Slovensko 2018, krajina na križovatke: Farební revolucionári hodnotili výsledky

Slovensko 2018, krajina na križovatke: Farební revolucionári hodnotili výsledky

Bratislava 23. novembra 2018 (HSP/Foto:HSP)

 

V Goetheho inštitúte v Bratislave mali svoje (pravidelné) stretnutie priaznivci revolúcií. Nebolo súkromné, nehovoriac tajné, ale také intímne. Údajne úplné nezávislé hnutie Za slušné Slovensko referovalo o svojej činnosti a nechalo sa oslavovať

Diskusný večer o tom, aký bol rok 2018 na Slovensku

Nadácia Konráda Adenauera (KAS) usporiadala v Goetheho inštitúte diskusný večer o tom, aký bol rok 2018 na Slovensku. KAS je známy fenomén, ale stačí citovať z ich vlastnej definície – je to “politická nadácia Spolkovej Republiky Nemecka s programom a projektami, ktorými prispieva aktívnou mierou pre medzinárodnú spoluprácu a porozumenie”.

Reklama

Moderátor spisovateľ Hvorecký na pódiu privítal Grigorija Mesežnikova a Oľgu Gyarfášovú, riaditeľa a predstaviteľku Inštitútu pre verejné otázky, druhej usporiadateľskej organizácie.

Hlavní hosť bol ale Juraj Šeliga z organizácie Za slušné Slovensko a Eva Lavríková (koordinátorka ZSS pre Trenčiansky kraj).

Reklama

Oľga Gyarfášová vo svojom vstupe tvrdila, že sme sa na jar všetci dozvedeli, že Slovensko je “oligarchizovaný štát a aké sú tie siete korupcie, klientelizmu a všetkého”. Celkovo zhodnotila, čo robili “protestujúci” správne, a čo azda nie. Pozitívne podľa nej bolo, že celé hnutie zostalo formálne občianske a nedovolili, aby sa do neho oficiálne zapojili politici.

Grigorij Mesežnikov v krátkej prednáške doslovne zhrnul históriu účasti Smeru a podobných strán pri moci od roku 2006, samozrejme ako niečo úplne negatívne, ako by bolo úplne samozrejmé, že IVO, “Za slušné Slovensko” a všetci prítomní majú svojho jasného nepriateľa. “Bez ohľadu na to, či rok 2018 je zlomový (ešte je pred nami niekoľko týždňov), ale celkovo je to rok zmeny”. Čo sa týka demonštrácií, upozornil, že aj v roku 2016 už boli demonštrácie “proti korupcii”, tie ale boli dopadom slabšie, nemožno ich porovnať s tohtoročnými, naštartovanými tragickou udalosťou, ktorá bola veľmi silným emocionálnym impulzom. Celkovo teda vyjadril spokojnosť.

Fico vo funkcii ministra zahraničia by Mesežnikova nepotešil. “Politická etapa Roberta Fica sa podľa mňa skončila,” vyjadril jednoznačne svoju prognózu. Vrátenie Fica k moci je podľa neho vylúčená vec.

Juraj Šeliga začal krátkym popisom organizácie, ktorá má pre každý kraj svojho koordinátora, a rozhodnutia sa údajne dejú konsenzom týchto ôsmich. Podľa jeho slov pred nami ležia troje volieb, a tak jeho nepolitická organizácia bude mať celoslovenské stretnutie, aby sa na ne pripravila.

Šeliga zreferoval takto postupne, čo chce robiť a spomenul aj, že časť energie a peňazí mienia vložiť aj do “boja proti konšpiráciám”. Chce chodiť nielen na gymnáziá, ale aj na učňovky a stredné odborné školy, kam mieni posielať na prednášky intelektuálov a populárne celebrity.

Reklama

Na záver svojho prvého vstupu explicitne zdôraznil, že “by bol veľmi rád, ak by veľa ľudí z iniciatívy (Za slušné Slovensko)  vstúpilo do politiky. Lebo na ulici sa dá urobiť len časť zmien.

Na pretras došiel aj celkom nový záznam rozhovoru, zverejnený na Hlavých Správach, kde hlas podobný Šeligovi hovorí o tom, že dostával peniaze od mimovládok nie na konto organizácie Za slušné Slovensko, ale na svoje osobné konto živnostníka. Šeliga tú nahrávku priamo nepoprel, zrejme ten prepis sám ešte nečítal, a vraj nemá k tomu čo povedať. Musí sa spoliehať na to, že vyšetrovatelia polície a NAKA boli v mediálnej štvanici a určite aj zákulisnými telefonátmi tak zastrašení, že ďalšie výsluchy prerušili a zrejme si netrúfnu jeho konto naozaj vyšetriť.

Šeligovi tak zostalo len tvrdenie, že “je verejné tajomstvo, že za tými Hlavnými správami, že za nimi pravdepodobne stoja Rusi, a ďalší …”. Zaujímavá úroveň komunikácie od niekoho, kto obviňuje iných z konšpiračných teórií a nad hlavou mu práve svieti logo Konrad Adenauer Stiftung.

Šeliga a jeho priatelia vraj zvažujú, že všetky možné “nenávistné prejavy zas vytlačia a pošlú na prokuratúru, keď teda majú záujem riešiť anonymné podania, tieto budú veľmi konkrétne”.

Čo sa týka demokracie a konkrétne prezidentských volieb, Šeligovi záleží na tom, “aby sa náhodou nestal Harabin alebo Kotleba alebo iný (s prepáčením za výraz) blázon a neofašista, prezidentom.”

Reklama

Celkovo prítomní zhodnotili vývoj v roku 2018 ako rast “protisytémových síl”. Hlavne na internete. A to v nich vyvoláva obavy.

Grigorij Mesežnikov, Oľga Gyarfášová, Magda Vašáryová, Pavol Demeš a iní prítomní – neustále ti istí farební revolucionári. Samozrejme, neprišli sem riadiť organizáciu Za slušné Slovensko, to nie, prišli len zhodnotiť ich aktíva za rok 2018. Podaril sa im, alebo nie?  Niečo vyšlo, Slovensko je dnes krajina, ktorá spomedzi svojich susedov V4 je politicky najviac zaostalá a najviac poslúcha bruselské a globalistické sily, a to je to, čo tieto organizácie a ľudia za nimi chcú. Na druhej strane, podľa ich vlastného vyjadrenia, sú to do veľkej miery len povrchnosti a sila bežného národa sa hrozivo dvíha. Ich vlastnými slovami: tá sila, ktorá je proti nim, “sa šíri sa ako vírus”. Tak to oni vidia.

Slovensko je proste rozdvojené. Trocha je mi toho Šeligu aj ľúto. Celá táto globalistická a pseudopravicová vrstva sa spolieha na neho a jeho nových ľudí. Ale potrebuje ich len ako kanonenfutter.

Peter Vanád

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali