Sýrčan vo francúzskom meste pobodal aj malé deti vo veku približne troch rokov

Sýrčan vo francúzskom meste pobodal aj malé deti vo veku približne troch rokov

Paríž 9. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Florent Pecchio/L’Essor Savoyard via AP)

 

Deti sú vo veku približne troch rokov a najmenej tri z nich sú v kritickom stave, informuje Remix News

Annecy útok nožom zranené deti
Na snímke policajti a záchranári kráčajú v parku po útoku nožom vo francúzskom meste Annecy

Najmenej deväť ľudí vrátane siedmich malých detí a dvoch dospelých utrpelo vo štvrtok ráno zranenia pri útoku nožom v parku v alpskom meste Annecy na juhovýchode Francúzska.

Reklama

Podľa policajného zdroja, na ktorý sa odvoláva agentúra France-Presse, francúzska polícia v súvislosti s útokom zatkla jednu osobu identifikovanú ako Abdalmasih H., ktorá je pravdepodobne sýrskym žiadateľom o azyl a ktorú úrady predtým nepoznali.

Francúzsky denník Le Figaro uviedol, že deti boli vo veku približne troch rokov a najmenej dve z nich boli v kritickom stave.

Reklama

Objavilo sa hrozné video útoku nožom na malé deti vo francúzskom meste #Annecy. Na videu je vidieť matku, ako chráni svoje dieťa, ktoré je niekoľkokrát bodnuté v kočíku.

Na zverejnenom videozázname je vidieť, ako muž pobehuje sem a tam po detskom ihrisku a bodá malé dieťa v kočíku, zatiaľ čo matka sa ho snaží chrániť. Ďalší náhodný okoloidúci niekoľkokrát zakročí, aby útok zastavil.

Podľa svedka sa útok odohral neďaleko jazera Annecy v blízkosti miesta s vodnými člnmi, rekreačnými aktivitami a detským ihriskom. Svedok Ferdinand pre televíziu BFMTV uviedol, že útočník “skočil” na deti a “začal kričať, išiel smerom ku kočíkom a začal opakovane bodať do malých detí”.

Svedok uviedol, že videl “deti a matku na zemi”.

“Keď videl, že je obkľúčený políciou, išiel k dvojici a bodol staršiu osobu,” povedal Ferdinand.

Reklama

“Išiel rovno k starému otcovi, ktorý bol so svojou manželkou, a bodol ho,” povedal ďalší svedok Anthony. “Hovoril som (policajtom), aby ho zastrelili, aby ho zastrelili. (…) Oni ho znehybnili.”

O povahe útoku je známe len málo, polícia však oblasť uzavrela a vedie vyšetrovanie.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin napísal na Twitteri: “Niekoľko ľudí vrátane detí zranil na námestí v Annecy človek ozbrojený nožom. Osoba bola zatknutá vďaka veľmi rýchlemu zásahu polície.”

Počet obetí bol medzičasom francúzskymi tlačovými agentúrami upravený.

Líderka parlamentnej strany Národné zhromaždenie Marine Le Penová dodala: “So strachom a hrôzou sa dozvedáme o útoku na malé deti v Annecy, ktorý spáchal jednotlivec ozbrojený nožom. V myšlienkach som s obeťami a ich blízkymi.”

Reklama

Predpokladá sa, že Darmanin odcestuje do Annecy spolu s francúzskou premiérkou Élisabeth Borneovou neskôr vo štvrtok a francúzske Národné zhromaždenie si pred ranným zasadnutím uctilo pamiatku minútou ticha.

Konzervatívna komentátorka Eva Vlaadringerbroeková pripísala vinu za tento incident európskej politike otvorených hraníc a oddanosti masovej imigrácii.

Zdroj blízky vyšetrovaniu pre Le Figaro uviedol, že podozrivým je 32-ročný sýrsky štátny príslušník Abdalmasih. Žiadosť o azyl vo Francúzsku podal 28. novembra 2022 a štatút utečenca mu bol udelený vo Švédsku v apríli tohto roku. Zatiaľ nie je známe, kedy pôvodne prišiel do Francúzska ani prečo sa po úspešnej žiadosti o azyl v škandinávskej krajine vrátil do krajiny

Informácie neboli oficiálne potvrdené. Vyšetrovanie stále prebieha.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:24

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril na sociálnej sieti X sústrasť v súvislosti s nedeľňajším úmrtím iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničných vecí Hosejna Amira Abdollahjána.

20:17

Pohrebný sprievod za iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul v nedeľu pri havárii vrtuľníka, sa uskutoční v stredu v Teheráne. Oznámil to iránsky predstaviteľ.

20:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsúdil rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karima Khana požiadať o vydanie zatykača proti jeho osobe. Podľa Netanjahua ide o absurdný krok a útok na izraelskú armádu a celý Izrael. 

20:12

Spojené štáty Iránu oficiálne vyjadrili sústrasť po smrti iránskeho prezidenta Ebrahíma Raísího a ďalších predstaviteľov, uviedlo vo vyhlásení americké ministerstvo zahraničných vecí.

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali