Stará Ľubovňa 6. augusta (TASR) – Včelárska sezóna je tento rok na severnom Spiši o čosi lepšia ako vlani, o čom sa budú môcť presvedčiť aj návštevníci hradu Ľubovňa. Druhú augustovú nedeľu (11.8.) tu totiž pripravili tradičné podujatie Deň medu, a to v priestoroch Ľubovnianskeho skanzenu. "Návštevníci budú môcť ochutnať tohtoročný med i výrobky z neho od skúsených domácich včelárov," informoval riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny Aleš Solár.
Toto podujatie už po šiestykrát organizujú v spolupráci s Ľubovnianskym múzeom Prešovský samosprávny kraj a Základná organizácia zväzu včelárov Stará Ľubovňa. "Práve vďaka panenskej prírode tatranského a pieninského národného parku dorábajú naši včelári med oceňovaný na mnohých domácich i zahraničných súťažiach a pod hradom Ľubovňa ho budú môcť všetci ochutnať," zdôraznil Solár.
Práve Deň medu je príležitosťou ako si zakúpiť kvalitný med s mnohými zdravotnými benefitmi. Napriek tomu, že aj u nás platí európska norma a smernica, ktorú by mali v praxi uplatňovať včelári, spracovatelia a obchodníci s medom, skutočnosť môže byť úplne iná. "Prax je často taká, že normou sa riadia iba samotní včelári. Výsledky kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky poukazujú na to, že to, čo kupujeme v obchode pod označením med, môže mať k skutočnému medu veľmi ďaleko," vysvetlil predseda organizácie včelárov v Ľubovnianskom okrese Peter Petrík.
Podľa neho bola tohtoročná včelárska sezóna poznačená nestálym počasím a dlhou zimou, príroda však mnohé z neskorej jari dobehla, a preto bude tento rok lepší ako minulý. "Naši včelári z regiónu severného Spiša a Pienin sa môžu spoliehať aj na čistú prírodu a prostredie, ktoré nie je ovplyvnené priemyselnou a ani rozsiahlou poľnohospodárskou výrobou. Aj vďaka tomu sa miestny med môže pochváliť svojou vysokou kvalitou," upozornil Petrík.
Pre návštevníkov Dňa medu si organizátori pripravili okrem samotných medových produktov aj množstvo informácií a prednášok pre odborníkov i laikov. Dozvedia sa napríklad o druhoch medu, starostlivosti o včielky, získavaní a prínose rôznych včelích produktov. Navyše bude od rána otvorený aj tradičný Medový trh, v rámci ktorého sa bude konať napríklad súťaž o najlepší med v okrese. "Deň medu je podujatím pre všetkých, ktorí si chcú trochu osladiť život kvalitnou pochutinou a zapadá do konceptu budovania najzdravšieho regiónu Slovenska, ktorý sa snažíme napĺňať," uzavrel Solár.