“Táto krajina bola postavená na rasizme!” Demonštranti v New Yorku chcú zoškrtať políciu

“Táto krajina bola postavená na rasizme!” Demonštranti v New Yorku chcú zoškrtať políciu

New York 28. júna 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Brian Smith)

 

Stovky aktivistov niekoľko dní neopúšťajú City Hall Park pred newyorskou radnicou a žiadajú, aby mestská správa znížila policajný rozpočet na budúci finančný rok minimálne o jednu miliardu dolárov a použila tieto prostriedky na podporu afroamerickej komunity, informuje spravodajca Sputnika. Ročný rozpočet polície New Yorku je asi 6 miliárd dolárov. V roku 2019 predstavovala táto suma približne 6% celkových mestských výdavkov vo výške 95 miliárd dolárov. Budúci finančný rok začne 1. júla. K tomuto dňu má byť zostavený tiež rozpočet policajnej správy

Ilustračné foto

Účastníci mítingu pod názvom Occupy City Hall sa nachádzajú pred budovou radnice od utorka, vtedy sa ich tam zišlo len niekoľko desiatok. Dnes je ich asi tisíc. Chcú tu zostať prinajmenšom do 30. júna.

Reklama

Zišli sme sa tu pred budovou radnice, aby sme požadovali zníženie šestimiliardového policajného rozpočtu v budúcom finančnom roku prinajmenšom o jednu miliardu dolárov a aby tieto peniaze boli použité v záujme komunít s tmavou pleťou, aby boli investované do projektov, ktoré by zlepšili situáciu s bezpečnosťou týchto komunít, sa školstvom a prijateľným bývaním,povedal Sputniku jeden z organizátorov akcie, obyvateľ Brooklynu Charles Khan.

Podľa jeho slov účastníci akcie považujú za potrebné zníženie financovania polície, pretože neprispela k bezpečnosti komunity s tmavou pleťou.

Reklama

Keď sa pozriete na skutočnosť, uvidíte, že v najbezpečnejších komunitách USA majú najmenší počet policajtov, a to preto, že tam majú lepšie školy, lepšie zdravotníctvo, malý počet bezdomovcov, lepšie pracujúce sociálne služby, povedal.

Khan dodal, že zhromaždení zároveň žiadajú odstránenie policajných príslušníkov zo škôl. V newyorských školách musí človek často prechádzať detektorom kovu. Je tam policajt, ktorý má zaistiť bezpečnosť, ale často sa chová ku školákom ako k väzňom. Chceme, aby školy boli miestom na štúdium a nie miestom, kde pripravujú deti na väzenie,vyhlásil.

Účastníci akcie majú podľa Khanových slov silnú motiváciu.

“Keď starosta a radnica budú ignorovať požiadavky, myslím, že dôjde k väčším protestom, k väčším akciám. Táto krajina bola postavená na rasizme a jeho základoch. Bude potrebnej veľa práce, aby sme s týmito základy skoncovali. A sme na túto prácu pripravení, vyhlásil Khan.

Míting prebieha pokojne. Jeho účastníci ohradili priestor, na ktorom sa nachádzajú, reťazou z bicyklov. Za jeho hranicami je na asfalte nápis farebnými kriedami: Priestor bez policajtov. Naozaj tu nie sú, ich mikrobusmi stoja obďaleč a oni sami nezasahujú. Avšak, ako hovoria účastníci akcie, v dave sa pohybujú policajti v civile.

Reklama

Tunajšia atmosféra sa značne líši od prvých mítingov vyvolaných zavraždením Georgea Floyda. Vtedy bolo cítiť napätie davu a často bolo vidieť provokatérov, ktorí sem prišli nie kvôli zmenám, ale s nekalými zámermi. Dnes robia väčšinu študenti, zástupcovia tvorivých profesií. V dave je veľa maliarov, ktorí sedia na asfalte a kreslia aj v noci plagáty a farebné portréty Georgea Floyda.

Ľudia sedia na kobercoch, prestieradlách, na igelite. Niekto spieva spolu za sprievodu hudby z audio prístrojov, niekto organizuje malé mítingy a zhromažďuje okolo seba skupinky študentov. Často je cítiť zápach konope, ktoré tu mnohí fajčia.

Inžinierka Ellisonová tu trávi noci a ráno ide do práce. Je tu mnoho rôznych skupín. Sú tu skupiny umelcov. Skupiny Afroameričanov. tu dokonca skupiny milovníkov kníh. Niekto tu usporiadal diskusiu venovanú Angele Davisovej. Niektorí diskutovali o taktike davu pri odpore polícii,” oznámila.

Ellisonová sa nebojí koronavírusu. Podľa jej názoru je oveľa väčšia pravdepodobnosť nakaziť sa v práci.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali