na hraniciach odmietnutý výstup takmer 50-tisíc občanom Ukrajiny, ktorí nespadali pod podmienky prechodu, a odhalených bolo 3-tisíc sfalšovaných dokladov. Samozrejme, pohraničná stráž dôkladne kontroluje doklady, ktoré by boli dôvodom na to, aby osoba opustila krajinu. Takúto normu nám definuje legislatíva,” povedal novinárom hovorca Štátnej pohraničnej služby Andrij Demčenko.

 

12:00 – Dnes popoludní bola pri Záporoží zostrelená raketa, informuje OBA. Predbežné išlo o Iskander-M.

Trosky dopadli na otvorené priestranstvo v blízkosti mesta. Neboli zaznamenané žiadne obete ani škody.

 

11:38 – V Nemecku oznámili čiastočné zrušenie mesačnej dávky v nezamestnanosti vo výške 502 eur, ktorú dostávajú aj ukrajinskí utečenci.

Zruší sa pre tých, ktorí nechcú pracovať bez závažného dôvodu.

Oznámil to v rozhovore pre Bild nemecký minister práce Hubertus Heil – niekoľko dní pred zvýšením dávok od 1. januára o 12 % (na 563 eur). Jeho ministerstvo už v tejto súvislosti pripravuje nový návrh zákona.

Ide o dočasné zrušenie až na dva mesiace pre tých, ktorí odmietnu vhodnú pracovnú ponuku. Štát bude zároveň naďalej hradiť životné náklady a komunálne služby.

Po uplynutí tohto obdobia bude musieť úrad práce príjemcovi opäť ponúknuť možnosť zamestnania, a ak ju odmietne, sankcie sa predĺžia.

“Je neprijateľné, aby malá menšina znefunkčnila celý systém,” povedal Heil.

V súčasnosti môžu úrady práce trestať odmietajúcich pracovníkov znížením dávok o 30 %.

V Nemecku sa o tejto téme viedla diskusia, pričom opozícia sa domnieva, že systém nemotivuje k hľadaniu práce. Kritici poukazujú na to, že chýba mechanizmus, ktorý by zabezpečil, aby tí, ktorí pracujú na plný úväzok, zarábali oveľa viac ako poberatelia sociálnych dávok.

Bild špekuluje, že návrh zákona sa čoskoro dostane do Bundestagu a novinky vstúpia do platnosti začiatkom budúceho roka. Diskusia sa vyostrila najmä po rozhodnutí Ústavného súdu Spolkovej republiky Nemecko, ktoré viedlo k vytvoreniu “diery” v rozpočte za 60 miliárd eur.

Odborníci sa domnievajú, že tým sa v rozpočte ušetrí pol miliardy eur ročne. V Nemecku v súčasnosti poberajú dávky v nezamestnanosti takmer štyri milióny práceschopných ľudí.

Práve vďaka dávke nazývanej aj Bürgergeld sa do Nemecka dostala väčšina všetkých ukrajinských utečencov – 1,17 milióna ľudí. Podľa nemeckých úradov Bürgergeld dostáva v Nemecku približne 700-tisíc Ukrajincov, z toho asi 480-tisíc v produktívnom veku.

 

11:20 – V Michajlovke na pravom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti došlo od rána k najmenej dvadsiatim útokom, informovala OVA.

V centre obce bola poškodená škola, administratívna budova a obchod. Ľudia neboli zranení.

 

11:00 – V Záporoží bolo počuť výbuch, informovala miestna verejnosť.

 

Reklama

10:45 – Vladimír Putin zaželal šéfom zahraničných štátov a vlád veselé Vianoce a šťastný nový rok.

Zo všetkých európskych lídrov dostali od ruského prezidenta blahoželanie len traja – maďarský premiér Viktor Orbán, srbský prezident

Aleksandar Vučič a pápež František (politicky je pápež nielen hlavou katolíckej cirkvi, ale aj suverénneho štátu Vatikán).

Okrem iných mu blahoželali vedúci predstavitelia Číny, Brazílie, Indie, Bieloruska, Arménska, Azerbajdžanu, Kazachstanu, Laosu, Bolívie, Južnej Osetie, Abcházska a ďalší. Putinovi zablahoželali aj niektoré bývalé hlavy štátov a vlád, napríklad Robert Kočarjan, Nursultan Nazarbajev, Serž Sargsjan, Nicolas Sarkozy a Gerhard Schröder.

 

10:30 – Na pátraní po troskách rakety, ktorá vletela do poľského vzdušného priestoru z Ukrajiny, sa zúčastní takmer 500 príslušníkov armády.

Oznámilo to operačné velenie ozbrojených síl republiky.

 

10:13 – Počet obetí útoku v Kyjeve z rána 29. decembra stúpol na 13 ľudí. Predtým sa uvádzalo deväť obetí.

“Spod trosiek skladu v Ševčenkovskom okrese boli vytiahnuté telá ďalších mŕtvych,” povedal starosta Kličko.

Zranených bolo 32 ľudí. V súčasnosti sa 17 z nich nachádza v nemocniciach.

 

10:05 – V sobotu ráno pred 10. hodinou bol vyhlásený letecký poplach na celej Ukrajine.

Bol tiež zaznamenaný štart lietadla “Daggers” – MiG-31K.

 

10:00 – Ukrajina a západné krajiny včera zvolali zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s masívnym raketovým útokom, ktorý Rusko uskutočnilo 29. decembra.

Ukrajinský veľvyslanec Sergej Kislita vyzval Západ, aby zvýšil vojenské dodávky Kyjevu. Pripomenul tiež príbeh ruskej rakety letiacej do Poľska.

“Ruský letecký teror predstavuje nebezpečnú hrozbu nielen pre Ukrajinu, ale aj pre susedné krajiny,” povedal Kislitsa.

Spojené štáty, Francúzsko a Veľká Británia odsúdili letecký útok na Ukrajinu.

“Namiesto mieru sa Putin rozhodol osláviť toto sviatočné obdobie a Nový rok bezprecedentným počtom útokov dronov a rakiet na ďalší členský štát OSN,” povedal hovorca USA John Kelly.

Útok odsúdili aj predstavitelia samotnej OSN vrátane generálneho tajomníka Gutterisha. Zároveň podľa agentúry Reuters zástupca stáleho predstaviteľa Číny Geng Shuang “neodsúdil útoky a vyzval na politické riešenie vojny na Ukrajine”.

Ruský veľvyslanec Vasilij Nebenza naopak uviedol, že Rusko “zasiahlo len vojenskú infraštruktúru na Ukrajine a že za civilné obete sú zodpovedné ukrajinské systémy protivzdušnej obrany”.

Ruský predstaviteľ sa ďalej niekoľkokrát vyjadril k vojne a jej perspektívam vo všeobecnosti. Uviedol, že Ukrajinu a jej spojencov na Západe čakajú “najhoršie správy, a to v blízkej budúcnosti”. Nebenzi povedal, že vojenské plány Ukrajiny “čaká kolaps” napriek pomoci Západu.

“Realita je dnes taká, že Ukrajina nemá a už nebude mať zdroje nielen na dosiahnutie prelomu, ale ani na to, aby aspoň udržala situáciu na fronte,” povedal ruský vyslanec.

Britská veľvyslankyňa Barbara Woodwardová v reakcii označila vyhlásenia svojho ruského kolegu za “prúd lží a dezinformácií”.

Reklama

 

09:45 – Šéf Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov ukázal fotografiu z obce Urazovo, ktorú včera zasiahla AFU.

Na osadu bolo vypálených 12 granátov zo systému “Grad”. Žiadna osoba nebola zranená. Okrem domov bolo poškodené sociálne zariadenie a obchod ako aj 37 hospodárskych budov a 6 vozidiel. Poškodené elektrické vedenie už bolo obnovené.

Gladkov sa stretol s rodinou, ktorej dom bol vážne poškodený. V čase útoku sa členovia rodiny nachádzali v kuchyni. S obnovou strechy sa rozhodli začať okamžite, ďalšie rozhodnutia sa prijmú po expertíze statika.

Obyvateľom postihnutých domov pomáhali okresné a obecné úrady. Rozbité okná boli zalepené páskou. S montážou nových sa začne hneď po prázdninách.

 

09:20 – Hliadkový čln Čiernomorskej flotily zničil námorný dron ukrajinského námorníctva, ktorý sa pohyboval smerom ku Krymu, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

09:00 – Predstaviteľ Národnej polície Ukrajiny Anatolij Seredinskij vyhlásil: všetkých, ktorí sa budú pohybovať v noci z 31. na 1. januára, polícia zadrží a odovzdá do vojenského regrutačného strediska.

 

08:50 – Na sieťach sa objavilo viacero fotografií dôsledkov nočných leteckých úderov na Cherson. Po ostreľovaní začala horieť administratívna budova a auto.

 

08:15 – Od včerajšieho večera je prechod ukrajinsko-poľskej hranice pre niektoré kategórie mužov skomplikovaný. Informovali o tom viaceré zdroje na sociálnych sieťach.

“Od 20.00 h sú všetci muži (tí, ktorí majú viacero detí, dobrovoľníci, zdravotne postihnutí) požiadaní, aby sa preukázali potvrdením z vojenského odvodového úradu. Takmer v každom autobuse alebo aute sú muži, preto vznikajú tie rady,” napísal jeden z očitých svedkov situácie.

Spresnil, že sa to deje na všetkých kontrolných bodoch a že sa tam objavili aj zástupcovia TCC.

“Hovoria, že kolóna na hranici smerom do Poľska stojí, pretože určité kategórie mužov nesmú vycestovať,” napísala ďalšia používateľka.

Podľa správ tí, ktorí už predtým prekročili hranicu, nesmú odísť – môžu odísť “len s povolením vojenského odvodového úradu” (zvyčajne kategórie ako zdravotne postihnutí alebo viacdetní potrebujú mať len príslušné doklady bez potvrdení od TCC).

Píšu tiež, že mnohým vodičom využívajúcim systém Shlyakh, ako aj zdravotne postihnutým osobám skupín 2 a 3, bolo zastavené cestovanie.

“Stál som na prechode Rave celú noc. Vrátili to späť na Ukrajinu. Prejde len prvá skupina a tí, ktorí majú veľa detí,“ píše ďalší používateľ.

Spresňuje, že druhá a tretia skupina zdravotne postihnutých nemôže odísť.

Na sociálnych sieťach sa uvádza, že vodiči osobných áut a autobusov prestali mať povolený program Shlyakh. Ďalší používatelia píšu, že zastavili aj vodičov nákladných vozidiel, ktorí nemajú žiadne ďalšie dôvody na odklad vojenskej služby.

Uvádza sa, že v dôsledku týchto pravidiel sa od včerajšieho večera výrazne spomalili rady autobusov na hraniciach.

“Moja dcéra cestuje autobusom cez Ravu. Včera večer o 23.30 hod. zastavili pred čerpacou stanicou OKKO (pred nimi stálo asi 28 autobusov). O 8.00 hod. ráno sa kolóna posunula dopredu maximálne o 5 autobusov. Bude to ešte dlhé. Vodiči upozornili mužov, že sú tam zástupcovia vojenských odvodových úradov,” píše žena.

 

07:48 – V noci zaútočili Rusi na Ukrajinu desiatimi dronov Šahid.

Reklama

Sily ukrajinskej protivzdušnej obrany päť z nich zostrelili, uviedol generálny štáb vo svojom rannom bulletine.

 

07:30 – Ruské zdroje informujú, že v sobotu ráno došlo k útoku ukrajinských dronov.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že 32 ukrajinských bezpilotných lietadiel bolo zneškodnených nad oblasťami Brjansk, Orel, Kursk a Moskva.

 

07:15 – Na sieťach zverejnili video, na ktorom bola pravdepodobne prvýkrát v histórii zaznamenaná činnosť tepelných lapačov rakiet Kh-101 ruskej výroby.

Strely boli údajne použité v tomto režime počas úderov na ľvovskú továreň na výrobu obrnených vozidiel 29. decembra.
Súdiac podľa počtu zásahov a zoznamu zničených objektov sa ničenie riadených striel jednotkami protivzdušnej obrany AFU skutočne výrazne sťažilo.

Nie je známe, za akých podmienok sa aktivuje režim streľby na pascu, ale zdá sa, že tento režim začína fungovať, keď raketa preletí najnebezpečnejšiu oblasť alebo je v záverečnom úseku svojho letu.

 

07:00 – “Dračie zuby” sa inštalujú v pohraničnom okrese Bohoduchov v Charkovskej oblasti.

Ide o jeden z pásov obranných zábran, ktoré pozostávajú aj z protitankovej priekopy, mínového poľa a ostnatého drôtu, uviedla tlačová služba veliteľa ukrajinských ozbrojených síl, ktorý navštívil Bohoduchovský okres.

 

06:45 – Po 23. hodine v noci z piatka na sobotu sa na ukrajinských sociálnych sieťach objavili informácie o novom leteckom útoku v Chmelnickom kraji.

 

06:30 – Gubernátor Brjanskej oblasti Ruskej federácie Bogomaz v piatok večer informoval, že nad Brjanskom a priľahlými regiónmi pracujú systémy protivzdušnej obrany.

“Boli zničené dva bezpilotné lietadlá,” uviedol. Už skôr úrady v Belgorodskej oblasti informovali o ostreľovaní Belgorodu.

:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali