Strana Petra Pellegriniho – nová nádej pre liberálov

Strana Petra Pellegriniho – nová nádej pre liberálov

Bratislava 19. júna 2020 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

 

Po parlamentných voľbách 2020 ostali liberálom oči pre plač. Ich progresívny projekt stroskotal a teda žiadna” liberálna revolúcia” sa nekonala. Najnovšie im však svitla nová nádej. Po stroskotaných progresívcoch je tu nový projekt liberálne orientovaných odídencov zo SMERu okolo Petra Pellegriniho, ktorí majú potenciál osloviť širokú verejnosť. A nekompetentný premiér Matovič im svojimi prešľapmi nechtiac výrazne napomáha

Na snímke Peter Pellegrini

Liberáli boli po zvolení ultraliberálky Zuzany Čaputovej za prezidentku na koni. Mainstreamové médiá písali o tom, ako sa Slovensko stalo liberálnym ostrovčekom vo V4, ako slovenský národ sprogresívnel a bolo to potrebné potvrdiť už len v parlamentných voľbách.

Reklama

V parlamentných voľbách 2020 však liberáli dostali studenú sprchu. Ich dvojkoalícia Progresívne Slovensko/Spolu sa ani len nedostala do parlamentu. Naopak, podľa rôznych liberálnych komentátorov máme v súčasnosti “ultrakozervatívny parlament aj vládu.” Ako sa však ukazuje takéto hodnotenie nie je úplne pravdivé a konzervatívne a liberálne sily v parlamente sú rozložené pomerne rovnomerne.

Liberálom to však nestačí a najradšej by presadzovali svoje LGBTI požiadavky. Vedia, že v tejto vláde takéto niečo zrejme neprejde. Najnovšie im však svitla nádej a to paradoxne zo strany SMER-SD, ktorá bola doteraz ich úhlavným nepriateľom.

Reklama

Tzv. liberálne krídlo na čele s Petrom Pellegrinim totiž zakladá novú stranu. Pellelgrini vyhlasuje, že chce vybudovať “modernú sociálnu demokraciu.”

Čo znamená tzv. moderná sociálna demokracia, o ktorej Pellegrini hovorí? Stačí sa pozrieť do západnej Európy. Tieto strany, ktoré sa hlásia k ľavicovému smerovaniu v prvom rade hľadia na rôzne menšiny od výmyslu sveta, podporu LGBTI agendy, manželstvá homosexuálov, adopcie detí homosexuálmi, podpora gender ideológie a mnohé iné neomarxistické zvrátenosti.

Peter Pellegrini však veľmi dobre vie, že na Slovensku nemôže o týchto veciach hovoriť nahlas, pretože by mohol skončiť ako progresívci. Takticky o kultúrno-etických otázkach mlčí a keď sa ho už predsa len niekto opýta na registrované partnerstvá pre homosexuálov, či adopcie detí homosexuálmi tak Prellegrini odvetí, že v súčasnosti o tom nie je spoločenská objednávka. V otázke potratov však zaujal jasné stanovisko, ako keby z dielne SaS a povedal, že bude hlasovať proti ich zákazu. Týmto v podstate jasne určil svoj postoj aj v ďalších, zatiaľ menej populárnych kultúrno etických otázkach.

Kto vie čítať medzi riadkami vidí, že vlastne Pellegrini by aj chcel liberálnu agendu presadiť len jednoducho nemôže pretože by jeho nový projekt skončil ešte skôr než začal.

To, čo však platí dnes, nemusí platiť v budúcnosti. Pellegrini môže v potencionálnej budúcej vláde s liberálnymi stranami povedať, že spoločenská objednávka sa zmenila a volá napríklad po registrovaných partnerstvách pre homosexuálov. Dopomôcť mu k tomu môžu liberálne médiá, ktoré budú vytvárať dojem takejto spoločenskej objednávke a tiež rôzne prieskumy verejnej mienky, ktoré sa dajú formou položenej otázky zmanipulovať.

Reklama

Videli sme to napríklad teraz pri debate o zatvorených nedeliach. Kým dva prieskumy vyšli jednoznačne v prospech zatvárania obchodov v nedeľu, tretí prieskum, ktorý si objednali zástupcovia obchodníkov vyšiel inak, pretože boli responentom položené otázky manipulatívnym spôsobom.

Čo sa týka zahraničnej politiky je Pellegrini silne pro-západne orientovaný. Pellegrini má liberálny postoj aj vo vzťahu k migrácii. Počas jeho premiérovania bol najprv zhovievavý ku prijatiu kontroverzného Globálneho paktu o migrácii, svoje stanovisko po ostrej kritike napokon zmenil.

Pellegrini taktiež inklinuje k ultraliberálnej nenávistnej stránke Zomri. Ako premiér túto stránku pochválil a jej adminov dokonca pozval na úrad vlády. Páčil sa mu ich údajný “boj proti extrémizmu.”

Súčasná vláda na čele s Igorom Matovičom je pre liberálov neprijateľná a povedzme si otvorene nielen pre nich. Matovič svojimi často chaotickými a niekedy až stupídnymi činmi sa sám diskredituje a tým nahráva práve Pellegrinimu a jeho budúcej liberálnej partaji.

O tom, že Pellegrini je pre liberálov prijateľný svedčí aj prístup liberálnych mainstreamových médií. Je zaujímavé, že im vôbec nevadí to, že Pellegrini pôsobil v SMERE 20 rokov a prezentujú ho akoby to bol nejaký nový politik, ktorý ide zakladať stranu na zelenej lúke.

Reklama

Nekritizujú ani ďalších odídencov zo SMERu, ktorí idú s Pellegrinim. A pritom je tam mnoho toxických mien napríklad Peter Žiga, známy obchodník s drevom, bývalý primátor Košíc Richard Raši, ktorý mal kauzu okolo parkovacieho systému s firmou EEI, či Denisa Saková, ktorú médiá ešte donedávna nazývali pravou rukou Roberta Kaliňáka, no dnes o tom ani nemuknú.

Matoviča už majú zrejme plné zuby aj jeho koaliční partneri, nimimálne SaS a Za ľudí, ktorí by najradšej na premiérskej stoličke videli niekoho inémo. Áno, Pellegriniho.

Je preto možné, že buď po predčasných, alebo po riadnych voľbách o 4 roky práve tieto dve liberálne strany plus – v súčasnosti mimoparlamenté Progresívne Slovensko vytvorí koalíciu s Pellegrinho stranou, ktorá má potenciál byť na Slovensku po budúcich voľbách najdominantnejšia a pre liberálov najprijateľnejšia.

Konieckoncov svedčia o tom aj reakcie po Pellegriniho avizovaní vzniku svojej novej strany. Kým Matovičovo OĽaNO prípadnú budúcu spoluprácu s Pellegrinim vylúčilo, strana SaS ho zo spolupráce nevylučila. Pomerne ostré vyjadrenia proti Pellegrinimu síce mala podpredsedníčka Za Ľudí, Veronika Remišová, čo sa však dá vysvetliť súčasným sporom s Pellegrinim ohľadom „odpočúvania.“ To sa však dá ľahko vyriešiť . V kuloároch sa už hovorí, že predsedom strany by sa mal stať Juraj Šeliga, ktorý je spolupráci s Pellegrinim skôr naklonený.

Pellegriniho strana podľa zatiaľ dostupných prieskumov má veľký potenciál. A nie je sa čomu čudovať. Je to bývalý premiér, začiatok koronakrízy zvládol na jednotku a svojou charizmou a slušným vystupovaním dokáže prilákať nielen liberálnych voličov, ale aj konzervatívnych, ktorí skočia na reči Pellerginiho, že žiadne LGBTI požiadavky nebude presadzovať.

Nakoniec, mohli sme to vidieť pri prezidentkých voľbách, keď sa aj konzervatívci nechali obalamutiť Čaputovou, že nebude presadzovať liberálne hodnoty, no nakoniec jej slovná podpora LGBTI hnutiu, či obštrukcie okolo istanbulského dohovoru ukázali presný opak a konzervatívny volič by si mal uvedomiť, že jeho voľba nebola správna.

Okrem Pellegriniho a jeho ľudí sú v parlamente ešte dve opozičné strany SMER-SD a ĽSNS. Tie však pomaly upadajú a preto je tu možno príležitosť pre slušnú konzervatívnu stranu, ktorá by bola protiváhou k Pellegriniho liberálnym chúťkam.

Samuel Gdovin

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:16

Moskovská polícia zadržala za uplynulých 24 hodín piatich nezávislých novinárov, pričom jeden z nich tvrdí, že ho aj zbili. Vo štvrtok to oznámila ľudskoprávna monitorovacia organizácia OVD-Info.

13:07

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýždňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí. Kremeľ vo štvrtok takúto schôdzku nenaznačil.

13:00

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku, ale ak Západ dodá Ukrajine stíhačky F-16, ruské sily ich zostrelia, vyhlásil v stredu večer ruský prezident Vladimir Putin.

12:47

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru. Oznámili to vo štvrtok pakistanskí policajní predstavitelia.

12:39

Dovedna už štyri úmrtia preveruje japonská farmaceutická spoločnosť Kobayashi Pharmaceutical v súvislosti s ich možným prepojením na užitie výživových doplnkov, ktoré minulý týždeň stiahla z predaja. Prípadom sa zaoberá aj japonské ministerstvo zdravotníctva.

12:05

Jeden zo šoférov autobusu, ktorý v stredu havaroval pri nemeckom Lipsku, bol 53-ročný Slovák. V čase nehody, ktorá si vyžiadala štyri obete na životoch, však šoféroval jeho 62-ročný český kolega. Vodiči medzi obeťami nie sú.

11:50

Neďaleko pamätníka padlých vojakov Červenej armády vo Viedni vznikli dva veľké portréty nedávno zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Nasprejované sú na múre patriacemu k pozemku, ktorý vlastní šľachtická rodina bývalého a tiež už zosnulého ministra zahraničných vecí ČR Karla Schwarzenberga.

Navalny
Na snímke obraz Alexeja Navaľného na múre
11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali