Strana Petra Pellegriniho – nová nádej pre liberálov

❚❚

Bratislava 19. júna 2020 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

 

Po parlamentných voľbách 2020 ostali liberálom oči pre plač. Ich progresívny projekt stroskotal a teda žiadna” liberálna revolúcia” sa nekonala. Najnovšie im však svitla nová nádej. Po stroskotaných progresívcoch je tu nový projekt liberálne orientovaných odídencov zo SMERu okolo Petra Pellegriniho, ktorí majú potenciál osloviť širokú verejnosť. A nekompetentný premiér Matovič im svojimi prešľapmi nechtiac výrazne napomáha

Na snímke Peter Pellegrini

Liberáli boli po zvolení ultraliberálky Zuzany Čaputovej za prezidentku na koni. Mainstreamové médiá písali o tom, ako sa Slovensko stalo liberálnym ostrovčekom vo V4, ako slovenský národ sprogresívnel a bolo to potrebné potvrdiť už len v parlamentných voľbách.

.

V parlamentných voľbách 2020 však liberáli dostali studenú sprchu. Ich dvojkoalícia Progresívne Slovensko/Spolu sa ani len nedostala do parlamentu. Naopak, podľa rôznych liberálnych komentátorov máme v súčasnosti “ultrakozervatívny parlament aj vládu.” Ako sa však ukazuje takéto hodnotenie nie je úplne pravdivé a konzervatívne a liberálne sily v parlamente sú rozložené pomerne rovnomerne.

Liberálom to však nestačí a najradšej by presadzovali svoje LGBTI požiadavky. Vedia, že v tejto vláde takéto niečo zrejme neprejde. Najnovšie im však svitla nádej a to paradoxne zo strany SMER-SD, ktorá bola doteraz ich úhlavným nepriateľom.

.

Tzv. liberálne krídlo na čele s Petrom Pellegrinim totiž zakladá novú stranu. Pellelgrini vyhlasuje, že chce vybudovať “modernú sociálnu demokraciu.”

Čo znamená tzv. moderná sociálna demokracia, o ktorej Pellegrini hovorí? Stačí sa pozrieť do západnej Európy. Tieto strany, ktoré sa hlásia k ľavicovému smerovaniu v prvom rade hľadia na rôzne menšiny od výmyslu sveta, podporu LGBTI agendy, manželstvá homosexuálov, adopcie detí homosexuálmi, podpora gender ideológie a mnohé iné neomarxistické zvrátenosti.

Peter Pellegrini však veľmi dobre vie, že na Slovensku nemôže o týchto veciach hovoriť nahlas, pretože by mohol skončiť ako progresívci. Takticky o kultúrno-etických otázkach mlčí a keď sa ho už predsa len niekto opýta na registrované partnerstvá pre homosexuálov, či adopcie detí homosexuálmi tak Prellegrini odvetí, že v súčasnosti o tom nie je spoločenská objednávka. V otázke potratov však zaujal jasné stanovisko, ako keby z dielne SaS a povedal, že bude hlasovať proti ich zákazu. Týmto v podstate jasne určil svoj postoj aj v ďalších, zatiaľ menej populárnych kultúrno etických otázkach.

Kto vie čítať medzi riadkami vidí, že vlastne Pellegrini by aj chcel liberálnu agendu presadiť len jednoducho nemôže pretože by jeho nový projekt skončil ešte skôr než začal.

To, čo však platí dnes, nemusí platiť v budúcnosti. Pellegrini môže v potencionálnej budúcej vláde s liberálnymi stranami povedať, že spoločenská objednávka sa zmenila a volá napríklad po registrovaných partnerstvách pre homosexuálov. Dopomôcť mu k tomu môžu liberálne médiá, ktoré budú vytvárať dojem takejto spoločenskej objednávke a tiež rôzne prieskumy verejnej mienky, ktoré sa dajú formou položenej otázky zmanipulovať.

.

Videli sme to napríklad teraz pri debate o zatvorených nedeliach. Kým dva prieskumy vyšli jednoznačne v prospech zatvárania obchodov v nedeľu, tretí prieskum, ktorý si objednali zástupcovia obchodníkov vyšiel inak, pretože boli responentom položené otázky manipulatívnym spôsobom.

Čo sa týka zahraničnej politiky je Pellegrini silne pro-západne orientovaný. Pellegrini má liberálny postoj aj vo vzťahu k migrácii. Počas jeho premiérovania bol najprv zhovievavý ku prijatiu kontroverzného Globálneho paktu o migrácii, svoje stanovisko po ostrej kritike napokon zmenil.

Pellegrini taktiež inklinuje k ultraliberálnej nenávistnej stránke Zomri. Ako premiér túto stránku pochválil a jej adminov dokonca pozval na úrad vlády. Páčil sa mu ich údajný “boj proti extrémizmu.”

Súčasná vláda na čele s Igorom Matovičom je pre liberálov neprijateľná a povedzme si otvorene nielen pre nich. Matovič svojimi často chaotickými a niekedy až stupídnymi činmi sa sám diskredituje a tým nahráva práve Pellegrinimu a jeho budúcej liberálnej partaji.

O tom, že Pellegrini je pre liberálov prijateľný svedčí aj prístup liberálnych mainstreamových médií. Je zaujímavé, že im vôbec nevadí to, že Pellegrini pôsobil v SMERE 20 rokov a prezentujú ho akoby to bol nejaký nový politik, ktorý ide zakladať stranu na zelenej lúke.

.

Nekritizujú ani ďalších odídencov zo SMERu, ktorí idú s Pellegrinim. A pritom je tam mnoho toxických mien napríklad Peter Žiga, známy obchodník s drevom, bývalý primátor Košíc Richard Raši, ktorý mal kauzu okolo parkovacieho systému s firmou EEI, či Denisa Saková, ktorú médiá ešte donedávna nazývali pravou rukou Roberta Kaliňáka, no dnes o tom ani nemuknú.

Matoviča už majú zrejme plné zuby aj jeho koaliční partneri, nimimálne SaS a Za ľudí, ktorí by najradšej na premiérskej stoličke videli niekoho inémo. Áno, Pellegriniho.

Je preto možné, že buď po predčasných, alebo po riadnych voľbách o 4 roky práve tieto dve liberálne strany plus – v súčasnosti mimoparlamenté Progresívne Slovensko vytvorí koalíciu s Pellegrinho stranou, ktorá má potenciál byť na Slovensku po budúcich voľbách najdominantnejšia a pre liberálov najprijateľnejšia.

Konieckoncov svedčia o tom aj reakcie po Pellegriniho avizovaní vzniku svojej novej strany. Kým Matovičovo OĽaNO prípadnú budúcu spoluprácu s Pellegrinim vylúčilo, strana SaS ho zo spolupráce nevylučila. Pomerne ostré vyjadrenia proti Pellegrinimu síce mala podpredsedníčka Za Ľudí, Veronika Remišová, čo sa však dá vysvetliť súčasným sporom s Pellegrinim ohľadom „odpočúvania.“ To sa však dá ľahko vyriešiť . V kuloároch sa už hovorí, že predsedom strany by sa mal stať Juraj Šeliga, ktorý je spolupráci s Pellegrinim skôr naklonený.

Pellegriniho strana podľa zatiaľ dostupných prieskumov má veľký potenciál. A nie je sa čomu čudovať. Je to bývalý premiér, začiatok koronakrízy zvládol na jednotku a svojou charizmou a slušným vystupovaním dokáže prilákať nielen liberálnych voličov, ale aj konzervatívnych, ktorí skočia na reči Pellerginiho, že žiadne LGBTI požiadavky nebude presadzovať.

Nakoniec, mohli sme to vidieť pri prezidentkých voľbách, keď sa aj konzervatívci nechali obalamutiť Čaputovou, že nebude presadzovať liberálne hodnoty, no nakoniec jej slovná podpora LGBTI hnutiu, či obštrukcie okolo istanbulského dohovoru ukázali presný opak a konzervatívny volič by si mal uvedomiť, že jeho voľba nebola správna.

Okrem Pellegriniho a jeho ľudí sú v parlamente ešte dve opozičné strany SMER-SD a ĽSNS. Tie však pomaly upadajú a preto je tu možno príležitosť pre slušnú konzervatívnu stranu, ktorá by bola protiváhou k Pellegriniho liberálnym chúťkam.

Samuel Gdovin

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:42

Ruská centrálna banka v piatok zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 200 bázických bodov na 18 %, keďže zápasí s vysokou infláciou a prehriatou ekonomikou, čím sa náklady na pôžičky dostali na najvyššiu úroveň za viac ako dva roky. Banka zároveň upravila smerom nahor svoju prognózu tohtoročnej inflácie, ktorú teraz očakáva v rozpätí 6,5 % až 7 %.

14:42

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR zaplatí za vytvorenie komunikačnej identity pre Program Slovensko 2021 – 2027 sumu 82.000 eur. Upozornila na to v piatok opozičná poslankyňa Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) s tým, že podľa nej ide o ďalšie plytvanie financiami. Vedenie MIRRI sa bráni, že ide o povinnú publicitu, ktorú pri eurofondových projektoch vyžaduje Európska komisia. Remišovej vyčítajú, že podobnú zmluvu počas jej ministerského pôsobenia obstarávala za ešte vyššiu sumu.

14:41

Francúzsko-taliansky výrobca luxusných okuliarov EssilorLuxottica oznámil za 1. polrok tohto roka rast tržieb aj zisku, keď ho podporil vývoj v regióne zahrnujúcom Európu, Blízky východ a Afriku. Výsledky v tejto oblasti dokázali vykompenzovať spomalenie rastu na trhu Severnej Ameriky.

14:41

Letné olympijské hry, ktoré sa začínajú v piatok v Paríži, by mali zvýšiť hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska o 10 miliárd eur, rekordný by mal byť aj prílev turistov. Podujatie prinesie aj rôzne ekonomické benefity v oblasti cestovného ruchu či dopravy. Vyplýva to z aktuálnej analýzy poisťovne Allianz.

14:41

Zmena zákona o tepelnej energetike, ktorý reguluje merače na meranie dodaného tepla na vykurovanie a ohrev teplej vody, môže znížiť celkové výdavky za energie domácností na Slovensku. V prípade meračov teplej vody prinesie zmena nutnosť mať funkciu diaľkového odpočtu, vďaka čomu budú odpočty prebiehať bez potreby vstupu odpočtára do bytu. Zberom dát na diaľku sa taktiež eliminujú možné chyby pracovníkov, ktorí v súčasnosti vykonávajú fyzické odpočty. Poukázala na to spoločnosť Enbra pôsobiaca v oblasti technického zariadenia budov.

14:39

Slovenská správa ciest (SSC) pripravuje rekonštrukciu vozovky na ceste I/76 medzi Kalnou nad Hronom a Kozárovcami v okrese Levice. Ako informovala, celková výška investície bude 1.930. 598 eur.

14:39

Zastavenie dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil môže mierne destabilizovať trh s palivami a stáť za vyššími cenami napriek pozitívnemu vývoju na trhu s ropou. Uviedol to analytik finančných trhov spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:38

Po štyroch mesiacoch zmierňovania inflačných očakávaní spotrebiteľov v eurozóne sa tento trend v júni zastavil. Poukázali na to výsledky najnovšieho prieskumu Európskej centrálnej banky (ECB).

14:38

Nálada talianskych spotrebiteľov sa v júli nečakane zlepšila, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za takmer 2,5 roka. Údaje talianskeho štatistického úradu ISTAT zverejnil v piatok portál RTTNews.

14:36

Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval Čínu, aby zabránila tomu, aby čínske firmy poskytovali pomoc ruskej armáde. Oznámila to v piatok jeho kancelária.

14:36

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pošle v najbližších týždňoch do Pásma Gazy viac ako milión vakcín proti detskej obrne, uviedol v piatok generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Cieľom je zabrániť nákaze detí.

14:36

Španielska Občianska garda (Guardia Civil) v piatok uviedla, že v prístave v Barcelone zadržala viac než štyri tony kokaínu ukryté vo vreciach s ryžou. Podarilo sa jej tak odhaliť zločineckú skupinu, ktorá pôsobila v Španielsku, Paraguaji a Británii.

14:20

Francúzske orgány sa rozhodli zvolať krízový štáb. Podľa BFMTV je to potrebné po sabotáži vysokorýchlostných vlakov na viacerých tratiach v deň otváracieho ceremoniálu olympijských hier.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali