Strategické partnerstvo medzi Eritreou a Ruskom

Strategické partnerstvo medzi Eritreou a Ruskom

Asmara 4. júna 2023 (HSP/Modern Diplomacy/Foto:Twitter)

 

Eritrea, ktorá sa nachádza v Africkom rohu a má 3,6 milióna obyvateľov, priťahuje Rusko vďaka svojej vysoko strategickej polohe, píše nezávislý novinár zaoberajúci sa africkými záležitosťami v eurázijskom regióne a bývalých sovietskych republikách, Kester Kenn Klomegah. Eritrea hraničí na severovýchode a východe s Červeným morom, na západe so Sudánom, na juhu s Etiópiou a na juhovýchode s Džibutskom. Nedemarkantná hranica s Etiópiou je hlavným vonkajším problémom, ktorému Eritrea v súčasnosti čelí. Geopolitická história nás informovala, že vzťahy Eritrey s Etiópiou sa po 30-ročnej vojne za nezávislosť Eritrey zmenili z opatrnej vzájomnej tolerancie na smrteľnú rivalitu, ktorá viedla k vypuknutiu nepriateľských akcií od mája 1998 do júna 2000, ktoré si vyžiadali približne 70 000 obetí na oboch stranách

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov v Eritrei

Napriek rozdielom medzi Etiópiou a Eritreou udržiava Rusko s oboma krajinami dobré vzťahy. Hlavný význam, ako sa zdôraznilo počas stretnutia, však majú obchodné a hospodárske vzťahy, ktoré si zaslúžia prvoradú pozornosť. V mnohých oblastiach by mohli mať len malý, samozrejme nie veľký, potenciál. Z našich štúdií vyplýva, že poľnohospodárstvo tvorí 11 percent hodnoty širšieho hospodárstva a je hlavnou hospodárskou činnosťou v Eritrei.

Reklama

V roku 2013 sa zrýchlenie rastu pripisovalo začatiu plnej prevádzky v zlatej a striebornej Bishi, ktorú ťaží kanadská spoločnosť Nevsun Resources, výrobe cementu v cementárni v Massawe a investíciám do eritrejskej medi a zinku. V ťažobnom sektore sú veľmi aktívni Číňania a Austrálčania prevádzkujú ťažbu potaše v Colluli. V roku 2020 MMF odhadol HDP Eritrey na 2,1 miliardy USD.

V tomto hospodárskom pozadí však Rusko vidí príležitosť na rozvoj obchodných a hospodárskych väzieb medzi oboma krajinami. “Samozrejme, v prvom rade musíme venovať pozornosť rozvoju obchodných a hospodárskych väzieb, tu máme dobré vyhliadky v mnohých oblastiach,” povedal Putin.

Reklama

Podľa očakávania sa prejavila vášeň pre balenie úradných dokumentov. Po sérii vecných konzultácií o partnerstve a intenzívnych prípravách medzi Asmarou a Moskvou delegácia podpísala niekoľko medzivládnych dohôd. “Som si istý, že naše dnešné rozhovory budú úspešné a budú prínosom pre rozvoj vzťahov medzi Ruskou federáciou a Eritreou,” zdôraznil Putin.

Obchodný obrat medzi Ruskom a Eritreou v roku 2022 dosiahol 13,5 mil. dolárov, z toho 11,5 mil. dolárov z vývozu pšenice, uvádza sa v materiáloch k rokovaniam Putina a Isaiasa Afwerkiho v Kremli.

Obchodný obrat medzi Ruskom a Eritreou v roku 2022 dosiahol 13,5 milióna USD, z toho 11,5 milióna USD z vývozu pšenice, uvádza sa v materiáloch k rokovaniam medzi Putinom a Isaiasom Afwerkim v Kremli.

“Obchodný obrat medzi Ruskom a Eritreou v roku 2022 predstavoval 13,521 mil. dolárov (vývoz: USD, z toho 11,5 mil: USD),” uvádza sa vo vyhlásení.

V roku 2021 predstavoval obchodný obrat medzi oboma krajinami 9,314 mil. Vývoz pšenice predstavoval 8,125 mil. dolárov, ropných produktov 175 tis. dolárov, sulfátov 888 tis. dolárov. Dovoz hotových odevov zároveň dosiahol 126 000 USD.

Reklama

Podľa vyhlásenia má Eritrea veľký záujem o posilnenie väzieb s Uralským automobilovým závodom a Kamazom. V roku 2018 Kamaz dodal do Eritrey 56 automobilov a 5 autobusov v hodnote približne 5 mil.

“Podľa môjho názoru si globálny poriadok, ktorý je na prahu radikálnej transformácie, vyžaduje objektívne posúdenie a vzájomné konzultácie o nadčasových témach a javoch mimoriadnej dôležitosti a významu. Spoločné posúdenie, ktoré uskutočníme, následne oživí formuláciu programov a partnerstva, ktoré si vytýčime,” povedal Isaias Afwerki počas stretnutia.

Isaias Afwerki sa domnieva, že Rusko bolo hlavným konkurentom a súperom politiky obkľúčenia a zadržiavania zo strany dominových síl od začiatku 90. rokov minulého storočia a jeho globálny vplyv za posledných 30 rokov bol skutočne značný. Ani Rusko nepodniklo na začiatku všetky potrebné prípravy na účinný odpor.

V súlade s tým sa nezačala realizovať integrovaná a komplexná stratégia odporu. Postupom času a s tým, ako sa latentná politika zadržiavania Číny stáva transparentnejšou, sa však medzinárodné povedomie slobodných národov zvyšuje.

“Je nevyhnutné rozšíriť a prehĺbiť toto povedomie, vytýčiť komplexnú stratégiu a konkrétne plány, ktoré by zahŕňali všetky oblasti, vytvoriť dynamické mechanizmy, zmobilizovať potrebné zdroje, aby sme sa uistili o príchode a prechode k civilizovanému medzinárodnému poriadku vzájomného rešpektu, spolupráce, komplementarity a prosperity, v ktorom prevláda spravodlivosť a právny štát. To nie je možnosť, ale povinnosť,” výslovne zdôraznil Putin.

Reklama

Je dôležité pripomenúť, že ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov navštívil Eritreu v januári 2023. Uviedol, že program rusko-eritrejskej spolupráce sa zameriava najmä na realizáciu potenciálnych spoločných projektov vrátane logistického centra v Asmare. Na vtedajšom stretnutí Afwerki a Lavrov diskutovali aj o radikálnych zmenách v medzinárodnej situácii a kľúčových smeroch rozvoja rusko-eritrejských vzťahov. Lavrov informoval Putina o výsledkoch svojej africkej cesty na zasadnutí Bezpečnostnej rady.

Afwerki je prezidentom od roku 1993, keď Eritrea získala nezávislosť od Etiópie. Je prvým a zatiaľ jediným človekom, ktorý zastáva túto funkciu. Sergej Lavrov navštívil Eritreu v januári počas svojej cesty po Afrike. Obchodné aktivity sa točia okolo tejto strategickej polohy ako tranzitného bodu a strategická poloha tiež predurčuje krajinu na zvýšenú vojenskú prítomnosť. To má pre Rusko strategický význam.

Lavrov obšírne hovoril o hospodárskej spolupráci. Podľa neho ruský výrobca nákladných automobilov KAMAZ už v Eritrei pôsobí a dodáva svoje výrobky do tejto krajiny, rovnako ako Gazprombank Global Resources, ktorá buduje spoluprácu v bankovom sektore. V tom istom roku 2018 sa uskutočnili konkrétne rozhovory o vybudovaní logistického centra v eritrejskom prístave, ktoré vytvára prvotriedne logistické centrum a centrum služieb pre námornú dopravu cez Suezský prieplav a rozhodne má podporiť bilaterálny obchod.

Eritrea mala ešte v tom istom roku záujem otvoriť katedru ruského jazyka na jednej z univerzít v hlavnom meste krajiny Asmare. Lavrov ďalej uviedol: “Dohodli sme sa na prijatí dodatočných opatrení na podporu sľubných projektov v oblasti ťažby a rozvoja infraštruktúry a na dodávkach špecializovanej dopravnej a poľnohospodárskej techniky do Eritrey.”

V apríli 2022 uskutočnil najvyšší eritrejský diplomat Osman Saleh rýchlu recipročnú návštevu Moskvy, aby si prevzal vyznamenanie a blahoželanie k opozičnej rezolúcii v New Yorku. To bolo v marci 2022, Eritrea bola jednou z krajín, ktoré v OSN hlasovali proti rezolúcii odsudzujúcej Rusko v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

Eritrea je teraz členom Africkej únie. Eritrejská vláda predtým stiahla svojho zástupcu v Africkej únii na protest proti údajnému nedostatočnému vedeniu AÚ pri uľahčovaní vykonávania záväzného rozhodnutia o vymedzení hranice medzi Eritreou a Etiópiou. Eritrea je tiež členom Organizácie Spojených národov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali