Švédi informovali o Top 10 ruských zbraniach

Švédi informovali o Top 10 ruských zbraniach

Kodaň 3. marca 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Altaf Qadri)

 

Švédsky denník Svenska Dagbladet zostavil dokument v ktorom sa venoval 10 ruským zbraniam, zvyšujúcim bojový potenciál Ruska a predstavujúcim hrozbu pre USA a NATO

Ruský tank T-90

RS-28 Sarmat

Reklama

Medzikontinentálna balistická raketa s jadrovou hlavicou, ktorá dokáže pokryť oblasť v rozmere Texasu alebo Francúzska. Akčný rádius rakety je 11 000 km, raketa váži 100 ton. V kodifíkácii NATO sa nová raketa označuje ako Satana – 2. Bojová hlavica Satana-2 váži 10 ton (môže ísť aj o viacero menších hlavíc)  a je 2000x silnejšia ako atómové bomby, ktoré Američania použili na Hirošimu a Nagasaki.
Plne sa RS-28 Sarmat stane súčasťou ruských ozbrojených síl v 2017 a 2018 roku.

Tu si môžete pozrieť video k danej téme:

Reklama

 

T-14 Armata

Armata predstavuje ozbrojenú platformu, ktorá je schopná plniť funkciu tanku, prostriedku protilietadlovej obrany, delostreleckého systému či ženistického zariadenia. Tank má k dispozícii revolučne riešenú vežu a zvýšila sa pasívna i aktívna obrana tanku. Okrem toho je Armata T-14 ľahšia a rýchlejšia ako zahraniční konkurenti

Tu si môžete pozrieť video tanku T-14 Armata:

 

Reklama

 

Ponorka LADA

Dieselová ponorka triedy LADA sa odlišuje od ostatných ruských ponoriek svojou kompaktnosťou a malými rozmermi. Ponorka je vyzbrojená samonavádzacími torpédami na ničenie nepriateľských ponoriek a lodí. Ponorka je nesmierne tichá a jediná možnosť ako ju objaviť je počas šnorchlovania, ponorka však vydrží pod vodou až 25 dní. Ponorka je údajne ešte tichšia, ako legendárne Kilo.

Tu si môžete pozrieť video ponorky LADA:

 

Reklama

Raketa 9K720 Iskander

Balitstická raketa blízkeho doletu, ktorá dokáže niesť jadrovú hlavicu. Iskander je vysokopresná raketa, ktorá sa používa na ničenie silne chránených cieľov – veliteľských bunkrov, môže sa používať ako elektromagnetická raketa na likvidáciu radarových systémov protivníka. Iskander Váži okolo 3,5 tony a dosahuje rýchlosť 2100 m/sekundu, čo sťažuje činnost súperovej protiraketovej obrany.

Tu si môžete pozrieť video rakety:

 

Taktický raketový komplex OTP-21 Točka

OTP-21 Točka je taktická balistická raketa, ktorá vznikla ešte v roku 1976. Najčastejšie používaná verzia Točky váži 1,8 tony a dolet je 185 km. Raketa môže byť vyzbrojená tradičnou hlavicou, ale takisto aj taktickou jadernou hlavicou. Točka dokáže na bojisku získať iniciatívu a nemilo prekvapiť súpera.

Tu si môžete pozrieť video ku raketovému komplexu :

 

Systém protivzdušnej obrany S-400

S-400 je nová hviezda ruskej protivzdušnej obrany – píše Svenska Dagbladet. Tento mobilný raketový systém je momentálne najmodernejším systémom protivzdušnej obrany, ktorý sa používa v ruskej armáde. Likviduje nepriateľské rakety a lietadlá. Ide o sofistikovaný systém, ktorý môže riešiť súčasne 80 rakiet i lietadiel. Dosah S-400 je 400 km, rakety letia  rýchlosťou 5 km/s. a neujde im žiaden cieľ.

Reklama

Tu si môžete pozrieť video k danej téme:


Su-34

Ruskí vojenskí odborníci podrobili tento útočný bombardér náročným testom v sýrskej kampani. Posádku Su-34 tvoria dvaja piloti, dolet lietadla je 4500 km. Vo výške 11000 km dokáže lietadlo za hodinu preletieť 1900 km. Lietadlo môže byť vyzbrojené raketami vzduch-zem, vzduch-vzduch,  a riadenými navádzacími či klasickými bombami. Su-34 pokračuje v plnení bojových úloh v Sýrii.

Tu si môžete pozrieť video k danej téme:

 

Reklama

Výsadkové plavidlá

Rusko má k dispozícii niekoľko výsadkových plavidiel triedy 775 Minsk, Koroljev,  Cezar Kunikov, Kalinindgrad, Alexander Šabalin na ktorých je možné umiestniť prápor námornej pechoty. Transportné plavidlá sú vyzbrojené odpaľovacími zariadeniami kalibru 57 mm a 76,2 mm. Takisto sú vyzbrojené odpaľovacími raketovými zariadeniami a systémom protiraketovej obrany. Cézar Kulikov bol nasadený aj v Sýrii.

Tu si môžete pozrieť video k danej téme:

 

Ponorky triedy Kilo

Reklama

Už počas existencie ZSSR predstavovali dieselové ponorky Kilo hrozbu pre USA a NATO. Ponorky boli a sú nesmierne tiché, s vysokou manévrovateľnosťou. Posádku tvori 57 námorníkov a dôstojníkov, ponorka nad vodou dosahuje rýchlosť 10 uzlov a pod vodou 17 uzlov. Ponorka sa dokáže ponoriť do hĺbky 240 metrov a dokáže ostať pod vodou 45 dní. Ponorka má 6 torpédometov, 18 torpéd a 24 mín. Tradične majú minimálne dve torpéda jadrové hlavice. Staršie modifikácie ponoriek Kilo Rusko predalo viacerým štátom – Číne, Iránu, Indii, Pakistanu či Vietnamu a i. Ponorku označovali svojho času ako “Čierna diera”, pretože ju bolo nesmierne ťažké zachytiť.

Tu si môžete pozrieť video k danej téme:

 

Ponorky triedy Borej

Ponorku triedy Borej považujú odborníci za novú superzbraň Ruska. Borej je podstatne menší a obratnejší ako obrovská Akula a takisto je veľmi ťažké túto ponorku objaviť. Ponorka je dlhá 170 metrov, vyzbrojená je balistickými raketami s taktickými a jadrovými hlavicami. Borej dokáže byť v bojovom nasadení niekoľko rokov. Projekt Borej mal po rozpade ZSSR ekonomické problémy, v roku 1999 sa však obnovilo jeho financovanie. Dnes ponorky triedy Borej predstavujú pýchu ruskej atómovej flotily.

Tu si môžete pozrieť video k danej téme:

 

Reklama

V roku 2017 ruské vojská podľa plánu získajú 41 nových balistických rakiet, 170 lietadiel rôznych typov, 905 tankov a bojových vozidiel pechoty a 17 bojových plavidiel.

Ruská armáda  predstavuje štít i meč Ruska. Spoliehať sa na dobrú vôľu a charakter západných partnerov, ako tomu bolo po roku 1991 by už nebolo od Rusov strategickou chybou, ale úplnou hlúposťou. Rusko sa  na vlastnej koži poučilo, že dôverovať môže len sebe a svojím spojencom – vlastnému letectvu, pozemným silám a námornej flotile.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:52

Ukrajinské sily sú pripravené čeliť útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorú ruské sily spustili v piatok. Povedal to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň varoval, že Moskva by mohla do oblasti vyslať viac vojakov.

15:36

Pápež František sa v piatok prihovoril európskym politikom na konferencii o rastúcej demografickej kríze. Urgoval ich, aby zaviedli “skutočné a funkčné” politiky pre rodiny, ktoré pomôžu zlepšiť pôrodnosť a vysporiadať sa so starnúcou populáciou.

15:16

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

15:12

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

15:06

Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby. Ukázala to v piatok zápisnica z ich aprílového zasadnutia.

15:06

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v piatok informovalo o tom, že plní Národnú stratégiu deinštitucionalizácie (DI) systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Súčasťou toho sú aj reformy v pláne obnovy, ako i realizácia investícií s cieľom navýšiť kapacitu zariadení komunitného typu.

15:05

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. V piatok na to upozornila Sociálna poisťovňa.

15:04

Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

15:04

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za prvý štvrťrok tohto roka predala vyše 1,2 milióna kusov elektronických diaľničných známok (eDZ). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka ide o nárast takmer 10 %. Najpredávanejšia v prvom kvartáli tohto roka bola 10-dňová diaľničná známka.

15:03

Ukrajina očakáva, že prvé stíhačky F-16 jej budú dodané v júni a júli. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysoko postavený zdroj z ukrajinskej armády. Zdroj však nekonkretizoval, ktoré krajiny lietadlá poskytnú.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali