To najdôležitejšie z Ukrajiny- Kadyrov vyšle do bojových zón vlastných synov

To najdôležitejšie z Ukrajiny- Kadyrov vyšle do bojových zón vlastných synov

Bratislava 3. októbra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP-Mykola Tys, Telegram)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

20:06-Švajčiarske orgány sa postavili proti myšlienke prevodu zmrazeného ruského majetku na Ukrajinu. Informoval o tom hovorca švajčiarskeho ministerstva hospodárstva Fabian Mayenfisch.

Reklama

Podľa neho Bern nepovažuje takúto možnosť podpory Ukrajiny za optimálnu.

“Pre švajčiarsku vládu nie je konfiškácia majetku len na základe toho, že patrí štátu alebo je zaradený na sankčný zoznam, a jeho použitie na obnovu Ukrajiny v tomto čase možnosťou, ako podporiť Ukrajinu,” povedal Mayenfish.

Reklama

 

20:05- Duma vyzvala na zničenie všetkých mostov a elektrární na Ukrajine.

Vyhlásil to šéf frakcie Spravodlivé Rusko – Za pravdu Sergej Mironov pri posudzovaní návrhov zákonov o prijatí štyroch nových subjektov do Ruska.

Poslanec Dumy uviedol, že “špeciálna operácia” na Ukrajine nadobúda nový charakter.

Podľa jeho slov “v záujme záchrany životov vojakov aj civilistov” je potrebné zasiahnuť ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

Reklama

 

19:50- Členovia EÚ sa dohodli, že čo najskôr zorganizujú cvičenie pre 15 000 ukrajinských vojakov.

O konečných podrobnostiach plánu sa bude rokovať budúci týždeň v Bruseli. EÚ vyčlení finančné prostriedky na zriadenie veliteľstva v Poľsku; Nemecko a ďalší zástupcovia EÚ budú viesť výcvikové kurzy simulovaných bojových operácií a školiť ukrajinských ženistov, zdravotníkov a iných špecialistov, uviedla agentúra Reuters.

 

19:10- Jurij Podoliaka, ruský vojenský analytik: Vojna na Ukrajine – Zhrnutie za 03.10.22

Reklama

Smer Cherson. Dnes v noci boli jednotky AFU, ktoré deň predtým postúpili do oblasti Dudčan, v noci vážne preriedené našimi lietadlami a delostrelectvom. Popoludní sa pokúsili postúpiť až tri prápory, ale utrpeli veľmi ťažké straty (kvôli dažďom z predchádzajúceho dňa bol manévrovací priestor značne obmedzený, čo sa prejavilo aj na stratách a výsledkoch AFU).

Stratili sme stovky vojakov a desiatky obrnených vozidiel. Večer útoky ustali a nepriateľ sa aktívne venoval preskupovaniu a odstraňovaniu mŕtvych a ranených. Súdiac podľa jeho konania, útoky budú pokračovať aj zajtra. Útok bol podniknutý aj pri Davydovom Brode, ale nepriateľ sa so stratami stiahol.

Svatovskoe smer. Nepriateľ tu zatiaľ aktívne nepostupuje, ale intenzívne preskupuje svoje sily a v najbližších dňoch pravdepodobne obnoví ofenzívu v smere na Svatovu Kremennu.

Vzhľadom na to sa naše velenie, chápajúc riziká, ktoré vzniknú pre Borovské zoskupenie Ozbrojených síl RF v prípade útoku na Svatovo z priestoru Kupianska a Redkoduba, rozhodlo stiahnuť vojská na líniu rieky Žerebeč, čo sa uskutočnilo túto noc.

Aj dnes ráno sa AFU s práporom pokúsila zaútočiť na Lysyčansk, ale dostala sa do palebnej kapsy a bola porazená. Toto je naše miestne víťazstvo, ale hlavná bitka sa tu ešte nezačala. Je zrejmé, že aj zajtra tu bude pokračovanie.

Celkovo, na rozdiel od včerajška, tento zostal s našimi jednotkami (napriek ústupu z Borovej), ktorým sa podarilo spôsobiť ťažké straty prevahe.

 

18:30-Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Berbocková vyzýva, aby sa “Putinove hrozby brali veľmi vážne”.

Uviedla to v rozhovore pre Neue Osnabrücker Zeitung. K vyjadreniam o možnosti použitia jadrovej bomby Berbock povedal: “Jeho slová berieme veľmi vážne, čokoľvek iné by bolo nedbalosťou.”

“Ak Rusku prejde zaberanie pôdy a vydieranie a vyhrá túto vojnu, t. j. zničí Ukrajinu, nielenže bude európsky mierový poriadok v troskách, ale žiadna malá krajina už nebude v bezpečí,” povedala.

Reklama

 

18:10- Ukrajina žiada USA o poskytnutie systému ATACMS s dlhým dosahom, ktorý by Washingtonu ponúkol dohľad nad zasiahnutými cieľmi.

Informovala o tom televízia CNN. “V snahe prekonať odpor Bidenovej administratívy voči poskytnutiu nového kompletu výkonných raketových systémov dlhého doletu, ukrajinská vláda teraz ponúka USA úplné a nepretržité informácie o svojom zozname predpokladaných ruských cieľov,” napísala publikácia s odvolaním sa na svoje zdroje.

“Transparentnosť… má uistiť administratívu, že poskytnutie kritických zbraní nebude mať za následok údery na ruské územie,” uvádza sa v publikácii.

 

Reklama

17:50- Členské štáty EÚ sa dohodli, že až 15 000 príslušníkov ukrajinskej armády by malo absolvovať výcvik mimo krajiny. Informoval o tom Spiegel.

Konkrétne by malo 3 000 ukrajinských vojakov absolvovať špeciálny výcvik, napríklad takticko-bojový výcvik pre veliteľov alebo kurzy pre ženistov.

 

17:30-V Moskovskej oblasti došlo k hromadnej bitke medzi mobilizovanými a zmluvnými vojakmi ruskej armády, informoval denník Baza.

Vo vojenskom útvare neďaleko Moskvy chceli vraj zmluvní vojaci zobrať mobilizovaným mužom časť výstroja a telefóny, tí však “dedkov” zbili.

Reklama

Konflikt medzi vojakmi sa odohral vo vojenskej jednotke v Alabine, kam sú odvážaní muži podliehajúci mobilizácii. Vojaci, ktorí boli pripojení k jednotke, začali od mobilizovaných mužov požadovať oblečenie a mobilné telefóny. Muži sa však urputne bránili.

Podľa “základne” bolo zbitých asi 20 “dedkov”, pričom zbití muži utiekli len tak, že sa zamkli v jednom z priestorov jednotky. Odtiaľ zavolali políciu.

Do Alabina údajne ako prvá dorazila vojenská polícia, takže “civilnej” polícii nakoniec nikto nepodal hlásenie.

 

17:25- V posledných dňoch bolo na policajných, náborových alebo zhromažďovacích miestach zabitých najmenej šesť mobilizantov, uviedol ruský aktivista za ľudské práva Pavel Čikov na svojom kanáli tg.

Informoval o tom ruský aktivista za ľudské práva Pavel Čikov na svojom kanáli tg-channel.

Uviedol, že traja z mobilizovaných mužov zahynuli v posádke Jelansk vo Sverdlovskej oblasti. Jeden z brancov spáchal samovraždu, druhý dostal infarkt a príčinou smrti tretieho bol alkohol.

Reklama

 

17:10- Hlavná vec vo večernom súhrne Generálneho štábu ukrajinskej armády:

1. Ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky v obývaných oblastiach Doneckej oblasti Maiorsk, New York, Zaitseve, Nevelske a Peremog.

2. Počas dňa Rusi uskutočnili 2 raketové a 7 leteckých útokov a viac ako 35 ostreľovaní z MLRS.

Poškodených bolo viac ako 20 osád. Patria sem Dnipro, Záporožie, Bachmut, Spornoje, Marinka, Soledar, Bilohivka, Blagodativka a Železnodorožnoje.

3. Lietadlá AFU uskutočnili 19 úderov. Protivzdušná obrana AFU zostrelila ruský vrtuľník Ka-52 a útočné lietadlo Su-25.

4. Generálny štáb neinformuje o oslobodení Borového v Charkovskej oblasti.

Reklama

 

16:35- “Pripravte sa všetci, zmobilizovaných mužov nie je dostatok. Aby mohla ruská armáda úspešne útočiť, musí mať minimálne 850 000 vojakov.” – ruský vojenský publicista Vladislav Šurygin

“Frontová línia je 1000 km. Ak jeden prápor obsadí 5-kilometrové pásmo, potom by sa v prvej línii malo nachádzať celkovo 200 práporov. Vynásobené 500 mužmi. 100 000 mužov v prvej línii. Vzhľadom na silu nepriateľa rovnaký počet v druhom sledu. To je 200 000. A delostrelectvo, zásobovanie, prieskum, tylo atď. Ďalších 100 000! Celkovo je na fronte 300 000.

Na útok potrebujete minimálne dve ďalšie úderné skupiny – to je ďalších 200 000. Spolu: 500 000.”

“Treba si uvedomiť, že najmenej 20 % vojakov na frontovej línii musí byť v rotácii. To je ďalších 150 000. Celkovo je len armáda zapojená na fronte minimálne 850 000 vojakov.

V ďalšej vlne mobilizácie budeme môcť trochu pomôcť tým, ktorí sú už na dôchodku. Približne 80 000 – 90 000 ľudí slúžilo v Suchumi alebo je schopných slúžiť v armáde. A zvyšok, priatelia, bude na vás a na mne. Preto moja dobrá rada. Kým je čas, priprav si svoj rýchloreakčný batoh,” uzavrel Šurygin.

 

Reklama

16:20-Denis Šmyhal uviedol, že EÚ podpísala memorandum o porozumení, na základe ktorého poskytne Ukrajine makrofinančnú pomoc vo výške 5 miliárd EUR.

“EÚ práve podpísala memorandum o porozumení o poskytnutí makrofinančnej pomoci Ukrajine vo výške 5 miliárd eur. Ďakujem Ursule von der Leyenovej a Valdisovi Dombrovskisovi za toto rozhodnutie,” napísal na Twitteri.

 

16:05- Prápory AFU v Dudčanskom okrese plánovali preniknúť k vodnej elektrárni Kachovka; podarilo sa im ich poraziť, uviedol šéf Chersonskej oblastnej štátnej správy Saldo.

 

16:00- USA zvažujú, ako reagovať na prípadnú eskaláciu vojny na Ukrajine zo strany Ruska, pričom sa uvažuje o rôznych scenároch vrátane použitia taktických jadrových zbraní zo strany Ruska, uviedla CNN s odvolaním sa na svoje zdroje.

Zdroje oboznámené s najnovšími správami amerických tajných služieb uviedli, že rastú obavy, že Vladimir Putin vyprovokuje eskaláciu vojny. USA zvažujú, ako reagovať na viaceré možné scenáre vrátane obáv, že by Rusko mohlo použiť taktické jadrové zbrane.

Reklama

“USA od začiatku konfliktu pripravujú pohotovostné plány vrátane možnosti, že by ruský prezident mohol eskalovať a urobiť krok blízky jadrovému útoku na Ukrajinu. Jeden zo zdrojov to nazval “jadrovou demonštráciou”, ako napríklad potenciálny vojenský úder na Záporožskú jadrovú elektráreň alebo odpálenie jadrového zariadenia vo veľkej výške alebo mimo obývaných oblastí,” uviedla CNN.

 

15:20- Rada Borovaja potvrdzuje, že Borovaja v okrese Izjum a väčšinu obce Borovka oslobodili ukrajinské ozbrojené sily.

Borovaja sa nachádza na ľavom brehu rieky Oskol, kde Rusi po ústupe z väčšiny Charkovskej oblasti plánovali vytvoriť novú obrannú líniu. Tento plán však nevyšiel a teraz je takmer celý ľavý breh Oskolu pod kontrolou AFU. Rusi sa teraz snažia vytvoriť novú obrannú líniu pozdĺž diaľnice Kremenna-Svatovo a ukrajinské jednotky už na ňu postupujú.

 

15:00-  “Je veľmi nepravdepodobné”, že by Putin použil jadrové zbrane proti Ukrajine, hoci koná iracionálne, uviedol britský minister obrany Ben Wallace.

Podľa jeho informácií lídri Indie a Číny dali Putinovi na stretnutiach jasne najavo, že použitie jadrových zbraní je pre nich absolútne neprijateľné a neakceptovateľné.

Reklama

 

14:50- To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Celkové straty AFU v smere na Kupjansk za tri dni dosiahli viac ako 500 vojakov

– Všetky útoky ukrajinských ozbrojených síl na Nikolajevskom a Andrijivskom taktickom smere boli úspešne odrazené

– Straty AFU v smere Krasnoliman za tri dni dosiahli viac ako 900 vojakov, z toho až 100 denne

Reklama

– Ruské letectvo zničilo radar ukrajinského systému protivzdušnej obrany S-300 v DĽR

– Ruské jednotky raketovým úderom zničili viac ako 260 militantov a 14 vozidiel ukrajinských ozbrojených síl v smere na Artemivsk

– Ruské letectvo zničilo v Chersonskej oblasti až 60 militantov a 7 jednotiek vojenskej techniky AFU

– Spojenecké sily odrazili pokus o ofenzívu AFU v doneckom smere a zlikvidovali viac ako 100 ukrajinských vojakov

– Ruské ozbrojené sily zasiahli tri ukrajinské batérie raketometov Grad v Záporožskej oblasti

– Ruské jednotky zničili päť skladov zbraní ukrajinských ozbrojených síl v Doneckej a Chersonskej oblasti

 

13:50- Duma jednomyseľne ratifikovala “zmluvy” o začlenení DĽR, LĽR, Záporožskej a Chersonskej oblasti do Ruskej federácie.

Toto rozhodnutie sa má zajtra schváliť hlasovaním v Rade federácie.

 

13:40- V súvislosti s tým, že Rusko trvá na použití jadrových zbraní v prípade “ohrozenia svojej existencie”, svet začal hovoriť o jadrovom konflikte ako o reálnej možnosti. USA a Európa sa domnievajú, že takýto scenár treba brať vážne.

 

13:35- Z Ruska prichádzajú protichodné vyhlásenia o tom, kde podľa neho teraz leží nová “hranica Ruskej federácie”, berúc do úvahy anexiu zabraných ukrajinských území.

Zatiaľ čo ruská Duma tvrdí, že územie Záporožskej oblasti by sa malo “stať súčasťou Ruskej federácie” v plnom rozsahu a Chersonská oblasť s ďalšími dvoma okresmi Mykolajivskej oblasti, Kremeľ si v tejto otázke zatiaľ nie je istý.

Peskov uviedol, že LDNR bola prijatá do Ruskej federácie v rámci “hraníc regiónov”, ale stále existujú otázky týkajúce sa hraníc Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Reklama

“Cherson a Záporožie – budeme pokračovať v konzultáciách s obyvateľmi týchto regiónov o hraniciach,” povedal Peskov na otázku o hraniciach “prijatých” území do Ruskej federácie.

 

13:32-Na internete sa objavili zábery ukrajinských jednotiek v dedinách Borovaja a Šejkovka na ľavom brehu rieky Oskol v Charkovskej oblasti. Oslobodenie týchto osád zatiaľ nebolo oficiálne potvrdené.

 

13:30- Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v bojoch a upevňovaní pozícií na oslobodených územiach Chersonskej oblasti, uviedla vo vysielaní telemostu Natalia Humenyuk, vedúca spoločného koordinačného štábu tlačového centra obranných síl na juhu Ukrajiny.

 

13:11- Ukrajinské ozbrojené sily začali ustupovať pri Artemivsku, uviedol poradca ministra vnútra LĽR Vitalij Kiselev.

 

13:10- Ruská duma oznámila, ktoré územia na juhu Ukrajiny budú v Ruskej federácii považované za “ruské”.

Podľa poslanca Jednotného Ruska Pavla Krašeninnikova Rusko “prijme” Záporožskú oblasť do svojich administratívnych hraníc.

Chersonská oblasť “vstúpi” do Ruska s dvoma územnými spoločenstvami Mykolajivskej oblasti.

 

13:00- České tanky T-72M1 pri príprave na prepravu na Ukrajinu.

Z Českej republiky bolo pre potreby ozbrojených síl dodaných celkovo niekoľko desiatok kusov T-72M1. Z Poľska bolo dodaných viac ako 200 tankov T-72M1 a T-72M1R.

 

Reklama

12:10- Bývalý riaditeľ CIA a armádny generál vo výslužbe David Petraeus povedal, že USA a ich spojenci by mohli zasiahnuť ruské jednotky a zariadenia na Ukrajine, ak by Putin použil jadrové zbrane.

“Odpovedali by sme vedením kolektívneho úsilia NATO, ktoré by zničilo všetky konvenčné ruské sily, ktoré vidíme a identifikujeme na bojisku na Ukrajine, ako aj na Kryme a všetky lode v Čiernom mori,” povedal pre ABC.

Povedal, že použitie jadrových zbraní Ruskom na Ukrajine by nespôsobilo uplatnenie článku 5 NATO o kolektívnej obrane, keďže Ukrajina nie je členom aliancie, ale “reakcia USA a NATO” by podľa neho bola primeraná.

Domnieva sa tiež, že šírenie radiácie v prípade jadrového útoku na krajiny NATO by sa mohlo chápať ako útok na členský štát NATO.

 

12:00- Jurij Podoliaka: Smer Svatove – situácia k 12:00 03.10.22

“Nepriateľ naďalej sústreďuje svoje sily v oblasti východne od Limanu a Kupjanska, aby udrel v smere Svatovo – Kremenna. Dnes je tu relatívny pokoj, ale vzhľadom na ohrozenie nášho zoskupenia pri Borovej bolo rozhodnuté stiahnuť ho na líniu rieky Žerebets, čo sa dnes v noci aj uskutočnilo.

V oblasti Kremennej dnes nepriateľ tiež nie je veľmi aktívny, ale koncentrácia vojsk naznačuje, že nová ofenzíva v tomto smere (smerom na Svatovo a Kremennú) by sa mala začať každým dňom.”

 

11:50- Ukrajina nie je členom NATO, takže aliancia voči nej nemá žiadne záväzky v oblasti kolektívnej obrany, uviedol nemecký stály predstaviteľ pri NATO Rüdiger König pre časopis Spiegel.

Podľa neho aliancia nechce vojnu s Ruskom. “Nechceme ani, aby sa NATO aktívne podieľalo na tejto vojne,” povedal.

Na otázku, prečo sa NATO vyhýba aktívnej účasti na konflikte, odpovedal: “Znamenalo by to veľmi veľkú vojnu, do ktorej by sa zrazu zapojilo ďalších 30 krajín. To nikto nechce.

 

11:45- Denník Sunday Times uverejňuje správu o výcviku ukrajinskej armády v Británii.

“Britská armáda cvičí 10 000 ukrajinských civilistov, aby boli pripravení bojovať,” uvádza sa v správe.

Reklama

Kurz je navrhnutý tak, aby sa z civilistu stal plnohodnotný vojak.

Okrem iného ich školí, ako pomáhať ťažko zraneným. “Na trati stoná muž s červeným pahýľom na nohe. Ukrajinskí regrúti bežia cez dym, aby si kľakli za vrecia s pieskom a na slnku strieľali na nepriateľa. Vyzerá to ako scéna z vojny na východnej Ukrajine, ale ide o južné Anglicko a zraneného herca s amputovanou končatinou si najala britská armáda, aby im pomohol pri výcviku,” píše sa v správe.

 

11:30- V Rusku dochádza k zaujímavým personálnym rotáciám z dôvodu mobilizácie.

V Chabarovskom kraji bol vojenský komisár Jurij Lajko škandalózne odvolaný za mobilizáciu tisícov neschopných mužov. Približne polovica z nich sa musela vrátiť domov.

Jeho kariéra však zostala takmer nepoškodená: dnes bol vymenovaný za hlavného vojenského komisára v Magadanskej oblasti. Údajne “z úradnej potreby”.

 

11:16 – Ukrajinci zverejňujú fotografie z dediny Mychajlivka medzi obcami Zolotaja Balka a Dudčany. V noci sa nepriateľovi nepodarilo prekonať obranu ruských ozbrojených síl v Dudčanoch a situácia sa na čas stabilizovala.

 

11:15 – Ruská armáda pokračuje v ofenzíve v Doneckej ľudovej republike – to hlavné zo správy Generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl:

  • Ruské jednotky vedú ofenzívu v oblastiach Zajcevo, Bachmutskoje, Artemivsk, Otradivka, Vjemka, Spornoje, Nevelskoje a Pervomajskoje.
  • Ruské ozbrojené sily uskutočnili 11 raketových a 10 leteckých úderov a vykonali viac ako 65 ostreľovaní z MLRS.
  • Ruské sily vykonávajú aktívny vzdušný prieskum pomocou dronov.

 

11:13 – Kadyrov povedal, že jeho traja synovia budú čoskoro vyslaní do zóny špeciálnych operácií a budú rozmiestnení v najťažších častiach kontaktnej línie.

Achmat, Eli a Adam majú 16, 15 a 14 rokov.

 

10:50 – “Ukrajinskej armáde sa podarilo prekročiť administratívnu hranicu LĽR a zakoreniť sa v smere na Lisičansk,” povedal zástupca ľudovej milície republiky Andrij Maročko.

 

10:42- “Podplukovník Ľudovej milície LĽR Andrij Maročko uviedol, že ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo “prekročiť administratívnu hranicu LNR” (t. j. administratívnu hranicu Luhanskej oblasti) a zakoreniť sa v smere na Lysyčansk.

Podľa neho tam v súčasnosti prebiehajú boje.

Maročko zároveň neuviedol oblasť, kde došlo k “prekročeniu administratívnej hranice”.

 

09:00- “Orgány” zabraných častí Záporožskej oblasti potvrdili zámery Ruskej federácie vytvoriť kontrolu nad administratívnymi hranicami regiónu.

Povedal to člen “administratívy” Volodymyr Rogov.

Pripomeňme, že Putinov návrh zákona o “prijatí do Ruska” zabraných ukrajinských regiónov obsahuje klauzulu o hraniciach.

 

08:40- Zástupca šéfa” Ruskom vytvorenej “správy” Chersonskej oblasti Kirill Stremousov potvrdil ofenzívu ukrajinských vojsk na juhu Ukrajiny, ale uviedol, že v chersonskom smere “je všetko pod kontrolou, napriek pokusom o prelomenie” zo strany ukrajinskej armády.

Podľa včerajších informácií ukrajinské jednotky za deň postúpili v Chersonskej oblasti najmenej 25 kilometrov na juh a postúpili k dedine Dudčany. Zelenskyj uviedol, že boli oslobodené dediny Archangeľske a Miroľubovka na severe regiónu.

Ráno ruské vojenské telegramy písali, že ruská armáda zaujala obranu v dedine Dudčany a boje pokračujú.

 

8:02 – Najdôležitejšie informácie z ranného brífingu ukrajinského generálneho štábu:

1. Nepriateľ uskutočnil 11 raketových a 10 leteckých útokov a viac ako 65 striel z MLRS.

Reklama

Zasiahnutých bolo viac ako 35 osád vrátane Krivého Rohu, Záporožia, Nikolajeva, Slovjanska a Kramatorska.

2. Hovorí sa o tankovom a mínometnom ostreľovaní obcí Novosadovo a Terny na ceste z Limanu do Svatova. Tie boli donedávna v rukách Rusov.

3. Útoky pozemných síl nepriateľa sa naďalej sústreďujú v oblastiach Bachmut a Avdejevka. Generálny štáb hlási, že všetky útoky odrazil.

O útoku ukrajinských ozbrojených síl v Chersonskej a Luhanskej oblasti nie je zmienka.

 

7:58 – Vzdušné sily ruských ozbrojených síl ničia sily AFU, ktoré sa prebili.

Situácia je už pod kontrolou, ale zostáva v stave “komplikovaná”

 

7:52 – Podľa miestnych zdrojov sa rezervy naďalej sťahujú z Odesy a posielajú sa smerom na Cherson.

V súčasnosti AFU postúpila 30 km do vnútrozemia, ale toto územie možno zatiaľ podmienečne nazvať “šedým”, pretože sa ešte nestihla skonsolidovať a celé zoskupenie pri Dnepri môže padnúť do “obkľúčenia”, ak sa Rusom podarí zastaviť nápor.

Bankova chápe, že Rusi pripravujú na Kryme desaťtisícové zoskupenie s novými uniformami a najmodernejšou technikou, ktoré sa začne presúvať po niekoľkých politických krokoch (ratifikácia referenda v Štátnej dume a prijatie územia do Ruska, ako aj prípadné podmienečné ultimátum Ukrajine).
Bude to náročný týždeň. Bankova sa snaží využiť túto príležitosť a vyvolať kaskádový ústup ruských ozbrojených síl.

 

7:43 – Názor ruského komentátora

Ukrajinci postupujú smerom na Cherson. Som si istý, že v najbližších dňoch sa na fronte objavia ešte 1-2 úseky, na ktorých sa Ukrajinci pokúsia o postup. Ukazujú ukrajinskí velitelia zázraky stratégie a veliteľského talentu? – NIE! Konajú vynaliezavo, s plným spravodajstvom a s celou spravodajskou službou NATO, ktorá pracuje pre nich, zhromažďujú úderné skupiny na miestach, kde sú naše rady “riedke” a zaútočia.

Tam, kde naše jednotky kladú odpor, ukrajinská armáda nedosahuje nič a utrpí obrovské straty. Straty však pre nich nie sú dôležité, majú veľa mäsa. Hlavné je, že nič nevymýšľajú, ale využívajú naše chyby. Navyše sa správajú ako my v roku 2014 proti AFU. Odvážne, sebavedomo a s istotou. Lenže my sme vtedy nemali to, čo Ukrajinci.

Lepšie neskoro ako nikdy, ale musíme pripraviť frontové mestá a dediny na obranu. Pripravte sa na boj v meste. Motivácia je pre mestské bitky veľmi dôležitá. Veliteľom treba konečne vysvetliť, o čo v tejto vojne ide. Vysvetlite, že ak nezastavíte nepriateľa tu a teraz, bude ho treba zastaviť na ich prahu. A ich mestá sa môžu veľmi rýchlo stať frontovými mestami. A to sa netýka Donbasu ani Ukrajiny. Táto vojna je globálnejšia a pred rokmi ju začal Západ. Ukrajina podvodne, ale dobrovoľne súhlasila s tým, že sa stane bojiskom medzi NATO a Ruskom. Buď zvíťazíme na území bývalej Ukrajiny, alebo musíme zvíťaziť na území Ruska. Každý bojovník to musí pochopiť – išiel do vojny, aby vojna neprišla do jeho domu.

 

7:35 – Počas návštevy Turecka sa vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak stretol s poradcom prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom, informovala webová stránka OP.

Andrej Jermak počas stretnutia povedal, že “rozhodnutie Kremľa uznať konanie tzv. referend na dočasne okupovaných územiach si vyžaduje okamžitú adekvátnu reakciu medzinárodného spoločenstva. Nemôžeme dopustiť, aby sa zopakoval krymský scenár. Budeme reagovať tvrdým a konsolidovaným spôsobom.”

Rokovali aj o ďalšej pomoci ukrajinskej armáde.

Andrij Jermak upozornil na dôležitosť zvýšenia vojenskej podpory a jej rýchleho získania.

 

6:50 – Šanca, že Putin opäť pošle ruskú armádu do Kyjeva, tu stále je, tvrdí generálporučík Sergej Naev, veliteľ Spojených ozbrojených síl Ukrajiny.

“Tieto šance sú, samozrejme, preto, lebo on (Putin – pozn. red.) sa nikdy nevzdá svojich zámerov zmocniť sa Ukrajiny a priamo hlavného mesta nášho štátu. Je to skutočne v prioritách jeho zločineckých plánov. V súčasnosti takáto hrozba neexistuje, pretože nevidíme žiadne hromadenie síl na inváziu. Čo bude nasledovať? Všetko samozrejme závisí od jeho rozhodnutí, ako aj od dostupnosti síl a prostriedkov,” povedal Najev.

Uviedol, že spoločné sily AFU robia všetko potrebné na posilnenie obrany hlavného mesta vzhľadom na skúsenosti z predchádzajúcich bojových operácií smerom na Kyjev.

Reklama

“Okrem toho v dôsledku mobilizačných opatrení bolo vytvorených veľké množstvo nových vojenských jednotiek na plnenie úloh, najmä tu a na kyjevskom smere,” povedal veliteľ Kombinovaných síl OS.

 

6:35 – Hlavné udalosti z 2. októbra 2022 z ruského pohľadu:

  • Ruské ozbrojené sily zničili raketovými údermi viac ako 100 ukrajinských vojakov v Charkovskej oblasti.
  • Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinské jednotky stratili za jeden deň na trase Nikolajev – Kryvyj Rih viac ako 400 mužov a 43 tankov.
  • V smere na Krasnoliman uskutočnilo ruské letectvo údery pri obci Jampolovka, ukrajinské sily utrpeli straty viac ako 200 vojakov, 320 zranených, 10 tankov a 25 bojových vozidiel pechoty bolo zničených.
  • Putin predložil Dume na ratifikáciu zmluvy o pripojení LNR, DNR, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Ruskej federácii, ako aj návrhy zákonov o prijatí týchto regiónov.
  • Prezident tiež poveril Lavrova a jeho zástupcu Ivanova, aby ho zastupovali v parlamente pri posudzovaní zmlúv o pripojení regiónov k Ruskej federácii.
  • DĽR, LĽR, Chersonská a Záporožská oblasť sa považujú za začlenené do Ruskej federácie odo dňa podpísania dohôd, rozhodol ruský ústavný súd.
  • Prechodné obdobie na integráciu nových regiónov do hospodárskeho, finančného, úverového a právneho systému Ruskej federácie, ako aj do ruského vládneho systému je stanovené do 1. januára 2026.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali