Svätý Silvín, biskup

Svätý Silvín, biskup

Bratislava 26. marca 2017 (HSP/Foto:Internet)

 

Svätý Silvín žil v 700 rokoch po Kristovi a pochádzal z najpoprednejších rodín Toulouského kraja vo Francúzsku. V mladosti svojej zasnúbil sa. Bol s jednou pannou, neskôr však lepšie si to rozmyslel, zriekol sa tohto sobáša, aby čistým duchom a telom slúžil Spasiteľovi, a vstúpil do stavu duchovného.

Kresba sv. Silvína, Fitzwiliam múzeum, Cambridge

Silvín sa potom odobral do Belgie, kde mnoho ľudu pre Boha získal, lebo obyvatelia tam vôbec neznali ešte vieru kresťanskú, on im však kázal slovom a príkladom. Keď sa teda zmáhala viera v tejto zemi, ľudia tejto krajiny milovali napospol Silvína ako otca a ctili ho ako nejaké knieža, a to so všetkým právom, lebo on prevyšoval vrstovníkov svojich pokorou, svätosťou a dobrými skutkami. Zvlášť rád konal pohostinstvo, cudzích a pocestných rád prijímal do svojho príbytku, umýval im podľa vtedajšej obyčaje nohy, dával im jesť, čo mal najlepšieho, nie jednému daroval i vlastný svoj odev. On veril v slová Pána:

Reklama

„Čo ste učinili najmenšiemu, mne ste učinili“.

A nasledoval Spasiteľa, ktorý, súc najbohatší, najchudobnejším stal sa z lásky k nám. Čo v hotovosti mal, rozdal chudobným, ani najmenej sa nestarajúc, z čoho sám žiť bude. Držal sa slova Božieho, ktoré hovorí:

Reklama

„Nestarajte sa o budúci deň, budúci deň bude zase mať pre seba nové starosti. Dosť na tom, že má každý deň starosť svoju.“

Pohŕdal svetom, majúc všetko za pominuteľné a len krátky čas trvajúce, za to ale miloval Boha z celého srdca, aby dosiahol života večného. V pokore svojej konal púte na rozličné miesta k pozostatkom svätých, aby tých vzýval o ich príhovor, lebo sa domnieval, že sám od seba, spasenia dôjsť nemôže, ak svätí nebudú prihovárať sa za neho. Konal on tiež ďalekú a obťažnú cestu až do Svätej zeme a navštívil tam miesta, na ktorých Spasiteľ náš žil a trpel, keď takto najvrúcnejšej žiadosti života svojho vyhovel, poznove vrátil sa do svojej vlasti. Pri všetkých nebezpečenstvách tak ďalekej cesty nemal Silvin ani toho najmenšieho strachu, svätý anjel strážca sprevádzal ho, tak že sa mu nikde nič zlého nestalo.

Spisovateľ života tohto svätého vraví, ďalej o ňom: Bol však muž tento otcom sirôt, pomocníkom vdov, ochrancom panien, ozdobou mníchov, šíriteľom mieru, múdry v reči, svätý v skutkoch, lebo čo ústami ohlasoval, to najprv skutkami ukazoval. Všetko, čo obetoval Pánu a všetko dobré, čo neprivlastňoval sebe, lež milosrdenstvu Božiemu. Z imania po svojich rodičoch a z pobožných príspevkov vystaviť dal tiež dva kostoly. Bol on muž prísneho sebazaprenia, cez mnohé roky ani chleba neokúsil, lež len zeleninou a ovocím sa živil. Odev jeho bol jednoduchý, chudobný a hrubý,  nechcel on pripočítaný byť k tým, o nich čo praví Pán:

„Tí, čo sú odiatí v rúcho mäkké, na dvoroch kráľovských sú.“

Spával obyčajne na holej zemi, alebo na doske. Keď Silvín po tak svätom živote onemocnel, neprestával chváliť Boha a neúnavne napomínať všetkých, ktorí prichádzali k nemu, aby pamätali na deň smrti svojej, hriechu sa vždy varovali a po ceste spasenia kráčali. Na Bielu sobotu videl anjela Božieho prichádzať pre seba, tešiac sa tomuto prekrásnemu zjaveniu, zvolal hlasno k prítomným: „Hľaďte anjeli  Boží sú u nás! Aj hľa, anjeli Boží sú medzi nami!“  Takto zvolajúc, usnul sladko v Pánu.

Reklama

Smrť svätého Silvína v pamäť uvádza iného muža, ktorý keď umieral dcére svojej vravel, že diabol u jeho postele stojí. Človek tento cez celý život svoj vždy len klial, a ešte aj vtedy, keď už smrť na jazyku mal, o mamone hovoril. Príčinou jeho smrti bolo špatné lakomstvo. Málo ktorý človek slobodný je od lakomstva. Najdivnejšie však pri tom, že to málo kto uznáva, každý sa všelijako vyhovára, z hriechu tohto sa nespovedá, ani proti nemu nebojuje. Nemysli, že len ten je lakomec, kto kradne a podvádza, aby zbohatol, lež každý človek, čo pozemské statky viacej, než Boha. Keď teda v nedeľu a vo sviatok radšej budeš pracovať, aby si peňazí vyrobil, než by si mal isť do kostola, si lakomý. Keď sa nemodlíš, aby si len skorej ku práci prišiel, alebo keď medzi modlitbou vždy len na prácu myslíš, si lakomý. Keď pri remesle klameš, šudíš, spolu remeselníkovi výrobku nepraješ, alebo zákonitým poplatkom vyhnúť chceš, si lakomý.   Keď  ťa škoda na majetku viac mrzí, než to, že si zhrešil, alebo keď sa snažíš radšej mat deti bohaté, než dobre vychované, si lakomec. Keď ti je milší boháč, aj keď je on človek darebný, než cnostný nádenník, si lakomec. Písmo sväté však predstavuje lakomstvo čo modloslužbu, preto že lakomec časné statky alebo peniaze učinil bohom svojím, ktorému sa klania, na ktorého vždy myslí, ktorého za žiadnu cenu stratiť nechce a ktorého miluje z celého srdca a zo všetkej sily svojej. Darmo sa tešíš tým, že sa kedy vtedy modlíš a do kostola chodíš. Židia sa tiež klaňali Bohu pravému, zároveň však vedľa Boha pravého mali bohov falošných. Boh ale vravel:

„Nebudeš mať bohov iných vedľa mňa.“

Kam vede lakomstvo, to vidíš na Judášovi. Proti lakomstvu je najlepší prostriedok spokojnosť. Ľudia by sa vôbec nemuseli natoľko po zárobku zháňať, keby seba a svoju rodinu vo všetkom obmedziť chceli. Prostredné stavy však chcú po dnes všetko robiť za boháčmi a najnižší chcú sa vo všetkom rovnať strednému. Tu im však nikdy nič nestačí, ani stačiť nemôže, musia preto vždy len na to myslieť, ako by si narobili peňazí, napokon sa dopúšťajú nespravodlivosti, robia dlhy, koniec však všetkého tohto je zlý. Mnohí sa vyhovárajú tým, že majú veľkú rodinu. Pán Boh však žiadneho neopustí, kto sa modlí a usilovne pracuje, mnohého Boh preto do biedy pohrúžil, lebo všade pomoci hľadal, len u Bolia nie. Svätý Silvin rozdal všetko chudobným a nikdy nemal starosti, ako bude živý, lebo dúfal v Boha. Keď sa ale otec rodiny domnieva, že musí v nedeľu pracovať, luhať, drevo v hore kradnúť , deti po žobraní posielať, alebo do služby dávať na také miesta, kde za peniaze cnosť predávajú a týmto spôsobom chce sa s rodinou živiť, ten vypovedal službu Pánu Bohu,  nedôveruje v Boha a ničoho nechce od Neho, ten si chce sám pomôcť, lež proti vôli a prikázaniam božským. Tu nastáva potom úplné lakomstvo, ktoré priviedlo človeka pod moc diabla.

Karol Jerguš

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali