Spanilá jazda Andreja Kisku z prezidentského paláca do slovenského parlamentu

Spanilá jazda Andreja Kisku z prezidentského paláca do slovenského parlamentu

Bratislava 10. apríla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-KP SR /Marián Garaj)

 

Prezident Kiska prešiel v poslednom čase veľkolepou metamorfózou. Ešte prednedávnom tvrdil, že sa po skončení prezidentskej funkcie do politiky nevráti, dnes však našťastie svoj názor odvážnym spôsobom zmenil

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

Rozhodol sa vytvoriť  na slovenskej politickej scéne novú politickú stranu, tá by mala zabodovať v najbližších prezidentských voľbách a v čele tejto strany chce Andrej Kiska pozitívne ovplyvniť ďalšie osudy slovenských občanov, ktorí sa momentálne nachádzajú na hraničnom rozcestí medzi Dobrom a Zlom.

Reklama

Dôvod, prečo sa chce Andrej Kiska aktívne angažovať na slovenskej politickej scéne, je zrejmý. Tak ako sa pred 14 rokmi rozhodol Andrej Kiska opustiť svet biznisu a vstúpiť do vrcholovej politiky, pretože to Slovensko potrebovalo, aj dnes Andrej Kiska dospel k názoru, že Slovensko opäť potrebuje jeho skúsenosti, prehľad a morálne hodnoty, pretože demokracia na Slovensku je ohrozená. Zlo, netolerancia a arogancia štátnej moci totiž dosiahla na Slovensku nebezpečne vysokú úroveň a predstavuje hrozbu pre všetkých slušných ľudí.

Víťazstvo Zuzany Čaputovej v prezidentských voľbách 2019 (ktoré je samozrejme víťazstvom všetkých slušných a tolerantných obyvateľov Slovenska) síce výrazne otriaslo zlom a aroganciou, no ficovsko-kotlebovsko-dankovská hydra neustále vystrkuje svoju zvrátenú syčiacu hlavu a nenávistne ohrozuje krehký kvet demokracie. Zápas o Slovensko teda ešte neskončil, zápas o smerovanie Slovenska stále trvá, preto Andrej Kiska oduševnene trúbi na poľnicu a zvoláva všetkých pod dúhové zástavy demokracie a vyspelých západných civilizačných hodnôt. Andrej Kiska sa tak dnes znova kvôli blahu slovenských občanov opäť ponára do slovenského politického močiara plného intríg, zákulisných zápasov, špinavostí a podpásových úderov. Urobil tak na úkor svojej rodiny, ktorá očakávala, že po štyroch rokoch sa Andrej Kiska konečne vráti domov, podobne ako sa na konci filmu Frodo a Sam vrátili domov z Mordoru.

Reklama

Mali by sme si túto obetu Andreja Kisku vážiť. Andrej Kiska sa k rodine nevracia kvôli nám, pretože všeobecné blaho občanov Slovenska je pre neho podstatne dôležitejšie ako úzko osobné záujmy a dokonca záujmy vlastnej rodiny. Rodina musí počkať a tiež priniesť obetu, pretože zápas so zlom sa končí až vtedy, keď zlo definitívne kapituluje. Priznám sa, nedokážem všetky dôvody, pre ktoré sa Andrej Kiska rozhodol vstúpiť do politiky tak pekne a jasne vysvetliť, ako ich vysvetľuje samotný Andrej Kiska, takže dávam odkaz na link, kde Andrej Kiska sám a ľudsky vysvetľuje svoje pohnútky a postoje.

Časť slovenskej spoločnosti však Andreja Kisku stále pozitívne nevníma a mnohí Slováci sú presvedčení, že Andrej Kiska polarizuje slovenskú spoločnosť. Kritici odchádzajúceho prezidenta Andreja Kisku pomerne často poukazujú na rôzne Kiskove finančné a trestnoprávne kauzy a vnímajú Andreja Kisku negatívne. Vysvetlenie prečo je určitá časť slovenských občanov stále naladená voči Andrejovi Kiskovi negatívne, presahuje rámec tohto článku a myslím, že nebudeme ďaleko od pravdy, keď si povieme, že ich odpor voči slovenskému Dobrému Anjelovi súvisí s večným a nepochopiteľným Mystériom Zla.

Politický zápas na Slovensku teda možno naozaj vnímať aj v metafyzickej rovine a vesmírnych intenciách. Viac bližších informácii o kiskovsko-čaputovskej večnej  entite dobra pomerne vyčerpávajúco podávajú známe duchovné elity v Čechách a na Slovensku, ku ktorým sa právom zaraďuje emeritný slovenský arcibiskup Andrej Bezák, Štefan Hríb či český kardinál Tomáš Halík. Opätovne mi neostáva nič iné, len sa skloniť sa pred bardom českého spirituálneho katolicizmu Tomášom Halíkom, ktorý ako prvý rozpoznal nadčasový význam budúcej slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. Tomáš Halík aj koncepčne najkrajšie Zuzanu Čaputovú predstavil širokej verejnosti v nezabudnuteľnom krátkom šote. Ukazuje sa, že nie je dôležitá dĺžka šotu, aj malý šot vie potešiť.

Portál pravda pred niekoľkými dňami publikoval článok s názvom “Potenciál Kiskovej strany je 9 percent a nie 40 percent”. V tomto článku riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích vysvetľuje, že na základe prieskumu agentúry AKO by Kiskova strana  oslovila 9% voličov. Samotný  Andrej Kiska si však prieskum vykladá inakšie a hovorí o tom, že jeho strana má 40% podporu voličov. Podľa riaditeľa Václava Hříchu si Andrej Kiska zarátal aj hlasy voličov, ktorí tvrdili, že by ho pravdepodobne volili. Riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích pripomína, že sčítavať tých, ktorí by stranu volili určite, a tých, ktorí len pravdepodobne, nemožno.

Je smutné, že riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích nedokáže prekročiť svoj úzky odborný diapazón a bazíruje na evidentne nepodstatných veciach. Slovenské ľudové príslovie “čo sa babe snilo, to sa babe stalo” v prípade odchádzajúceho prezidenta Andreja Kisku samozrejme neplatí.Odchádzajúci prezident Andrej Kiska vždy vie čo hovorí, vždy má jasnú štátoprávnu koncepciu a každý jeho krok má vždy hlboký zmysel a význam, čo možno doložiť aj návštevou kozy Božky v slovenskom Prezidentskom paláci. Návštevou kozy Božky Andrej Kiska zdôraznil dôležitosť enviromentálnych tém nielen pre neho osobne, ale aj pre slovenskú vnútornú a zahraničnú politiku, s ktorou sa Andrej Kiska podľa niektorých odborníkov často personifikuje.

Reklama

Dôležitejšie ako handrkovať sa vo veci nejakých štatistických čísel je potrebné ísť k podstate  veci. A to aj odchádzajúci prezident Andrej Kiska robí, čo vyjadril pomerne jasne slovami: “Cítim veľký záväzok. Štyridsať percent ľudí si vie predstaviť moju ďalšiu angažovanosť v politike. Sľúbil som, že urobím všetko, čo je v mojich silách, aby po ďalších parlamentných voľbách malo Slovensko slušnú a spravodlivú vládu. A svoj sľub dodržím“. Toto sú slová, na ktorých by sa malo stavať, mali by byť aj v detských čítankách a pred takýmito slovami musí bezmocne a pokorne skloniť svoju hlavu nielen štatistika a suchopárna logika, ale a úctu by týmto slovám mal vzdať aj Václav Hřích, riaditeľ agentúry AKO.

V spoločnosti takisto rezonuje otázka, u koho by pripravovaná nová politická strana Andreja Kisku zabodovala a aká časť slovenskej populácie by Kiskovej strane aj dala svoju dôveru. Voliči Andreja Kisku budú určite pochádzať z radov všetkých ľudí dobrej vôle, ktorí majú už dosť arogancie súčasnej vládnej garnitúry a sú už znechutení kauzami dnešnej vládnej koalície. Ukazuje sa však, že politici Smeru nedokážu prekročiť svoj tieň a cynicky sa radujú z toho, že Kisková strana vezme časť hlasov najmä voličom parlamentných strán SaS, OĽaNO, Sme Rodina a Most Híd, pričom Andrej Kiska môže bodovať aj u mimoparlamentných strán, ktoré sa do Slovenského parlamentu nedostali.

Tu sa ukazuje, že poslanci Smeru evidentne ešte ľudsky nedorástli, rovnako ako nedorástli všetci členovia parlamentných strán SaS, OĽaNO, Sme Rodina a Most Híd, ktorí absolútne nechápu nadčasovú dôležitosť vzniku nového politického subjektu v čele s Andrejom Kiskom a obávajú sa odchodu svojích voličov ku Kiskovi.  Mimo nášho akéhokoľvek záujmu samozrejme stoja tvrdo vyhranení voliči Mariána Kotlebu, v prípade ktorých s určitosťou žiadna vzájomná spolupráca s Andrejom Kiskom nehrozí.

Podľa agentúry Focus, ktorá pomerne najpresnejšie odhadla výsledky slovenských prezidentských volieb, optimistické údaje hovoria o tom, že by Andrej Kiska mohol získať 25% hlasov, dôležité však bude, ktoré osobnosti budú mať  tie správne morálne a etické hodnoty, aby mohli sprevádzať Andreja Kisku na jeho politickej spanilej jazde naprieč Slovenskom. Samotný odchádzajúci prezident Andrej Kiska tvrdí, že  nemieni spolupracovať s predstaviteľmi Smeru, SNS a ĽSNS či Štefanom Harabinom, takže “zlí chlapci Smeru” Tomáš Drucker, Marek Maďarič by s najväčšou pravdepodobnosťou mali mať cestu do Kiskovej strany zarúbanú, rovnako ako Béla Bugár, ktorému mnohí nevedia odpustiť “kolaboráciu so Smerom”. Ale človek nikdy nevie, pretože ako už raz Andrej Kiska doslovne povedal: “Pomôžem si jedným citátom: iba hlupák nemení názory, pokiaľ sa menia okolnosti”.

Členovia Kiskovej strany budú podľa riaditeľa Václava Hřicha musieť poobrusovať svoje hrany a budú musieť byť v novej Kiskovej strane kompatibilní s Andrejom Kiskom. To však môže byť vážnym problémom, pretože takí rozhľadení politici ako Andrej Kiska sa normálne nerodia, takí rovno vytrysknú z prapodstaty demokratického bytia a nenaplnených potrieb spoločnosti, rovnako ako v gréckych mýtoch vyskočila Pallas Athéna z Diovej hlavy. V Kiskovej strane pravdepodobne budú mať svoje miesto jeho hovorca Roman Krpelan, o ktorom v novembri 2014 Nový čas písal, že dostal od bývalého škandalózneho primátora Andreja Ďurkovského v Ružinove 3 izbový byt za 1694 eur. Nový čas tak ukázal svoju zvrátenú tvár, za svoju zodpovednú a náročnú prácu hovorcu po boku neúnavného Andreja Kisku by si Roman Krpelan zaslúžil dostať za 1694 eur minimálne dva trojizbové byty.

Reklama

Niektorí odborníci v radoch novej Kiskovej strany vidia aj Miroslava Beblavého, ďalšieho Kiskovho poradcu a bývalého novinára Rada Baťa, ktorý s Andrejom Kiskom spolupracuje už od Kiskovho nástupu do prezidentskej funkcie. V Kiskovom týme by sa mohli uchytiť aj Veronika Remišová, Daniel Lipšic, čoraz otvorenejšie sa hovorí o Ivete Radičovej či Gáborovi Grendelovi, ktorý môže pritiahnuť hlasy maďarských voličov odmietajúcich Bélu Bugára.

Samostatnou kapitolou je takisto dvojica na Slovensku obľúbených politikov Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš, tí už prerástli rámec Slovenska a odvážne sa presadili aj vo vyšších sférach európskej politiky. Dôkazom tejto skutočnosti je Miklošová a Dzurindová činnosť na Ukrajine o ktorej písal slovenský denník hnonline. Obaja spomenutí slovenskí politici pomáhali svojími cennými radami Petrovi Porošenkovi (Mikuláš Dzurinda) a ukrajinskej ministerke financií Natalii Jareskovej či ukrajinskému ministrovi hospodárstva Aivarasovi Abromavičiusovi (Ivan Mikloš). Evidentne radili dobre, Ukrajina aj vďaka ich cenným radám vykonala obrovský kus cesty smerom do Európy, modernizovala sa a realizovala kľúčové politické či ekonomické reformy. Nespochybniteľným dôkazom pozitívnych zmien zapríčinených reformami, ktoré formovali aj spomenutí slovenskí politici Dzurinda a Mikloš je aj súčasná životná úroveň Ukrajincov.

Určite by bolo vhodné, keby sa potenciál Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša mohol zúročiť aj v novej politickej strane Andreja Kisku. Ak by do pripravovanej strany vstúpili, mohol by tak vzniknúť triumvirát Kiska – Mikloš – Dzurinda, ktorý by určite v slovenskom politickom priestore u väčšiny Slovákov zabodoval. Ivan Mikloš a Mikuláš Dzurinda majú aj ďalšie plus, osobne sa poznajú s Ivetou Radičovou, všetkých spájajú nezabudnuteľné pracovné chvíle z dôb, kedy bola Iveta Radičová premiérkou.

Ak by sa im podarilo vzájomne si vyjasniť niektoré z pohľadu vyššieho princípu síce sporné, ale nedôležité momenty predchádzajúcej politickej komunikácie, obrúsili by si vzájomné hrany, určite by to prinieslo priam raketový nástup pre ten meganajlepší politický subjekt v dejinách Slovenska, poháňaný čírou substanciou dobra, človečiny a demokracie. Dovoľujem si tvrdiť, že potenciál takejto politickej strany by mal v prvom rade nevyčísliteľný dopad na všetkých slovenských obyvateľov. Treba však,  aby lídri Kiskovej strany mali stále v srdciach veľkými písmenami napísané to dzurindovsky ľudské a doslovne teplo priateľské “Kde je vôľa, tam je aj cesta – môj maratón”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:19

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok. Týkať by sa to malo celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova. Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v piatok po stretnutí s ministrom dopravy SR Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD).

14:18

Polícia vo štvrtok opätovne zadržala manžela bývalej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej pre podozrenia zo sprenevery. Peter Murell je obvinený v rámci vyšetrovania financií Škótskej národnej strany (SNP).

14:17

Izraelský krajine pravicový minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir čelí v piatok kritike za svoje vyjadrenia na sociálnych sieťach. Škodí tým stratégii Izraela proti Iránu, pretože v jednom zo svojich príspevkov naznačil, že za piatkovými výbuchmi v Iráne je Izrael.

14:17

Vážnosť situácie na Blízkom východe si podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza vyžaduje zodpovednosť a zdržanlivosť. “Musíme sa vyhnúť akémukoľvek konaniu, ktoré povedie k stupňovaniu konfliktu na Blízkom východe,” uviedol. “Cieľom by vždy mal byť mier a vyhýbanie sa akejkoľvek ceste, ktorá nás privedie k ďalšiemu stupňovaniu,” napísal.

14:05

Rusko dalo Izraelu jasne najavo, že Irán “nechce eskaláciu” napätia v regióne Blízkeho východu. Uviedol to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii na nočné útoky v Iráne.

13:58

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa má táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

13:51

Juhokórejská vláda budúci týždeň spustí finálne kroky na pozastavenie licencií štrajkujúcich lekárov. Už zhruba mesiac totiž štrajkuje viac ako 90 percent z 13.000 stážistov a rezidentov proti vládnemu plánu prudko zvýšiť počet študentov na lekárskych fakultách.

13:49

Štát chce zlepšiť situáciu pod Strečnom urýchleným doinštalovaním väčšieho množstva oceľových sietí, ktoré budú zachytávať skaly padajúce z brala na cestu. Zároveň rokuje s dodávateľmi tunela Višňové, aby sa urýchlilo jeho odovzdanie do užívania. Uviedol to v piatok na brífingu minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) po skončení rokovania krízového štábu.

13:37

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, majú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to z návrhu zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo financií (MF) SR.

13:36

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu spotrebiteľských cien, ako sa očakávalo, “je súčasťou hry”. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks v rozhovore vo Washingtone, kde sa zúčastňuje jarného zasadania Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali