Tip na knihu: … Ako hovoriť, aby nás deti počúvali

Tip na knihu: … Ako hovoriť, aby nás deti počúvali

Slovensko 20. februára (HSP/Foto:zachej.sk)

 

“Ako hovoriť…” mi odporúčala kamoška a táto kniha je očividne akýmsi guru pre vzťahy s deťmi, vzhľadom na to, že ju napísali psychologičky so zameraním na komunikáciu dospelých a detí Adele Faber a Elaine Mazlish. Po svete sa jej predalo cez tri milióny kópií, a bola preložená do viac než tridsiatich jazykov.

Ako hovoriť, aby nás deti počúvali Nuž, vyskúšali sme, a po prečítaní môžem spokojne povedať, že i keď to nie je moja osobná top kniha o výchove, radím ju do svojich Top 5.

Reklama

 

Čo je najsilnejšia stránka knihy:

Ako hovoriť, aby nás deti počúvali

Reklama

Jadro tvoria v podstate komixy, teda kreslené príbehy, popisujúce nejakú konfliktnú situáciu. Na jednej strane je vždy ten nesprávny príklad, a na strane druhej to, ako by mal rodič správne reagovať. Myslím, že práve toto je dôvod, pre ktorý je kniha taká populárna. Je totiž naozaj praktická: nalistujete si v obsahu kapitolu, ktorú potrebujete, a potom si už len pozeráte obrázky. Ilustrácie sú volené vhodne, keďže štyri obrázky stačia na perfektné vystihnutie situácie. (Na to, aby ste sa poučili, na to už treba značnú dávku sebareflexie.)

Kniha Ako hovoriť, aby nás deti počúvali v predslove tvrdí, že vám pomôže potrápiť sa s niekoľkými vcelku náročnými prvkami vo výchove. Rieši ako pomôcť dieťaťu vyrovnať s negatívnymi emóciami (hnev, sklamanie, frustrácia, a pod.), a zároveň vyjadriť tie svoje bez toho, aby ste dieťa zraňovali (už len toto je vysoká škola rodičovstva). Tiež vám chce pomôcť dosiahnuť u vášho dieťaťa spoluprácu, stanoviť hranice a dodržiavať ich bez vzájomného urážania. Nakoniec, predstavuje aj konkrétne alternatívy voči trestom (tomu sa venuje celá jedna kapitola), a ukazuje ako vychádzať z rodinných konfliktov s harmóniou. Znie to veľmi dobre, o to väčšie pochybnosti som na začiatku mala. Mnohé knihy (špeciálne James Dobson) vnímam ako knihy, ktoré sú naozaj silne ovplyvnené svojou domácou (americkou) kultúrou, a dosť ťažko prenosné do našej malej slovenskej reality. “Ako hovoriť ” je však iná. Pokiaľ nepatríte k typu, ktorý po troch vetách ukončí diskusiu ľadovým zasyčaním “Zmizni do svojej izby!,” bude vám mať čo povedať, napriek tomu, že neponúka trojiminútové riešenia.

Kniha obsahuje aj cvičenia pre rodičov. Môžete ich, pravdaže, preskočiť, ale zároveň treba povedať, že boli vytvorené veľmi múdro, a v konečnom dôsledku vedú mňa ako rodiča v lepšiemu zhodnoteniu toho, čo zvyknem hovoriť, a ako.

 

Čo vás teda kniha naučí:

Reklama

1. konflikty nie sú norma. Mnohokrát počúvam, že deti, konflikty a krik idú zákonite spolu, a jednoducho to treba prežiť. Nuž, popravde, viem si predstaviť aj lepšie trávenie života môjho dieťaťa. Táto kniha spoľahlivo ukazuje, že mnohokrát problém spočíva len v komunikácii s deťmi, nie v nich samotných.

2. z konfliktov je cesta von. Aj keď sa to nemusí vždy dať bez nich, celé kritické obdobie môže byť jednoduchšie, než používanie známej techniky Počítam do troch, alebo metódy jednej po zadku.

3. Najdôležitejšia vec: my ako rodičia musíme na sebe pracovať. Je totiž naozaj možné, že mnohokrát sme my ten, kto robí chybu, že sa častokrát – či už z únavy, zo stresu alebo z neustáleho tlaku – uchyľujeme k nezdravým vzorcom správania. Mnohokrát chceme veci vyriešiť prirýchlo a mať už svätý pokoj, alebo – čo je ešte horšie – miesto snahy o riešenie použiť voči deťom čistú autoritu. To však k harmonickým vzťahom s našimi deťmi vedie málokedy. Naopak, ak sa skutočne snažíme, pracujeme na vzájomnom rozhovore a dokážeme si aj priznať chybu, naše deti to veľmi citlivo vnímajú. Tým v konečnom dôsledku v nich samých budujeme správny postoj, a pripravujeme z nich citlivejších rodičov.

 

Čo vás kniha nenaučí:

Reklama

1. myslím, že je určená hlavne trošku väčším deťom. Sú v nej však veci, ktoré už dokážem použiť aj na našom 3.5 ročnom synovi. (A kým detiská dostatočne vyrastú, tak je dobrá ako príprava.)

2. úcte voči vlastným deťom. Celá piata kapitola sa zaoberá tým ako deti oceňovať a povzbudzovať. Ale ak úctu nemáme, nepomôže nám ani najlepšia technika, bude to stále iba taká hra.

3. kniha sa nevenuje konfliktom medzi súrodencami, a ani deťom v puberte. Autorky ale veľmi dobre rozumejú špecifickosti týchto skupín, takže existujú už aj Súrodenci bez rivality a Ako hovoriť, aby nás tínedžeri počúvali.

4. nič o vlastných chybných návykoch prevzatých z domu. Je častým problémom, že naši omylní rodičia nás naučili mechanizmom, ktoré nie sú zdravé, nakoniec, aj oni boli len deťmi omylných rodičov. Toto však nie je cieľom knihy, a dá sa to nájsť na iných miestach. Nehovoriac o tom, že náš Boh je odborník na pretváranie všelijako dokrkvaných duší.

5. no a nakoniec, nič o tom, že mnohokrát deti prijmeme ako taký “spúšťač,” že vlastne očakávame, že nás vyvedú z miery – a tým ich robíme za naše emócie zodpovednými. A to je celé zle – lebo kto už je zodpovedný za môj hnev? Práve takýto “big picture” o chybách vo výchove mi chýbal. Možno by si autorky vystačili s jedným-dvomi odstavcami, ktoré by celú ich knihu zarámovali. Ale opäť, dá sa to nájsť aj na iných miestach.

 

Komentár k prekladu:

Je treba povedať, že aj keď knihu preložila detská psychologička, dokonca autorka niekoľkých knižočiek pre deti, miestami sa mi to čítalo veľmi ťažko. Občas som dokonca mala pocit, že preklad editor ani nevidel. Text totiž obsahoval veľké množstvo ťažkopádnych anglicizmov, čo mne osobne klalo oči, keďže z každého takéhoto prekladizmu priam až kričala pôvodina (“Nechala som ho rozprávať, čokoľvek chcel.” Grrrr.“Viac alebo menej opražený toast.” Grrr. “Môže veľmi bolieť, keď niekomu nadávate.”Grrr.) Ale to je len moja profesionálna úchylka…

Autor recenzie: Viki

Bibliografický popis: FABER A. – MAZLISH E. 2012. Ako hovoriť, aby nás deti počúvali [How to Talk So Teens Will Listen] Bratislava : Computer Press, 292 s., brožovaná, ISBN 978-80-26401-65-0.

Reklama

Knihu si môžete zakúpiť na: http://www.zachej.sk/produkt/1171/ako-hovorit-aby-nas-deti-pocuvali/

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali