Slovenská debatná asociácia. Deti v nej môžu debatovať, ale názor už majú určený

Slovenská debatná asociácia. Deti v nej môžu debatovať, ale názor už majú určený

Slovensko 8. júna 2017 (HSP/Foto: Screenshot SDA)

 

Slovenská debatná asociácia (SDA), ktorej členmi sú aj študenti organizujúci Veľký protikorupčný pochod, sa deklaruje ako občianske združenie, ktoré podporuje kritické myslenie, otvorenú spoločnosť a občianstvo mladých ľudí.

Logo Slovenskej debatnej asociácie

SDA vznikla 17. novembra 1999 ako nástupca debatného programu Nadácie otvorenej spoločnosti. Nadácia otvorenej spoločnosti vznikla v novembri 1992 z prostriedkov Open Society Institute so sídlom v New Yorku. Ako uvádza na svojom portáli stala sa súčasťou rodiny nadácií známych ako Open Society Foundations, pôsobiacich vo viac ako 70 krajinách na celom svete. Ich zakladateľom je George Soros.

Reklama

Nadácia zároveň vysvetľuje, že v roku 2013 sa osamostatnila od zakladajúcej organizácie a v rámci medzinárodnej siete nadácií Otvorenej spoločnosti dnes už nemá status členskej organizácie. Status členskej organizácie možno nemá, ale financie od Open Society Foundations prijíma. Z výročnej správy vyplýva, že v roku 2016 použila finančné prostriedky od Open Society Foundations – súkromný neziskový fond pôsobiaci vo Švajčiarsku a USA; Open Society Foundation Serbia, súkromná nadácia v Srbsku; OSF Londýn  a Open Society Foundation Praha (v roku 2016 získala organizácie od Open Society Foundations príspevok vo výške 13 221 057,06 Kč). Takže Slovenskú debatnú asociáciu finančne podporuje organizácia, ktorá v spoločnosti presadzuje liberálnu, neomarxistickú agendu a snaží sa o vytvorenie globálneho spoločenstva.

Zaujímavý je vývoj prijímania dotácií. Z výročnej správy z roku 2008/2009 vyplýva, že SDA prijala od Nadácie otvorenej spoločnosti 5 460 eur a ministerstvo školstva jej poskytlo 8 126 eur. Uplynulo niekoľko rokov a pomer dotácií sa značne zmenil. Výročná správa z roku 2015/2016 už uvádza, že Nadácia otvorenej spoločnosti poskytla SDA sumu vo výške 1491 eur, ale štátne dotácie z ministerstva školstva a ministerstva zahraničných vecí tvorili sumu 34 476 eur. Debatná asociácia svoj cieľ a pôsobenie na spoločnosť nezmenila, zmenila sa len jedna vec, svoje snahy dosahuje z financií daňových poplatníkov Slovenska, ktoré tvoria pätinu príjmu asociácie.

Reklama

 

Strategická rada

Výkonnú radu debatnej asociácie tvoria traja mladí študenti. Organizácia má aj strategickú radu, ktorú už ale tvoria členovia rôznych neziskových organizácii.

Členom je Martin Dubéci, zakladateľ Výzvy k ľudskosti, ktorý je zároveň členom strany Progresívne Slovensko a bývalý šéf prezidentskej kampane Radoslava Procházku. Výzva k ľudskosti patrí pod Nadáciu otvorenej spoločnosti a zameriava sa na vytváranie verejnej mienky prijímania migrantov.

Ďalším členom je Matej Kurian, ktorý aktuálne pôsobí ako analytik Inštitútu finančnej politiky. V minulosti bol členom nadácie Zastavme korupciu, ktorá bola založená podnikateľmi Miroslavom Trnkom, spoluzakladateľom firmy ESET a Michalom Bláhom, podnikateľom v reklame. Trnka je aktuálne jeden zo spolumajiteľov Esetu, ktorí vlastnia Denník N. Trnka podporuje Progresívne Slovensko.

Reklama

Ondrej Lunter, prevádzkový riaditeľ firmy AlfaBio a syn kandidáta na post predsedu Banskobystrického kraja, je ďalším členom rady. Luntera to v minulosti ťahalo k tretiemu sektoru, a tak sa stal spoluzakladateľom portálu Demagóg.sk. Web je projektom Inštitútu SGI, ktorý v značnej miere využíva fondy Európskej únie a financie z Open Society Institute, ktorá poskytuje administratívu, finančnú a technickú podporu Sorosovej Open Society Foudations. Samotný projekt Demagóg bol v roku 2015 cez SGI financovaný americkou ambasádou.

Nadáciu otvorenej spoločnosti oficiálne v debatnej asociácii zastupuje jej programový manažér Andrej Nosko.

 

Jednostranné kritické myslenie?

V strategickej rade debatnej asociácie sedia teda ľudia, čo prijímajú, alebo v minulosti prijímali finančné dotácie od Open Society Foudations, ktorá sa zameriava na menšiny, migrantov či liberálnu agendu. Aj v rámci SDA boli vytvorené projekty Rozumne o migrácii, Rozumne o menšinách či Hrozby pre demokraciu. Pre ilustráciu, jedným z hesiel programu Rozumne o migrácii je: „Podľa odborníkov sa z drvivej väčšiny utečencov stanú úspešní ľudia… Výsledkom správnej integrácie sú ľudia, ktorí sa stávajú plnohodnotnou súčasťou krajiny a majú k nej osobitný vzťah“. Teda deti síce môžu diskutovať, ale správny pohľad na problém už majú načrtnutý.

Reklama

Pre Sorosových mimovládkarov je typické vytváranie iného obsahu pre zavedené slová. Normálne pod pojmom kritické myslenie človek chápe kritické posudzovanie rôznych argumentov pri uvažovaní o nejakej téme. Debatná asociácia tomuto pojmu však dáva iný obsah. V jej ponímaní je kritické myslenie skôr niečo ako odstránenie, očistenie témy od iných ako debatnou asociáciou preferovaných názorov. To, samozrejme, mnohých pomýli. Najmä rodičov, ktorí si myslia, že v debatnej asociácii sa dieťa naučí kriticky myslieť, pričom v skutočnosti bude vychované v extrémne liberálnom neomarxistickom názorovom spektre.

SDA sa svojimi programami nezameriava len na študentov, ale aj učiteľov cez Učiteľský debatný program. Aj v tomto prípade sa predstavitelia SDA odvolávajú na rozvoj kritického myslenia žiakov a študentov, v tomto prípade na vplyv zo strany učiteľov.

“Zaujímavé” sú aj debatné témy, ako napríklad “Európska únia by mala prijať všetkých migrantov, ktorí nepredstavujú bezpečnostné riziko”. V súvislosti s donormi organizácie a ľuďmi v strategickej rade, ani jeden z nich sa nezameriava na bezpečnostné riziko migrantov aj napriek pribúdajúcim teroristickým útokom. Všetky organizácie presadzujú migračnú vlnu ako prínos pre Európu.

Mnohé znejú celkom neškodne: “Školy by svojich žiakov mali viesť k vlastenectvu”. Čo by mohlo byť zlé na vlastenectve? Avšak všetky vyššie menované organizácie sa zameriavajú práve na podporu a vytvorenie globálneho spoločenstva, žiadna z nich nepodporuje vlastenectvo a národnú identitu. Mnohé témy sa zároveň zaoberajú aj cirkvou, ale v rade sa nenachádza nik, kto by pôsobil v nejakej cirkevnej inštitúcii. Argumenty, ktoré sa k daným témam deti v debatnej asociácii dozvedia, si preto vie každý ľahko predstaviť.

Je preto zvláštne, že Slovenská debatná asociácia teda na jednej strane oficiálne deklaruje snahy o rozvoj kritického myslenia študentov, avšak na strane druhej jej donori a jednotliví členovia presadzujú na určité témy, len jediný pohľad bez akejkoľvek kritiky, pričom odlišný názor je nimi agresívne napádaný a kto sa ho odváži prezentovať, je označený za konšpirátora, demagóga, prípadne rovno za fašistu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali